Skocz do zawartości
IGNORED

LEKTOR GRAND firmy Ancient Audio

tomek7776

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Drogi Graafie!

Sam jestem tlumaczem wiec bardzo jestem uwrazliwiony na znajomosc angielskiego przez Polakow i przyznaje Ci racje ze jest ona mizerna.

Akurat nie myslalem o Tobie konkretnie ale denerwuje mnie ze nt klockow AA wypowiadaja sie ludzie ktorzy ich nie slyszeli. Wystarczy przejrzec ten watek i inny niegdys zalozony przeze mnie. Pozdrawiam.

Drogi Discomaniac71,

to, że różne stanowcze wypowiedzi rozmaitych osobników na temat sprzętu, którego się znają, denerwują Cię jest w pełni zrozumiałe. Mnie też takie rzeczy irytują. Niestety tacy osobnicy to jeden z uroków ;) takich forów. Nie czytałem tego wątku w całości, ale mając już pewne doświadczenie nie wątpię, że miałeś tu ciężką dyskusję :)

Dla dobra Pana Waszczyszyna i użytkowników i fanów (więc i Twojego własnego) jego urządzeń mógłbyś spróbować Go przekonać do popracowania nad wizerunkiem firmy. Wtedy i dyskutować byłoby łatwiej :)

pozdrawiam,

graaf

discomaniac71

to jest temat tego watku,pierwszy wpis

w AUDIO 10.2004 roku ukazal sie test urzadzenia polskiego producenta.

CD za pol starego miliarda zl.3 plyty granitu wartosci max 100zl kazda,troche mosiadzu,pilot nawet niezly,transport podobno z najwyzszej polki,podobno znakomity projekt plastyczny(moim zdaniem nieprzecietnie brzydki).recenzent napisal rowniez najlepsze elementy i podzespoly.ja ich nie zauwazylem.

A WY?co sadzicie o cenie?co oznacza nieco poluzowany bas?(w klocku za 50tys zl)

co to ma wspolnego z tym co mi sie zarzuca?

Pewne rzeczy są tylko dla nielicznych, tak są projektowane i tak są wyceniane. Niestety nie wszyscy moga być 'nieliczni' i w tym tkwi jeden z głównych powodów takich dyskusji. Czy tak trudno się z tym pogodzić? Tu chodzi o rynek i biznes. AA zdecydowało się zarabiać na produkcjach jednostkowych wykonywanych dla bardzo zamożnych. To oni powinni recenzować ten sprzet a nie 'plebs' co to nawet go 'potrzymać' nie może:-)

Zawsze będzie rynek dla ludzi, którzy na zegarek czy kolczyk będą wydawać więcej niz całoroczne dochody większości ludzi. I co z tego - taki jest świat, i nie ma co udowadniać, że ten zegarek czy kolia to tyle nie warte. Jedno warte dla kogoś może byc nic nie warte dla innych.

jar1

czy dokladnie przeczytales 1 wpis tego tematu?

i powtarzam,ze ani nie ma w nich najwyzszej klasy komponentow,ani nie sa perfekcyjnie wykonane,ani nie ma w nich zadnej nowatorskich rozwiazan,ani nie brzmia najlepiej,na tle konkurencji w tej cenie.ani projekt plastyczny nie jest rewelacyjny.

to co jest w nich naj........ to CENA.

tak na marginesie,uzywam wyzszej klasy sprzetu,niz produkty AA.

Tyle tylko, że nie ma znaczenia jak to jest wykonane, z jakich elementów , a nawet jak to gra, bo chodzi jedeynie o to, żeby znaleźli się na to klienci, inną sprawą jest że dla jednego będzie to dźwięk wysokiej próby, a kto inny powie że to chłam - kwestia subiektywnego odbioru i nie ma oczym dywagować przez xxxx wpisów - tak oczywiste prawdy powinien rozumieć człowiek o dużym doświadczeniu i wykształceniu ;-))) Jak kogoś stać niech se chłopina kupuje co chce ;-)

jar1

jaka Ty tam widzisz ich wlasna nowatorska mysl techniczna???

naped kompletny kupiony gdzies z netu,slynne polaczenie transportu z przetwornikiem,to I2S ,standart Sonic Frontiersa,z 1996r,owszem bardzo dobry,sam uzywam.

mozna go bez wiekszych problemow zainstalowac w wielu transportach.

co tam jeszcze takiego ciekawego???

ta tzw. potezna rosyjska trioda? czy podstawka ceramiczna ze zloconymi nozkami.

ja w swoim przetworniku na wyjsciu mam 4 podwojne triody,NOSy z 1946r.po 150 euro za sztuke,specjalnie parowane,

czy zachwyca Cie te tandetne zasilanie?

co do dzwieku mam juz wlasne zdanie.

sluchali tez tego LG konstruktorzy wyzszej klasy sprzetu.pomine ich tozsamosc.oraz opinie o LG.

niech konstruktor LG nadal pozostanie w ekstazie.

