Skocz do zawartości
IGNORED

Focal 826V - zwrotnica jaki upgrade VOL 2 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobimy inaczej-zawiniemy moje do ciebie,i wystarczy "efect góry i średnicy porównać" do twoich-myślę że to dobry pomysł-,może muda się wypowie?czy oprócz basu i dynamiki(trochę większej) nic nie powinno być inaczej

Mimo że membrany (w)-to w basie ewent w szybkości,ale kto to usłyszy :)

z mojego doświadczenia focal aria 948 i 906. zmiana kondów wersus zmiana kabli. większa różnica była po zmianie kabli.

wytłumienie i kable na pierwszym miejscu potem zmiana kondów i rezystorów.

oczywiście w innych kolumnach może być zupełnie odwrotnie.

kusi mnie aby dać kolumny na pomiary i zupełnie od nowa zbudować zwrotnicę.

Dajcie mi tylko znać czy mam lampę przywozić, akurat teraz mam wsadzone KT66 Gold Lion. Następnym razem zapraszam do siebie, posłuchamy moich Electr. Zdzwonimy się w tygodniu.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Zmienisz kable i od nowa będziesz kopał w zwrotnicy i wytłumieniu

Obiecuję tobie,a jestem z tych co wnikliwie badają klimat,że jak posłuchamy-to opiszemy.(ja opiszę to co usłyszałem)-:)

Daj nam"mi" trochę czasu-na test,bo u mnie z czasem trochę kulawo-ale postaramy się z kolegami zrobić to jak naj-szybciej.

Edytowane przez Gracjan

I to by było na tyle, jeśli chodzi o kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a0a2017f-576e-4e71-8541-227353e9a499_zpsay1ai3ut.jpg

Średnica większa o centymetr i byłaby kolizja z tunelem basrefleksu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez burz

Dźwięk nabrał "ciężkości" ale nie w złym znaczeniu tego słowa. Wcześniej u burza brakowało mi dociążenia dźwięku, był zwiewny, lekki i czasem ... nieprzyjemny, zwłaszcza przy słabo zrealizowanych płytach. Teraz jest tak że dużo łatwiej lokalizuje się instrumenty (saksofon z pierwszego planu nie lata już pod sufit ale jest zlokalizowany na scenie), dźwięku jest też jakby nieco więcej ale nie odbyło się to kosztem utraty szczegółowości.

I jeszcze jedno. Nie mogę się nadziwić jak naprawdę zaskakująco przyzwoicie radzi sobie z napędzaniem Focali amplituner Denona. Wielkie zdziwienie.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

U mnie były nawet podpięte pod E1... To świetne kolumny, idealne do 25-35m2. Ale nie oszukujmy się, dopiero A300 pozwolił im rozwinąć skrzydła. Tak między słowami defola wyczytuję, że po przeróbkach szału nie ma. A jeśli zgubiła się lotność, przestrzenność, to kicha... Gdyby to ode mnie zależało, w całej zwrotnicy wymieniłbym tylko rezystor na wysokich, o tej samej wartości, ale dałbym Millsa.

Edytowane przez jędrek

Mills 5W jest niesamowity. Ma ciemny charakter, a jednocześnie czysty i gładki jak łza. Moje Morele są dosyć nisko strojone, ale z Millsami nie czuję, że za od 2kHz gra już wysokotónówka. Magnezowo-aluminiowa kopułka Focala potrzebuje gładkości i ciemnego tła.

<br />zgubiła się lotność, przestrzenność, to kicha<br />

Nie zagubiła się, wręcz przeciwnie.

@Defol, za lakoniczny byłeś...

Nie wiem jak z mojego opisu można wyczytać, że zniknęła przestrzenność.

Mills 5W jest niesamowity.

Jest naprawdę słaby .

Kiedyś jak nie było nic innego to zamiast cermetowych dawało się Millsy .

