Skocz do zawartości
IGNORED

zrywanie obrazu w Sony HW 55

skalmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

pytanko do właścicieli HW55 , czy zdarza się wam ze podczas filmu zanika czasmi obraz na projektorze , wskakuje po chwili z powrotem , ma dobry kabel połączeniowy (supra) około 10 m , z Optoma hd83 nigdy nie miałem tego problemu :( , podłączony do oppo bdp93 na hdmi 1 tylko obraz , generalnie ma to miejsce tylko przy filmach 3d , moze coś w ustawieniach soniacza trzeba zmienić ? sugestie mile widziane ,

pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/118058-zrywanie-obrazu-w-sony-hw-55/

Powodów tego problemu może być kilka:

- problemy z HDMI handshake

- różne projektory są różnie wrażliwe na jakość sygnału (a 10m to już jest wartość cokolwiek graniczna dla HDMI) i Optoma mogła być w tym względzie lepsza -> może spróbuj na innych kablach, co pozwoli wysnuć odpowiednie wniosku:

1) inny kabel o takiej samej długości -> jeśli zadziała, to znaczy że Twój kabel nie jest jednak tak dobry jak myślałeś

2) o mniejszej długości -> jeśli nie zadziała, to znaczy że to jednak nie w kablu problem, a raczej w dogadywaniu się projektora ze źródłem

Czy Twój kabel 10m jest przekroju 24 AWG? Przy tej długości już powinien być

- warto też spróbować w kontrolowanych warunkach z innym źródłem -> na forach Oppo zdarzały się wzmianki o audio/video dropouts

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Stawiam na kabel.

Kup sobie autoswitch HDMI zasilany zasilaczem - działa jak wzmacniacz sygnału.

Ja miałem kabel 7,5M i nie działał, po zastosowaniu autoswitcha dział bez problemu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dlatego ja robiac gniazdka pod rzutnik, zostawilem jedno extra dla ewentualnego wzmacniacza hdmi, poza tym zastosowalem dobry wielokrotnie ekranowany i gruby kabel 24 AWG. Wiekszosc niestety ma 28 AWG i przy duzych dlugosciach zaczynaja sie problemy.

Pamietam, ze na pewnych testach przy 7.5m kablu JVC w ogole odmowilo wspolpracy (arystrokracja kurde flak!), Sony zrywal (szlachta), a Panasonic (plebs?) dzielnie sie trzymal i poradzil sobie ze slabym sygnalem.

--

Ja mam 12 m z wbudowanym wzmacniaczem (repeater) i jest ok, nic nie zrywa

Takie kable to pulapka. Jak Ci ten wbudowany wzmacniacz strzeli,to kabel na wieki wieków zostaje zamurowany i nic juz sie z nim nie da zrobic. Lepiej miec zwykly pasywny kabel i regenerator sygnalu gdzies dostępny w torze, wtedy zadna awaria nie straszna (no chyba, ze ruchy tektoniczne/rozpad budynku ;) ale wtedy to juz zmienia sie troche kategoria problemu)

--

Teoretyzujesz. Peszel to sie nadaje do sznurówek, a żeby puścić dobre grube HDMI i móc je faktycznie wymienić (zwróć do tego uwagę na wtyczke i często ferryty przy końcach) to już musisz całkiem spory kanał wywiercić. A nie wszyscy mają taką możliwość - wiercenie w żelbecie w suficie jest lekkim hardcorem - przerabiałem to u siebie .

Innym rozwiązaniem jest konwerter HDMI-światło albo HDMI - 2xethernet i potem na wyjściu z powrotem konwersja na HDMI.Drogo, skomplikowanie, ale działa, no i odległość znacznie większa do uzyskania.

--

<br />Teoretyzujesz. Peszel to sie nadaje do sznurówek<br />

moze jednak Ty to robisz(?) i masz sznurowki....

bo ja mam tak u siebie zrobione w jednym z pomieszczen, tym do KD... Ok napisalem peszel,ale mam rurki pvc i w niej kabel hdmi 24 awg aktywny,wiec moge robic co chce. Zreszta raz juz przekladalem,bo kabel kierunkowy,a wykonujacy adaptacje wlozyli odwrotnie. Poza tym nie zawsze trzeba wiercic, od tego jest planowanie inwestycji. W pomieszeczniu jest najpierw izolacja akustyczna i wniej leci osprzet jaki byl konieczny. Wiec spoko udar pracowal nie u mnie.

Poza tym kazde przejscie jak piszesz konwerter-swiatlo- itd. to jakas tam mozliwa strata.....

Napisalem koledze tylko o tym,ze jest taka opcja rowniez, a nie o kuciu i wierceniu udarem-kazdy wybiera sam.

Ok, ciesze sie, ze miales mozliwosc zaplanowac. Gdybym ja x lat temu wiedzial, ze w tym mieszkaniu bede mial taka instalacje, tez bym to zrobil, a tak, byl udar.

--

Skalmen ja też uważam ze to wina kabla... przez kilka chwil po zamontowaniu hw55 leciałem na pożyczonym kablu (10m) jakimś tam i kolega zapewniał mnie ze to dobrej klasy kabelek i własnie przy 3D się buntował..... wczoraj przyszedł LINDY CROMO 41406 (10m) 24AWG i wszystkie dolegliwości zniknęły.....

....i mam pytanko do wszystkich szczęśliwych posiadaczy hw55..... jak zdobyć instrukcję w naszym ojczystym języku?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.