Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa Thermaltake Element Qi - cicha? Kpina!

Pan Kochany

Rekomendowane odpowiedzi

Niniejszym ostrzegam przed zastosowaniem ww obudowy do audio. Wentylator zasilacza po prostu huczy, jest głośny jak w normalnym pececie. Nie wiem czy ludzie którzy polecają tę obudowę do audio mają przytępiony słuch - no ale wówczas nie powinni polecać niczego: audio musi polegać na dobrym słuchu (z definicji).

A chciałem kupić coś sprawdzonego, bezgłośnego. Więc uważajcie na opinie na forach można się naciąć. Teraz czeka mnie wymiana zasilacz - póki co wypieprzyłem wiatrak i czekam aż się zasilacz spali ;) I tu znowu dylemat: uwierzyć w "ciche" zasilanie z wiatrakiem (np. Bequiet) czy dołożyć do pasywnego?

Tylko pasywka. Każdy cichy wentylator z czasem zaczyna hałasować ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zasilacz pasywny daje gwarancję że wentylator nie będzie hałasował ;) Jednak taki aktywny be quiet! z certyfikatem gold (np. seria Straight Power 10) jest bardzo cichy (w pracy mam model 500W Straight Power 10, ... jednak w pracy warunki do słuchania szmerów z zasilacza gorsze, bo szum tła większy niż w domu w nocy, więc nie wiem czy nie słyszalny).

Tylko pasywka. Każdy cichy wentylator z czasem zaczyna hałasować ...

... czy ja wiem czy zaczyna hałasować. Tak czy inaczej pasywny gwarantuje święty spokój z wentylatorem ;) (a modele z certyfikatem platinum np. Seasonic są po prostu zimne, pomimo pasywnej pracy, choć obieg powietrza w budzie mam dobry, więc nie wiem jak by było w jakiej gorszej budzie)

Seasonic pasywne są dobre o ile nie trafi się na sztukę co brzęczy/piszczy - kupiłem model 520W i okazał się głośniejszy (ze względu na brzęczenie) od OCZ ModXStream z wentylatorem ustawionym na 550 obr/min ... Próbowałem reklamować to stwierdzili, ze to normalna praca tego modelu ... Wiele było pochlebnych opinii o cichej pracy zasilaczy bazujących na modelu Super Flower Golden Silent 500W i faktycznie w porównaniu do seasonica w końcu mogę powiedzieć, że mam bezgłośny zasilacz. Ja osobiście odradzam Seasonica, zbyt duże ryzyko trafienia na głośny model, natomiast polecam Super Flower/Chieftec Smart GPS-500C/Kingwin Stryker 500W.

Mam jedno pytanie. Jakie oprogramowanie ma odtwarzać tę muzykę? Pytam bo jak sobie patrzę np. na atom 230 to on flac 44.1/16 odtwarza właściwie bez wysiłku. Średnie obciążenie to 1%.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Oprogramowanie jeszcze w fazie testów. Zainstalowałem póki co Ubuntu i próbuje różne odtwarzacze - z żadnego nie jestem zadowolony (ze względu np. na brak zdalnej kontroli przez coś z Androidem). Nawet zainstalowałem Jriver (co jak na osobę upośledzoną komputerowo jest wiekopomnym wydarzeniem) - niestety nie działa (tzn. działa ale nie odtwarza muzyki, co można uznać za dość dokuczliwą wadę). Używając tego wszystkiego plus oglądanie Netfliksa zasilacz działa w temperaturze, którą można określić jako "bloody hot".

Jak nie znajdę dobrego odtwarzacza (zdalnie sterowanego) to przyjdzie zainstalować Windows8 i wrócić do Jriver. A wydaje się, że tyle alternatyw...

Oprogramowanie jeszcze w fazie testów. Zainstalowałem póki co Ubuntu i próbuje różne odtwarzacze - z żadnego nie jestem zadowolony (ze względu np. na brak zdalnej kontroli przez coś z Androidem). Nawet zainstalowałem Jriver (co jak na osobę upośledzoną komputerowo jest wiekopomnym wydarzeniem) - niestety nie działa (tzn. działa ale nie odtwarza muzyki, co można uznać za dość dokuczliwą wadę). Używając tego wszystkiego plus oglądanie Netfliksa zasilacz działa w temperaturze, którą można określić jako "bloody hot".

Jak nie znajdę dobrego odtwarzacza (zdalnie sterowanego) to przyjdzie zainstalować Windows8 i wrócić do Jriver. A wydaje się, że tyle alternatyw...

A nie możesz zainstalować np. Daphile? Ludzie sobie to chwalą.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ayran,

Daphile byłoby super ale to tylko do audio, jak rozumiem. A ja potrzebuje jeszcze przeglądarki.

