Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

wczoraj wieczorkiem odpaliłem DAC'a i.... szlag mnie trafił!

oprócz dźwięku (notabene bardzo wysokiej próby) z głośniów dochodzi charczenie, tak jakby sygnał był lekko przestrerowany.

co się dzieje?

help!

Ja tylko dodam do poprzedniego wpisu pawcia że miałem przyjemność podłączać jego DACa do swojego DVD Manta i był ten sam problem - dzwięk był przesterowany.Co ciekawe,ponieważ DVD ma regulację głośności efekt ten znikał po jego ściszeniu.Czyli wygląda na to że przeszkadza mu duży poziom "głosności' ale po stronie cyfrowej, tak jakby zakres dynamiczny pracy przetwornika był zbyt mały.Powiem szczerze że mnie samego ten problem trapi.

Moze ktoś pomoze pawciowi.

pawcio - zanim ktoś fachowo tobie poradzi powiedz czy pomierzyłeś napięcia dostarczane do układów.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

To jest zaiste szok!

Manta jako transport do Daca?

No cóż,można jeszcze lepiej!

W Biedronce można nabyć DVD za 141pn i dokupić do tego chodzone Altusy140!

Z GC w komplecie będzie raj dla uszu.

Po co DIY dość wysokich lotów,by potem niszczyć efekt najgorszymi elementami toru jakie występują na rynku.

Odpowiedz nasuwa się jedna: szkoda czasu,pieniędzy i włożonej pracy.

Frank wyluzuj.

Akurat pożyczyłem od Leszka jego Yamahę i podłączył do Manty, którą miał na stanie.

co ty taki zgryźliwy?

jak po prostu tak lubisz albo masz taki styl bycia to proponuję przejrzeć wszystkie "o mnie" i założyć wątek w którym wyśmiejesz systemy forumowiczów.

No chyba, że ktoś będzie miał tak rozbudowany wpis o sobie, jak Twój.

pozdrawiam

Frank wypowiedział się trochę zbyt "emocjonalnie" a to dlatego żę słuchał DACa i był nim zachwycony.

Aby osiągnąc tkwiący w nim potencjał trzeba naprawde dobrego toru. Osobiscie już od pół roku

modyfikuje i robie testy różnych CD pod kątem zastosowania jako transport.

Przerzuciłem kilkanascie odtwrzaczy i różnicę są bardzo duże. Są to na ogół odtwarzacze z okresu

"złotej ery hi-fi". Sam typ transportu i rodzaj lasera nie gwarantuje dobrego dzwięku jesli zasilanie ,servo ,

wyjscie cyfrowe , typ zastosowanych chipów jest kiepskiej jakosci.

Peter odsłuchuje przetwornik z transportem ML za xxxxx$.

Obawiam się że Manta to dużo za mało.

wlasnie wygrzewam niiedawno zlepionego nosa.Gra pięknie ale poaostaje kwestia dobrego transportu.Narazie mam

do wyboru marantz 67se i 52 mk2 ,ale ten pierwszy z zegarem garmina a ten z cdm 4/19 bea modyfikacji .Cdm 12 z maranca 67 gra o klase lepiej

Jestem w trakcie oczekiwania na revoxa b 226 z cdm1 i jesli ktoś mialby jakies pomysly na temat tuningu tych odtwarzaczy do wtkorzystania jako napędy będe wdzieczny

>zorro

Ja wszystko rozumiem.Pawciowi ( i mnie ) zalezało w tym miejscu na rozwiązaniu problemu polegającym na tym że świeżo uruchomiony Dac nie pracuje prawidłowo.A do oceny tego zjawiska wystarczyło podłączenie dojakiegokolwiek wyjścia cyfrowego :).

Zresztą problem jest juz rozwiązany.Polegał na tym że podczas montowania Daca pomyliłem (tak to ja , przyznaję się :) stabilizatory 8005 i 8008 , czyli U1 z U4.

Z tego miejsca dziękuję wszystkim którzy chcieli pomóc, zaś o wrażeniach odsłuchowych myślę ze napisze właściciel tego Daca-Pawcio.

Co tu dużo mówić, ten DAC gra naprawdę przez duże G... nie przez WIELKIE G!

Z tego miejsca wielkie dzięki dla Leszka za poskładanie wszystkiego do kupy.

Mam jeszcze pytanie: zmienialiście wyjście cyfrowe na BNC (oczywiście jak ktoś miał RCA)? Warto?

pozdrawiam

jurek 1 - cdm 4 jest nieporównywalnie lepszy od cdm 12. CDM 12 to wynik oszczędności i kompromisu. Jeśli chcesz dać NOsa do cd 52 to pogadaj z zorro jaki wstawił transformator wyjściowy bo z tego co pamiętam zmieniał kiepski transformatorek z Marantza na lepszy z Elfy. Poza tym pozostaje jedynie poprawić zasilanie i można słuchać.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ktos na priva pytał mnie jak wygląda tuning CD żeby dobrze funkcjonował jako transport.

Poprawić trzeba zasilanie przez wymianę kondensatorów ,diód , stabilizatorów.

Wstawic zegar i wyrzucić przetworniki , stopień analogowy (opampy) , wyjscie słuchawkowe itp

To są chyba zmiany najprostsze i podstawowe.

pawcio

W żaden sposób nie miałem na myśli wyśmiewanie się z czyjegoś systemu.

Nie o to mi szło.Słuchałem PetDaca i wiem jaki potencjał posiada te urządzenie.

Należy mu zapewnić "minimum" przyzwoitości.Cedeków spełniających takie normy jest sporo i to za niewielkie pieniądze(Marantz,Yamaha,Philips itd.-Oczywiście z drugiej ręki).

Dalej jednak twierdzę,że urządzenia tandetne mogą jeszcze pogorszyć,a nie polepszyć wrażenia odsłuchowe.

pzdr

jurek1

Zegar montujesz w miejsce oscylatora kwarcowego.

Najczęsciej do którejs nóżki dekodera .

Przetwornik jest zbędnym obciążeniem zasilacza.

Używam to co wszyscy Panasonic FC ,Rubycon ZL ,Sanyo Oscon .

Stabilizatory LM Nationala.

dobre stabilizatory to są LT1085ct-5, ale trzeba mocno powyginać nogi i wtedy mogą być trudności z montażem, bo mają inną kolejność wyprowadzeń, tym niemniej to już wyższa klasa

>pawcio

W dacu mam BNC.

W transporcie mam zamiar zmienić , jak to zrobię będę mógł coś więcej powiedzieć na ten temat.

Podejrzewam że nawet tanie gniazda i wtyki BNC trzymają 75 ohm , czego nie można powiedzieć o przypadkowych

wtykach RCA .

Stabilizatory LT są prawdopodobnie najlepsze ale najdroższe i najtrudniej je kupić.

jeśli LT są za drogie (ponad 20 zł w TME) to jest inna rada ..... w ostatnim cd włożyłem dwie płytki Veterana z lm 317 AT (najlepszy z serii 317 i tylko 1,5 zł na allegro) i 337 T i uzyskane z nich 4 napięcia zapodałem na wybrane układy odtwarzacza (u mnie akurat dac i filtr, ale w transporcie to oczywiście inne układy)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.