Skocz do zawartości
IGNORED

Focal 826V - zwrotnica jaki upgrade VOL 2 ?

Rekomendowane odpowiedzi

bede powtarzał jak mantrę, zmień okablowanie w kolumnie :)

jupiter na górę i srednice (podwójnie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

neotech na bas

Ukryta Zawartość

po zmianie okablowania, czas wygrzewania ok 2-3 tygodnie.

Wtrącę się nieco.

Jupitery te powinny być:

Ukryta Zawartość

Niby mała różnica, ale tamte nie były testowane, zawsze braliśmy wersje CRYO, po co ryzykować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fakt to były te:

Ukryta Zawartość

tylko juz ich nie ma w ofercie

Ukryta Zawartość

W PL są gdzieś dostępne te kable?

Edytowane przez defol

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

nie ma ich w kraju.

W czym są takie dobre te kable?

To w takim razie moje pytanie brzmi czy nie ma jakiejś alternatywy dla nich, którą można kupić w PL? Może Procab 15, 25?

A jeśli nie ma to trochę utrudnione jest włożenie ich do kolumn.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

W czym są takie dobre te kable?

To w takim razie moje pytanie brzmi czy nie ma jakiejś alternatywy dla nich, którą można kupić w PL? Może Procab 15, 25?

A jeśli nie ma to trochę utrudnione jest włożenie ich do kolumn.

A jaki masz problem zeby je zamowic na hificollective?

Polecamy te jupitery i neotech bo sa wg mnie i kolegi swietne, na okablowanie wewnetrzne kolumn. Te co zaproponowales wg mnie niewiele zmienia. To zupelnie inny kabel. Albo inaczej, szukaj kabla 26 awg cryo o bardzo malej srednicy na wysokotonowke, max 0,5 mm

Edytowane przez panerai_47

Albo na próbę włóż miedziany zwykły solid 2 x 0,5 mm po ok 1 zł/m i zobaczysz, o co chodzi...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@defol chciał wiedzieć, jak sądzę, czy nie ma innych kabli dostępnych na rodzimym rynku, które byłyby równie dobre co te polecane z GB.

Też chętnie bym się dowiedział, czy dajmy na to taki Chord Carnival Silverscreen lub Classic na górę i średnicę - lub inne propozycje - oraz jakiś w podobnej cenie na niskotonowy nie będzie chybionym wyborem...

Proponowany kabelek jest zalecany na górę i ewentualnie średnie.

Jak zdobędzie docelowego Chorda czy jeszcze lepszego, to raczej nie będzie miał problemu z wymianą...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@defol chciał wiedzieć, jak sądzę, czy nie ma innych kabli dostępnych na rodzimym rynku, które byłyby równie dobre co te polecane z GB.

Też chętnie bym się dowiedział, czy dajmy na to taki Chord Carnival Silverscreen lub Classic na górę i średnicę - lub inne propozycje - oraz jakiś w podobnej cenie na niskotonowy nie będzie chybionym wyborem...

Tego nie wiem.,podaje to co sie sprawdzilo. Jesli szukacie tanich kabli to po kiego grzyba w takim razie wymieniac oryginaly. Nie pisze tu o chord, nie znam tego kabla. Na gore chcesz dac kable o przekroju 1,65 mm? To bez sensu

Edytowane przez panerai_47

Jesli szukacie tanich kabli to po kiego grzyba w takim razie wymieniac oryginaly.

Nie szukam ani tanich ani drogich. Czasem drożej znaczy gorzej i to akurat w audio sprawdza się dość często, choć kilka zwrotnic przerobiłem na inne "markowe" elementy i było....inaczej :) czy lepiej każdy powinien sam ocenić. Szukam dobrych i sprawdzonych. Ok, sprawdziliście te, które podajecie, ja zapytałem tylko czy nie ma nic podobnego w PL. Co do zakupów przez net poza PL, nigdy nie robiłem takich zakupów (chyba że za pobraniem w zł) dlatego też to utrudnia mi załatwienie sprawy.

Edytowane przez defol

Nie ma czego się bać.

Przy takiej kwocie strachu nie ma. Przy większej kwocie można wirtualną kartą płacić. Kartą się tam płaci?

