Skocz do zawartości
IGNORED

Historia pewnej aukcji

90125

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Na znanym wszystkich portalu aukcyjnym jest taka oferta :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę o poważne opinie w tej sprawie.

Pozdrawiam ,

90125

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/118047-historia-pewnej-aukcji/

troche mało poważna ta aukcja.Możliwość zakończenia przed czasem bo wystawione w kilku aukcjach(????) klocek pod ramieniem ostrugany na żywca.Niby drobiazg,ale jak sprzedający zna wartość sprzętu( a zna bo dał cenę minimalną) to nie jest poważne traktowanie klienta i sprzętu,ot na odwal by szybko sprzedać.Bełkot allegro-audiofilski pomijam,to znak czasów i traktowania zainteresowanych jak półgłówków,taka moda:(

No i taki gramofon lubi długie ramiona.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Czego tu nie rozumiesz ?

Typowe ogłoszenie o sprzedaży z równoczesnym sondowaniem rynku.

Jeśli jesteś zainteresowany dzwonisz lub mailujesz. Gdy dojdziesz do porozumienia ze sprzedawcą gramofon znika z aukcji i nie trzeba płacić prowizji. Taki naród ale znam gorsze wady.

Jeżeli pytasz o gramofon i ramię to na pewno ciekawa rzecz wszystko zależy od stanu / ceny.

No tak ciężko coś powiedzieć w każdym razie najlepiej obejrzeć z bliska i podotykać. Ramię rzeczywiście za krótkie. Plinta kwestia gustu w/g mnie na przetrwanie i do wymiany. Wkładka też raczej do wymiany miałem kiedyś Stantona nic specjalnego ale jeśli ten miałby zostać to igłę trzeba wymienić. I w tym momencie robi nam się dosyć spora cena nie wiem jaka jest tutaj minimalna ale ja nie dałbym więcej niż 3kzł i też bym się bardzo zastanawiał.

A tu dla przykłady masz plinty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli już to chyba warto przeliczyć i na ebayu coś złożyć. Chociaż nie liczyłem ale przynajmniej wybierasz to co chcesz i nie bujasz się potem np. z niepotrzebnym ramieniem czy ohydną plintą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

OK. To może nieco szerzej.

Czy w ogóle interesuje Cię Garrard 401?

Ja jestem zadowolonym użytkownikiem ale to specyficzny sprzęt. Zazwyczaj wymaga czyszczenia /smarowania, da się to jednak zrobić samodzielnie w sieci jest sporo dość dokładnych opisów, co prawda głównie w języku angielskim.Części są do kupienia. Nie demonizowałbym tego tematu.

Plusem tej aukcji jest to że gramofon jest do obejrzenia w Polsce.

Plintą się nie ma co sugerować. Najlepiej wykonać we własnym zakresie zwłaszcza że jest sporo różnych często sprzecznych koncepcji, a dopóki się nie zrobi można grać na tym co jest.

Ramię nie jest za krótkie. Dłuższe byłoby lepsze ale SME 3009 to też dobry kompan dla Garrarda, zwłaszcza że to starsza wersja Series II nieco cięższa niż S2.

Pytanie tylko ile sobie ten Pan winszuje za ten komplecik. Obawiam się że zakup w Anglii byłby znacznie tańszy no ale kupuje się w ciemno

Moim zdaniem to klasyczne wystawienie trupa gdzie znajomi lewarują cenę do granic absurdu z sprzedający liczy że jakiś frajer zalicytuje skuszony tłumem licytujących. Ew cena dojdzie do 5000 tysięcy i nie osiągnie minimalnej a tak naprawdę facet będzie oczekiwał na jakieś propozycje po zakończeniu aukcji np za połowę tej ceny. I też nieźle zarobi ...

• Redaktorzy

W kwestii trupa - każdy 401 może być trupem, bo to są gramofony mające kilkadziesiąt lat. Nie zmienia to faktu, że ten gramofon jest wciąż wysoko ceniony.

• Redaktorzy

W kwestii trupa - każdy 401 może być trupem (...)

Niektóre współcześnie produkowane gramofony to trupy już na etapie projektowania. Nie grają i grać nie będą. Już chyba lepiej zaryzykować i kupić potencjalnego trupa z epoki ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

A ja mam pytanie do fachowców. Co robi dyskotekowy Stanton 500 na takim ramieniu? O ile dobrze pamiętam to przewidywany nacisk może wynosić do 5g.

