Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-NR807 brak mocy:)

hank

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Ampli jak w temacie,zestaw 7.1.

Na frontach Canton CT 90 satelity canton quinto 520.Bez suba i centralnego.

Cały zestaw gra jak dla mnie rewelacyjnie,bas z frontów czysty i głęboki wiec sub mi potrzebny nie jest. Jedynym mankamentem jest wydaje mi się brak mocy z ONKYO na frontach. Przy mocno rozkręconym potencjometrze przy nie których scenach głośniki basowe potrafią lekko przyharczec.

Myślę aby dołożyć końcówkę mocy na fronty chyba ze doradzicie sensowniejsze rozwiązanie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/117855-onkyo-tx-nr807-brak-mocy/

Najważniejszą rzeczą w przypadku basu w kinie domowym jest Subwoofer, to jest podstawa, bez niego to nie kino.

Dlatego też brakuje "mocy basu" na frontach które to pewnie są jeszcze podbite i/lub źle skalibrowane, wtedy harczą,

Drugim w pewnym sensie najważniejszym głośnikiem jest kolumna centralna :)

Basu naprawdę jest sporo ,nie ma dudnienia tylko nisko schodzący bas.Braki mocy sa sporadyczne ale są i chciałbym je wyeliminować.Co do centralnego to się nie zgodzę.Nie mam miejsca aby za ekranem postawić identyczna kolumnę jak fronty a dać centralny inny to bez sensy.Przerabiałem juz ten manewr i w obecnej konfiguracji gra to o niebo lepiej.

Myślałem o subwooferze ale bas z cantonów bardzo mi się podoba.Obawiam się ze po dołożeniu suba i zmianią konfigu w ampli głośniki niskotonowe zostaną odcięte we frontach i wykorzystywany tylko będzie sub.Poprawcie mnie jeżeli się mylę:)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Przy mocno rozkręconym potencjometrze przy nie których scenach głośniki basowe potrafią lekko przyharczec.

Sam widzisz, że sub jest Ci potrzebny. Wypożycz jakąś solidna konstrukcje dla próby. Odwrotu nie będzie.

Obawiam się ze po dołożeniu suba i zmianią konfigu w ampli głośniki niskotonowe zostaną odcięte we frontach i wykorzystywany tylko będzie sub.Poprawcie mnie jeżeli się mylę:)

Możesz ustawić konfigurację w ten sposób, że pasmo niskich tonów pójdzie na fronty i suba.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To nie tak, że nic nie da. Oczywiście, że solidna końcówka pomoże.

Ale w Twoim przypadku tańszym i lepszym rozwiązaniem jest dobry sub. Tylko nie podpinaj jakiegoś słabeusza.

Wypożycz coś solidnego.

Niestety koledzy trochę źle radzą. Dokupienie subwoofera owszem doda basu kosztem przygaszenia pozostałej części pasma. Z tego co wyczytałem kolega lubi grać głośno, a charczenie jest faktem zbliżenia się do granicy możliwości tego amplitunera. Stosownym byłoby dokupienie końcówki, która nie będzie ledwo dyszeć. Granie na pograniczu przesterowania to nie jest dobry pomysł i źle wróży kolumnom. Złym pomysłem byłoby odcięcie tych frontów, skoro bas Ci się podobna to tego nie ruszaj.

Niestety koledzy trochę źle radzą. Dokupienie subwoofera owszem doda basu kosztem przygaszenia pozostałej części pasma. Z tego co wyczytałem kolega lubi grać głośno, a charczenie jest faktem zbliżenia się do granicy możliwości tego amplitunera. Stosownym byłoby dokupienie końcówki, która nie będzie ledwo dyszeć. Granie na pograniczu przesterowania to nie jest dobry pomysł i źle wróży kolumnom. Złym pomysłem byłoby odcięcie tych frontów, skoro bas Ci się podobna to tego nie ruszaj.

