Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki PC audio

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

Przemysławie! Nie można wszystkiego wrzucać do jednego wora. Część produktów dla audiofili jest zwykłym oszustwem, zamierzonym lub nie, a część nie jest. Nie może być inaczej, skoro nie mamy dostatecznej wiedzy, co ma znaczenie i jakie. Nie potrafimy tego mierzyć i przewidywać. Jedynym instrumentem jest nasz słuch. Słuch jest oczywiście omylny, ale jeszcze bardziej omylny jest tzw. zdrowy rozsądek.

Wiesz kiedyś ludzie o zdrowym rozsądku uważali, że nie ma zebr i innych egzotycznych zwierząt. A gdyby mieli własne doświadczenia...

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Przemysławie! Nie można wszystkiego wrzucać do jednego wora. Część produktów dla audiofili jest zwykłym oszustwem, zamierzonym lub nie, a część nie jest. Nie może być inaczej, skoro nie mamy dostatecznej wiedzy, co ma znaczenie i jakie. Nie potrafimy tego mierzyć i przewidywać. Jedynym instrumentem jest nasz słuch. Słuch jest oczywiście omylny, ale jeszcze bardziej omylny jest tzw. zdrowy rozsądek.

Wiesz kiedyś ludzie o zdrowym rozsądku uważali, że nie ma zebr i innych egzotycznych zwierząt. A gdyby mieli własne doświadczenia...

Ja bym nie porównywał wiedzy człowieka średniowiecza do dzisiejszej. Ja mam zasadę że jak czegoś w racjonalny sposób nie da się wyjaśnić to wole być ostrożny. Każdy oczywiście robi jak uważa ja jednak wolę zaufać wiedzy niż doświadczeniu.

Jednak moim skromnym zdaniem kablami w ogólności i dopieszczaniem PC warto się zajmować w systemach powyżej pewnego poziomu. Uważam, że nie mając doświadczenia, aby ten poziom osiągnąć trzeba wydać około 30K, jeśli mowa o nowych rzeczach. A i wtedy lepiej zacząć od akustyki niż od kabli.

Ja bym nie porównywał wiedzy człowieka średniowiecza do dzisiejszej. Ja mam zasadę że jak czegoś w racjonalny sposób nie da się wyjaśnić to wole być ostrożny. Każdy oczywiście robi jak uważa ja jednak wolę zaufać wiedzy niż doświadczeniu.

W dziedzinie audio jesteśmy dokładnie w taki średniowieczu. Nie możesz zaufac wiedzy, bo tej wiedzy nie posiadamy.

Dawno temu szaman też leczył. Zrobił dużo dymu i wiele bezsensownych rzeczy. ale dzis nauka odkrywa, że w ziołach są lekarstwa.

Tak samo będzie z audio, jestem tego pewien. Jak już to dokładnie zbadamy, to się okaże, że wśród wielu bezsensownych zabiegów jest tez równie wiele na prawdę potrzebnych.

<br />W dziedzinie audio jesteśmy dokładnie w taki średniowieczu. Nie możesz zaufac wiedzy, bo tej wiedzy nie posiadamy.<br /><br />Dawno temu szaman też leczył. Zrobił dużo dymu i wiele bezsensownych rzeczy. ale dzis nauka odkrywa, że w ziołach są lekarstwa.<br />Tak samo będzie z audio, jestem tego pewien. Jak już to dokładnie zbadamy, to się okaże, że wśród wielu bezsensownych zabiegów jest tez równie wiele na prawdę potrzebnych. <br />
To już zaklinanie rzeczywistości i robienie z zagadnień audio wiedzy tajemnej.

Jak już to dokładnie zbadamy, to się okaże, że

medycyna wzbogaci sie o nową jednostkę chorobową "audifilus-nervosus" i całe to kablarstwo i inne voodoo

pójdzie tam gdzie jego miejsce czyli na śmietnik historii.

P.S. Kiedy wreszczie ta klęska niesłyszących się pojawi ?

To właśnie odróżnia Hi-Fi od High-End.

Hi-Fi to poprawnie skonstruowane urządzenia o dobrych parametrach. Nie ma żadnej tajemnicy. Te urządzenia grają poprawnie.

