Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA720AE vs Marantz PM5005 vs jakiś Onkyo

Hardi

Rekomendowane odpowiedzi

Z wielką przyjemnością zrobiłbym ślepy test Denona i Rotela w tym samym przedziale cenowym. :-)

Ja nawet brałem na początku po uwagę Rotela ale od razu zniechęcił mnie brak możliwości zdalnego sterowania, jest to dla mnie niezrozumiałe, chyba każdy kto chciałby kupić Rotela byłby w stanie wydać kilkadziesiąt zł więcej za taką możliwość i raczej nikt nie zrezygnowałby z Rotela gdyby kosztował te kilkadziesiąt zł więcej, a realny koszt produkcji takiego systemu to naprawdę grosze na każdym egzemplarzu, więc firma jeszcze zarobiłaby na tym, dlatego nie pojmuję tego ich ruchu.

Sterowania nie mają wyłącznie najniższe modele Rotela (RA-10, RA-04)

Poza tym skoro kasa nie jest dla ciebie problemem po co szukasz tych najtańszych?

prawdopodobnie wpadnie mi w łapy na testy Rotel RA-05

Tylko nie łącz go z aluminiowymi wooferami

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

mam go od kilkunastu minut i trochę mocno zdziwił mnie napis na tylnej części obudowy "Made by ROTEL in China" myślałem, że Rotel i to w dodatku lata temu robił w Japonii, a nie chińszczyznę, czuję się trochę zniesmaczony, starszy Denon PMA-700AE który wpadnie do mnie w marcu na testy jest Made in Japan.

Ja gralem sobie Denonem 720ae przez kikla miesiecy i uwazam ze za ta cene to jest wdzieczny wzmak, zalezy z czym go sie zestawi ale u mnie bylo super. Mialem pozniej Rotela Ra960bx i tez bylo dobrze ( moze bardziej sucho) ale selektywnie .Wszystko gralo z niskobudzetowymi JBl e80 lekko stuningowanymi przezemnie.

Miałeś tego Denona DRA-F109 u siebie? Co ci w nim nie pasowało? Zastanawiam się nad tą zabawką i jej aplikacją do sypialni 16m2.

Głośniki Wharfedale 10.2

Temat i odpowiedzi do niego zajmują 2 strony, a właściwie nic sensownego tutaj nikt nie napisał.

Miałeś tego Denona DRA-F109 u siebie? Co ci w nim nie pasowało? Zastanawiam się nad tą zabawką i jej aplikacją do sypialni 16m2.

Głośniki Wharfedale 10.2

Chciałem mieć coś z większą mocą, do większego pokoju, to jedyny powód wymiany. Polecam sprzęcik bo gra bardzo dobrze.

Oceń go i podziel się wrażeniami w poscie. :)

Rotel RA-05 i Denon PMA720AE mają podobną dynamikę, jednak Denon jest głośniejszy i brzmi cieplej, Rotel jest bardziej suchy. W muzyce country, blues, wszelkiej maści rock i metal Denon sprawdza się bez porównania lepiej niż Rotel, nie sprawdzałem jak jest z innymi gatunkami bo ich nie słucham. To nie jest tylko moje zdanie ale jeszcze trzech innych osób które brały udział w porównywaniu, jedna z tych osób to audiofil pełną gębą, posiadacz wzmacniacza Electrocompaniet ECI 6DS i kolumn Tannoy GRF Memory

Rotel RA-05 i Denon PMA720AE mają podobną dynamikę, jednak Denon jest głośniejszy i brzmi cieplej, Rotel jest bardziej suchy.

Hehe Denon ciepły :-)

Hehe Denon ciepły :-)

nie napisał nic takiego, napisałem jedynie, że brzmi cieplej od Rotela, różnica zasadnicza i kolosalna ;-)

Dra-f109 juz do mnie "leci" zobaczymy jak się sprawi.

podziel się wrażeniami jak już przyleci :-)

kolejny dzień odsłuchiwania Rotela... wnioski jakie wyciągam są następujące: zrób gówno i wmawiaj wszystkim że to coś niesamowitego, a następnie żądaj wygórowanej ceny... sprzęt dla głuchych snobów, którzy słyszą cenę a nie brzmienie... Rotel to suchar... odpaliłem na nim blu-ray audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Give Me Strength The '74/'75 Recordingsv i to była załamka, Rotel to wyjątkowo bezpłciowy sprzęt, brzmienie odpustowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z mojego małego doświadczenia mogę stwierdzić że waty to jeszcze nie wszystko... Moja wieża miała niby 60w mocy a wzmacniacz o mocy 30w gra tak że wieża nie ma startu. Nie wspominając już o wzmacniaczach lampowych o kosmicznych mocach 10/18 W.

kolejny dzień odsłuchiwania Rotela... wnioski jakie wyciągam są następujące: zrób gówno i wmawiaj wszystkim że to coś niesamowitego, a następnie żądaj wygórowanej ceny... sprzęt dla głuchych snobów, którzy słyszą cenę a nie brzmienie... Rotel to suchar... ... Rotel to wyjątkowo bezpłciowy sprzęt, brzmienie odpustowe

Im bliżej koła podbiegunowego tym doznania soniczne mogą ulec zaburzeniom. Wróć do Polski a docenisz brzmienie Rotela, nawet tego najtańszego. Poza tym ta skandynawska surowość i nieufność. Brak słońca i ciepła potęguje ogólne doznania. Depresja murowana. Zafunduj może sobie Denona PMA 1520AE. Wtedy wszystkie pióra staną ci dęba. :-)

To najważniejsze, oby tak było dalej. Powodzenia.

