Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunkowość kabli - konkurs Audio

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę misiomor, że masz 'doświdczenie'

Fakt, związki o nieparzystej ilości węgla w łańcuchu są mocnymi truciznami...Propanolu w związku z tym też nie polecam:-)

W sprawie słyszalności rozmaitych problemów mierzalnych / konstrukcyjnych, to z mojego doświadczenia wiem że kiepski impulsowo BR gra trochę jakby "na jedną nutę" i słychać to w normalnym pomieszczeniu. Na pewno rząd wielkości problemu jest znacznie większy niż kierunkowość kabli.

BTW - ciekawe co jest lepszą inwestycją - adaptacja strychu czy kupno TacT RCS?

Za RCS przemawia - załatwienie wczesnych odbić (w sposób liniowy a nie tak jak wytłumienie!) oraz korekcja impulsu badziewnych impulsowo kolumn (SF Amati included)

Za strychem - RCS koryguje aż do 1 - 2 kHz, a przy 1kHz pół fali to 17cm, więc właściwie to należałoby mieć fotel dentystyczny z precyzyjnym pozycjonowaniem cabana w miejscu gdzie znajdował się mikrofon w czasie kalibracji. Dodatkowo nie wiadomo jak RCS zachowa się przy silnie nieliniowym (charakterystyki impulsowe kolumny zależne od poziomu wysterowania) otworze BR o małej średnicy.

• 3 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Odświeżam wątek - może wreszcie jakiś złotouchy miłośnik Dzieł Wszystkich Serblina wreszcie wygrał ten konkurs?

A do poczytania proponuję artykuł z The Audio Critic:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Witam panowie

Zastanawia mnie dlaczego Ci co znają prawo Ohma (świeć Panie nad jego duszą) i jeszcze parę rzeczy tak bardzo denrwują się tymi co wydają krocie na zwykły sprzęt o niezwykłych cenach?

Wręcz przeciwnie powinno być, ja piszę się do tych pierwszych i mam zamiar zarabiać w niedalekiej przyszłości z tych drugich. Więc, klient nasz pan, uszanowanie, dobrze robicie, poniżej 20kPLN nie kupujcie, bo nie będzie dobrego dźwięku.

misiomor =>

Jeżeli chodzi o Twoją ocenę SF Amati to się mylisz i nawet nie przypuszczasz jak bardzo :-))

Ja również widziałem charakterystyki tych kolumn, co nie nastawiło mnie do nich pozytywnie. Ale w ostanim roku miałem możliwość kilkukrotnego słuchania Amati , które stoją u znajomego. Możesz wierzyć czy nie , ale wszyscy którzy na tych kolumnach słuchali muzyki poważnej są zachwyceni. Sądzę , że człowiek który projektował te kolumny słuchał w życiu bardzo dużo muzyki poważnej i starał się zrobić kolumny które by oddały atmosferę tej muzyki słuchanej na żywo. Ja nie mam wątpliwości , że to się udało, choć koszt kolumn jest rzeczywiście abstrakcyjnie wysoki.

Na koniec jeszcze jedno słowo o charakterystykach. Kolumny Tonsilu prezentowane na ostatnim AS miały bardzo liniową charakterystykę, a o tym jak grały można przeczytać w innym wątku.

pozdr.

Arkadix

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Darkfenriz:

Niestety wielu uległo już takiej pokusie i konkurencja na rynku jest ostra. A wciskanie kitu naiwnym i wmawianie im że król nie jest nagi nie należy do umiejętności które opanowałem dobrze.

Patrząc na gości z Veluma na AS nie odniosłem wrażenia że robią kokosy na swoich wężach ogrodowych. Prezentowali swoje kabelki na kolumnach w których zabrakło środków na frezy dla gwizdków i wykończenie lepsze niż farba olejna.

Arkadix:

Z Twojego wpisu wynika tyle że są ludzie którzy lubią zniekształcające upiększacze. Jak chcą to niech kupują - to ich pieniądze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.