Skocz do zawartości
IGNORED

LEKTOR GRAND firmy Ancient Audio

tomek7776

Rekomendowane odpowiedzi

>dudivan

" Z partii identycznych procesorow wybierane sa na koncu tasmy te egzemplarze, ktore wytrzymuja wyzsze taktowanie."

To nie całkiem tak. Procesory produkuje się na okrągłych waflach i zazwyczaj egzemplarze wycianane z centrum takiego wafla mogą pracować z wyższymi częstotliwościami. Najgorze pod tym względem są te pochodzące z brzegów. Tak więc wysoka cena najszybszych chipów jest uzasadniona, bo im bliżej środka tym procesorów mniej...

-> yesfan

Zapewne jest i tak jak piszesz. Ale w srodowiskach overclockerow znany jest fakt, ktore serie procesorow daja sie latwo przetaktowywac a ktore nie. I te poddajace sie overclockingowi niekoniecznie sa takie z powodu pochodzenia ze srodka wafla. Wiadomo, ze Intel w przypadku brakow jakiegos procesora potrafil przestemplowywac i wyzsze modele na nizsze jesli akurat tak potrzebowal.

Dudiva i yesfan:

Obaj macie rację przynajmniej po części ale:

- praktyka stemplowania procesorów w zależności od tego ile dana seria wytrzymuje w testach stosowana była do każdego procka w czasach pentium mmx. Teraz też się tak robi ale nie ze wszystkimi procesorami - jest prowadzona jednak jakaś wstępna selekcja na takiej właśnie podstawie jak mówi yesfan.

- wycinanie procków z centrum wafla nie do końca usprawiedliwia cenę. Obecnie większośc procesorów ma duże rezerwy mocy - doskonałym przykładem jest seria Athlonów XP 1700+ bez blokady mnożnika - większość tych procków kręciła się spokojnie tak, że można z nich było zrobić prawie 2x droższego Athlona 2600+ bez żadnych czarów z chłodzeniem procesora.

A co powiecie na sprawę Radeonów 9500?? Wystarczyło wylutować 2 rezystorki żeby zrobić z tej karty 2x droższego 9700pro. Podobnie miała się sprawa z 9800 - zmiana biosa i mamy 9800pro choć już nie taka różnica w cenie.

Po prostu zawsze będziemy płacić nie za technologię, materiały itp. tylko za możliwości produktu i tak moim zdaniem powinno być.

Ja kiedyś robiłem taki efekcik do gitary Chorus/Flanger i powiem wam, że wystarczyło odłączyć VCO i miałem piękną analogową linię opóźniającą (delay). To dopiero, a w sklepach sprzedają osobno każde urządzonko za dużo pieniążków, zamiast dołączyć przełączniczek. Niedobrzy złodzieje moich kochanych pieniążków. haha.

Mam pomysł na nowy wątek:

Jak wykorzystać potencjał tkwiący w niektórych urządzeniach, który ze względu na politykę marketingową wytwórcy nie jest uwalniany.

Uwolnijmy GO !!!!

Wiem powiecie, że pełno takich stron np. Cannon 300D vs. 10D ect...

Ale w tematyce audio możnaby spróbować.

To oczym jest ten wątek, bo zapomniałem?

O zawartosci wegla w stali na sprezynowe urzadzenia poglosowe do gitar i jej konsekwencjach brzmieniowych. Niektorzy maja za zle, ze zamieszcza sie wykres zelazo-wegiel zupelnie niepotrzebnie bo sprezyna jest do sluchania a nie do patrzenia.

Czyli podsumowując: Lector Grand ma 380 KM, srebrny dac z dużą zawartością węgla, a jego sercem jest procesor Intela z centrum płytki. Acha - to ile to kosztuje: 20, 45 czy 50 kPLN?

Bocznica, bocznica, bocznica (albo Pit Lane).

i tu dudivan wprowadzasz niepotrzebny ferment, ponieważ wiadomym jest ,że wykres zależności sprężystości modułu od zawartości węgla w stosunku do czasu pogłosu zależy od wykresu. Tak więc wykres jest do regulacji tegoż jak najbardziej potrzebny.

Na temat.

Raz słuchałem LG[nieistotne gdzie],mniej więcej znam budowe urządzenia.

Brzmienie=conajmniej poprawne ale DAC Nagry Kudelskiego bardziej mi sie podoba,jak i kilka innych DAC.

Solidność =na przyzwoitym poziomie.

Estetyka=kwestja gustu.

Stosunek jakośći do ceny=według indywidualnego uznania.

Cena w moim mniemaniu jest bardzo wysoka i sądze ze skazuje to urzadzenie na śladową sprzedaż ale jednak sprzedaż.Nawet jak będzie sprzedane jedno urządzenie bedzie to sukces marketingowy.

I osobiśćie życze tego wykonawcy.

Jest to urządzenie żadkie niczym dzieło sztuki i tak należy je traktowac .=======

====

Panowie ,to że częśći czy podzespoły kosztuja np.kilka czy kilkanaście procent ceny końcowej o niczym złym nie świadczy a już napewno nie żle o konstruktorze.

A to przepraszam nie trafiłem w wątek...

Chociaż pomyślałem sobie, że cokolwiek wpiszę to i tak trafię w któryś.

Mój błąd. To ile powinno być tego węgla coby lepiej/dłużej wybrzmiewało?-)

Ta analogowa linia opóźniająca, to na TDA1022 (taki rejestr przesuwny) nie na sprężynie - tylko tak się nazywa bo ma A/C -------rejest (256 tranziorków/brameczek odpowiednio taktowanych)------C/A - wszystkie delta/sigma.

No to czas podsumować ten wątek.

