Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha R-s300 i Taga Tav-606 - czy to zagra?

Adik_K-ce

Rekomendowane odpowiedzi

Na dzień dzisiejszy mam taki zestaw Yamaha R-S 300, fronty M-Audio HTS 700 mkII (wiem wiem, słabizna) i subwoofer Elac Sub E101 esp. Wiem, że całość ogólnie wszystko z innej parafii ale czas to zmienić. Startowałem z samą Yamahą i tymi M-Audio frontami, na necie wyczytałem, że mają niezły bas i dlatego je kupiłem bo chciałem zestaw bez subwoofera. Kolumny stoją w rzędzie między meblami bo nie mam jak inaczej. Do rzeczy, bas okazał się bardzo lichy i z uwagi na ograniczony budżet kupiłem za 300zł ten subwoofer i faktycznie uratował sytuację. Jako, że te m-audio to najniższa półka wymyśliłem sobie, że kupię Tagi Tav-606, i nie wiem czy ta Yamaha nie będzie za słaba i nie będą one grały na pół gwizdka. Mam budżet ograniczony i muszę wszystko robić etapami i w opcji ekonomicznej. Tym bardziej, że głównie słucham muzy typowo disco i radia, nie jestem, żadnym audiofilem itp. Generalnie to bym chciał, żeby subwoofer, że tak powiem pomagał przy bardzo niskich częstotliwościach i nie zbyt agresywnie, albo nawet chciałbym go zlikwidować. Inna moja opcja to zmienić na razie tą Yamahe na wyższy model R-s500 lub R-s700 i za jakiś czas zmienić te m-audio na coś co lepiej gra, np te Tagi. Wydaje mi się, że zmiana tych m-audio na Tagi będzie wyraźnie słyszalna ale to tylko moja wizja, nie poparta odsłuchem, jakoś tak głupio mi zawracać dupe komuś w salonie mając 1000zł w kieszeni, taka prawda. Proszę o poradę. Mój budżet na dziś to 1000 góra 1500zł.

Witaj,

wydaje mi się, że znacznie lepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie pozostawienie amplitunera i zakup wyraźnie lepszych kolumn. Taga sprawdzi się w kinie domowym, natomiast jeśli masz system stereofoniczny, zdecydowanie polecam w załoźonym budźecie polską konstrukcję Pylon Audio Pearl 25. Będzie to zestaw, który powinien Cię w pełni usatysfakcjonować, a zawsze w przyszłości będziesz mógł zmienić amplituner na model wyźszy.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeszcze jedno, te Pylony mają bas reflex z tyłu, ktoś mi kiedyś powiedział, że jak kolumny są blisko ściany i tak jak ja mam w rzędzie między meblami to gorzej będzie grało i lepiej bas reflex z przodu. Czy to prawda, czy różnica jest nieznaczna, chodzi o bas bo tak jak mówiłem nie jestem fanem mega basu z subwoofera, wolałbym, żeby kolumny same dawały rade z basem.

Jeśli nas-refleks jest z tylu kolumny, wymagane jest pewne odstawienie od ściany. W praktyce przy Pearl 25 problem ten występuje jednak w minimalnym stopniu, tak więc nie powinno być problemu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.