Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa Thermaltake Element Qi - cicha? Kpina!

Pan Kochany

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kiedyś testowałem kilka ustawień różnych renderów dla MPC-HC lub jego odmian. Na żadnym nie uzyskałem tego co XBMC oferuje na stracie, zawsze było jakieś "ale" a filmy nie były odtwarzane jednolicie (kolor).

... co to znaczy "filmy nie były odtwarzane jednolicie (kolor)"??? Chodzi o te pionowe pasmowe nierównomiernomierności koloru? Wyeliminowałem to w ustawieniach (nawet nie pamiętam co przełączyłem {teraz mam video mixing renderer 9 rendererless} , ale teraz jest idealnie). Co ma takiego ciekawego XBMC?

ps. XBMC obsługuje profilowanie?

Ja też uważam że obraz w XBMC jest naprawdę precyzyjny i naturalny, bez zbędnych i sztucznych ulepszaczy.

Dodatkowo pod Windows ma opcję wyjścia dzwięku przez Wasapi.

Ja też uważam że obraz w XBMC jest naprawdę precyzyjny i naturalny,

Jeśli nie ma profilowania to obraz będzie bardzo nieprecyzyjny, szczególnie przy wyświetleniu zwykłego filmu z BR (wąski gamut sRGB) na monitorze szerokogamutowym (jak mój), lub przy wyświetleniu nadchodzących szeroko-gamutowych filmów na zwykłym monitorze wąsko-gamutowym.

Inna sprawa, że zwykły wyświetlacz niezwykle rzadko idealnie pokrywa się na styk z gamutem sRGB, więc nawet przy filmie BR i zwykłym monitorze, profilowanie to jedyna opcja do wysokiej wierności barw.

Tak, że nie rozmawiam tu z Wami o "wodotryskach" tylko o absolutnych podstawowych rzeczach, do po prostu wiernej reprodukcji obrazu.

Kolejna sprawa, jakiej precyzji skalera używa XBMC ? Bo w HC ustawiłem sobie biqubic (bardzo precyzyjne). Ma to znaczenie jak wyświetlacz ma inną rozdzielczość niż film.

Niby jest to w MPC-HC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.. tylko po co, jak nie ma zniekształceń? (da się uzyskać bit- perfect).

Ukryta Zawartość

Co ma takiego ciekawego XBMC?

chociażby to że nie musisz w nim nic ustawiać

... co to znaczy "filmy nie były odtwarzane jednolicie (kolor)"??? Chodzi o te pionowe pasmowe nierównomiernomierności koloru? Wyeliminowałem to w ustawieniach (nawet nie pamiętam co przełączyłem {teraz mam video mixing renderer 9 rendererless}

nie, odcień był zawsze zły, im gorszy materiał tym większy problem, madVR nie miał problemów ale nie podoba mi się jego kontrast i gamma. XMBC odpalasz i jest zawsze ok.

Ja też uważam że obraz w XBMC jest naprawdę precyzyjny i naturalny, bez zbędnych i sztucznych ulepszaczy.

dokładnie, trudno o lepszą neutralność koloru. Przy skalowaniu też robi baaardzo dobrą robotę.

Kolejna sprawa, jakiej precyzji skalera używa XBMC ? Bo w HC ustawiłem sobie biqubic (bardzo precyzyjne). Ma to znaczenie jak wyświetlacz ma inną rozdzielczość niż film.

bicubic jak już.

Auto - If supported uses Lanczos3 Optimized when video resolution is lower than 720p (1280x720) and video FPS is lower than 30, otherwise it uses Bilinear.

Bilinear - fairly simple and fast method (video resized with this method may appear slightly smoothed/blurred but with no edge halos also called ringing artifacts).

Bicubic - more sophisticated method than Bilinear (more precise and slightly sharper video than Bilinear, but can introduce some ringing artifacts).

Lanczos2 - 4-tap filter that uses a 2-lobe Lanczos windowed sinc function (sharper than Bicubic with less aliasing).