Przy polikrystalizacji węgla w obrębie środka wafla, następuje zmiana prędkości elektronów - przy stałej liczbie przetworników delta, co może powodować inne mapowanie silnika, w związku z tym pogłos odjeżdżającego porsche-a może być mniejszy , a i moc większa, zakładając a priori taką samą długość sprężyny, oczywiście.

Rzeczywiście ten temat ma już troszkę dużo wątków ale tylko dlatego, że każdy przykład traktowany jest jako zaproszenie do dyskusji na inny temat. Dlatego sugeruję powrót do głównego wątku i traktowanie przykładów jako przykładów a nie zaproszenia do dyskusji na inny temat.

Procesory i samochody pojawiły się w tym wątku jako przykłady wyceniania produktów (nie)zależnie od zaawansowania technologicznego i kosztów produkcji i jako takie powinny być postrzegane a nie rozwijane do osobnego tematu.

Ale jak widać pojawiają się jeszcze osoby, które nie zapomniały o czym jest mowa (albo włączyły się na tyle późno, że nie zdążyły się pogubić :) ) i próbują zabierać głoś na temat Lektora, tego czy im się podoba jak gra i jak wygląda oraz tego czy w/g nich wart jest swojej ceny i myślę, że reszta też powinna się chyba tym skupić.

Wiem, że ja też odbiegałem nieco w swoich wypowiedziach od tematu ale postaram się poprawić :).

>dudivam:

to czy brzmienie "conajmniej poprawne" to porażka, zależy od tego czy jest ono "conajmniej poprawne" w porównaniu do Nagry o której pisze darkul czy wogóle. Posługując się samochodami jako analogią: Subaru Impreza WRX STI jeździ rewelacyjnie. Ale już porównując je do EVO VIII powiem że jeździ "conajmniej poprawnie". Dlatego zanim wydasz werdykt: porażka, najpierw zapytaj darkula co miał na myśli.

I podkreślam - samochody to tylko analogia :).

Pragne poczynic zastrzezenie, ze rzeczonego odtwarzacza nie slyszalem. Jednak od hi-endu, do ktorego zdaje sie aspiruje wymaga sie czegos wiecej niz brzmienia "conajmniej poprawnego", nes pas ? To wlasnie odroznia hi-end od calej reszty.

Niestety w prasie jak i w głowach co poniektórych zainteresowanych siedzi syndrom klasyfikacji na klasy A,B,C,D.

W ślepych testach okazało by sie że jakies 80% sprzetów gra kontrowersyjnie ,poprawnie 15% a 5% oczarowuje na całe życie.A klasyfikacje mówia nam dosyc często co innego.

A co do określania segmentu czy systemu jako H-E to w moim mniemaniu powinniśmy mieć do czynienia z maksimum techniki oraz mistrzostwa w danej dziedzinie i to nieistotne w jakiej technologii.

>dudivan:

Masz rację tylko w tym momencie zaczynamy się spierać o to jak kto określa jakość dźwięku dlatego nie oceniaj urządzenia na podstawie tego co mówią inni. Darkul określa dźwięk LG jako "conajmniej poprawny" w swojej skali, dla mnie dźwięk LG jest rewelacyjny.

A jeżeli chcesz określać dźwięk na podstawie opinii innych to teraz mi powiedz na której się oprzesz: mojej czy darkula?

Tak jak mówię - ocenić można tylko na podstawie tego co się słyszało a nie przeczytało bo jeden porówna dźwięk LG z tym CD za 350k$ a inny z Pioneerem średniej klasy i oceny będą diametralnie różne...

Ja swoje klamoty nieśmiałbym określić mianem high-end bo był bym co najmniej beszczelny i nieuczciwy wobec klienta.

A jak klient mi sprawi taki komplement to raczej się tylko uśmiechne ale nieprzytaknę.

I trzeba uwazac bo palma może się niespodziewanie pojawić.

-> felix

Porownania o ktorych piszesz nadaja sie do okreslania stosunku jakosc/cena. Mnie nie obchodzi, czy player gra jakos tam w stos. do modelu za 350 tys. dolarow czy do modelu za 400 dolarow.

darkul

a w tym przypadku............0 wymienionych cech.

darkul,powiedz wreszcie to co myslisz.wiem,ze sie obawiasz opini kolegow po fachu ,redaktorkow,itp...

twoje wczesniejsze wpisy o LG,sa takie asekuranckie,jesli jest to technika na najwyzszym poziomie potwierz to,jesli sa w nim komponenty na najwyzszym poziomie,jesli projekt plastyczny jest wybitny.

jakie okreslenia bys zarezerwowal wiec dla DAC Nagry?

nie z tej planety?z innego wymiaru?

>dudivan:

I dobrze, że cię to nie obchodzi, ale weź pod uwagę to, że osoba pisząca recenzję lub wypowiadająca się o czymś ZAWSZE podświadomie będzie to coś porównywać do rzeczy znanych jej dotychczas i dlatego jeżeli na co dzień obcuje ze sprzętem wysokiej klasy, grającym dobrze to będzie dane urządzenie porównywać do tego sprzętu i powie, że urządzenie gra tak sobie/poprawnie/dobrze/kiepsko ale to zawsze będzie w porównaniu do tego co zna dotychczas.

Dlatego tak jak mówię - opinia innych może być wskazówką, ale nie wydawaj ostatecznego werdyktu na podstawie tego co mówią inni zanim sam nie posłuchasz. Albo przynajmniej weź pod uwagę doświadczenie osoby wydającej opinię i właśnie ten fakt, że zawsze podświadomie porównujemy.

Darkul na pewno ma większe doświadczenie w tym względzie ode mnie i słyszał więcej dobrego sprzętu dlatego JEGO "poprawnie" nie równa się MOJEMU "poprawnie" i tylko to próbuję ci powiedzieć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.