Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z kinem

Rafał Drzymała

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie mam problem z moim kinem domowym czy wszystko dobrze podlaczylem....

A wiec posiadam Amplituner Pioneer VSX-AX3,telewizor Samsung ps51d550c1wxzg i dekoder cyfrowego polsatu z wyjsciem na Dolby Digita lub Dolby Digital Plus

Podlaczenie wyglada nastepujaca cyfrowy polsat jest podlaczony(kablem HDMI) do tv a Tv sygnalem Spdif do amplitunera i jak ustawie w kolektorze amplitunera to z glosnikow wychodzi takie jakby piszczenie czy znieksztalcenie niektorych dzwiekow

https://www.audiostereo.pl/topic/118157-problem-z-kinem/

znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz do wyboru woj., miasto i dany rodzaj sprzętu jaki Cie interesuje, osobiście nie korzystałem ale może się przydać taka stronka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/118157-problem-z-kinem/#findComment-3392759

Witajcie mam problem z moim kinem domowym czy wszystko dobrze podlaczylem....

A wiec posiadam Amplituner Pioneer VSX-AX3,telewizor Samsung ps51d550c1wxzg i dekoder cyfrowego polsatu z wyjsciem na Dolby Digita lub Dolby Digital Plus

Podlaczenie wyglada nastepujaca cyfrowy polsat jest podlaczony(kablem HDMI) do tv a Tv sygnalem Spdif do amplitunera i jak ustawie w kolektorze amplitunera to z glosnikow wychodzi takie jakby piszczenie czy znieksztalcenie niektorych dzwiekow

Powinienes zajac sie ustawieniami amplitunera, a dokladnie ustawic odleglosci wszystkich kolumn lub czas opoznienia.

https://www.audiostereo.pl/topic/118157-problem-z-kinem/#findComment-3392880
  • 5 miesięcy później...

Nie wiem dlatego proboje wszystkiego uzyskac na forum bo kompletnie sie nie znam moge podlaczyc do cyfrowego polsatu nom i ten amplituner sam sobie reguluje odleglosc i inne rzeczy poprzez mikrofon

Najlepiej to jakby ktos mi powiedzial jak to podlaczyc aby to mialo rece i nogi aby miec ten dzwiek 5.1 wkoncu:D

https://www.audiostereo.pl/topic/118157-problem-z-kinem/#findComment-3543467

Podłącz coaxialem lub optykiem dekoder do ampli (będzie dźwięk DD 5.1) a hdmi dekoder do tv ( obraz i dźwięk )... jak tak podłączałem cyfre+ u siebie... i co ważne jak będziesz oglądał wiadomości to wystarczy włączyć sam tv bo będzie także dźwięk z tv...a do filmów załączasz ampli i wyciszasz tv i masz dźwięk 5.1.... powodzenia

Nie wiem po co tv podłączyłeś z ampli tym spidf...

https://www.audiostereo.pl/topic/118157-problem-z-kinem/#findComment-3543627

Jasne, że amplituner po uruchomieniu kalibracji sam sobie wszystko ustawi.

Połączenie jest dobre. Tez tak bym zrobił.

Jakie ustawienia dzwięku masz na dekoderze polsatu w menu? Ustaw PCM lub LPCM lub Strumień bitów (zależy co tam jest) chyba, że przy połączeniu kablem hdmi nie ma żadnego ustawienia dzwięku.

Dobrze by było gdybyś miał ustawione w amplu automatyczne wykrywanie sygnału wejściowego, niestety nie mogłem znalezć instrukcji. Myślę, że ustawienie tego może być możliwe gdy menu jest wyświetlane na ekranie TV. Masz taką możliwość? Jeśli nie wyświetla Ci się menu to połącz amplituner z TV kablem żółtym czincz - Monitor OUT. Nie wiem tylko czy przy takim połączeniu menu będzie wyświetlane na ekranie. Jeśli nie przy takim to musisz spróbować innym. Masz instrukcję do niego? Tam powinno pisać.

z glosnikow wychodzi takie jakby piszczenie czy znieksztalcenie niektorych dzwiekow

na każdym programie masz takie zniekształcenia?