Spline36 Optimized - 4-tap + 3-lobe filter, more precise than Lanczos2, which tries to produce the sharpest image with slightly less ringing artifacts then Lanczos3 Optimized (differences only noticeable with high resizing factors or when downsizing).

Lanczos3 Optimized - 4-tap filter that uses a 3-lobe Lanczos windowed sinc function (comparable results to Spline36 Optimized, with less aliasing and more sharpness, but more ringing artifacts).

Spline36, Lanczos31 - 6-tap filters that are more precise variants of above "Optimized" versions (they are sharper but might produce more ringing artifacts in some situations).

Characteristics of different methods:

Sharpness - Bilinear < Bicubic < Lanczos2 < Spline36 Optim < Lanczos3 Optim < Spline36 < Lanczos3

Aliasing artifacts - Lanczos3 < Spline36 < Lanczos3 Optim < Spline36 Optim < Lanczos2 < Bicubic < Bilinear

Ringing artifacts - Bilinear (no ringing) - Bicubic < Lanczos2 < Spline36 Optim < Lanczos3 Optim < Spline36 < Lanczos3

1 On GL builds these methods are slower than the optimized versions; this is the reason why they are not available by default but can be activated by advanced users in advancedsettings.xml

Inna sprawa, że zwykły wyświetlacz niezwykle rzadko idealnie pokrywa się na styk z gamutem sRGB, więc nawet przy filmie BR i zwykłym monitorze, profilowanie to jedyna opcja do wysokiej wierności barw.

do filmów służy tzw TV, nie komputer.

.

do filmów służy tzw TV, nie komputer..

... to dla czego używasz do filmów komputera?

dokładnie, trudno o lepszą neutralność koloru.

Nie licząc MPC-HC z włączonym profilowaniem kolorymetrycznym. :]

nie, odcień był zawsze zły,

Jak to "zły"?! Gonił Cie i bił czy jak?

... to dla czego używasz do filmów komputera?

o przepraszam miał być monitor, PC'ta używam do pracy, HTPC używam do filmów i muzyki.

Jak to "zły"?! Gonił Cie i bił czy jak?

nie dostał jeść i był zły.

Nie licząc MPC-HC z włączonym profilowaniem kolorymetrycznym. :]

masz 2 fobie, jedna to profilowanie druga ta średni algorytm którego nawet poprawnie nie umiesz napisać. A swoją drogą, coś pisałeś o słabym monitorze..

Gdybym używał domowego PC do renderowania filmów czyli miał moc do dyspozycji pokusiłabym się o odpowiednie skonfigurowanie madVR

masz 2 fobie, jedna to profilowanie druga ta średni algorytm którego nawet poprawnie nie umiesz napisać. A swoją drogą, coś pisałeś o słabym monitorze..

Masz słaby monitor i dla tego nic na nim nie widzisz.

o przepraszam miał być monitor, PC'ta używam do pracy, HTPC używam do filmów i muzyki.

Nie potrafisz nawet napisać poprawnie o co ci chodzi.

Fobia to coś czego się boisz ... tak, że profilowanie to raczej twoja fobia.

Gdybym używał domowego PC do renderowania filmów czyli miał moc do dyspozycji pokusiłabym się o odpowiednie skonfigurowanie madVR

... transwestyta ?

Masz słaby monitor i dla tego nic na nim nie widzisz.

calibrated.jpg

Magiczna kula Ci się popsuła, kozak nie jest ale z sRGB sobie radzi bez problemu.

Po za tym wyjaśnij mi jedną rzecz, co Ci daje to profilowanie ? konkretnie.

Nie potrafisz nawet napisać poprawnie o co ci chodzi.

a czego nie rozumiesz ?

Fobia to coś czego się boisz ... tak, że profilowanie to raczej twoja fobia.

strach przed utratą. Dla Ciebie to jest jedyne słuszne rozwiązanie. Inne mimo że byłoby najlepsze na świecie ale bez profilowania i tak będą do niczego.

... transwestyta ?

WTF ?

Po za tym wyjaśnij mi jedną rzecz, co Ci daje to profilowanie ? konkretnie.

