Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Prawde mowiac nie zlozylem DACa na plytce Veterana, ale nie mysle ze bedzie jakas wieksza roznica. Pracowalem razem z Veteranem nad ta plytka i wiekszosc szczegolow ktore sa na mojej plytce, sa takze uwzglednione na plytce Veterana. Jedna z implementacji ktora wyszla przy zielonej plytce posluzyla mi jako wzor przy opracowywaniu tej wiekszej, all-in-one board (chodzi glownie o rozmieszczenie elementow w stopniu wejsciowym).

Odnosnie mojej wiedzy, to nie jest ona tak rozlegla jak moglo by sie to wydawac i opiera sie glownie na praktyce, tym co sie dowiedzialem czytajac forum i do jakich wnioskow dochodze w testach odsluchowych.

Jestem konstruktorem pasjonata, firma nie jest jeszcze szanujaca sie, ale w ostatnich czasach zyskalismy kilka bardzo dobrych recenzji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo dziękuję Peter.Ładna strona i produkty (które dobrze już znamy)dzięki Twojej uprzejmości.Jeśli Twoja

wiedza nie jest rozległa,to nie wiem czy się łamać nad swoją czy pozostać przy nadziei,że się jeszcze douczę.

Chyba jesteś za skromny.Serdeczne Pozdrowienia.

Zgodnie z rada Petera zmodyfikowalem nieco plytke drukowana do DACa. W poprzedniej wersji synal z wyjscia mial odwrocona faze - tutaj nie ma juz tego problemu ;) Jutro zamowie druki.

Jezeli ktos ma ochote na komplet elementow w wersji Premium - prosze o kontakt.

Witam !!!!!!!!!!!!

> veteran

Czy to ma jakiś wpływ na dzwięk i problem z poskładaniem dac-a . Mam od ciebię płytkę gold w wersji pierwszej i kit premium ale nie wiem czy nie będzie problemów z poskładaniem tego do kupy . Mam zamiar to poskładać przez święta no i może mi się uda wreszcie to zrobić .

DZIĘKI Z GÓRY ZA ODPOWIEDŹ

Pozdrawiam

Kajo

Przyda sie lutownica o niewielkiej mocy (25-40W) ;) Sposob postepowania zostal juz opisany w watku - nalezy przestrzegac kolejnosci montazu. Na wyjsciu przetwornika dostajemy sygnal w odwroconej fazie - aby to skorygowac nalezy zamienic polozenie przewodow glosnikowych (poproboj rowniez bez tej operacji - moze zagra lepiej ;).

• 2 tygodnie później...

We wspólnym zamówieniu z Elfy kilka osób (łącznie ze mną) brąło trafo do wyjścia cyfrowego.

Ktos już zamontował je w swoich odbiornikach/nadajnikach?

Ciekaw jestem waszych opinii na ten temat.

Druki zostaly zamowione na dlugo przed Swietami - powinny byc u mnie na najblizszym tygodniu ;) Ta wersja zawiera niewielkie modyfikacje: sygnal na wyjsciu nie ma przesunieca fazowego i warstwa opisu nie zachodzi na pady. Wersja cynowana, tak jak ostatnio, 25zl. Cene drukow zloconych poznam dopiero w czasie odbioru.

veteran ... trzeba pomyśleć o nos-dac'u w wersji zbalansowanej ;))) trzeba trzeba ;)))

jak na powrót z Sylwka to jestem tak trzeźwy jak nigdy ;)) ale o audio myślę częściej niż o jedzeniu ;))))

Matthew

Szczęściliwego Nowego Roku (nawet nie wiesz ile kosztowało mnie napisanie tego w tym stanie po Sylwku ;-) W każdym bądź razie przyłączam się do zapytania, co do zbalansowanej wersji Nos Daca. Uff już więcej nic nie napiszę, kładę się spać ;-)

Happy New Year ;-)

Veteran: przepraszam za zamieszanie, ale ja rezygnuje z płytki. Chętnych jest sporo, więc chyba to nie będzie bardzo dużym problemem... Dostałem inną płytke od jednego z forumowiczów :)

Veteran, kiedys pisalismy w mailach o plytkach pod pre i wzmak sluchawkowy jednoczesnie, ale chyba obecnie bardziej bym sie sklanial ku temu projektowi.

Wiec jesli jest szansa to dopisz mnie do listy na plytke 1 szt - cynowana

A swoja droga, ktory naped bardziej sie nada jako transport Cambridge Audio Track1, czy Philips CD-604 a moze DVD Sony DVPS325?

Macie jakies doswiadczenia w tym temacie? Zaden z w/w CD DVD nie przerabiany

Peter

przeczytatałem cały wątek od początku szukając odpowiedzi jaki użyć transformator: toroidalny czy typu EI? Zapewne przeprowadziłeś stosowne próby z jednym i drugim rodzajem ostatecznie decydując się na użycie Hammonda. Czy jest duża różnica?

Nie przeprowadzalem prob z toroidami, od poczatku uzywalem Hammonda bo najlepiej pasowal na plytce. Poza tym rozdzielenie pierwotnego i wtornego uzwojenia moze byc tu korzystne. Dodam ze preferuje AC PS w porownaniu z bateriami.

Byc moze Zorro moglby cos zasugerowac.

Myslę że tak małych prądach specjalnej różnicy między dobrym toroidem i dobrym EI nie będzie .

Jak piszę Peter najlepiej brać pod uwagę względy czysto praktyczne .

Toroid ma tą zaletę że można zamówić w wersji ekranowanej i w zalewanej puszcze ale wtedy

ma większe gabaryty.

>Rambo

Twoje wypowiedzi na temat transformatorów w CD w sąsiadujących wątkach wskazują na przewagę transformatorów EI. Czy robiłeś również próby z różnymi transformatorami w Nos Dac-u Petera. Które trafo bardziej pasuje do tego układu?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.