Drogi Tomku,

Przepraszam za tak protekcjonalny ton. Pewnie że można lepsze komponenty, pewnie że nie ma w tym nic nowatorskiego. A design to już "typiszcze". Ale to chyba nie o to chodzi. Myślę, że nawet nie o ten skandaliczny angielski.

Zazdroszczę Ci tej pewności, tego " ja-i-tak-wiem-najlepiej" podejscia, tego samozadowolenia, że "...co mi tu ktoś będzie.." moje nos'y (oczywiscie chodzi o lampę) z lat 40'ch.. Jakie to nabzdyczone. Człowieku ty zacznij czytać. Kilka miesięcy wstecz rozmowa dotyczyła i chyba w dalszym ciagu dźwięku. Przywołujesz "spowolniony bas". A czy pamiętasz, że zostało to powiedziane w kontekscie porównania do dCs'a. czy stosując Twoja logikę warto zapłacić za przyspieszenie basu ponad 3 krotnie więcej niz za Lektora. Powinieneś może, będąc konsekwentny w przeliczaniu komponentów na ich rzeczywistą (tzn. jaką?,) wartość stwierdzić, że dźwięk dCs za ponad 150 tys PLN swym mniej spowolnionym basem to jest to, natomiast Lektor za 48 to granda w biały dzień.

Czy Ty jeszce pamiętasz ocen ę dźwięku do Wadii 861, 860x, Mikado. Potem były jeszce porównania z dCs'em właśnie. Nie będę mówił o wynikach porównań bo Tobie chyba nie o to chodzi. Powiem tylko tyle. Jestem skłonnyna wszystkich mozliwych forach cytować Ciebie jako "GURU High-endu", jednocześnie przyznając sie do swojej wielkiej pomyłki w ocenie tak kompetentnego i wyrafinowanego fachowca. Pod jednym wszak warunkiem. Przyjedź ze swoimi wynalazkami i posłuchamy razem. Możesz wziąć ze sobą jeszce kilku forumowiczów, czy kogo tam chcesz. Ja osobiście chciałbym usłyszeć coś co zagra lepiej od Granda. Wiem, nie słyszałem wszystkiego. Tylko, a może dla niektórych aż Linn CD12, Mikado, Wadia 861, dCs.

Sądzę, że wpisy po takim odsłuchu będą naprawdę ciekawe. A Ty wreszcie będziesz mógł liczyć na "forumowy " szacunek, a nie "oszołomwstwo" w stylu "psa ogrodnika".

Propozycja chyba uczciwa.

Pozdrawiam

• Redaktorzy

Szunaj, kwestia do czego porównywano była już poruszona, w zasadzie od razu. Niestety, nie pomogło. Zawsze uważałem, że recenzent powinien pisac z myślą o osobach w miarę bystrych. Srodze się myliłem...

Natomiast interesuje mnie teraz coś innego. Dlaczego, skoro wydobyto na jaw każdą nierzetelnie zarobioną złotówkę demona z Krakowa, nikt nie był łaskaw przytoczyć przykładów przeciwnych i poświęcić im porównywalnej ilości czasu i miejsca? Czy nie byłoby to znacznie bardziej konstruktywne i przydatne dla członków forum, niż ostrzeganie przed urządzeniem za 50 tysięcy, którego nikt z obecnych na forum zapewne i tak nie planował w tym miesiącu kupić?

Obiektywnie patrzac, koncept odtwarzacza CD z jakim wyszedl AA jest znacznie ciekawszy niz cokolwiek zaproponowanego w przeszlosci przez Sonic Frontieers. Efect wizualny jest zdecydowanie niepowtarzalny i na pewno godny nasladownictwa. Jesli chodzi o pewne kwestie jezykowe, to nadaje to jedynie pewnej tajemniczosci firmie i w stylu jest podobne do niektorych hi-endowych firm japonskich; niewatpliwie nie razi to, jesli koncentrujemy sie na stronie techncznej samego produktu. Wymagana bylaby jednak pewna konsekwencja, i tak, jesli na glownej stronie uzywamy sformulowania Holly Graal, nie powinnismy w opisie Lektora Grand uzywac stwierdzenia "Holly Grail".

Poza tym, uzycie sformulowania "Silver DAC" nic praktycznie osobom z zamilowaniem technicznym nie mowi, a sam jestem dalej ciekawy jakiego rodzaju przetwornika AA uzywa. Widze tez, ze w glownym zdjeciu LG uzyto juz lepszej CD clamp (ktora wyglada bardzo ciekawie), chociaz pozostale zdjecia dalej nie ulegly aktualizacji.

