Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

odnosnie transmisji sygnalu cyfrowego z transportu do DAC'a. Interfejs SPDIF jest (chyba jak kazda linia transmisyjna) wrazliwy na niedopasowanie impedancji nadawczej i odbiorczej (odbicia sygnału). Pomijam kwestie wyjsc cyfrowych na RCA. Gniazda RCA jako wyjscia cyfrowe nie powinny byc uzywane (diyaudio.com). Wiec zostaje BNC 75 ohmowe, no bo wejscie w NOS jest dopaspwane do impedancji 75 omowej, ale mam wrazenie, ze w naszych NOS DAC'ach siedzi 50 omowe gniazdo BNC. BNC 75 omowe nie maja izolatora wokół centralnego bolca. Popatrzcie na gniazda i wtyki 75 omowe - www.neutrik.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tutaj widac to lepiej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisalem o tym na diyAudio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Gniazda BNC 75 ohm kosztuja w DK $12; gniazda 50 ohm $2.50 dlatego w kicie sa te tansze. Probowalem oba, ale prawde mowiac nie odczulem roznicy. Dlatego tez nie wymienilem jeszcze wyjscia RCA w swoim CEC TL0 ;-)

Ponizej zdjecie plytki Levinsona ML36 z gniazdem 50ohm.

Ciekawa obserwacja odnosnie NOS DACa:

Ukryta Zawartość

post-3442-100007725 1170298209_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Peter Daniel

Faktycznie ciekawa obserwacja. Dziwne, że upsampling realizowany przez standardowe filterki typu SAA7220 jakoś się nie sprawdza. Po przepięciu zegara do dekodera jest chyba jednak lepiej.

Nie wiem, czy z tego wpisu to wynika - może to zbyt śmiała teza, że gdyby zrobić NOS-a na TDA1541 i oprócz asynchronicznego przesyłania danych dodać jeszcze zegar do przetwornika, to będzie gorzej???

Dzięki. Nawet nie sprawdziłem, czy są jakieś różnice pomiędzy tymi kostkami - moja wina(tutaj emotikon konsternacji połaczonej ze wstydem z własnej ignorancji - tyle, że nie wiem jak taki znaczek wygląda :). Byłem przekonany, że to praktycznie to samo.

Nie ma dla mnie usprawiedliwienia ;)

1545A mam w moim pierwszym filipie (CD720), więc wiedziałem o tym. 1541A był oryginalnie w CD820, więc również wiedziałem, natomiast nie znalazłem datesheetu 1543A, tylko 1543 i naturalną koleją rzeczy... Dziwnie jest jednak ten ludzki mózg pogmatwany. Powinienem przewidzieć, że do 3 razy sztuka ;)

>Peter Daniel, 8 Sie 2006, 17:43

>Nie widze tez problemu aby przyczepic maly radiatorek do chipu, chociaz moze to wpynac na dzwiek

>gdyz bedzie oddzialywac jako mechaniczne tlumienie, co moze byc dobre, lub nie.

Z tym wpływem radiatora na dźwięk to poważnie, czy na jaja?

Jestem Europejczykiem.

>Z tym wpływem radiatora na dźwięk to poważnie, czy na jaja?<

Ani tak ani tak, po prost taka mozliwosc trzeba tez rozwazyc. Nie sprawdzalem, a wiec nie wiem.

>Peter Daniel, 15 Sie 2006, 01:06

O mikrofonowaniu scalaka raczej można zapomnieć, natomiast lekkie ostudzenie

go z pewnością nie bedzie błędem. Widziałem gdzieś takie "jeże" z czernionego

aluminium do zapinania na DIPy. Miejsca nie zajmuje, a może być niezłe.

P.S.

Dalej masz kolumny typu infinite baffle? W scianach o konstrukcji szkieletowej,

czy jakiejś innej? Będe wykańczał u siebie górę domu i myślę o czymś takim.

Jestem Europejczykiem.

Dalej uzywam tego typu kolumn, chociaz niedawno zrobilem upgrade glosnikow. Obecnie sa to Fertiny (EX20 field coil, 100db efficiency)

Ukryta Zawartość

post-3442-100007713 1170298225_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Peter Daniel, 15 Sie 2006, 01:48

Jak widzę konstrukcja szkieletowa ("kanadyjczyk" :-)). Taki właśnie mam!

No to teraz wystarczy policzyć i zrobić. Tylko ciekawe, jak te wszystkie programy

zareagują na takie pojemności obudowy :-)

A jak słychać po drugiej stronie?

Jestem Europejczykiem.

>Peter Daniel, 15 Sie 2006, 02:11

No tak, można sie było domyslić...

Druga strona wychodzi mi na łazienkę i musze podumać, jak zabezpieczyć

głośniki przed wilgocią. Ale sama idea jest super i muszę nad tym popracować

(na razie koncepcyjnie :-)).

pozdrowienia

P.S.

