Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Zbudowalem wczoraj prototyp DACa w wersji USB. Pierwsze wrazenia bardzo korzystne.

Konstrukcja bedzie praktycznie bardzo zblizona do wersji SPDIF; tez 3 oddzielne regulatory (digital, analog i zegar) na AN8003, z taka sama konfiguracja filltracji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3442-100006497 1173810890_thumb.jpg

post-3442-100006498 1173810890_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

można dać dzielnik i zmniejszyć amplitudę ... a co to jest i gdzie DHTROB ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Fajne rozwiązanie z tym USB. Póki co jednak mam inny problem - otóż sprawiłem sobie PCB od veterana do DAC'a za co mu wielkie dzięki. Moim największym zmartwieniem jest odbiornik, a raczej jego brak. Jak wszyscy wiedzą z dostaniem CS'ów jest kłopot, ja mam jednak inny odbiornik a mianowicie : STA120 z ST Microelectronics.

Link do noty :

Ukryta Zawartość

Pin w pin kompatybilny z CS'em do tego projektu, jednak zasilany jest z napięcia 3.3V a nie 5 V jak CS. I tu moje pytanie - czy DAC zadziała z tym odbiornikiem ?? Bo trochę śmiesznie to będzie - SN zasilany z 5V, odbiornik z 3V a TDA z tego co pamiętam z 8V ? Ruszy to i jak będzie z poziomami logicznymi ? Bo nie wiem czy jest sens lutować ten układ w ogóle.

Ukryta Zawartość

Odnośnie tematu lampa +nosdac: Wcześniej nosdac grał z ze wzmakiem tranzystorowym sredniej jakości (koda261) i słychać było dużą różnicę po podłączeniu Dac-a głównie w pięknej średnicy. Obecnie podłączyłem go razem z lampą s&audio i nie ma żadnych różnic pomiedzy przetwornikiem DVD pioner a nosdac. Dziwne, ale prawdziwe. Czy może to wynikać z niedopasowania impedancji wzmaka i nosdac?

Może to wynikać z tego, że Twój lampiak jest w zasadzie końcówką mocy wyposażoną w pasywny regulator głośności (po prostu potencjometr na wejściu). Użyj przedwzmacniacza lub chociaż bufora.

Cholera, właśnie niedawno pozbyłem się buforka-klona prosiaka. Wyszedłem z założenia że bufor+lampa może za bardzo zmulić dzwięk. A teraz buforek by się przydał- po prostu zapomniałem do czego naprawdę służy bufor lampowy.W poprzednim systemie sprawdzał się wzorowo i podłączenie daca nisło za soba duuuże zmiany in plus.

Coż chyba pora zmienić to badziewne źródło

mam na tą chwile takowy bufor lampowy.Kolega kupił go ażeby uzywac w zestwieniu Onkyo 7511 + Black Horse Skorpion.Moim zdaniem ten bufor(musical fidelity) zmienia dzwiek w sposób niestrawny.Robi sie z dzwieku tzw .buła i klucha.Powieksza nieznacznie instrumenty.Próbuje dzwiek tego CD podrasowac do poziomu (na moje ucho) jakiegos łgodnie i muzyklanie grającego( np Pioneer wysokie modele) .Ale to sie jakos nie udaje.Skad te chwalebne recenzje w prasie to nie wiem.Moze u jego z tym skorpionem( dosyc chyba ostry wzmak) sie sprawdzi na moim gównianym sprzecie nie sprawdził sie zupełnie.Jako bufor wstawiony miedzy preamp a koncówke mocy jeszcze gorzej sie działo.

Grundig High Fidelity

Dziwne, u mnie absolutnie nie wprowadził kluchowatości, czy jalichkolwiek negatywnych aspektów dzwięku. Złagodził za ostrą górę i spowodował kulturalne ułożenie dzwięku. Koleś, któremu to sprzedałem również jest zadowolony.

mzawek - koncepcja prosiaka jest po prostu głupia, ale rozsądny bufor lampowy zamiast op ampa w cd to u mnie był przełom jakościowy

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

oczywiscie na pewno wszystko zalezy od reszty zestawu.ja ta łaczyłem mikrofonowym klotzem y106 ( na pewno nie zamulajacy kabel) i nie zadziałał musical jak nalezy.

Grundig High Fidelity

Rambo

No ale u ciebie to juz chyba inna zasada działania.W przypadku musicala jest to niepotrzebny dodatek miedzy CD a wzmakiem.Bo jak CD słaby i dac w nim kiepski to co moze pomóc taki musical.Moze tylko pomaskowac wady niekształceniami wprowadzanymi przez samego siebie.Czyli pomysł nieudany.A miał pomagac słabym Cd-ekom.

Grundig High Fidelity

Mozliwe ze do jakis jazzowych plumkan sie nada.Ale łagodzic trąbki ?nawet wokale stają sie za za głebokie jakies i ciezkie.Mozliwe ze u kogos innego sie sprawdzi...

Grundig High Fidelity

Mzawek, dobry bufor nie jest po to by maskować. Zadaniem dobrego bufora jest konwersja impedancji. Ma mieć wysoką impedancje wejściową żeby był łatwym obciążeniem dla cedeka z kiepskim stopniem analogowym. No i ma mieć niską impedancję wyjściową żeby dobrze wysterować podłączony do niego wzmacniacz. Tylko tyle, i aż tyle.

Moze dobrym pomysłem bedzie podłaczenie tego musicala miedzy CD a samą koncówke mocy( onkyo ma wyjscie regulowane) Bez preampu takie podłaczenie jest katastroficzne i masakryczne w sensie negatywnym

Grundig High Fidelity

• 4 tygodnie później...

Panowie ponownie ponawiam pytanie. Czy zamiasta CS'a na STA120 ( zasilany z 3V ) będzie ok ? Zadziała to w ogóle ? No i czy ktokolwiek zna zamienniki układów AN, lub wie gdzie je w polsce nabyc po rozsądnej cenie ?

czy ktoś próbował dawać na wyj nosdack'a buforek z ad797 (veteran), od tyg wygrzewam, użyłem na wyj tda BGN 10u, niestety nowe i chyba trzeb ajeszcze poczekać.. ad797 dało niezły basiorek, rozdzielczość i głębszą lepiej poukładaną scenę lecz taki kremowy dźwięk się zrobił ale chyba za wcześnie na konkretne opowieści.. za jakieś 3 tyg katowania szumami opowiem czy warto..

do masy na wej allen bradley 47k, oraz silver mica 100p.. na wyj 10 Ohm dale.. no i nowiuśkie BG więc czekamy..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.