Edytowane przez defol

Ciąg dalszy.

Zapodałem tłumienie na początku tygodnia.

Dałem bitum i poroso na wszystkie ścianki poza przednią... i nie było fajnie. Bez blasku, bez życia, niskie jakby odklejone od reszty. Przedwczoraj dorwałem się ponownie. Wywaliłem poroso ze ścianek bocznych, na to miejsce dałem oryginalne lekkie wytłumienie, poroso zostało na tylnych i górnych sciankach. Zarówno w głównej skrzyni, jak i komorze średniotonowej. Bitum został w całości.

I to je ono!

Wróciła soczystość i szybkość, jest lepsza separacja i głębia sceny. Głos Manna bez podbarwień.

Naprawdę super, jakbym miał nowe kolumny, aż trudno uwierzyć, ze tak potrafi grać mój amplituner;) Właśnie słucham pierwszych płyt Genesis i odkrywam je na nowo. "Trespass" the best.

Dziś dzwonili ze sklepu, w poniedziałek będę miał białe mundorfy na średnicę;)

Edytowane przez burz

Będzie inaczej, nie będzie lepiej. Skończy się na sprzedaży znacznie poniżej kosztów. Nie ma reguły, że zmiana elementów na lepszej jakości cokolwiek poprawi, zwłaszcza w kolumnach. Te kolumny zbudowali profesjonaliści z Saint-Étienne.

Będzie inaczej, nie będzie lepiej.

Tak jest jak ktoś wymienia kondensator za 5zł na ten po 6zł i tu się zgodzę .

Nie ma reguły, że zmiana elementów na lepszej jakości cokolwiek poprawi,

Jak ktoś wie co robi i wie co i gdzie się wstawia poprawa jest zawsze .

zwłaszcza w kolumnach

Zwłaszcza w kolumnach i elementach w szeregu z głośnikami .

Te kolumny zbudowali profesjonaliści z Saint-Étienne.

Pewnie że profesjonaliści którzy płaczą widząc ceny ich kolumn w sklepie za 10 000zł gdzie koszt wszystkich elementów z obudową nie przekroczył 1000zł .

Ile to łez wylali jak tu zrobić z ludzi idiotów wciskając im te " lata badań i porównań " ;)

Poniżej fotka zwrotnic Kef R300

Po prawej oryginał , po lewej w optymalnym " wydaniu " jeszcze przed sklejeniem elementów .

Koszt elementów takiej zwrotnicy przekracza koszt budowy całych kolumn więc odpowiedź jest prosta ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poniżej fotka zwrotnic Kef R300

Po prawej oryginał , po lewej w optymalnym " wydaniu " jeszcze przed sklejeniem elementów .

Koszt elementów takiej zwrotnicy przekracza koszt budowy całych kolumn więc odpowiedź jest prosta ...

Wow!!!

Jak ktoś wie co robi i wie co i gdzie się wstawia poprawa jest zawsze .

Nikt z góry nie wie, co zrobi, zwłaszcza w kolumnach.

Pewnie że profesjonaliści którzy płaczą widząc ceny ich kolumn w sklepie za 10 000zł gdzie koszt wszystkich elementów z obudową nie przekroczył 1000zł .

Już tyle razy słuchałem "poprawionych" kolumn z najdroższymi kablami i kondensatorami, a których po prostu nie dało się akceptować brzmieniowo, że sceptycznie podchodzę do tych kwestii.

Ile to łez wylali jak tu zrobić z ludzi idiotów wciskając im te " lata badań i porównań " ;)

Ta opinia to w czystej postaci hejting. Nie można deprecjonować czyjejś pracy dla samego widzimisię. Powtarzam, mam dosyć doświadczeń z domorosłymi ulepszaczami: "a może Mundorf? a może poroso?". A znam te V826 jak własną kieszeń, i żal mi patrzeć na te eksperymenty.

@JĘDREK, wszystkie podjęte działania są odwracalne, ale zmiany przyniosły pozytywny efekt i nie słyszę powodu, by wracać do stanu fabrycznego.

Niska klasa oryginalnych elementów zwrotnicy to fakt.

