Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze Kino domowe 2,5tys

Karlex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Tak jak w temacie to będzie moje pierwsze kino domowe i po godzinach spędzonych na czytaniu opinii i porad a dalej będąc zielony postanowiłem opisać swój dylemat.

Chce kupić amplituner z głośnikami 5.0( w przyszłości kupie subwoofer)

Sprzęcik używany będzie w 50%filmy 40%gry 10%muzyka (odtwarzane z komputera i konsoli)

Pokój wymiary 4x4,5(18m2)

Budżet 2,5tys który może zostać niewiele powiększony. Sprzęt interesuje mnie tylko nowy. Wiem że za te pieniądze kupi się coś z niższej półki ale takie mam potrzeby i możliwości.

Z tego co przeglądałem najbardziej podobają mi się głośniki Jamo C606 HCS 3 oraz amplituner YAMAHA RX-V377(czy to połączenie to dobry pomysł?)

Liczę bardzo na wasza pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/117578-pierwsze-kino-domowe-25tys/

Witaj,

ze względu na wielkość pomieszczenia odsłuchowego wprowadziłbym zmianę w kolumnach - spójrz proszę na model Jamo S526 HCS, który znacznie lepiej będzie dostosowany do Twojego pomieszczenia odsłuchowego, kolumny Jamo S606 HCS lub nowszy model S626 HCS to moim zdaniem zbyt mocne kolumny, potrzebujące więcej przestrzeni, które będą "dusiły" się u Ciebie.

W kwestii amplitunera zwróć uwagę na model wyżej Yamaha RX-V477, to znacznie lepsze urządzenie brzmieniowo od podstawowego RX-V377. Ewentualną alternatywą będzie Onkyo TX-NR535.

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zdecydowanie idż w Yamahe, RX-V377 wystarczy a jeśli chcesz mieć dostęp do radia internetowego, możłiwosć strumieniowania muzyki to 477 będzie akurat.

Kolumny np. NS 50 F/NSP 60 za około 1500 zł i masz super zestaw za 2500-3000 zł

Chyba że sztywno sie trzymasz 2500 i ani grosza więcej to do tej Yamahy dobierz Prism Onyx lub Falcon 500, z tej samej dystrybucji więc występuja jako zestawy

Witaj,

ze względu na wielkość pomieszczenia odsłuchowego wprowadziłbym zmianę w kolumnach - spójrz proszę na model Jamo S526 HCS, który znacznie lepiej będzie dostosowany do Twojego pomieszczenia odsłuchowego, kolumny Jamo S606 HCS lub nowszy model S626 HCS to moim zdaniem zbyt mocne kolumny, potrzebujące więcej przestrzeni, które będą "dusiły" się u Ciebie.

W kwestii amplitunera zwróć uwagę na model wyżej Yamaha RX-V477, to znacznie lepsze urządzenie brzmieniowo od podstawowego RX-V377. Ewentualną alternatywą będzie Onkyo TX-NR535.

Tylko też nie chciałbym kupić za słabych kolumn ponieważ bardzo możliwe ze 2-3 lata zmienię pokój na większy(25-30m2) i czy wtedy wystarcza? Czy kupno trochę za mocnych kolumn będzie aż tak złym pomysłem?

Yamaha 377 lub 475 z Obsidian 600. Zmieścisz sie w cenie. Jeśli chcesz koniecznie Jamo to 506 tki

Jakie są różnice miedzy ta Yamaha 475 a 477?

Nie, nie, jestem otwarty na propozycje innych kolumn szczególnie od bardzo doświadczonych użytkowników.

Zdecydowanie idż w Yamahe, RX-V377 wystarczy a jeśli chcesz mieć dostęp do radia internetowego, możliwość strumieniowania muzyki to 477 będzie akurat.

Kolumny np. NS 50 F/NSP 60 za około 1500 zł i masz super zestaw za 2500-3000 zł

Chyba że sztywno sie trzymasz 2500 i ani grosza więcej to do tej Yamahy dobierz Prism Onyx lub Falcon 500, z tej samej dystrybucji więc występuja jako zestawy

Może znalazło by się jeszcze 500zł gdyby to miało duże znaczenie.

Panowie jeszcze takie pytanie co myślicie o Denonie avr 1905 bo mógłbym go dostać w rodzinie. Czy może jednak lepiej kupić tuner za 1000-1400(RX-V377/477)

Jakie są różnice miedzy ta Yamaha 475 a 477?