Właśnie dlatego tak trzymam się opcji bez suba.Szkoda mi reszty pasma.

Na obecna chwile bas jest naprawdę potężny jak dla mnie.Nogawki potrafią powiewiać a podłoga drzeć:)

Jakiej końcówki szukac?Co mozecie polecic?

Zapytam inaczej:)

Czy do kwoty 1200zł kupie coś sensownego co napędzi mi fronty?

Poszukaj uzywek ze stajni Advance Acoustic albo starszego Arcama. Ten Rotel nie jest wart zadnych pieniedzy.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

ale cie nastraszyli z ta cena... jezeli nowe to bedzie drogo.popatrz na rotel rb 980 lub rb990/991 . kupisz w okolicy twojego budrzetu i bediesz zadowolony...

to stare modele ale fajnie graja...

.popatrz na rotel rb 980 lub rb990/991

Faktycznie te modele ciekawe.

Choć się tak wzbraniałem dołożyłem do obecnego zestawu suba Paradigm PDR-12.Kupiłem za nie duże pieniążki wiec zaryzykowałem.

Po podłączeniu w ampli zmieniłem fronty z FullBand na 40Hz i właczyłem suba.Fatycznie odciążyłem fronty ale dźwięk mi dup... nie urwał.Fakt ze sub jak się odezwał do omało mi kanapy nie przestawiło,ale przy Pełnym pasmie na frontach grało jak dla mnie dużo lepiej.

Po zabawach z ustawieniami zrobiłem tak:

Ustawiłem FullBand na frontach zmniejszyłem bass,ustawiłem odcięcie w subie jak najniżej się dało w wyniku czego teraz gra to jak poprzednio(barwa itp) tylko fronty już nie charczą bo nie muszę juz tak podkręcać vol bo sub odwala czarna robote przy scenach z mocnym tupnieciem:)

Co do końcówki mocy i tak w nią zainwestuje. Na spokojnie poczekam az coś się pokaże na rynku wtórnym.

Pozdro i dzięki za pomoc

Przy mocno rozkręconym potencjometrze przy nie których scenach głośniki basowe potrafią lekko przyharczec.

a wiesz czemu tak jest , to wcale nie jest wina wzmacniacza a kolumn, jeśli tak się dzieje to na kolumny wchodzi za niski bas i powoduje harczenie basowców (możesz uszkodzić głośnik w kolumnie) , harczenie głośników nie jest oznaką słabego wzmaka , chciałeś na siłę zrobić z nich suba , żeby zaoszczędzić sobie jego zakupu. Niestety tak się nie da. Sub w kinie jest nieodzowny i możesz sobie robić co chcesz ale kolumny nie zastąpią Ci tego najniższego basu. Dawać full band na kolumny to nie lada ryzyko uszkodzenia ich przy właśnie wysokich poziomach głośności szczególnie gdy głośnik zaczyna charczeć. Niestety.

Z tego co widzę pasmo przenoszenia wg producenta( z przymróżeniem oka) ma świetne ale znowu niestety nie daje sobie rady z najniższym zakresem. Widzisz tutaj teraz przewagę subwofera, który nie zacharczy w głośnych fragmentach w czasie seansu przy normalnym użytkowaniu. Poza tym głośniki subwofera są przystosowane do przenoszenia wysokich obciążen przy najniższych zakresach i ich membrany mają możliwość dużego wychyłu nie to co głośniki kolumn. Dlatego głośniki kolumn zacharczą bo nie mają możliwości się tak wychylić jak głośnik suba.

Myślę, że najlepiej zagłębić się w parametry głośnika niskotonowego kolumny i np na resonance frequency - częstotliwość rezonansową, która bardzo silnie wpływa na dolną częstotliwość graniczną głośnika.

sub odwala czarna robote przy scenach z mocnym tupnieciem:)

jednak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i na samym dole, są tam też inne fajne tematy.

