Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR + końcówka mocy. Jak odłączyć kolumny?

pod_innym_nickiem

Rekomendowane odpowiedzi

Jak podpiąć końcówkę mocy do Denon AVR-2800?

Pytanie i odpowiedź wydają się niby proste ale jednak tak nie jest.

Wiadomo, do 'pre out' w amplitunerze podpinamy końcówkę a do końcówki kolumny.

Do amplitunera nie będą podpięte ŻADNE kolumny.

Problem jednak w tym, że w amplitunerze Denon AVR-2800 nie można wyłączyć wyjścia na kolumny - tzw. 'Speaker Off'. Oznacza to, że amplituner będzie wysyłał sygnał na nieobciążone kolumnami tranzystory!

Po prostu opcja wyłączenia w amplitunerze wyjścia na kolumny nie istnieje - instrukcja wyraźnie zresztą o tym mówi. Można ustawić SPEAKER A, SPEAKER B, SPEAKER A+B, ale nie można ustawić SPEAKER OFF bo takiej opcji nie ma.

Jak więc teraz postępować? Od zawsze mi mówiono, że nie należy włączać wzmacniacza/amplitunera bez podpiętych kolumn a już na pewno nie należy bez podpiętych kolumn podkręcać VOLUME i trzymać tak włączony wzmacniacz/amplituner przez naście godzin dziennie

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

a mi się coś zdaje że możesz używać wzmacniacza bez kolumn w tej konfiguracji do woli .....co przeszkadza że tranzystor chodzi na sucho? nie jest obciążony i tyle

ale nie można ustawić SPEAKER OFF bo takiej opcji nie ma.

Jak więc teraz postępować?

Po prostu wetknąć w gniazdo słuchawkowe wtyk słuchawkowy? U mnie odłącza kolumny.

Poza tym możesz poziom głośności obniżyć do minimum

Po prostu wetknąć w gniazdo słuchawkowe wtyk słuchawkowy? U mnie odłącza kolumny.

Poza tym możesz poziom głośności obniżyć do minimum

Chłopie, zastanowiłeś się nad tym co piszesz?!

Przecież amplituner sprzężony z końcówką mocy pracuje jako tradycyjny przedwzmacniacz, więc regulacja głośności MUSI być regulowana na amplitunerze!!

Wetknięcie słuchawek do gniazda niczego w Denonie AVR-2800 nie odłącza.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.