Skocz do zawartości
IGNORED

LEKTOR GRAND firmy Ancient Audio

tomek7776

Rekomendowane odpowiedzi

Maniakaudio=> wynika, że posiadamy "podobne wzmacniacze. Ja mam MC 75, który jest ojcem Twego MC 275. Będzie mi więc miło w wymianie obserwacji, doboru "parnerstwa" dla tych wzmacniaczy itp.

Maniakaudio

napisał o : (...) Wersja granit o nazwie "Galaxy Star"

Informacja dodatkowa ten granit mam jako podkładki ( i w jednym przypadku nakładki ) pod kolumny i sprzęt. Piękny kolor ( czerń) i te srebrzyste wtrącenia. Kupuję w Gdyni na Puckiej po 480 PLN m2 za grubość 2 cm z przycięciem na wymiar i szlifem krawędzi . Lecz po postawieniu cdpro-2 na nim uznałem, że lepiej gra na MDF z dociążeniem, czyli kilkoma kawałkami granitu na płycie z mdf w rogach.

Taka ciekawostka.

Więc mój chasis do cdpro-2 będzie z mdf z wbudowanymi tłumikami w postaci ciężarków z Pb zalanych w elastomerze ( lub silikonie elastycznym ).

więc magia galaxy star to po prostu estetyka plus psychotechnika.

->pitdog, rzeczywiście, nie zrozumiałem Maniaka. Chyba pójdę spać. Dziś wstałem rano, żeby postać w kolejce społecznej do kolejki po numerki na złożenie papierów o wymianę (zupełnie jeszcze dobrego) dowodu osobistego :((

Cześć, "Krzy"

"Galaxy Star" tak mi się spodobał że u mojego przyjaciela i właściciela firmy "KAMICO" zamówiłem

go na półki do mojego najlepszego i najładniejszego stolika firmy "PLASTFORM".

Właściciel jest muzykiem i audiofilem więć kontakt bardzo przyjemny,polpecam.

Dla ułatwienia podpowiadam innym to czego nie mogłem sam znaleźć przez wiele miesięcy:

www.kamico.com.pl oraz www.plastform.pl

Pozdrawiam

Hej Zydelek,

Dzięki za sygnał,gratuluję, raczej w roli stryja bowiem MC75 i MC275 były wg. mojej wiedzy rówieśnikami

z okresu 1961 - 1971 natomiast moja wersja dedykowana to lata 1991-1993

Jako,że jesteśmy gośćmi Tomka i tematu Lektor - Grand, to proszę Cie bardzo o adres emailowy,mam parę pytań

o Twojego Mcintosha.

Cześć Terminator

Zamieniłem JJ na NOS Simensa,symbolu nie pamiętam ale znajomy którego wiedzy i znajomości bardzo ufam

polecił mi to jako lepsze rozwiązanie i sprawdziło się choć to droga lampka.

Jeśli Ci zależy to się dowiem.Słyszałem że od kilku miesięcy Lektor IV jest sprzedawany z lampą 6H30 Sovteka

i jak załatwię zakup nowych Kabli XLO/co mnie przyprawia o gorączkę/ to sprawdzę jak gra z tą lampą

o ile Pan Waszczyszyn mi to umożliwi.

Hej.

->Maniakaudio

Uwaga techniczna: wpisując w tekst linki dodawaj przed nimi "http://". Spowoduje to, że link w tekście stanie się aktywny i będzie można kliknąć go i otworzyć cytowaną stronę.

jozwa maryn,

Gratuluję wyboru wzmacniacza.

Zastrzegam sobie z góry, że mogę być nie obiektywny bo dla mnie MC275 Com.Ed 91/93 to najbardziej

muzykalny wzmacniacz jaki w życiu słyszałem.

Intryguje mnie jego praca w systemie dual mono,czy zechciałbyś ten wariant przetestować z moim źródłem

Lektor IV lub lepiej "zmeczyjemy" dwa MC275 vs Silver Grand i Lektor Grand u Pana Waszczyszyna.

Opiszemy to na tej stronie lub zrobisz świetny materiał dla swojego pisma. Przy okazji sam chcę się

zorientować czy dokupić drugie MC275 czy dokonać zmiany brendu.

Najważniejsze, że moglibyśmy posłuchać a TY napiszesz forumowiczom o "Grandzie" po jego własnym odsłuchu a nie na bazie opinii Szunaja czyli jego właściciela.

Za dwa tygodnie mam obiecany odbiór reklamowanych jako "najlepsze na świecie" kabli głośnikowych oraz interkonektu XLO.

PS.Maka testuj tylko na wejściach symetrycznych.

• Redaktorzy

275 miałem w teście i już oddałem inemu recenzentowi. Tak czy inaczej, o ile wiem ten egzemplarz jest już zakontraktowany przez klienta, więc raczej do mnie nie wróci. Trzeba poczekać aż dystrybutor dostanie następny. Gdyby to cholerstwo nie wymagało preampu (świetnie gra bez, ale jest strasznie niewygodne), do diabła, wziąłbym na kredyt. Nie gorsze od mojego ulubionego Jazza, a litościwsze.

Witaj jozwa maryn

Konfiguracji 2 x 275 mono nie przećwiczymy szkoda bo to kolejny mój problem.

Po czterech latach słuchania z preampem C15 Maka i kilku testach dzisiaj już gram tylko bespośrednio

z regulowanego wyjścia CD jak Lektor IV lub MCD7000 Mcintosha na symetryczne wejścia MC275.