Patrzac dzisiaj na strone AA, niewatpliwie pod wplywem odswierzonego zainteresowania w tym watku, nie moge sie oprzec ciekawosci, dlaczego w wyswietlaczu czesci CDP uzyto koloru niebieskiego, a w DACach jest kolor czerwony (jedno z drugim sie troche gryzie i wskazuje jakby finalizacja, dosc drogiego jakby nie bylo produktu, odbyla sie w pewnym pospiechu).

Jesli praktycznie nie moge sie za bardzo przyczepic do opisu LG w w wersji angielskiej ( ktora jak wczesniej stwierdzilem, zbytnio nie odbiega stylowo od niektorych szanujacych sie firm japonskich) to tekst z czesci reprezentujacej filozofie firmy wymaga zdecydowanej korekty, chyba ze byl napisany w ten sposob celowo, strajac sie naswietlic "Ancient" charakter samej firmy:

"In fiveties was created an idea of "High-Fidelity" of sound reproduction. An reference reproducted sound should be not different to natural. Contemporary equipment with "hi-fi" label makes a lot of sound pressure and spartial effects. It's sound makes a big impression, but is far to be true. It is a "High Effect", not "High Fidelity". The principle of Ancient Audio sound is to keep sound of acoustical, natural instruments as sound reference. Reproducted music by Ancient Audio equipment is still compared to sound of good instruments and voices by designers and musicians. It is only way to created a true "High-Fidelity".

Today's products are made in low cost technology. They are not very expencive, and their life is short. It is economy press. But time to time we meets old locks, lifts, tools. They are still working, against the economy laws. We are saying: "A good, old craftship". Ancient Audio is created amd manufactured by passion, not by economy. We use the best components, the best technology and traditional materials like metall, wood, glass, marble. All Ancient Audio products are handymade. Due to it, our products will be playing with these same condition during years and years. "

Prosze przyjac moj krytycyzm w jak najbardziej konstruktywny sposob, nie byla to na pewno chec wytykania niedociagniec. A poza tym, nawiazujac do innego watku o prowokatorach, caly czas zastanawiam sie czy osoba zakladajaca ten watek nie pracuje dla AA w celach czysto marketingowych. ;-)

A poza tym, moja polszczyzna nie jest na pewno w niczym lepsza od angielszczyzny prezentowanej przez AA ;-)

Peter Daniel

Osobę ,która ten wątek założyła znam osobiście.

Gwarantuję,że nie ma nic wspólnego z :

1 AA czyli bohaterem tylu wpisów

2 AA firmą produkującą głośniki

3 AA tymi od Jasia Wędrowniczka.

Jest natomiast nasz Tomek uczulony(nowy typ alergii-Ancietus Alergikus) na wszelkie wyroby tej krakowskiej manufaktury.

Postaram się w tym roku zaciągnąć Tomka na AS2005 by w pokoju prezentacyjnym Ancienta tomka odczulić.

Jedną z przyczyn wysokiej ceny LG moze byc konieczność opłacenia przez AA kilku troli forumowych, którzy wątek o firmie i produkcie bedą odgrzewać.

Jak to mówią: ŹLE CZY DOBRZE - BYLE Z NAZWISKIEM!

Szunaj

przeczytaj 1 wpis tego watku,generalnie jest to temat przewodni.

moze Ty napiszesz o nowatorskiej mysli technicznej i wybitnych rozwiazaniach w LG?o ile takowe istnieja?

bo jak do tej pory nikt nie odwazyl sie o tym napisac.wiec chyba ich tam nie ma.

Drogi Peter,

zlituj się :) przeciez "holly" to taki krzew z czerwonymi jagódkami, po polsku - "ostrokrzew", a Pan Jaromir od 10 lat poszukuje "ostrokrzewowego Graala" - o czym już pisałem wyżej. Pewnie dlatego zabrnął w takie maliny :))

Przeciez czegoś takiego nie wymyślili by nawet Pythoni.

Ręce mi już dawno opadły i się gdzieś majtają, strasznie trudno pisać w takim stanie :)))

pozdr.

graaf

ps.

Twoja polszczyzna jest tip top

Na firmowych stronach www? I to firmy, która ma zamiar działać na rynku UE i jakoś w ten sposób reprezentować Polskę? Dlatego uważam, że MSZ powinien interweniować bo to jest psucie marki "Polska" i wstyd dla wszystkich Polaków. Honor i duma narodowa przeze mnie przemawiają - stąd zawziętość ;)

graaf

Przede wszystkim firma reprezentuje siebie a nie Polskę a już napewno nie nas. Nie wiem, skąd to poczucie urażonej dumy narodowej - może to włąsnie ona stanowi tu problem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.