W Twoim przypadku tak bardzo prosto gdybyś do głośnika średnio tonowego zapodał sygnał o częstotliwości niższej niż jest on w stanie przenieść/wygenerować i membrana wychyla się poza swoje możliwości i niestety wtedy charczy a to nie wynika z za małej mocy wzmaka. Może wtedy ulec zniszczeniu głośnik to chyba normalne.

Ukryta Zawartość

a wiesz czemu tak jest , to wcale nie jest wina wzmacniacza a kolumn, jeśli tak się dzieje to na kolumny wchodzi za niski bas i powoduje harczenie basowców (możesz uszkodzić głośnik w kolumnie) , harczenie głośników nie jest oznaką słabego wzmaka

Charczenie jest najczęściej oznaką przesterowania, gdyby przeciążyć głośnik basowy w ten sposób, czyli czystym sinusem pojawiłby się charakterystyczny stukot cewki. Nie można wykluczyć jednak, że autor wątku myli jedno z drugim i faktycznie głośniki basowe w tych kolumnach są denne.

Poza tym głośniki subwofera są przystosowane do przenoszenia wysokich obciążen przy najniższych zakresach

widzisz malikali napisałem o obciążeniu głośników z subów a nie dopisałem tego co Ty

Charczenie jest najczęściej oznaką przesterowania

i ja się też z tym zgadzam

To teraz już konkretnie:

1.Przesterowanie występuje jeśli do wzmacniacza podłączysz źródło sygnału o zbyt dużej amplitudzie sygnału.

lub inaczej

2.Przesterowanie wzmacniacza nastąpi gdy na wejście podasz zbyt silny sygnał.

3.Przesterowanie kolumn nastąpi gdy podasz na nie zbyt dużą moc.

4.Ale przesterowanie wzmacniacza nie nastąpi na skutek podłączenia jakichkolwiek kolumn (lub ich brak).

Gdzie WY tu widzicie słaby wzmak, a co słaby wzmak ma wspólnego z jego przesterowaniem ?

Każdy wzmak możesz przesterować nawet taki o mocy 2x200W do którego podłączone są kolumny powiedzmy 150W w RMS-ie gdy patrz pkt 1 i 2 i zaczniesz "piłować" jak to robi Kolega hank przy okazji przesterowując kolumny

po podłączeniu suba nie podkreca na maksa to i przesterowania wzmacniacza nie ma...

poczekaj , poczekaj, a z czym Ty to , do czego to się tyczy?

Albo jeszcze inaczej i pozwolę sobie zacytować :

Zrodlo sygnalu zawsze musi miec wieksza amplitude sygnalu niz konieczna do wysterowania wzmacniacza a to wszystko po to zeby nawet cicho nagrane plyty mozna bylo sluchac z pelna moca wzmacniacza. Dlatego wlasnie odtwarzacze CD maja znamionowy poziom wyjsciowy zedu 2V a czulosc wzmacniaczy typowo wynosci 0,2-0,5V. Przy glosno nagranej plycie przesterowanie nastapi juz poza polowa volume.

Tak pewnie jest gdy Kolega hank ogląda film ze ścieżką dźwiękową bardzo dobrej jakości czyli o mocnym sygnale z podkręconym volume. Bo nie wierzę, że takie coś:

działo się podczas oglądania filmu z cieńkim AC-3 lub AAC lub innym wynalazkiem. Na dodatek głośniki niskotonowe w kolumnach dostają zbyt niskie tony i w połączeniu z przesterowaniem w głośniejszych fragmentach robią to co robią.