Która tam u Was godzina?

Jestem Europejczykiem.

>Peter Daniel, 15 Sie 2006, 02:52

Młoda godzina :-).

U mnie 2:58. A dzisiaj miałem wcześniej iść spać!

Ale puściłem sobie Marillion "Misplaced Childhood" i przecież nie mogę przerwać.

Dobra, dość tych pogaduszek na dziś bo ktoś nas słusznie op..., że OT!

Jestem Europejczykiem.

• 2 tygodnie później...

ok chciałem opisać moje wrażenia jeśli chodzi o wersję zbalansowaną NOS'a zrobioną przez Bikoza.

Od jakichś paru dni mam przyjemność mieć to cudo w domciu wraz z transportem Philipsa modyfikowanego przez Magazyniera.

Może to nie najlepszy moment gdyż jest jeszcze nie wygrzany i miewa takie fale lepszego lub gorszego grania ale ...

to co wyróżnia go od wersji RCA to mozna powiedzieć że wszystko ;). Mikro i makrodynamika, wykop, takiej stopy perkusyjnej w pinkfloydach nie miałem ;), super basik czego mi brakowało w wersji RCA, wogóle to wydaje bardzo naturalne dźwięki do których musiałem się przyzwyczajać. Mogę powiedzieć śmiało że nie stracił nic z zalet wersji RCA, barwa i czar jest !!!

Śmiem stwierdzić, że wersja która powstaje z lepszym zasilaniem może być czymś co moze zakończyć drogę do źródła o ile ta droga ma koniec.

jedna jest wada wg mnie a mianowicie nadal jest dość czuły na interkonekt, niby sygnał zbalansowany jest mniej podatny na kable ale nic bardziej mylnego :/

słuchaliśmy u Magazyniera tego DAC'a z Cardasami i niestety Golden Ref. z NOS'a do P.17 a Neutral z P1.7 do Drakuli to zrobiło plastikowy dźwiek. Już wcześniej jak mieliśmy pożyczonego Goldena od Juźwy to Golden nie sprawdził się od stroy źródła. Natomiast Neutral od NOS'a a Golden od P1.7 to niebo ;)

Mam nadzieję że D1 może to poprawić, tzn da dużo więcej prądu żeby przepchnął sygnał przez te kable ale nietracąc z czaru nosdac'a, co lepiej może to być ciekawe gdyż projekty p.Nelsona zazwyczaj nie psuły dźwięku a wręcz przeciwnie ;)

To tyle jak na razie, jutro ma wpaść Rogus i pewnie troche browarów popłynie ;), jak na razie to ja sam wysnułem takie wnioski ale mój słuch i głód dobrego grania może przekręcić prawdę i nie od dziś wiadomo że mam tendecje do koloryzowania heh dlatego kolejny tester będzie jutro ;)

aa no i aleph mi się też wygrzewa... wogóle to nie wiem czemu o tym piszę, za jakiś miesiąc powinienem ;)

Pozdr

Matt

Uważam że

• 3 tygodnie później...

Peter napisał:

"Pamietajcie o prawidlowej orientacji BG N. Kazdy z nich ma jedna pin krotsza i ta strona jest oznaczona tez napisem NON POLAR. Preferuje ustawienie kiedy non polar side jest na + (w analogii do elektrolitu). Wyjatkiem w tym DACu sa 2 kondensatory: C1 i C2, gdzie tu jest lepiej jak Non Polar jest na ' - ' co razem z ustawieniem C2 i C4 tworzy Super-E konfiguracje, sugerowana przez producenta".

Jak to, w jednym kanale polaryzacja elektrolitów inna niż w drugim? Nie rozp... ich?

Zależało by mi na bardzo kompaktowym przetworniku CA o parametrach np. 96 khz 24bit. Czy jest przetwornik i odbiornik SPDIF jako jedna kostka do kupna? Czy macie jakiś projekt o bardzo małych gabarytach? To ma być małe i tanie.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

A ja mam takie pytanko:

Przed momentem polutowałem NOSa w Philipsie. SAA7310-TDA1543. Pierwszym posunieciem było ominięcie SAA7220-udało się.

Potem polutowałem rezustory I/U na wyjściu TDA1543(odciałem starą analogówkę w tych 3 punktchach-nóżki 6,7,8)

i po podłaczeniu okazało sie, ze na nóżkach 6 i 8 mam 4,38V stałego. Podłaczyłem to przez kondensator do wzmaka, ale słychac tylko jakieś chroboty-muzykę tez.

Narazie mam stare zasilanie-niecałe 5V

Ubiłem TDA?

Pozdrwiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdz jeszcze raz wszystkie polączenia. czy napewno rezystory do konwersji prąd napięcie idą do masy ,i czy watosci sie zgadzają. Sprawdz tez czy nie pomyliłes sygnalow przy ominięciu filtra.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.