High-End to szczypta geniuszu jakiegoś człowieka zaklęta w urządzeniu, które stworzył. Brzmienie nie do powtórzenia. Brzmienie, które realizmem przebija wszelkie poprawne konstrukcje Hi-Fi.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kolega J.Jerry podał link do wątku w którym dyskutowano na temat ślepego testu dotyczącego formatów stratnych i możliwości ich "nausznego rozpoznania" dla zainteresowanych link z opisem przeprowadzonego testu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Może niektórym nigdy nie przejdzie wiara we własny słuch niemniej warto się zastanowić czy aby nie mamy zbyt wysokiego mniemania o własnym słuchu.

<br />Brzmienie nie do powtórzenia. Brzmienie, które realizmem przebija wszelkie poprawne konstrukcje Hi-Fi. <br />
Jeśli realizmem biją wszystko to muszą brzmieć tak samo.

Realizm to takie ładny slogan w Hi end, którego nie jestem w stanie zrozumieć jak te wszystkie klocki grające realistycznie mimo wszystko się różnią.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Realizm to takie ładny slogan w Hi end, którego nie jestem w stanie zrozumieć

Tego nie można zrozumieć to trzeba usłyszeć ...

A jak raz człowiek usłyszy to nigdy nie zapomni i będzie dążył do takiego dźwięku, różnymi środkami, niekoniecznie zdrororozsądkowymi ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dac to element którego długo nie zmieniam jest dla mnie wystarczająco dobry, konwerter kupiłem ze względu na brak wejścia usb w dac separacja galwaniczna dla świętego spokoju. Kable solidnie wykonane i spełniające normy. Komputer podstawowy warunek pasywne chłodzenie dlatego wpadł mi w oko brix gigabita.

Nie znam takich opracowań i pierwszy raz czytam aby zakłócanie / zaszumianie/ poprawiało czytelność obrazu. Podaj link do tego opracowania.

Ukryta Zawartość

"According to Simonotto, for a fixed, subthreshold image, the addition of fast noise dramatically enhances the quality of the image as reported by the subjects, until an optimal level is reached. Thereafter, the addition of more noise only degrades the image quality."

Ukryta Zawartość

"(1) when the signal is

complete suprathreshold, noise always degrades the signal detection

both in the single threshold system and in the parallel array of

threshold devices. (2) When the signal is a little subthreshold, noise

degrades signal detection in the single threshold system. But in the

parallel array, noise can improve signal detection, i.e., stochastic

resonance (SR) exists in the array. (3) When the signal is predominant

subthreshold, noise always can improve signal detection and SR

always exists not only in the single threshold system but also in the

parallel array. (4) Array can improv

e signal detection by raising the

number of threshold devices"

To i tak są takie wybiórcze opracowania. Czytałem o tych sprawach wiele razy i ciężko teraz po latach wszystko znaleźć. Trzeba pamietać, że zmysł słuchu nie słucha po raz pierwszy, odpowiednie wzorce są już zapamiętane. W tej sytuacji wyłowienie wzorców spośród innych sygnałów jest ułatwione, zakładając, że sygnał jest powyżej absolutnego progu słyszalności.

Tego nie można zrozumieć to trzeba usłyszeć ...

A jak raz człowiek usłyszy to nigdy nie zapomni i będzie dążył do takiego dźwięku, różnymi środkami, niekoniecznie zdrororozsądkowymi ;-)

No właśnie. Dla tego pisałem, że to jest rozmowa ze ślepym o kolorach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto dodac ze wiekszosc masowo produkowanych komputerow jest kiepsko wykonana wew. plytki PCB, konstukcja wew, zastosowane wentylatory itd. Z marek PC, jedynie Sony trzymalo poziom i to nie we wszystkich modelach, niektore Asusy. Apple to inna polka, tam jest wiekszosc rzeczy znakomocie wpasowana czy przemyslana. To tez podnosi cene produktu. Znajomy serwisant ktory naprawia komputery stwierdzil ze Apple momentami dzieli przepasc w konstrukcji od typowych marek PC. To tak tylko wtracilem.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

To i ja wtrącę: ostatnio Apple miało wiele wpadek. Używam sprzętu Appla na codzień i jak chodzi o hardware, to tak jak wszędzie: niektóre rzeczy bardzo fajne inne beznadziejne. Bardzo źle się natomiast używa ich systemu operacyjnego na PC. To tak, żebyśmy przestali pielęgnowac mity, które były owszem prawdziwe, ale wiele lat temu.