Nie ma bata , każdy głośnik jeśli zapodasz jemu sygnał o innej częstotliwości niż potrafi wygenerować może paść.

a wiesz czemu tak jest , to wcale nie jest wina wzmacniacza a kolumn, jeśli tak się dzieje to na kolumny wchodzi za niski bas i powoduje harczenie basowców (możesz uszkodzić głośnik w kolumnie) , harczenie głośników nie jest oznaką słabego wzmaka , chciałeś na siłę zrobić z nich suba , żeby zaoszczędzić sobie jego zakupu

Nie miałem zamiaru przyoszczędzic na subie bo gdybym tak myslał to bym nie pchał sie budowę tej mini sali kinowej:)

Nie jestem fanem dużych ilości basów,lubię wszystko w umiarze.Tak jak mówiłem problem frontów występuje w małych ilościach,ale występuje dlatego chciałem go wyeliminować aby nie uszkodzić głośników.Nie jestem audiofilem ale tez słoń na ucho mi nie nadepnął wiec wiem ze dzieje się coś nie dobrego dlatego chciałem się poradzić czy to wina ampli czy frontów.A z czego się orientuje to moje fronty do cienkich nie nalezą:)

Ścieżka dzwiekowa zawsze z bluray.

Ścieżka dzwiekowa zawsze z bluray.

no to już wiadomo, i patrz pkt 3 z wcześniejszego postu.ale po podłączeniu suba wyeliminowałeś to.

sorki, że tak pojechałem z tym zaoszczędzeniem na suba ale zazwyczaj tak bywa, że ktoś kupujący kino domowe kupi kolumny z dużym głośnikiem basowym i myśli, że to starczy.

Proszę Cię

Masz przecież żywy przykład.

Czego przykład, że kolega odciążył słaby wzmacniacz, który już nie jest przesterowany? To faktycznie jest przykład :)

Gdzie WY tu widzicie słaby wzmak, a co słaby wzmak ma wspólnego z jego przesterowaniem ?

Ukryta Zawartość

12:00 radzę zgłębić temat :D

Każdy wzmak możesz przesterować nawet taki o mocy 2x200W do którego podłączone są kolumny powiedzmy 150W w RMS-ie gdy patrz pkt 1 i 2 i zaczniesz "piłować" jak to robi Kolega hank przy okazji przesterowując kolumny

To prawda, ale nie każdym wysterujesz kolumny na zadowalającym poziomie dlatego wzmacniacz powinien mieć paradoksalnie większą moc niz same kolumny, a czemu? Patrz film wyżej.

sorki, że tak pojechałem z tym zaoszczędzeniem na suba ale zazwyczaj tak bywa, że ktoś kupujący kino domowe kupi kolumny z dużym głośnikiem basowym i myśli, że to starczy.

Starczy o ile ma solidne końcówki mocy :) Sub w kinie to tak naprawdę zło konieczne :)

i oczywiście głośniki dobre a nie pierdziawki :D

Ukryta Zawartość

Sub w kinie to tak naprawdę zło konieczne :)

Sądze podobnie:)

Szukajac głosników duzo pomógł mi kolega Nookie736,któremu szczerze dziękuje.Bardzo jestem zadowolony z Canton-ów.Zarówno z frontów i monitorów.Wszystkie graja pełnym pasmem co naprawdę odbija się świetnie na jakości i przestrzenności dźwięku a to za nie duże pieniądze.Suba kupiłem dla testów i jeżeli końcówka mocy wyeliminuje problem to na pewno sub pójdzie w odstawkę.

Jak dokupię końcówkę to na pewno dam znać kto miał racje:))

Nie obraziłem się:) Kompletując głośniki w założeniu również był sub,bo również wychodziłem z założenia ze sub w kinie to podstawa,ale po po testowaniu obecnego configu byłem zaskoczony jak Cantony dają rade.

No to widzisz jak dają radę, odłącz suba i piłuj tak dalej to będziesz miał do wymiany albo kolumny albo głośniki basowe w kolumnach. O pewnie, dokup końcówkę mocy i dalej piłuj to zobaczysz.

Biedne kolumny.