Czasem się nad tym zastanawiam, dlaczego kupując kolumny szukam już innych skoro te mi leża. Myslę że to nie jest kwestia doskonałości... bo przecież każde na swoj sposób mi leżały, każde lubiłem po coś je wybrałem.

I nie doszedłem dlaczego tak jest :(

Chyba chęć przetestowana i poznania na wylot poszczególnych kolumn oraz chęć samej zmiany, żeby nie było nudno.

Brak słońca i ciepła potęguje ogólne doznania

no tak, w całej Norwegii jest zimno, nie ma słońca, niedźwiedzie polarne biegają po ulicach, a trolle włamują się do domów i wyżerają zapasy zimowe ;-)

fotka, którą zrobiłem w zeszłe wakacje, bo już nie mogłem gdy znajomi mi współczuli że u mnie tak zimno i ja biedaczyna marznę w tej Norwegii, w dodatku mieszkając ponad 400 km na północ od Oslo ;-)

b52748f08a863f04.jpg

no tak, w całej Norwegii jest zimno, nie ma słońca, niedźwiedzie polarne biegają po ulicach

Niedźwiedzie to ponoć też w Polsce łażą swobodnie po ulicach. Sympatyczni Angole są tego więcej niż pewni.

Norwegia ma bardzo zróżnicowaną temperaturę, w głąb lądu jest zimniej, ale na wybrzeżu jest naprawdę bardzo przyjemnie, a jeśli ktoś podobnie jaj jak mieszka tam gdzie są ciepłe prądy atlantyckie ten może cieszyć się latem średnią temperaturą +35 a zimą -10 :-)

No to zazdraszczam i pozdrawiam :-)

Mój szwagier gdy robił poza kołem podbiegunowym, to jeszcze w maju miał ponad 2 metrowe zaspy.

50 km ode mnie wgłąb lądu mają zimę dłużej o miesiąc i z 10-15 stopni mniej :-)

Miałem Denona pma 720 ae i bardzo, bardzo mocno odradzam Ci to "gówno"!!!!. Nie grało to dobrze ani z paradigm monitor 7 v 7 ani z dali zensor 3. Ale tak to jest jak człowiek sugeruje się recenzjami ( czasem dochodzę do wniosku, że wszystkie obecne recenzje są kupione). Dobrze, że sprzedałem to padło i nie chcę nawet o nim pamiętać. Uczciwie Ci radzę, nie kupuj tego badziewia. Pozdrawiam

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

A ja mam od niedawna DRA-F109 (odpowiednik 720 podobno). I naprawdę źle nie jest. Zwłaszcza za te pieniądze.

Nie będę na razie wypowiadał opinii, bo to nowy zestaw, gra na nieznanych mi dobrze kolumnach, ze słabym źródłem. Ciężko byłoby stwierdzić który klocek nakłada wady, a który zalety systemu.

Natomiast kolumny z tego zestawu podpinałem pod znaną mi dobrze końcówkę Azur 851W czy nawet na krótko pod Denona 2020ae i było lepiej niż dobrze w tej cenie. Tu opinię mogę wyrażać.

Odwrotny sens podłączenia może być mizerny, DRA-F109 po prostu może nie podołać tak prądożernym kolumną jakim są Kefy serii R.

Dlatego też nie ma co polegać na opinii kogoś kto podłączył coś w byle jaki system, pierwszy lepszy, w kiepskiej akustyce i na pięć minut. Bo czasem wady są na siebie nakładane i faktycznie efekt może nie być miły.

A ja mam od niedawna DRA-F109 (odpowiednik 720 podobno). I naprawdę źle nie jest. Zwłaszcza za te pieniądze.

Nie będę na razie wypowiadał opinii, bo to nowy zestaw, gra na nieznanych mi dobrze kolumnach, ze słabym źródłem. Ciężko byłoby stwierdzić który klocek nakłada wady, a który zalety systemu.

Natomiast kolumny z tego zestawu podpinałem pod znaną mi dobrze końcówkę Azur 851W czy nawet na krótko pod Denona 2020ae i było lepiej niż dobrze w tej cenie. Tu opinię mogę wyrażać.

Odwrotny sens podłączenia może być mizerny, DRA-F109 po prostu może nie podołać tak prądożernym kolumną jakim są Kefy serii R.

Dlatego też nie ma co polegać na opinii kogoś kto podłączył coś w byle jaki system, pierwszy lepszy, w kiepskiej akustyce i na pięć minut. Bo czasem wady są na siebie nakładane i faktycznie efekt może nie być miły.

Denon 720 ae - góra: jednostajne sepleniące si, si, si czy to paradigm monitor 7 v7 czy dali zensor - oczywiście różnica była ale to z powodu różnych kopułek w tych głośnikach (przy okazji wzmacniacz ten próbuje stworzyć jakąś scenę, przestrzeń czy bóg wie co ale wychodzi efekt jak włączenie opcji surround w starych plastikowych mini wieżach sony za czasów ich wielkiej popularności w naszym kraju, ogólnie góra totalna kupa), środek wycofany i lekko zamulony - bez komentarza, bas nawet mocny ale im niżej tym słabsze natężenie - taki gwałtowny spadek. Ogólnie zamulony wzmak dla ludzi, którzy naczytają się polskich recenzji i myślą, że za tysiąc złotych kupią super sprzęt a niestety kupią totalny badziew. Niestety niektórzy muszą doświadczyć tego na własnej skórze/kieszeni tak jak ja. Amen.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.