Przeglądam ten temat i tak naprawdę nie spodziewałem się od początku bym dostał jakiekolwiek racjonalne wyjaśnienia niektórych zagadnień, które dla minie i pewnie nie tylko dla mnie są jedną wielką ściemą w pc audio. Jedyną odpowiedź jaką dostałem to upraszczając masz śmieciowy sprzęt, brak doświadczenia, kompleksy z braku funduszy na lepszy sprzęt.Nie wliczam tu epitetów które poleciały w moim kierunku, które dzięki czujnej moderacji zostały usunięte. Nie wiem ilu z was satysfakcjonuje uzasadnienie działania czegoś na podstawie "ja słyszę wpływ to znaczy że działa". Dla mnie stwierdzenie tylko na podstawie wrażeń słuchowych pozytywnego wpływu bez dostatecznej wiedzy o naturze powstania zjawiska jest tylko hipotezą i taką pozostanie dopóty dopóki jej się w sposób naukowy nie dowiedzie. A twierdzenie że nauka nie dorosła do badania zjawisk w audio jest po prostu śmieszne. Jeśli komuś potrzebna w życiu magia to fajnie tylko nawracanie na nią wszystkich niekoniecznie musi spotkać ze zrozumieniem.

A twierdzenie że nauka nie dorosła do badania zjawisk w audio jest po prostu śmieszne

Takie są fakty, a jak dla Ciebie to śmieszne.. no cóż.

W ogóle bardzo mało wiemy na temat działania mózgu, a i na poziomie fizjologii komórek mamy bardzo fragmentaryczną wiedzę. W tych dziedzinach cały czas prowadzone są badania, ale obecnie nauka jest bardzo odległa od poznania całości.

Ty piszesz według swojego bardzo omylnego "zdrowego rozsądku", a ja powołuję się na naukowe fakty i publikacje. Taka między nami różnica.

I vice versa - jak ktoś wierzy w "magię" to nie należy go nawracać na techniczne podejście do audio.

Zawsze najważniejszym kryterium w audio będą wrażenia słuchowe. To podejście czysto techniczne jest w mniejszości. Tylko w zakładce PC Audio, króluje ...

Też bym bardzo chciał, aby można było zmierzyć, który tor audio jest lepszy. Nikt tego obecnie nie potrafi, więc co miałbym Ci uzasadnić i jak, skoro obecna inżynierska i naukowa wiedza jest tu bezradna?

Takie są fakty, a jak dla Ciebie to śmieszne.. no cóż.

W ogóle bardzo mało wiemy na temat działania mózgu, a i na poziomie fizjologii komórek mamy bardzo fragmentaryczną wiedzę. W tych dziedzinach cały czas prowadzone są badania, ale obecnie nauka jest bardzo odległa od poznania całości.

Ty piszesz według swojego bardzo omylnego "zdrowego rozsądku", a ja powołuję się na naukowe fakty i publikacje. Taka między nami różnica.

Naukowcom wierzysz wszystkim czy tylko tym, których hipotezy potrafisz dostosować do swoich poglądów. Jest taka nauka jak psychoakustyka, która niekoniecznie zgadza się z głoszonymi przez ciebie tezami.

<br />Zawsze najważniejszym kryterium w audio będą wrażenia słuchowe. To podejście czysto techniczne jest w mniejszości. Tylko w zakładce PC Audio, króluje ... <br />
I tu właśnie jesteśmy i dlatego hipotezy niepoparte dowodami są tylko hipotezami?

Teraz inne pytanie czy uczciwym jest sprzedawanie kabla usb do audio w którego opisie znajdziemy że ma on "zbawienny" wpływ na dźwięk.

A co Cię obchodzi czy to jest uczciwe.