Czego przykład, że kolega odciążył słaby wzmacniacz, który już nie jest przesterowany? To faktycznie jest przykład :)

ja nie mówię o odciążeniu wzmacniacza po podłączeniu suba przez Kolegę henk-a ale o sytuacji sprzed tego podłączenia gdy kolumny/głośniki harczały. Wtedy dochodziło do przesterowania kolumn. A przykład Kolego dobry bo Kolega henk

Ustawiłem FullBand na frontach zmniejszyłem bass,ustawiłem odcięcie w subie jak najniżej się dało w wyniku czego teraz gra to jak poprzednio(barwa itp) tylko fronty już nie charczą bo nie muszę juz tak podkręcać vol bo sub odwala czarna robote przy scenach z mocnym tupnieciem:)

ale gdyby dalej tak podkręcał to by dalej harczały mimo suba.

ja nie mówię o odciążeniu wzmacniacza po podłączeniu suba przez Kolegę henk-a ale o sytuacji sprzed tego podłączenia gdy kolumny/głośniki harczały. Wtedy dochodziło do przesterowania kolumn. A przykład Kolego dobry bo Kolega henk

Zacznijmy od tego, że termin przesterowania, to zjawisko, które ma odniesienie do wzmacniaczy. Głośnik basowy, który dostanie za dużo mocy może

a) stukać cewką o magnes zawieszenie nie podtrzymuje dobrze cewki, lub pozwala na zbyt głębokie zejście.( ten przypadek raczej wynika z partackiego wykonania przetwornika i nie wykluczam że tak moze być w tym przypadku, ponieważ nie siedzę tam i nie słyszę jaki typ zniekształceń ma miejsce)

b) może dojść do spalenia cewki głośnika jeśli moc znamionowa zostanie przekroczona nadmiernie (dużo poza jego znamionową)

c) może dojść do uszkodzenia zawieszeń, wyrwanie lub roztarganie (przypadek ekstremalny)

I teraz pytanie czy ok.130W na kanał, bo tyle ma ten amp w stereo to duża moc dla takich głośników? Myślę że nie, ale autor wątku może to sprawdzić bardzo prosto wystarczy, że przysłucha się w trakcie przesterowania, czy słychać nieczysty dźwięk również z głośnika średniotonowego lub wysokotonowego.

Chlopaki, no co Wy, 807 to slabowity wzmacniaczyk jest, 130W /kanał to on ma, ale przy 1 channel driven @ 1kHz, czyli g**no nie moc, bo tak naprawdę ma 130/liczbę kanałów...i do tego damping factor rzędu 50. Obawiam się, że niestety stukot jest wynikiem tego co opisał kol. malikali, czyli niewystarczającego wzmaka do napędzenia tych kolumn przy pożądanej głośności.

Można jeszcze poradzić - bezkosztowo - tymczasowe rozwiazanie - odpalenie frontów w tzw BTL, czyli spięcie po 2 końcówki mocy Onkyo na jeden głośnik (tylko sprawdź w manualu jak to zrobić) i wtedy będzie miał więcej powera - jeśli wspomniany efekt nie wystąpi, to znaczy że mieliśmy rację. Podejrzewam, ze aby BTL było możliwe, trzeba będzie zrezygnować z tylnych surroundów i zrobi się z tego 5.1. No, ale do testu można, prawda?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

czy słychać nieczysty dźwięk również z głośnika średniotonowego lub wysokotonowego.

Nie wytrzymałem i wstałem rano zeby sprawdzic co napisła kolega malikali i faktycznie zniekształcenia równiez wystepują w głośnikach średnio tonowych.

Podam jeszcze jedną wskazówkę która wskazuje na ampli (tak mi się wydaje)

Testuje front na scenie z filmu Oblivion gdzie główny bohater nawija samolocikiem nad stadionem i ląduje:)))

Dźwięk wstaje od frontów(gdzie pojawia się charczenie) i przechodzi przez monitory boczne i tylne z tym samym natężeniem gdzie jest odtwarzany poprawnie z czego wnioskuje ze monitory dużo mniejsze potrzebują mnie mocy aby się rozkręcić.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.