Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kina domowego - co wybrać ?

Mateusz Mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do zakupu zestawu kina domowego - pokój o wielkości ok. 25m2, wysokość 3,6m, generalnie bez mebli. Na jednej ścianie jest TV pod nim stolik rtv o wysokości jakiś 40cm a naprzeciwko na drugiej ścianie narożna kanapa. Zestaw będzie z 60% służył do filmów, reszta muzyka, czasem może gra na konsoli.

Jestem ogólnie laikiem w temacie, wertowałem troszkę internet oraz to forum i chciałbym wybrać zestaw kolumn 5.0 + amplituner z wifi ( czy taki amplituner mogę połączyć z komputerem przez wifi w ten sposób aby włączając dajmy na to teledysk na youtube dzwięk będzie leciał z kolumn ?)

Generalnie aby zmieścić się w budżecie chciałbym wybrać między:

kolumny:

-Jamo S 626 HCS

-Wharfedale Obsidian 600 HCP

-Yamaha NS-F150 + NS-P150

amplituner:

-Denon AVR-X1100W

-Yamaha RX-V577

-Onkyo TX-NR535

Mam też pytanie czy po połączeniu zestawu kina domowego z TV dzwięk zawsze wydobywa się z kolumn czy można to jakos bezproblemowo przełączać ? Chodzi mi oto że włączanie kolumn do oglądania wiadomości wydaję się raczej zbyteczne :)

Z góry dziękuje za wszelkie rady

https://www.audiostereo.pl/topic/117626-zestaw-kina-domowego-co-wybra%C4%87/

Witaj,

zacznę od odpowiedzi technicznych.

Amplituner ma dostęp do zasobów muzycznych, znajdujących się na komputerze, jeśli jednak będziesz chciał uzyskać dźwięk podczas oglądania na komputerze YouTube, musisz bezpośrednio podłączyć komputer do amplitunera (chociażby złączem HDMI).

W momencie oglądania programów, podczas których nie chcesz włączać amplitunera, sygnał jest przepuszczany do telewizora.

Wracając do sprzętu - masz dosyć duże pomieszczenie i większą cześć czasu będziesz wykorzystywał system do odsłuchów wielokanałowych, dlatego można brać pod uwagę kolumny Jamo S 626 HCS, ewentualnie model wyżej S628 HCS. To kolumny, grające efektownie, dynamicznie z podbitymi skrajami pasma. Nie są to konstrukcje audiofilskie, natomiast w swoim przedziale cenowym są w stanie dobrze nagłośnić większe pomieszczenia, szczególnie przy wykorzystaniu do projekcji filmowych lub bardziej dynamicznych gatunków muzycznych. Przy tym są solidnie wykonane.

Przy takim wykorzystaniu namawiałbym na jeden z amplitunerów o klasę wyższej serii niż podałeś. Dokładnie mam na myśli amplituner Yamaha RX-V677 lub Onkyo TX-NR636. Są to znacznie wydajniejsze prądowo urządzenia, które po prostu z wiekszą rezerwą nagłośnią Twoje pomieszczenie. Tak więc jeśli budżet wytrzyma takie obciążenie, warto się nad taką inwestycją zastanowić.

W przypadku pytań lub oferty finansowej służę pomocą,

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję bardzo za rzeczową odpowiedź.

A czy jamo s626 bedą lepsze niż Wharfedale Obsidian 600 ? Ta druga firma jest mi bardziej znana dlatego wole jeszcze dopytać.

Co do amplitunera klasę wyżej o których pisałeś, widzę że różnica w cenie jest około 300zł więc jak najbardziej do zaakceptowania, jeżeli różnica będzie wyczuwalna to warto dołożyć.

Co do połączenia Wifi to rozumiem że po połączeniu z komputerem będzie można odtwarzać pliki które fizycznie znajdują się na dysku twardym poprzez jakiś odtwarzacz typu winamp czy foobar tak ?

Pozdrawiam

Kolumny Jamo S626 HCS i Wharfedale Obsidian to konstrukcje bliźniaczo podobne, grające bardzo zbliżonym dźwiękiem, dlatego wybór zależy od indywidualnych preferencji bardziej wyglądu, kolorystyki czy przekonania do marki.