Jak znajdują się chętni to znaczy, że widzą sens w kupnie tego kabla. Nie martw się, nie ubędzie im.

Tylko biednym żal pieniędzy ... i to nie swoich ;-)

Niestety zakładka PC Audio została opanowana przez audiofili informatyków i panuje tu stagnacja. A właściwie równanie w dół. Nic nie może zagrać lepiej niż zwykły komputer ... ;-)

Teraz inne pytanie czy uczciwym jest sprzedawanie kabla usb do audio w którego opisie znajdziemy że ma on "zbawienny" wpływ na dźwięk.

Odpowiedź jest bardzo prosta: wobec niemożliwości naukowej oceny, jest to uczciwe wtedy, jeśli producent faktycznie tak uważa.

Metoda różnicowa bardzo ładnie pokazała różnice w przypadkach kiedy zawodziły uszy przy calkiem sporych poziomach sygnałów różnicowych.

Dobra robota.

Można się też podłączyć z przetwornikiem pod wyjście wzmacniacza i tak samo porównywać komputery, kable USB, IC itp. Wzorcem może być plik audio, albo sygnał analogowy zgrany z systemu referencyjnego albo jakiegoś bardzo drogiego. Ale takie coś, to tylko w ostateczności, odsłuch jest najważniejszy.

zachowujesz się jak dziecko we mgle, ile żyjesz na tym świecie, nie zauważyłeś, że w każdej dziedzinie życia czyhają na nas naciągacze ?

Wypożycz kabel i sprawdź sam, ile prawdy w takim opisie.

Niestety zakładka PC Audio została opanowana przez audiofili informatyków i panuje tu stagnacja. A właściwie równanie w dół. Nic nie może zagrać lepiej niż zwykły komputer ... ;-)

Informatykiem to ja jestem i dlatego mam szersze spojrzenie i dystans. Ci co tak sie na naukowe wyjaśnienia powołują, to najczęściej nie mają wykształcenia w dziedzinach, o których piszą. Ja osobiście znam inżynierów elektroników, fizyków i iinne technicznie wykształcone osoby, które nie kwestionują kabli czy innych zabiegów.

Dzieje się tak dlatego, bo wiedza uczy pokory, a ignorancja jest źródłem arogancji.

Jednak moim skromnym zdaniem kablami w ogólności i dopieszczaniem PC warto się zajmować w systemach powyżej pewnego poziomu. Uważam, że nie mając doświadczenia, aby ten poziom osiągnąć trzeba wydać około 30K, jeśli mowa o nowych rzeczach. A i wtedy lepiej zacząć od akustyki niż od kabli.

Akustyka jest bardzo droga w stosunku do sprzętu, sprzęt jest ciężki i duży - kolumny, reszta różnie, więc logiczne jest zajęcie się kablami, sam zmieniam tylko kable, które sam robię i coś tam polutuje we wmaku, bo wymaga to minimalnego zaangażowania.

Co do cen to uważam za sprawiedliwe określić, ile producent musi włożyć do środka, aby warto było się danym produktem zajmować. Inaczej można przyjąć, że jakimś sposobem sprytny człowiek może mieć zastaw wysokiej klasy również za grosze.

Akustyka jest bardzo droga w stosunku do sprzętu

Niezupełnie, bo w zależności od funduszy większość rzeczy można zrobić samemu. Fakt, że pewne ogólne przygotowanie z nauk technicznych jest w tym przypadku bardzo wskazane.

To i ja wtrącę: ostatnio Apple miało wiele wpadek. Używam sprzętu Appla na codzień i jak chodzi o hardware, to tak jak wszędzie: niektóre rzeczy bardzo fajne inne beznadziejne. Bardzo źle się natomiast używa ich systemu operacyjnego na PC. To tak, żebyśmy przestali pielęgnowac mity, które były owszem prawdziwe, ale wiele lat temu.

Przeciez nie ma lepszego..Windows daleko z tylu. Linux to ciekawa alternatywa, ale wymaga jeszcze pracy, (choc jest lepsza niz Windows)i wiekszego wsparcia wsrod najwazniejszych biznesowych programow.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.