477 jest nowszy, nie ma nic wiecej w stosunku do 475, a powinna być lepsza cena.

i ani grosza więcej to do tej Yamahy dobierz Prism Onyx lub Falcon 500

Uznamy że tego nie było w poście.

Może znalazło by się jeszcze 500zł gdyby to miało duże znaczenie.

Ma i to olbrzymie. Obsidiany 600 lub Heco Victa to kolumny i kilka klas lepsze.

co myślicie o Denonie avr 1905 bo mógłbym go dostać w rodzinie

AVr 1905 to także amplituner. To taka sama jednostka co Yamaha z tym że starsza. Denon jest wyższym modelem przez co jego dzwiek bedzie lepszy. jednak nie ma złąćz HDMI oraz kalibracji głosników. Jesli za 200 zł to mozna na chwile zaryzykować tego Denona, jesli cena wyższa to się nie opłaca.

Daj znać jaki zestaw wybrałeś, postaram się zaproponować cenę.

Pozdrawiam

Zdecydowanie lepiej postawić na małe, wydajne głośniki satelitarne i subwoofer. Otrzymasz zaawansowaną technologię znaną z dużo droższych konstrukcji - w wypadku, który przesyłam, rozwiązania w systemie Blackstone zostały zapożyczone z LSiM oraz RTi w cenach od 7000zł i 5000zł. Lepiej płacić za dźwięk, niż za hektary nieużytecznych płyt MDF ze słabymi przetwornikami, w dodatku, których tani amplituner nie ruszy za nic w świecie.

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tl150-blackstone-zestaw-kolumn-kina-domowego-5-0-2

http://sklep.rms.pl/harman-kardon-avr-151-avr151-amplituner-5-1-hdmi-1-4-3d

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ma i to olbrzymie. Obsidiany 600 lub Heco Victa to kolumny i kilka klas lepsze

Czytalem opinie i ze te jamo 606 sa na tym samym poziomie co obsidiany 600.Czy w takim razie beda sie tak samo dusic jak jamo?

Który model konkrernie tych Heco Victa?

Zdecydowanie lepiej postawić na małe, wydajne głośniki satelitarne

Co do tego to juz jestem zdecydowany na jakies polaczenie duzych kolumn i amplitunera

Otrzymałem wyżej wspomnianego Denona avr 1905 w spadku i do niego chciałbym teraz dobrać kolumny. Podczas przeglądania internetu wpadł mi w oko zestaw Roth Audio OLI RA3/RA1/C30.

Co myślicie o tej propozycji?

Jak już pisałem w innym wątku, polecałbym Bose 321 SERIES. Naprawdę warto zainteresować się tym zestawem. Odkąd przekonałem się do tej marki, używam praktycznie tylko ich produktów. Zestaw wygląda niepozornie, ale gra czysto i głośno. Bez problemu można go dostać za ~ 2200 zł. Za zaoszczędzone 300 zł kupisz porządny interkonekt firmy Van Den Hul.

Pozdrawiam!

Jamo to odpowiednik Wharfedale Obsidian natomiast nie uznał bym ich za ten sam poziom. Choć to faktycznie subiektywne zdanie. Duszenie jest uzależnione od pomieszczenia oraz od możliwości oddychania kolumn po bokach.

W Heco Victa można iść albo w mniejsze 501 lub większe 701 w zależności od wyboru amplitunera czy będzie na tyle mocny.

OLI RA3 to maleńkie głośniki podłogowe, w kinie może brakowac nieco dynamiki. Choć ich cena jak za wykonanie jest całkiem przyzwoita. Jesli masz możliwość odsłuchu sprawdź je.

i ani grosza więcej to do tej Yamahy dobierz Prism Onyx lub Falcon 500

Uznamy że tego nie było w poście.

Jeśli sie trzyma sztywno ceny do 2500 tyś to nie uznamy że nie było bo na samych obsidianach przekroczy cene i to dużo, a jak chce mieć budzetówke ta będzie akurat. Dlatego dołóż 500 zł i weż na yamaha ns50/nsp60

Chyba ze S4Home sprzedajesz swoje Klipsch-e F20 ? :)

Natomiast jeśli teraz chcesz same kolumny to pomyśl nad Yamaha NS555, z tym danonem powinno zagrać dobrze, ale pamietaj że powinno to nie znaczy że będzie, najlepiej to spiąć razem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.