Skocz do zawartości
IGNORED

Denon F109 czy Pioneer P1?

Tomek1981

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość : ) Chciałbym zakupić sprzęt do max. 2500 zł i zawiesiłem się na tych oto dwóch egzemplarzach:

Denon F109

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pioneer P1

Ukryta Zawartość

Bardzo proszę o pomoc - który, Waszym zdaniem będzie lepszym wyborem pod względem jakości dźwięku jak i samego wykonania?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/117900-denon-f109-czy-pioneer-p1/

Witaj,

obydwa systemy reprezentują podobną moc, natomiast znacznie różnią się brzmieniem. Denon jest cieplejszy, dobrze wypełniony, oferujący dobrą dynamikę. Pioneer natomiast to system jaśniejszy, ostrzejszy, o bardziej suchym dźwięku. Na plus Denon'a przemawiają także dostarczane w zestawie kolumny.

Biorąc jednak pod uwagę kwotę, proponowałbym wybrać system Denon i dobrać inne, lepsze niż dokładane w komplecie kolumny. Podaj proszę, jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj, Też bylem teraz na etapie wymiany sprzętu, a konkretnie samego wzmacniacza (dotychczas używałem kultowego Sony STR-DE315) i zdecydowałem się na Denon DRA-F109, czyli ten, który jest w zestawie o którym myślisz. Kawał dobrego sprzętu, brzmi dużo lepiej niż Yamaha 2 razy droższa. Szczerze polecam. Kolumny jakie podpinam to Qln 604, a zamiast DVD czy CD podpinam odtwarzam multimedialny Mede8er MED500X2. Denon brzmi bardzo ciepło i przyjemnie, Pioneer nie ma przy nim startu, jest zbyt sterylny i wali cyfrą :-)

pionner jest firmą mniej przereklamowaną. W tej samej cenie pionner zaoferuję ci lepszy system .

Ale najlepiej jak byś posłuchał . To moja subiektywna ocena nie musisz się z nią zgodzić

Opieram ją na duzym doświadczeniu firmy i tym że po dłuższej przerwie muszą teraz walczyć o klienta .Bardziej to handlowy wywód niż audiofilski , co do brzmienia to tak jak pisałem posłuchaj obu

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Dziękuję za udzielone porady. Dotychczas używałem zwykłej, powiedzmy wręcz „marketowej” wieżyczki więc pewnie rzeczywiście zakup tego Denona lub Pioneera będzie dla mnie skokiem jakościowym. Muzyka, której słucham to głównie metal symfoniczny, rock oraz utwory mniej lub bardziej inspirowane muzyką poważną. Preferuję raczej cieplejsze brzmienia. Pokój jest niewielki (3x4m i 2,5m wysokości) ale daje możliwość odpowiedniego rozstawienia sprzętu.

Początkowo rozważałem też zakup Denona - DM39. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Wtedy mógłbym sobie pozwolić na wersję z DAB+ a i tak koszt byłby znacznie poniżej zakładanego budżetu. W tej chwili skłaniam się ku modelom wymienionym w tytule postu ale dla pewności zapytam (wybaczcie jeśli porównuję teraz dwie zupełnie różne półki) – czy różnica jakości brzmienia między Denonem DM39 a Denonem F109 będzie znacząca? Moc nie jest aż tak istotna ze względu na niewielki pokój.

Oczywiście jeśli ktoś jeszcze będzie miał opinię na temat zawartych w tytule zestawów Denona i Pioneera to proszę, piszcie. Zakup planuję zrobić w ciągu 2-3 tygodni, także jeśli nie uda mi się w tym czasie doświadczyć tych sprzętów na żywo to Wasze zdanie będzie nieocenione.

Ukryta Zawartość

Muzyka, której słucham to głównie metal symfoniczny, rock oraz utwory mniej lub bardziej inspirowane muzyką poważną. Preferuję raczej cieplejsze brzmienia.

ja siedzę w podobnych klimatach muzycznych :-) skoro lubisz rocka, metal itd. to wybór sprzętu jest oczywisty - Denon :-) ta marka ma opinie najbardziej rockowej :-D i zapewniam cię, że nie jest to bez powodu ;-)

gdy poczytasz sobie różne testy Denonów to niemal zawsze można spotkać zwroty typu "Denon gra ciepło, romantycznie i czysto. Trochę lampowato (...) Denon to drapieżny i silny jak niedźwiedź wzmacniacz rockowy." to akurat skopiowane z testu Denona PMA720AE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale to dotyczy się wszystkich Denonów, Denon to sprzet dla ludzi słuchających muzyki, zwłaszcza rockowej, a nie dla ludzi słuchających sprzętu (jak to często mają wzwyczają "audiofile")

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.