Jest dla mnie klasę lepiej,sprawdź to przy okazji.

Pozdrawiam

PS.Kiedy podejdziesz do testu kabli z najwyższej półki to daj sygnał.

A co ma do tego Lektor Grand,jestem poprostu ciekaw jego muzyki na "najlepszych kablach" tylko czy aby napewno najlepszych ?.

• 3 tygodnie później...

Na temat AA Lektor Grand namnożyło się ponad 600 postów, wyrażaliście w nich różne opinie, jedne pozytywne inne mniej. Osobiście słuchałem Lektora Grand na oficjalnej prezentacji w Krakowskim BigFox wraz z nowym dzieckiem AA w postaci Harmony. Co do wrażeń słuchowych raczej nie wypowiadam się w tej kwestii, ponieważ uważam, że to indywidualna sprawa każdego słuchającego i w żaden sposób słowem pisanym nie jesteśmy w stanie opisać wrażeń słuchowych-mój pogląd. Mogę wypowiedzieć się natomiast o wykonaniu. Za 48000zł + Hormony za drugie tyle otrzymujemy najlepiej zrobione DIY w Polsce:) Zacznijmy od napędu – jest on prawdopodobnie zakupiony wraz z sekcją kontrolną wyświetlaczem i pilotem (standardowy plastik, nie wiem czy przy zakupie AA daje taki właśnie, bo ostatnio na fotkach widziałem coś w solidniejszej obudowie) jako gotowy kit. Silver DAC – niestety nie udało mi się uzyskać informacji (od pana Waszczyszyna), która kostka przybrała ten kryptonim, (zastanawia mnie czy firma produkująca tego DAC wyraziła zgodę na zmianę nazwy swojego produktu); druga możliwość AA w garażu produkuje układy scalone co świadczy o tym, że produkcja układów scalonych w Polsce nie umarła - moim zdaniem mało prawdopodobne. Przetworniki tak jak i we wcześniejszej wersji są w jakiś sposób ukryte przed wzrokiem ciekawskich chociaż nie rozumiem czemu. Za regulację głośności odpowiada PGA2310 po sztuce na kanał. Jeśli chodzi o wykonanie i montaż elementów wewnątrz obudowy to za 48000zł spodziewałbym się czegoś w stylu Marka L, i niestety zawiodłem się bo na oficjalnych zdjęciach wygląda to naprawdę jak DIY (firma AA moim zdaniem w celach marketingowych nie powinna rozpowszechniać roznegliżowanych zdjęć sprzętu). Faktem jest co napisał tomek7776 LG nie posiada żadnych znaków bezpieczeństwa – może HIEND nie musi mieć takowych? Lektor Grand moim zdaniem jeśli chodzi o stronę wizualną jest jednym z najładniejszych odtwarzaczy CD jaki widziałem (kwestia gustu, bez komentarza; no ale ta CD obracająca się bez osłony na granitowej podstawie dla mnie bomba). Niestety za 48000zł oczekiwałbym o wiele lepszego wykonania. Granit poza właściwościami estetycznymi, został użyty aby wytłumić drgania wytwarzane przez napęd, więc dlaczego napęd przymocowany jest do PCB (chociaż podobno jest tam jakaś platforma antywibracyjna Base Technology, może) ale przez takie umocowanie napędu większość właściwości antywibracyjnych granitu została utracona, chociaż mogę się mylić a jeśli tak to proszę o skarcenie. Z innej beczki; kolumny AA kosztowały mniej więcej tyle co LG a co do ich wykonania miałem wiele zastrzeżeń – chyba, że to był model będący jeszcze w fazie testów , jeśli nie to do wykonania AudioPhisic na przykład mu jeszcze bardzo dużo brakowało. Jedyne co mogę powiedzieć pozytywnego to, że pan Waszczyszyn naprawdę umie robić sprzęty oparte na lampach, bo gdyby LG nie miał lamp w stopniu wyjściowym nie było by w ogóle tematu, bo LG biłyby urządzenia w przedziale do 6000zł. W ten sposób mamy najlepsze DIY w Polsce (ale wciąż DIY) z jakością dźwięku mogącą konkurować z zachodnimi firmami i z absurdalną ceną.

• Redaktorzy

Pilot jest zupełnie inny niż standardowy - widziałem coś z granitu i jakby brązu, nie jestem pewnien. Co do jednak DAC-a... Też nie wiem z czego zrobiony, ale weź pod uwagę że DAC to nie tyle kwestia użytej kości, ile jej aplikacji, i to wcale nie musi być jedna kość. W LG akurat na pewno nie jest. Tak więc nie można utożsamiać konkretnego podzespołu z przetwornikiem, zwłaszcza w przypadku LG, gdzie DAC jest rozdzielony osobno na 2 kanały. Co do platformy to coś tam jest, napęd jest wyniesiony nad elektronikę na czymś dziwnym. Nie piszę to gwoli dyskutowania ceny, tylko dla uściślenia.

Ja nigdzie nie twierdziłem, że LG ma jeden przetwornik, ale proszę wybaczcie jeśli to jest zasilacz HiEndowy :-) do DAC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak powinien wyglądać prawdziwy HiEND, wybaczcie ale jeśli wchodzimy w to magiczne pojęcie to od produktu wymagane są nie tylko extra wrażenia słuchowe ale i wykonanie, wzornictwo, harmonia i przejrzystość także w środku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.