Amplituner pracując w sieci może mieć dostęp do zewnętrznych plików audio, znajdujących się na dysku NAS, ale także na komputerze, w którym udostępnimy w sieci konkretny katalog, w którym znajdują się pliki muzyczne. Odtwarzanie tych plików nie odbywa się już wtedy przez jeden z programów, zainstalowanych na komputerze, tylko bezpośrednio przez amplituner. Z konkretnego oprogramowania na komputerze możemy korzystać, odtwarzając z komputera pliki, przesyłając dźwięk i obraz np. złączem HDMI przewodowo lub w systemie bezprzewodowym Bluetooth, ewentualnie AirPlay.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Rozumiem dziękuję bardzo, amplituner już praktycznie wybrałem - będzie to Yamaha RX-V677

A jeszcze mam jedno pytanie co do głośników ? Yamaha NS-F150 + NS-P150 widziałem wersję która jest z wierzchu pokryta czarną płytą mdf w połysku. Mój stolik rtv jest własnie z tego materiału dlatego taki kolor głośników by mi elegancko się wpasował w umeblowanie. Tylko nie wiem co sądzić o tych głośnikach ? Jak wypadają na tle jamo s626 czy obsidianów ?

Pozdrawiam

Kolumn Yamahy nie słyszałem. Słyszałem natomiast Jamo 606 (poprzednik 626 - nie wiem na ile brzmienie się zmieniło) i Obsidian 600. Jamo 606 w połączeniu z Yamahą moim zdaniem straszny jazgot. Za dużo wysokich, na dłuższą metę męczące. Natomiast Obsidian 600 pod tym względem trochę lepsze. Nie mają tak męczącego brzmienia. Do Yamahy to lepszy wybór.

Dzięki za informację, a czy ktoś może miał styczność z tymi kolumnami ns f150 ? Sprzedawca w pewnym salonie bardzo zachwalał mi model Yamaha NS-555 - tylko to już trochę inna półka cenowa(ok 3k),ale też są pokryte czarną płytą mdf w połysku - a dziewucha mnie męczy żeby pasowały do reszty mebli ;)

koledzy,

a poradzi ktoś używkę do 2000zł z allegro? mam teraz starą yamahę, przesiadłbym się trochę wyżej, co z poniższej listy polecacie? na frontach mam dynaudio audience 50

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

na 99% wybiorę zestaw kolumn Yamaha NS-555, NS-C444, NS-333 - pozwoliłem sobie zrobić rzut pokoju i zaznaczyłem jak planuje rozmieścić kolumny, głośnik centralny będzie na szafce rtv pod telewizorem. Czy takie rozwiązanie będzie dobre czy umieścić je jakoś inaczej ? na rzucie po prawej są drzwi ale naprawdę ich nie ma, salon jest połączony z przedpokojem i nie ma drzwi tylko taki "łuk" więc pewnie trochę dźwięku będzie uciekało. Będę wdzięczny za wszelkie rady

38092197061471779760.jpg

rozmieszczenie jest prawidłowe, pamiętaj aby głośniki tylne ułozyć na wysokości szu jak siedzisz.

Biorąc pod uwagę ten zestaw kolumn poszukaj go od razu z amplitunerem. Cena tego zestawu + Yamaha 677 będzie bardziej atrakcyjna.

Dziękuję rozejrzę się jeszcze ale póki co wszędzie wychodzi ok. 5 tyś. zł czy w zestawie czy osobno. Jeszcze mam pytanie a propo tych kolumn tylnych - planowałem aby były na wysokości ok. 2m, na wysokości uszu trochę ciężko mi je będzie ustawić - czy ma to duże znaczenie ?

I jeszcze jedna kwestia - do tych kolumn producent nie dodaje żadnych kabli, mógłby ktoś doradzić jakie kable wybrać ? Kolumny przednie będą w odległości ok. 1-1,5 m od amplitunera, a tylnie (jedna ok 4,5m druga koło 6,5-7m)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.