Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie bufor lampowy spisywał się dobrze z wzm trazystorowym. Z lampowym już za bardzo zamula, ale Dac jakoś z lampiakiem nie chce grać bez bufora, więc chce zrobić jakiś prosty buforek. Poczekam na wynik twoich eksperymentów

Matthew

O ile wiem to miałeś układ z uziemioną siatką... takie coś trudno nazwać buforem, ja bym spróbował dodać za nim (za tym układem z uziemioną siatką) lampkę w układzie wtórnika katodowego.

>Matthew

Kazdy NOS obcina góre, nawet w pomiarach, do wyrównania stosuje się odpowiedni filtr. Poza tym moim zdaniem góra NOS-daców jest ich pięta achillesową, to własnie ten region (i wyższa średnica) gdzie słychac ze nos to nos. Pewnie , niektórzy nazwą to naturalnością tak jak góra z 20cm szeokopamowca nie najwyższych lotów ale to tylko ich interpretacja, a muzyka na żywo brzmi znacznie "ładniej" i nie ma takiej tandety w górze pasma. Z BG N też sie nie doczekasz ładnej góry bo to równiez ich najsłabsza strona, ile bys nie wygrzewał.

Jak porównywałem NOS DAC-a Petera na BG N na wyjściu z moim turbo tuningowanym CD 960 (filtr cyfrowy w torze + Siemens MKV na wyjściu) to w jakości wysokich tonów była przepaśś na korzyść Philipsa.

Wszystko zalezy od reszty systemu. Moj NOS DAC byl w poczatkowych fazach prototypingu porownywany do Shanlinga T100 i T200 (Partsconnexion mods) i moge Was zapewnic ze nie bylo przepasci w wysokich tonach. Wrecz przeciwnie, wysokie tony nie byly czyms specjalnym co odroznialo oba typy przetwornikow (PCM1704 w Shanlingu):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Porownywalem takze z Levinsonem ML360S i Benchmark DAC-1 ( bo posiadalem oba te DACi przez pewien czas) i znowu, nie wysokie tony byly tu glownym aspektem rozniacym te urzadzenia.

Ukryta Zawartość

no poczekamy zobaczymy, niemniej jednak muzyka z nosdac'a potrafi wciągnąć, tylko zawsze mi brakowało takiej rozdzielczości i osadzenia basu jak miałem w swojej tuningowanej kambodży..

"Odnosnie samego DACa, chcac podkreslic bas mozemy eksperymentowac z bypasem na TDA1543, ja uzylem tu BG N 47/50 bo chcialem wprowadzic wiekszy stopien przejrzystosci z doza muzykalnosci, ale wieksza wartosc tego kondensatora lub inny typ ( BG STD, Rybycon ZL) moze uwydatnic bass (Kusuniki uzywal tu 1000uF)".

Ja założyłem 1000 uF nichicona i rzeczywiście basu trochę przybyło. Można poeksperymentować z innymi wartościami

BG 47u/50 mają bas, jak i w torze jak i na zasilaniu.. ja posiadam wersję XLR z dwoma TDA1543, w stosunku do wersji z jednym tda jest więcej basiku i trochę lepiej kontrolowany, reszta raczej właśnie bez zmian..

Pomóżcie mi uruchomić NOSDACa. Wczoraj to poskładałem, ale mi nie gra. Słychać tylko takie dziwne trzaski. AN8008 mocno się grzeje, ale napięcie daje wzorowo. Transformatory dają 15V (21V na kondensatorach) nie za dużo?

Od czego zacząć? Nie mam pojęcia co mogłem skopać.

Witam.

Przepraszam, że nie w tym miejscu co trzeba, ale mam do sprzedania przetwornik NOS-DAC Peter Daniel (zmontowany, w pełni sprawny, ver. Premium). Więcej na PW lub e-mail lub Allegro:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Wczoraj otrzymalem plytki do wersji USB tego DACa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymieniłem przetwornik.

Dałem inny transformator (2x8V AC).

Działa... I to jedyne co można o moim NOSDAC-u powiedzieć dobrego.

Dżwięk jest tak kiepski że nawet moja żona, po pięciu sekundach odsłuchu popatrzyła na mnie z politowaniem. Przede wszystkim brak przestrzeni, powietrza, pogłosów. Nie użyłem najlepszych części, ale nie spodziewałem się tego co usłyszałem. Co powinienem w nim zmienić żeby zagralo? Czy to wina:

a) kabla cyfrowego? (koncentryk antenowy 75Ohm, z wtykami chinch);

b) kondensatorów w zasilaczu (1000uF - Panas FC, dalej BG STD);

c) połączenia pomiędzy gniazdem cyfrowym a płytką (kilka centymetrów zwykłego drutu);

d) słaby transport (tymczasem Marantz63SE);

e) AN8008 przegrzał się przy uszkodzonym TDA;

f) ten typ tak ma.

g) użyć TDA1543A zamiast TDA1543?

h) ekranować obudowę (jest z MDF-u)?

Na wyjściu dałem Siemens MKV.

Zaznaczam że nie zależy mi na "doprawieniu do smaku" tyko na osiągnięciu przyzwoitego poziomu dźwięku.

Czy ktoś wie co powinienem zrobić?

Ukryta Zawartość

post-1961-100002886 1178049327_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>g) użyć TDA1543A zamiast TDA1543?

na pewno nie, bo wersja A obsługuje format danych SONY (EIAJ) a "bez A" I2S Philipsa między odbiornikiem a DACem.

Spróbuj dać jakiś preamp ze wzmocnieniem ok. 3x (10dB) i lepsze rezystory konwersji I/V.

I niech się trochę wygrzeje.

-słaby transport (tymczasem Marantz63SE)

Totalna porażka jako transport i nie chodzi o to że jest to CDM12

-kabla cyfrowego? (koncentryk antenowy 75Ohm, z wtykami chinch)

Antenowy do anteny :)

-Na wyjściu dałem Siemens MKV

Nie używałem ich ale BG-N wydaja sie idealnie pasować w to miejsce

Złożylem kiedyś wersję na FC i zwykłych rezystorach BG-N były jedynie na wyjsciu i grało to nieżle.

Rzeczywiscie tyle wystarczy . Próbowałem kabla antenowego Audioquesta ( video coaxial cable 75 Ohm) w gotowej

konfekcji jak cyfrówka kosztowal ok 100zł grał slabo więc co można uslyszeć na antenowym za 1,5zł za metr ?

Znajomemu robiłem też tuning Marantza 63SE zegar LCaudio wymiana wszystkich elektrolitów itd , jako CDek gra

fajnie ale jako transport to chyba najgorszy z marantzów które słyszałem . Jesli wymiana tych peryferii nie pomoże

i dzwięk nie będzie przynajmniej przyzwoity to tylko wymiana elementów.

-->Foksik

Posłuchaj najlepiej NOS DAC'a na dobrych elementach i z dobrym transportem. Bęziesz wiedział, czy taki typ prezentacji Ci odpowiada i być może zaoszczędzisz trochę czasu i pieniędzy. Jeżeli jesteś z okolic Wrocławia zapraszam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.