Skocz do zawartości
IGNORED

Kultowy wzmacniacz Vintage a'la Radmor 5102 do 1000-1200 zł

poldas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym kupić wzmacniacz stereo, istotny jest dla mnie nie tylko dźwięk, ale również fajnie by było jak by wyglądał jak sprzęt z lat 70-80tych - coś a 'la Radmor 5102. Osobiście myślałem o Sansui, ale nie jest to wyznacznik...

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

W tym budżecie kup Luxmana 410 lub 430. Wygląda staro ale jest z lat 90-tych i przynajmniej dobrze gra. Jest ich dużo na rynku, trafiają się w dobrym stanie i grają ciepło - tak jak teoretycznie Vintage grać powinno.

Jeżeli chcesz kierować się wyglądem to zwróć uwagę na końcówki mocy takie jak Hitachi HMA7500, Onkyo M5060, Uher UMA400, Palladium LA1200 czy Technics SE-A909, SE-A1010 czy SU-A900D - mają ładnie podświetlane duże wskaźniki. Wyglądają super a i dźwięk jest jeszcze w miarę przyzwoity. Do tego przedwzmacniacz lampowy i sprzęt wygląda nieźle.

Pamiętaj jednak że zwracając się ku Vintage zwracasz się ku ciekawemu wyglądowi a nie wybitnemu graniu. Sam przeleciałem się przez te końcówki, potrzymałem je trochę i odsprzedawałem. Bo jednak liczy się dźwięk - a za te pieniądze możesz już kupić współczesne, dobrze grające i mało awaryjne końcówki mocy które zabiją dźwiękiem tamte starocie. Mówię o takich tanich końcówkach jak Rotel RB-06 lub RB-980BX, RB-981 czy Arcam Diva P-90.

Niektórzy myślą że w tej samej cenie Vintage da im wyższą jakość - a to nie prawda.

Więc osobiście wolałbym kupić w tych pieniądzach takie wzmacniacze jak Audiolab 8000S Czy Arcam Alpha 10 - bo wiem że dadzą mi przyzwoitą jakość dźwięku zamiast ładnego ale starego Vintage. Ale to chyba nie na temat ...

Niektórzy myślą że w tej samej cenie Vintage da im wyższą jakość - a to nie prawda.

Przyznam, że trochę tak myślałem

Więc osobiście wolałbym kupić w tych pieniądzach takie wzmacniacze jak Audiolab 8000S Czy Arcam Alpha 10 - bo wiem że dadzą mi przyzwoitą jakość dźwięku zamiast ładnego ale starego Vintage. Ale to chyba nie na temat ...

Jak najbardziej w temacie, im bardziej zagłębiam się w temat, tym bardziej wygląd przestaje być ważny na rzecz dźwięku

A więc niech będzie dobrym wzmacniacz stereo z ciepłym brzmieniem do 1200 zł Będę wdzięczny za wszelkie propozycje

Przyznam, że trochę tak myślałem

Jak najbardziej w temacie, im bardziej zagłębiam się w temat, tym bardziej wygląd przestaje być ważny na rzecz dźwięku

A więc niech będzie dobrym wzmacniacz stereo z ciepłym brzmieniem do 1200 zł Będę wdzięczny za wszelkie propozycje

Tak myślałem ... :-)

Proponuję Musical Fidelity X-A1, Musical Fidelity A1, Musical Fidelity A-3, Luxman A-384.

Nawet Musical Fidelity E-11 ...

Proponuję Musical Fidelity X-A1, Musical Fidelity A1, Musical Fidelity A-3, Luxman A-384.

Nawet Musical Fidelity E-11 ...

1. Czy możesz ustawić je w jakiejś kolejności? Którym najmocniej się zainteresować?

2. Jak ww. wzmacniacze wyglądają w porównaniu z wcześniej wspomnianym Audiolab 8000S?

1. Czy możesz ustawić je w jakiejś kolejności? Którym najmocniej się zainteresować?

2. Jak ww. wzmacniacze wyglądają w porównaniu z wcześniej wspomnianym Audiolab 8000S?

1. A3, A2, X-A1, A1, L-384, E11 ...

2. Audiolab nie gra ciepło. Co nie znaczy że gra źle.

Pioneer serii Blue Line - z tego co widzę to starszy sprzęt, a justas32 wybił mi z głowy mój początkowy pomysł :)

Tak na marginesie czy jest możliwość zmiany tematu dyskusji na: Używany wzmacniacz stereo z ładnym brzmieniem do 1200 zł

Możesz rozwinąć ? :)

To był przyjacielski joke, taka sobie paplaninka :-)

no offence rydzu.