Fetek,

Openelec wydaje się być OK ale po pobieżnym przejrzeniu ichniego forum już taki nie jest. Nie można zainstalować przeglądarki Chrome a to jedyna droga na linuxie, żeby móc oglądać Netfliksa - a to jest jedna z dwóch rzeczy do których ten komputer jest przeznaczony (odtwarzanie muzyki plus oglądanie Netfliksa)

W normalnym ubuntu masz pulseaudio -- i te same problemy co w windows. Wydaj 100 zł na komputerek jakiś i postaw na nim np. daphile. Jeśli masz odtwarzacz CD to jest to odtwarzacz CD i nie ma funkcjonalności ekspresu do kawy, prawda?

Jeśli masz odtwarzacz CD to jest to odtwarzacz CD i nie ma funkcjonalności ekspresu do kawy, prawda?

Prawda. Ale jeśli kupuję przyrząd do świecenia w dupie to oczekuję, że będzie świecił i że zmieści się w dupie.

Na linuksa program clementine miał możliwośc sterowania z poziomu androida

Teoretycznie tak ale u mnie to nie działa. Poza tym Clementine był w stanie rozpoznać właściwie około połowy mojej muzyki. Resztę określa jako Nieznany.

Prawda. Ale jeśli kupuję przyrząd do świecenia w dupie to oczekuję, że będzie świecił i że zmieści się w dupie.

Chyba nie dobrałeś odpowiednio analogii. Pcaudio jak wskazuje nazwa to pcaudio. Zainstaluj jakiś system do audio i będzie spokój. Taki chociażby oklepany VoyageMPD czy Daphile. Np. voyagempd korzysta z ffmpeg i rozpozna ci w zasadzie każdy plik.

Teoretycznie tak ale u mnie to nie działa. Poza tym Clementine był w stanie rozpoznać właściwie około połowy mojej muzyki. Resztę określa jako Nieznany.

Uzyj wpierw MP3TAG, potem sprawdz jeszcze raz. Ja na Imacu obecnie uzywam VOX, calkiem przyjemny, Decibel tez niczego sobie, powinny byc one takze dostepne na Linuxa. Z alternatyw na Linuxa masz jeszcze Musique lub Banshee.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Teraz czeka mnie wymiana zasilacz - póki co wypieprzyłem wiatrak i czekam aż się zasilacz spali

A może da się odłączyć standardowe zasilanie wiatraka i podpiąć się pod molexa na 5 V? U mnie tak już z rok chodzi na komputerze pracującym codziennie po kilkanaście godzin i jest chłodno i cichutko.

Póki co się wstrzymam; chodzi już kilka dni i działa. Gorzej może być latem...

Z innej beczki: wymiękłem. Windows (niestety) rules, próbowałem różnych kombinacji z linuksem i żadna nie spełniła moich oczekiwań (dość umiarkowanych w ilości (słownie) dwóch). Wróciłem do JRivera. A co się namęczyłem to moje....

Eeee...na Windowsie nie ma konkurencji. Choc dla mnie dla video lepszy jest VLC, szczegolnie ze mozna uzyskac tamt takze BP i to za darmoche(na kazdej platformie czy to Win, czy OS X czy Linux). Z linkusa najlepsze dystrybucje to "Mint", "Open Suse", " Ubuntu" w tej kolejnosci. Ja po przesiadce na OS X nie chce niczego innego..poki co. Jedynie co musze zrobic to ulepszyc dysk twardy na hybryde i tyle.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Choc dla mnie dla video lepszy jest VLC,

Jak dla mnie VLC do video się nie nadaje, bo nie obsługuje profilowania barw (a to podstawa do uzyskania wysokiej wierności reprodukcji kolorów). ... no chyba, że się coś zmieniło. Tak czy inaczej, jedyny program który znam z profilowaniem to MPC-HC .

Jak dla mnie VLC do video się nie nadaje, bo nie obsługuje profilowania barw (a to podstawa do uzyskania wysokiej wierności reprodukcji kolorów). ... no chyba, że się coś zmieniło. Tak czy inaczej, jedyny program który znam z profilowaniem to MPC-HC .

Ja ogladam na Imacu, panel jest calkiem ladnie ustawiony. Nie jest idealnie, ale bardziej w kierunku trybu "movie" z TV. Mi wystarcza, nie wykonuje profesjonalej obrobki zdjec czy video. ;)

Ja kiedyś testowałem kilka ustawień różnych renderów dla MPC-HC lub jego odmian. Na żadnym nie uzyskałem tego co XBMC oferuje na stracie, zawsze było jakieś "ale" a filmy nie były odtwarzane jednolicie (kolor).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.