Jeżeli tak dobrze znasz te chorusy to wiesz o czym pisałem ciesząc się, że zniknęło osuszenie czy wysokie wydelikatniały nie tracąc na szczegółowości...

Jeśli jesteś z Polski centralnej to wpadnij, posłuchaj i wtedy chętnie zasięgnę Twojej opinii na temat zmian.

Edytowane przez burz

Gracjan, burz i jak widzicie się? Bo ja dziś w Łodzi, miałem słuchać lampy 211 i Minasów ale nie wyszło. Za tydzień sobota Wam pasuje? Może być u mnie albo do burza swoje lampy przytacham.

Zwrotnica nawet najlepszych konstrukcji Dali nie zawiera bardzo drogich elementów. Cewki powietrzne, ale i rdzeniowe, kondensatory polipropylenowe, ale i elektrolityczne... Nie krytykujmy, a zastanówmy się: Gdyby faktycznie "gatunek" elementów miał tak istotny wpływ na brzmienie, jak twierdzi wielu" hobbystów," to tak doświadczona firma nie zrobiłaby takiego błędu w tak prestiżowych konstrukcjach... Nie jest to więc żaden błąd, ale świadomy wybór - nie będziemy wydawać pieniędzy na" voodoo", którego nie słychać, chociaż nie będziemy też mogli zrobić do katalogu zdjęcia na całą stronę z jakimś "tłustym" kondensatorem...

Mowa o DALI EPICON 6 za 40 tyś.(cytat )

Można wnioski wyciągnąć. :)

Klimat jest o DALI-ale czy ogólnie "warto"-dla mnie to taki Pikuś bajduś.

Edytowane przez Gracjan

Nikt z góry nie wie, co zrobi, zwłaszcza w kolumnach.

Jasne że nie . Zeby to wiedzieć trzeba zobaczyć co jest w środku , znać kolumny , elementy i ich wpływ oraz wiedzieć co z czym i gdzie wstawić .

Zwrotnica nawet najlepszych konstrukcji Dali nie zawiera bardzo drogich elementów.

To popatrz na Magico , wysokie B&W , wysokie Sonus Faber , AP i wiele innych .

Dali stosuje najtańsze ale przyzwoite SCR MKP .

a zastanówmy się:

Można wnioski wyciągnąć. :)

Z czego ?

Z zastanawiania ?

Wsadź sobie do tweetera Mundorfa Supreme , pograj z miesiąc i wróć do oryginału i wróć tutaj z opinią .

Nie jest to więc żaden błąd, ale świadomy wybór

Jasne że świadomy - co zrobić żeby najmniej wydać i najwięcej zarobić .

nie będziemy wydawać pieniędzy na" voodoo", którego nie słychać,

Jak wyżej .

Podmień , pograj i sam wyciągnij wnioski .

<br />Wsadź sobie do tweetera Mundorfa Supreme , pograj z miesiąc i wróć do oryginału i wróć tutaj z opinią .<br />

Dokładnie.

Gracjan, to naprawdę słychać. Rezystorek, kondensatorek. Słowo! Wpadniecie z defolem, pogadamy, posłuchamy.

A ja już wyrosłem z (widzę logo na kondzie-FOR AUDIO)- i zaaplikując go-jest zmiana,-,owszem moŻe być-ale czy na lepsze? :) ot to jest pytanie.

A ja już wyrosłem z (widzę logo na kondzie-FOR AUDIO)- i zaaplikując go-jest zmiana,-,owszem moŻe być-ale czy na lepsze? :) ot to jest pytanie.

Piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia .

Kup , zamontuj i napisz a nie najpierw twierdzisz a teraz pytasz .

;)

Dokładnie.

Gracjan, to naprawdę słychać. Rezystorek, kondensatorek. Słowo! Wpadniecie z defolem, pogadamy, posłuchamy.

No ale jak-jak posłucham Diany-na "oryginal"-a jak jej posłucham po "modzie" -mam sobie wyobrażać jaj było wcześniej.?

Jak mnie wkurzysz, to przelutuję na oryginał dla porównania.

Najpierw posluchamy po modzie, żeby szok był większy :)

Edytowane przez burz
  • Pokaż nowe odpowiedzi