Stanton 500 jest wkładką "cywilną" :-) w ofercie firmy. Amerykanie traktowali ją jako audiofilską. Jej obecność na tym ramieniu jest usprawiedliwiona. Zajrzyj na stronę firmową Stanton.

W.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Stanton 500 jest wkładką "cywilną" :-) w ofercie firmy. Amerykanie traktowali ją jako audiofilską. Jej obecność na tym ramieniu jest usprawiedliwiona. Zajrzyj na stronę firmową Stanton.

W.

Włodku, miałem Stantona 500 mkII. Dawno temu kupiłem od pewnego DJa. Były wtedy równie często używane w dyskotekach co Ortofony Concorde.

http://www.stantondj.com/stanton-cartridges/500v3.html

Perfect for :

Hip-hop / Scratch DJs

Club DJs

Consumers

Record shops

Beginner DJs

<br />miałem Stantona 500 mkII<br />
<br />miałem Stantona 500 mkII<br />
Stantom 500E MkII to całkowicie cywilna wkładka ,to że kupiłeś od DJ nie musi oznaczać

jej przeznaczenia. Bardzo dobra tania wkładka na początek zabawy z analogiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Stantom 500E MkII to całkowicie cywilna wkładka ,to że kupiłeś od DJ nie musi oznaczać

jej przeznaczenia. Bardzo dobra tania wkładka na początek zabawy z analogiem.

http://muzyczny.pl/115447_Stanton-500-E-MK-II-wkladka-gramofonowa.html

Cywilna wkładka używana przez DJów? Obawiam się że nie ta wytrzymałość igły. Dźwięk twardy z mocnym basem. Podobny do Monacora. Nie upieram się jednak wkładka dostępna niemal wyłącznie w sklepach dla DJów, używana przez nich nagminnie nie do końca jest stricte cywilna. Być może są różne igły.

Niektóre współcześnie produkowane gramofony to trupy już na etapie projektowania. Nie grają i grać nie będą.

Pełna zgoda! Niestety kiedyś przekonałem się o tym na własnej skórze...

ktos kupił poza aukcją,ciekawe czy ma jakieś narzędzia które zmuszą sprzedającego do zwrotu,jeśli gramofon nie spełni oczekiwań?

W taki sprzęt wchodzą raczej osoby świadome i zdecydowane, które mają "narzędzia" do weryfikacji tak aby oczekiwania zostały spełnione :-) Nie widzę tu szans dla amatora...

Cywilna wkładka używana przez DJów? Obawiam się że nie ta wytrzymałość igły. Dźwięk twardy z mocnym basem. Podobny do Monacora.

Mam Stantona 500E i zapewniam Cie, że przy odpowiednio ustawionym pre dźwięk nie jest podobny do Monacora :-) Fakt, to wkładka o wysokim poziomie wyjściowym stąd złudzenie twardości i ostrego ataku. Igła oczywiście o szlifie eliptycznym. Jazz na niej, to przedsmak słuchania na żywo. Oczywiście to tylko złudzenie, jednak jak bardzo przyjemne :-)

Stanton 500 Mk II ze sferyczną igłą dla DJ to wkładka o której piszesz i to całą prawdę.

Pozdrawiam

Włodek.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mam Stantona 500E i zapewniam Cie, że przy odpowiednio ustawionym pre dźwięk nie jest podobny do Monacora :-) Fakt, to wkładka o wysokim poziomie wyjściowym stąd złudzenie twardości i ostrego ataku. Igła oczywiście o szlifie eliptycznym. Jazz na niej, to przedsmak słuchania na żywo. Oczywiście to tylko złudzenie, jednak jak bardzo przyjemne :-)

Stanton 500 Mk II ze sferyczną igłą dla DJ to wkładka o której piszesz i to całą prawdę.

Pozdrawiam

Włodek.

Czyli są różne rodzaje. Jesteśmy w domu. Dzięki za wyjaśnienia. Pozdrawiam. R

Ukryta Zawartość

czyli dzień świstaka c.d.

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Czy ktoś się kontaktował z tym człowiekiem od Garrarda 401 / SME 3009 ?

Cały czas jest na sprzedaż i zastanawiam się co jest z nim "nie tak" skoro przez tak długi czas nie może znaleźć nabywcy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.