Panowie 1300 zł za Musical Fidelity A2 w bardzo dobrym stanie to uczciwa cena?

A co, juz chcesz kupić? :-) Zaczekaj ......( cena mieści się w widełkach, aczkolwiek bywały i modele bliżej granicy 1000 złotych).

Bardzo dobry stan to okazuje się dopiero po zakupie i paru dniach odsłuchu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A co, juz chcesz kupić? :-) Zaczekaj ......( cena mieści się w widełkach, aczkolwiek bywały i modele bliżej granicy 1000 złotych).

Dawno już myślałem nad zakupem, lecz zawsze $ brakowało, ile można czekać? :) A tak na poważnie to dam sobie parę tygodni może uda się coś taniej faktycznie...

Bardzo dobry stan to okazuje się dopiero po zakupie i paru dniach odsłuchu.

Konkretnie myślałem o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Widzisz > sittek < tak to jest jak czlowiek uczciwy w przypływie nagłego odruchu chce dobrze .

Większość tego forum wie w jakim stanie są moje Pioneery , zainteresowany nie kontaktował się nawet ze mną popełniajac wpis post nr 12 , gdy go przeczytalem napisałem od razu już nie do sprzedania .

Jak widać nie warto być dobrym i uczciwym .

A2 nie ma pre out i ma tylko jedną parę wyjść na kolumny. Po czasie może czegoś zabraknąć. Nie ma też regulacji barwy, dla niektórych jest to nie do przyjęcia.

Jak widać nie warto być dobrym i uczciwym .

I jeszcze na dokładkę ja ze swoim debilnym humorem, sorki rydzu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Panowie 1300 zł za Musical Fidelity A2 w bardzo dobrym stanie to uczciwa cena?

Myślę że jeżeli jest od 1 właściciela i naprawdę w bardzo dobrym stanie to można tyle dać. Są to raczej górne granice jego ceny bo za tyle można już czasem trafić A3. Więc wszystko zależy od stanu. Generalnie - to dobry wzmacniacz.

Generalnie - powinieneś znowu zmienić temat wątku na "sprzęt do ... zł".

Bo wiesz oczywiście że dobre kolumny i dobry wzmacniacz mogą dać razem koszmarny dźwięk ?

Postaram się napisać do moderatora o zmianę tematu.

Powiem szczerze, że nie zastanawiałem się jeszcze nad głośnikami, ale na pewno będzie to kolejny zakup. Może od razu powinienem szukać kompletu tj. wzmacniacza i głośników...?

Ile pieniędzy muszę przeznaczyć na sensowne głośniki do wzmacniacza takiej klasy o jakim rozmawiamy?

@poldas też tak do końca nie bazuj na tym co Ci inni piszą.Może najlepiej było by przejść się do jakiegoś komisu audio lub sklepu i posłuchać :)

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Nie wiem czy w Szczecinie znajdę takie miejsce jak komis z lepszym sprzętem audio. Nie mam praktycznie żadnego doświadczenia, a więc przy pierwszym zakupie postanowiłem zdać się na pomoc innych. Traktuje to jako początek przygody ;)

Znalazłem też Audiolaba 8000S za 1250 zł - stan BDB Co możecie powiedzieć o takiej ofercie?

Dodam, że będę słuchał głównie jazzu i elektroniki

A ja bym podszedł do tego handlowo . Skoro masz zamiar na tym zacząć i się rozwijał to bym kupił sprzęt który łatwo będzie odsprzedać . Tu muszę się z przedmówcą zgodzić denon to chodliwa marka choć ja nigdy nie miałem więc o dzwięku Ci nic nie napisze

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Jak myślicie Audiolab 8000S za 1250 zł to dobry sprzęt na początek przygody?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam takiego i ciężko będzie Ci znaleźć coś "lepszego" w cenie do 1500zł :)

P.S. Pilot jest do niego? Daj linka do aukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukałeś wzmacniacza z ciepłym brzmieniem. W Audiolabie nie ma nic ciepłego. Oczywiście nie jest to wada - o ile kupisz mu bardzo ciepło grające kolumny ...

Ukryta Zawartość

No trafił się Audiolab 8000S i bardzo mocno siedzi mi w głowie.

1. Jakie głośniki powinienem do niego kupić, żęby otrzymać efekt o jakim wspomniałem?

2. Jaką kwotę minimalnie muszę przeznaczyć na zakupu głośników?

Dodam, że mam mało miejsca w pokouj i mniejsze rozmiary będą dla mnie bardziej odpowiednie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.