Filmy Full HD mają wąską przestrzeń barwną (wąski gamut, równy sRGB). Mój monitor ma szeroki gamut (jakoś ponad 90% AdobeRGB). Kiedy wyświetlam filmy wąsko-gamutowe na swoim szeroko-gamutowym monitorze, bez profilowania, to kolory są wyraźnie przesycone. Ponadto filmy 4K mają mieć szeroki gamut (nawet nie wiem, czy nie szerszy od przestrzeni mojego monitora), dzięki profilowaniu, nie będę miał wyblakniętych kolorów (jeśli gamut filmu jest szerszy od gamutu wyświetlacza, to kolory bez profilowania będą wyblaknięte). Przy okazji profilowanie zmniejsza generalnie przekłamania barw wewnątrz gamutu (mniejsze dE).

ps. "profilowanie" nazywane jest też "zarządzaniem kolorami" ... MPC-HC domyślnie ma wyłączone profilowanie/zarządzanie barwą

Zrobiłem szybki test materiale w HD z BD

XMBC 15 - Kodi

MPC HC z madVR

Jriver z madVR.

XMBC obraz jak przez folie półprzeźroczystą :/

Monitor mam dobry, może nie jakiś super ale widać na nim w materiałach wideo dość klarownie różnice (S-PVA 24")

Procesor graficzny zintegrowany w Intel Pentium desktop.

Z madVR obciążenie ~70%

DVXA ~ 25%

dla plików HD z m2ts 35mbps

Wszystko na natywnych rozdzielczościach, przy przeskalowaniu, brakowało już mocy przy madVR

na 16-255 nie ma czerni w ogóle.

zobacz ten player

Ukryta Zawartość

Nie widze specjalnie różnic w porównaniu do mad VR z MPC czy Jriver

Może kolory nieco rozjechane, ale przy tym nowym xbmc to to jest żyleta

Ukryta Zawartość

dla mnie openelec jest optymalny i nie planuje wprowadzać zmian.

Nie widze specjalnie różnic w porównaniu do mad VR z MPC czy Jriver

bo MPC i JR to tylko palyer a całą robotę i tak odwala madVR.

Panowie, bądźcie precyzyjni w swoich postach. Obecność WASAPI w opcjach programów nie gwarantuje BP a domyślam się, że kolegom na tym zależy i niejako samo pojawienie się WASAPI jest dla Was synonimem BP.

To nie jest tak. Byłaby to prawda gdybyście mieli pewność, że chodzi o WASAPI EXCLUSIVE gdyż wtedy program inicjalizuje kartę dźwiękową zgodnie z tym jaki jest materiał dźwiękowy. Przy WASAPI SHARED program musi zresamplować materiał dźwiękowy tak aby uzyskać zgodność z ustawiniami systemowym dźwięku. Może się oczywiście zdarzyć, że materiał dźwiekowy będzie zgodny z ustawieniami systemowymi ale nawet wtedy trzeb a pamiętać, że system miksuje dane dźwiękowe z różnych źródeł. W końcu jest to tryb SHARED.

Do czego zmierzam ? Otóż na podstwaie analizy najnowszych źródeł programu VLC ( wymienianego tutaj jako jeden z odtwarzaczy ) moge stwierdzić, że obsługuje on WASAPI ale tylko w trybie SHARED.

Jak jest z XMBC nie wiem bo nie zaglądałem do źródeł ( jeśli są bo nie używam tego programu więc nawet nie wiem czy to jakiś produkt opensource czy komercyjny ).

To moze być kwestia gammy (powinna być zgodnie ze standardem 2.2 - może jest w XMBC regulacja ).

nie to nie winna gammy, i tak regulacja jest

Znasz jakiś sensowny player do filmów HD z wyjście YUV zamiast RGB?

a po jakiego ? przecież to jedno i to samo, wzajemnie konwertują się bez problemów. YUV chyba jest starsze.

Dlatego ja z niecierpliwością czekam na 4k, ile lat można jechać na technologii która dawno powinna przejść do lamusa

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.