Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

veteran>

Ponieważ czekam na odpowiedź od Peter'a a on pewnie jeszcze śpi, więc tak na wszelki wypadek przyłączam się do zamówienia z kompletem rezystorków do GC (Rikkeny/Caddocki).

Jutro mogę nie mieć dojścia do sieci, stąd moja zapobiegliwość, gdyby zamawianie miało się skończyć tuż "przed moim nosem" ;-)

Dziękuję z góry,

mi$kin

mi$kin - też jestem chętny na komplet rezystorów do GC. Powiedz w związku z tym czy zamawiasz bezpośrednio u Petera czy przez Veterana ? (a to wszystko wina Petera i jego nowych płytek i co za tym idzie potrzeba nowych porównań do starego GC na Elpodzie :) ). Przy okazji pozdrawiam Petera i dziękuję mu za baaaaardzo okazałą przesyłkę:)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Panowie napiszcie jak grają te elpody w DACu.

Mam komplet, ale widzę że CI którzy zamawiali je rówież teraz zamawiają Rikeny/Caddoki.

Czy jest duża róznica między nimi? Peter pisał, że te dwa Rikeny są znaczące. Czy ktos moze porównywał brzmienie rikenów w stosunku do elpodów?

Niechciałbym wydać znów niepotrzebnie kasy, gdyż już mnie to troche przygnęniać zaczyna zamiast bawić.

Pozdrawiam

>richard

>Od kilku lat uzywam Transportu i clona DACa Audio Nota (AD1865).

Napisz coś więcej o tym klonie na Ad1865. To ciekawy temat, w sam raz na nowy wątek.

Czy I/V masz na rezystorze czy na transformatorze ? Jakie PCB ?

pozdrawiam

Z tego co widze zglosilo sie juz kilka osob chetnych na komplet elementow do DAC. W zwiazku z tym, ze ten tydzien jest "niekompletny" (swieta) do jego konca mozna nadsylac zgloszenia. Ja w tym czasie dokladnie dopytam Petera jak beda wygladaly ceny (zapewne rozliczenie odbedzie sie tak jak ostatnio w CAD$, a nie w US$) i odpowiem na maile, ktore do mnie przyszly ;) Mysle, ze inne elementy rowniez uda sie przy okazji sciagnac (w granicach rozsadku) ;)

PCB rodem ze wschodu, niedalekiego ;-) (prawie kopia ale bez błędów), I/U naobecnie rezystor 22 ohm (albo nawet 10 Ohm musiałbym sprawdzić bo ostatni raz grzebałem w nim ponad rok temu. Trafo - z tym miałem zabawe : przrzuciłem 6 transformatorów (w większości produkty Lundhala) i obecnie wstawiony jest chyba 7902 albo 1674. potem nie ma żadnego filtra i dalej jest klasyka - wierna kopia AN SRPP na E88CC.

Pozdrawiam

Ryszard

Rambo>

Myślę, że jednak złożę zamówienie na rezystorki do GC przez veterana - prawdę mówiąc nie wiedzę powodu, żeby mnożyć koszty przesyłek i transferów ;-)

Muszę jeszcze tylko napisać do Peter'a odnośnie jednego układziku zupełnie spoza obszaru zainteresowania forumowiczów na którym też mi zależy i który byc może mógłbym też dorzucić do zamówienia.

ok, wczoraj miałem możliwość podłączenia nos DAC'a od Veterana do mojego CA Azur 540C....

Brak zauważalnej zmiany !!! nic nie wniósł ani nic nie zabrał ! dziwne ..albo mam tak kiepski cd że lepiej nie mówić..

arek67, dlatego zdecydowałem się na grzebanie w cd, wymiana zegara, diody, moze osobne zasilania, kondensatorki.... najpierw muszę rozkręcić i oblukać, porobić zdjęcia itp itd... poradzić się was, oj dużo mnie znów czeka pracy ;) no ale to już nie na ten wątek sprawa..

Ja robiłem ten DAC dla kumpla, testowałem go po złożeniu na................kompie:) W napędzie wylądowała płytka i była spora różnica. Z mojego CD nie mogłem skorzystać, bo nie miał coaxiala, a ja chciałem sprawdzić ten DAC, tak pi razy oko. Najważniejszą różnicą była średnica, jej barwa, kultura oraz przestrzeń. POZDRAWIAM:)

~Matthew

Mialem takie same wrazenia testujac DAC-a np. na Marantzu CD63KI. Przetwornik Petera byl na tyle transparentny, ze zagral charakterem odtwarzacza. Niewielkie roznice dostrzegalne byly na basie (lepsza kontrola) oraz w srednicy (miekkosc i selektywnosc). Zgadzam sie z arek67. Ten DAC potrzebuje naprawde dobrego transportu, zeby rozwinac skrzydla. Ciekawostka jest, ze duuzo lepiej niz z Marantzem zagral z moja karta dzwiekowa ;)

~Matthew

Mialem takie same wrazenia testujac DAC-a np. na Marantzu CD63KI. Przetwornik Petera byl na tyle transparentny, ze zagral charakterem odtwarzacza. Niewielkie roznice dostrzegalne byly na basie (lepsza kontrola) oraz w srednicy (miekkosc i selektywnosc). Zgadzam sie z arek67. Ten DAC potrzebuje naprawde dobrego transportu, zeby rozwinac skrzydla. Ciekawostka jest, ze duuzo lepiej niz z Marantzem zagral z moja karta dzwiekowa ;)

Ja mam rca.

Na początku wstawilem 1m kabla antenowego 75 ohm,i gralo to o wiele lepiej jak normalny ic.

Następnie pożyczylem z audioklanu kabel cyfrowy za 230zl i doznalem szoku. instrumenty rozbiegly się po pokoju.

Pomyzlalem. kupię profigolda 4000 bo reklamowany i poelnilem chyba bląd.

Ten audioquest mial więcej magic choc zlą prasę.Będe zmuszony przeprowadzic taki test jeszcze raz.

wogule roznice pomiedzy kablami cyfrowymi są większe jak pomiędzy ic.

Bardzo chętnie posłuchałbym tego daca. Nie mam u siebie w CD BNC, dlatego zastanawiam się jak to zabrzmi.

Matthew robi całkiem ciekawe druciki, może cos zaradzi i Tobie w kabelkowej materii :)

Używałeś kitu wg. specyfikacji Peteta, czy może na jakichs innych częściach ?

Maćiek byl u mnie pare dni temu z kablami i graly bardzo ciekawie ale kabel cyfrowy to co innego.Tam musi być koncentryk i zachowana impedancja 75 ochm .Chodzi o jiter a raczej o jego eliminacje.

Jeśli masz ochote mozesz wpaśc i posluchać

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.