Koniecznie spróbuj Path Audio ( nie żadnych ołówków ) dając im kilka dni na wygrzanie . Głupio to brzmi bo jak grafit może się wygrzać ale sam tego doświadczyłem podchodząc do nich dwukrotnie gdzie po pierwszym dniu wyleciały a po kilku dniach powrotu do Millsów nie było .

Magnezowo-aluminiowa kopułka Focala potrzebuje gładkości i ciemnego tła

Dokładnie o to mi chodzi i to dają te rezystory a jak dasz Supreme to jeszcze barwa z precyzją i dynamiką się poprawi .

Jeszcze żeby jasność była. Burz nie tylko dał Mundorfy i Pathaudio ale też wygłuszył bitumiczną matą środek. Tak naprawę nie wiadomo co dało taki efekt, czy wymiana elementów zwrotnicy czy wytłumienie czy jedno i drugie. Brzmienie generalnie mnie się podoba i to nawet pod amplitunerem. Teraz czekam aż skończę z moimi monoblokami Phasta i podłączymy je pod kolumny burza. Śmialiśmy się wczoraj, że okaże się że będę gonił te monobloki i zakupię...Denona AVR 2106 :D

też wygłuszył bitumiczną matą środek.

Może przeoczyłem wpis ale jeżeli chodzi o matę bitumiczną to powinno się ją stosować w grubości 4-6mm dokładnie sklejając warstwy ze sobą .

Nie musi być na całych powierzchniach ale tam gdzie ścianki najbardziej pracują . Ma wygaszać drgania ścianek a do tego potrzebna jest jej pewna ilość .

Dopiero taka warstwa daje wyraźnie efekty ale i zmniejsza objętość co zwłaszcza w małych monitorach może być problemem .

Z tego co pamiętam to burz mówił, że nie wygłuszał aż tak dokładnie tzn. na styku płyt. Ale dla pewności niech burz się wypowie. Ciekaw jestem jaka jest różnica między bitumiczną a butylową (na pewno wiem, że butylowa ma większą "chłonność"). Też myślę nad wytłumieniem ale najpierw chcę skończyć kosmetykę nad moimi lampkami.

Druga sprawa muda. Słyszałem kiedyś z moimi starymi JM Labami (Cobalt 816) grzebanego przez Ciebie Yaqina MC 100 u filusa. Jeśli znasz brzmienie Phasta to możesz polecić jakiś kondensator do "otworzenia" dźwięku w Phastach, nie wyostrzenia a do otworzenia? Konstruktor polecał Audyny True Cooper ale to trochę dla mnie za duży koszt jak na eksperymenty (125zł/sztuka a potrzebuję cztery). Drugim polecanym kondensatorem przez Wołodymyra był Jantzen Z Silver Cap, 50zł/szt. Znasz tego ostatniego? Wołodymyr z kolei, mówił żeby dać sobie spokój z Supreme bo z Mundorfów podobno tylko Goldy grają w tym piecu.

Edytowane przez defol

Koniecznie spróbuj Path Audio

Do kolumn za 1000zł? Poza tym nie tędy droga. "A może by coś zmienić?" - to nie moja idea. Moją ideą jest: "gdy nie jest dobrze, coś trzeba zmienić".

możesz polecić jakiś kondensator do "otworzenia" dźwięku

Czerwony Jantzen. Silver ma nieco podbitą górę i musisz to brać pod uwagę .

U Filusa jak pamiętam były Supreme które tam sprawują się bardzo dobrze .

W lampach przy wysokim napięciu czy w zwrotnicach Supreme są bardzo dobre i jeżeli można tak napisać - uniwersalne .

że nie wygłuszał aż tak dokładnie tzn. na styku płyt

Nie chodzi o styk płyt a wręcz przeciwnie . Jak są duże powierzchnie bez wieńców czy spinanych ścianek to tam się daje matę która wytłumia tą powierzchnię .

Dla przykładu Kef w serii R w takich miejscach nakleja kostki z MDFu które pełnią taką rolę .

ProAc daje takie maty bitumiczne a znowu Harbeth daje cienkie " grające " ścianki .

