Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe / Albedo Monolith?

Krzych L

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chcę dalej ulepszyć swój system stereo.

Obecnie składa się z:

kolumn KEF R900 (duże 30kg podłogówki z dwoma 20cm wooferami i koncentrycznym głośnikiem średnio i wysokotowym) podpiętych pod wzmacniacz KRELL s550i (bardzo silna integra, 40kg żywej wagi, zbalansowana konstrukcja, 600 watt na kanał przy 4ohm ) kablem XLO Ultra Plus (XLO U6-8; miedź średnica 5 milimetrów).

Zródłem jest pioneer n-70 (streamer) podpięty pod wzmacniacz mało znanymi kablami xlr Silencable Wizzard ze stopu srebra (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Chciałbym dalej poprawić dzwięk ;-) Mam nadzieję, że to już ostatnia w najbliższych latach zmiana;-)))

System obecnie gra żywym, energetycznym, masywnym dźwiękiem bez uwypuklania żadnego fragmentu pasma dźwięku.

Chciałnym uzyskać poprawę co do rozdzielczości, przestrzenności i kolorytu dźwięku.

Nie zależy mi na zmianie barwy (która obecnie jest w mojej ocenie neutralna), poprawie dynamiki (obecnie potężna), itp. Nie chciałbym w tych względach stracić, ale nie muszę zyskiwać. Także kontrola basu jest obecnie OK (to co czytałem o KRELLach sprawdza się też w odniesieniu do s550i, tj. jest to wzmacniacz z głębokim, obfitym basem którego potrafi być dużo /mnie to nie przeszkadza i nie wymaga w mojej ocenie korekty/).

Czytając / rozmawiając o Albedo Monolith wydało mi się że to to czego szukam. Posłuchać w Wawie nie ma jak.

Co sądzicie? Czy to zmiana w dobrym kierunku? Czy ceńka srebrna taśma którą jest Monolith w tym systemie da radę? Czy jest sens zmieniać kable głośnikowe bez modyfikacji samych kolumn w których trzewiach siedzą pewno zwykłe kable miedziane?

Słucham klasyki w słabo wytłumionym 30 metrowym pokoju.

Pozdrawiam,

KL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

kurde jak z samochodami 2100kg a po zatankowaniu 2200kg ! im więcej tym lepiej ;) cięższe auto lepiej idzie przy 250km/h, w zakręcie ;)

im cięższe kable tym lepiej ;)

audio to nie samochód ;)

a serio:

XLR, zwykłe studyjne i tyle :) (w zakładce Hi-Fi)

mój kolega z wawy używa do krella właśnie kabelków albedo monolith z poprzedniej serii...jest bardzo zadowolony....u mnie gra (nowa odsłona)j z makiem i sonusami...też ok.....u innego kolegi z accuphase i dynaudio......podsumowuąc...bardzo dobre, umniwersalne kabelki ...polecam

"Chciałnym uzyskać poprawę co do rozdzielczości, przestrzenności i kolorytu dźwięku." i tak będzie

mój kolega z wawy używa do krella właśnie kabelków albedo monolith z poprzedniej serii...jest bardzo zadowolony....u mnie gra (nowa odsłona)j z makiem i sonusami...też ok.....u innego kolegi z accuphase i dynaudio......podsumowuąc...bardzo dobre, umniwersalne kabelki ...polecam

"Chciałnym uzyskać poprawę co do rozdzielczości, przestrzenności i kolorytu dźwięku." i tak będzie

Dziekuje.

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Z tego, co piszesz jest u Ciebie już dobrze, żebyś nie przekombinował. Bo skoro jest OK, to po co coś zmieniać.

Może się pobaw w jakieś listwy zasilające z filtrem, jeśli nie masz.

Ostatnio za przyczyną mojego kolegi, który po rozwodzie odzyskał sprzęt bez kabli miałem możliwość przesłuchania coś ponad dziesięć kabli głośnikowych 800,- do 1900,- PLN ( Kimber 4PR; 8PR; 4VS; 8VS; 4TC; 8TC; Acoustic Zen Epoch; Ortofon SPK 200 i SPK 400; Chord Odyssey i Epic; Audio Note La i Ba; QED silver spiral; Furutech u-2T; Audioquest Type 4 i Rocket 44; Art Sound Molibden ).

Od nastu lat używałem w swoim systemie Audioquest Crystal +.

Po tych odsłuchach doceniłem, że każdy z kabli gra inaczej i nie są to niuanse. Wiesz, że Twój system bez wątpienia to pokaże. Po drugie ja na pewno niczego bym nie kupił bez przesłuchania. Różnice są zbyt duże i wybór w ciemno może okazać się strzałem kulą w płot. Tak sobie przytaczam wiadome Ci oczywistości.

Przekonałem się, że dystrybutorzy kable wypożyczają nawet dość chętnie nawet pocztą. Wyasygnuj kwotę i przejdź się przy okazji po warszawskich salonach audio i pożycz niezobowiązująco na odsłuch. Po kilku przekonasz się, że im głebiej w las tym więcej drzew.

Może sie też okazać, że zostaniesz przy swoim. Ja zmieniłem i do tego zmieniłem też interconect XLR.

Pozdrawiam

Krzysiek

P.S.

Kolegom Niusi i MTTJ mimo, że są moimi rówieśnikami proponuję aby sobie forum jeno czytali

bo co mieli powiedzieć to już zrobili.

Ostatnio za przyczyną mojego kolegi, który po rozwodzie odzyskał sprzęt bez kabli miałem możliwość przesłuchania coś ponad dziesięć kabli głośnikowych 800,- do 1900,- PLN ( Kimber 4PR; 8PR; 4VS; 8VS; 4TC; 8TC; Acoustic Zen Epoch; Ortofon SPK 200 i SPK 400; Chord Odyssey i Epic; Audio Note La i Ba; QED silver spiral; Furutech u-2T; Audioquest Type 4 i Rocket 44; Art Sound Molibden ).

Od nastu lat używałem w swoim systemie Audioquest Crystal +.

Po tych odsłuchach doceniłem, że każdy z kabli gra inaczej i nie są to niuanse. Wiesz, że Twój system bez wątpienia to pokaże. Po drugie ja na pewno niczego bym nie kupił bez przesłuchania. Różnice są zbyt duże i wybór w ciemno może okazać się strzałem kulą w płot. Tak sobie przytaczam wiadome Ci oczywistości.

Przekonałem się, że dystrybutorzy kable wypożyczają nawet dość chętnie nawet pocztą. Wyasygnuj kwotę i przejdź się przy okazji po warszawskich salonach audio i pożycz niezobowiązująco na odsłuch. Po kilku przekonasz się, że im głebiej w las tym więcej drzew.

Może sie też okazać, że zostaniesz przy swoim. Ja zmieniłem i do tego zmieniłem też interconect XLR.

Pozdrawiam

Krzysiek

P.S.

Kolegom Niusi i MTTJ mimo, że są moimi rówieśnikami proponuję aby sobie forum jeno czytali

bo co mieli powiedzieć to już zrobili.

Dzieki. Bede pozyczal. Zaczynam od Albedo w przyszlym tygodniu.

Pamiętaj, że Monolith potrzebuje na początek jakieś 1,5 godziny grania z danym wzmacniaczem. Najlepiej podłączyć kabel, włączyć muzykę i pójść sobie na lodowisko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.