Sam jestem zwolennikiem sztywnych ścianek i mocno wytłumionych skrzynek .

Do kolumn za 1000zł?

Przerabiałem kilka kolumn kupionych jako używane w podobnych pieniądzach . Path Audio tam nie dawałem ale lepsze kondy w zwrotnicach tak i klienci byli ze zmian bardzo zadowoleni .

Moją ideą jest: "gdy nie jest dobrze, coś trzeba zmienić".

O tym właśnie piszę ;)

Edytowane przez muda44

Silver ma nieco podbitą górę

Ma podbitą górę ale z zachowaniem rozdzielczości czy ta podbita góra jest po prostu nienaturalnym na siłę uzyskiwaniem lepszej szczegółowości?

Nie chodzi mi o podbijanie góry to na pewno.

Jak są duże powierzchnie bez wieńców czy spinanych ścianek to tam się daje matę która wytłumia tą powierzchnię .

Komora z głośnikiem średniotonowym i wysoko jest, z tego co mówił burz i jeśli dobrze pamiętam, wspólna i niezbyt duża, ścięta od dołu. Ja mam Electry więc będę robił to ale za jakiś czas. Najpierw lampy.

Ma podbitą górę ale z zachowaniem rozdzielczości czy ta podbita góra jest po prostu nienaturalnym na siłę uzyskiwaniem lepszej szczegółowości?

Góra jest po prostu nieco podbita . Sam skraj i jak masz jakieś zamulające na górze tweetery to może być to dobrym rozwiązaniem .

Czerwony jest też fajnie rozdzielczy ale i równy .

No i długo się układa .

Komora z głośnikiem średniotonowym i wysoko jest, z tego co mówił burz i jeśli dobrze pamiętam, wspólna i niezbyt duża, ścięta od dołu.

Każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie .

Edytowane przez muda44

Dla podsumowania. Jako słuchający chorusów codziennie od kilku lat wiem, że był to spory krok do przodu. Pod względem jakości wysokich i średnich, a niskie wzięło za mordę wytłumienie. Po wyjściu defola tak na wszelki wypadek zerknąłem, czy sub wyłączony :)

Czekam na bezpośrednią konfrontację moich z focalami Gracjana.

Ps.

No i cudnie słucha się elektroniki, tej prawdziwej - Klausa, Mike'a, JMJ, Tangerine czy Vangelisa... czego Defolowi oszczędziłem ;-)

Edytowane przez burz

Czekam i ja na tą konfrontację. Obiecuję, że lampy będą gotowe. Najwyżej wrócę do stanu pierwotnego i takie przywiozę. Kiedy panowie? :)

Edytowane przez defol

proponuję kompleksowo podejść do tematu i zlecić zrobienie zwrotnic panu z Sonus Olivy. To nieprzeciętny fachowiec do głośników, w tym Focala. Potrafi zestroić nową zwrotnicę pod gust zamawiającego. Za ludzkie pieniądze. Polecam.

Czerwony jest też fajnie rozdzielczy ale i równy

Piszesz tak bo go znasz, aplikowałeś go już? W jaki piec? Jeśli mogę wiedzieć. Czy pisząc tak kierujesz się tym testem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żeby była jasność w temacie: we własnych kolumnach usłyszę czy jest w środku pudełko po zapałkach, czy nie. Po prostu słyszę każdy cm3 objętości, każdy gram wytłumienia, bo mam te kolumny od lat. Chorusów 826V słuchałem tak skonfigurowanych, że nie zmieniałbym w nich nic, może poza zainstalowaniem bi-wiringu, którego jestem zwolennikiem. A co jak co, ale bas z tych Focali jest aż nadto kontrolowany, aż brakuje nieco mocniejszego tąpnięcia poniżej 40Hz, takiego grzmiącego zejścia one po prostu nie mają. Dodatkowe wytłumienie tylko pogorszy sytuację, bo za ten stan winny jest basreflex. Ale coś za coś.

• Pokaż nowe odpowiedzi