Próbowałeś podłaczyć dysk twardy do TV i odtworzyć z niego jakieś filmy z róznymi ścieżkami dzwiękowymi, np z Dolby Digital (AC-3), DTS. Z tego co widziałem w instrukcji TV dzwięk DTS jest możliwy tylko w formie 2.0 ale zostanie wysłany na ampla. Może tu chodzi raczej o Dolby Digital Plus, może gdy leci taki rodzaj dzwięku na danym programie są te zniekształcenia a amplituner nie obsługuje DD Plus a :cytat z Wikipedia :

Dolby Digital Plus (DD + lub E-AC-3 (Enhanced Audio Compression - 3), a czasami niepoprawnie jako EC-3) jest cyfrowym sposobem kompresji audio. E-AC-3 posiada szereg usprawnień mających na celu zwiększenie jakości w danym bitrate w porównaniu z wcześniejszymi Dolby Digital (AC-3). Podczas gdy AC-3 obsługuje maksymalnie 5 pełnozakresowych kanałów audio w zakodowanym bitrate 640 kbit/s, E-AC-3 obsługuje do 15 kanałów audio w pełnym zakresie w zakodowanym bitrate 6.144 Mbit/s max. Strumienie bitowe E-AC3 nie są wstecznie kompatybilne z wcześniejszymi dekoderami DD i poprzez wyjście S/PDIF i muszą zostać przekształcone do starszego formatu PCM, AC-3 lub DTS.

i może dlatego są te zniekształcenia. Może też w TV będziesz miał możliwość ustawienia dzwięku wychodzącego przez SPDIF na PCM lub LPCM dla DD Plus. Jeśli tak to zrób tak.

Ale od razu "mówię", że dzwięk z polsatu cyfrowego to żadna rewelacja. Zazwyczaj puszczany jest w formie LPCM czy PCM.

Spróbuj zapodać jakiś film z podłączonego dysku twardego lub pendraka do TV i sprawdz czy będzie tak samo. Jeśli nie to w takim razie możliwe, że to wina DD Plus. Choć nie wydaje mi się, żeby polsat zapodawał tak dobrą ścieżkę dzwiękową. Od kiedy pamiętam właśnie polsat miał zawsze najgorszą ścieżkę dzwiękową na programach ich platformy. Jeśli film jest z lektorem (a jest zawsze na ich platformie(chyba, że jest możliwosć wyboru innej,np oryginalnej ścieżki) to dzwięk leci w PCM i stereo. No chyba, że się mylę i ten DD Plus dają teraz w polsat hd podczas filmu jako dodatkowa oryginalna ścieżka.

Podłącz coaxialem lub optykiem dekoder do ampli (będzie dźwięk DD 5.1

bo nie wiadomo czy ten dekoder ma wyjście cyfrowe audio, jeśli ma to Kolega Yodas ma zupełną rację

Nie wiem po co tv podłączyłeś z ampli tym spidf...

połączył dlatego, że może podpiąć dysk twardy do TV i oglądać filmy z niego

Znalazłem instrukcję i żeby automatycznie amplituner wybierał sygnał wchodzący na pilocie jest przycisk Signal Sel w miejscu gdzie masz pole z ponumerowanymi przyciskami od 1 do 0

z tłumacza google

Przycisk SIGNAL SEL

Naciśnij kilkakrotnie przycisk, aby wybrać jedną z następujących czynności:

AUTO: Jeśli są sygnały analogowe i cyfrowe

wejście, odbiornik automatycznie wybiera cyfrowe

Sygnał.

DIGITAL: Aby wybrać optyczne lub koncentryczne cyfrowe

Sygnał.

ANALOG: Aby wybrać sygnał analogowy. (stereo, czerwony i biały czincz)

myślę, że wybór danej opcji jest pokazywany na wyświetlaczu

Ukryta Zawartość

jeśli nie masz instrukcji ale ta jest po ang

Pod klapką pod wyświetlaczem też jest przycisk Signal Select i tak jak na pilocie można wybrać jedną z trzech opcji

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/118157-problem-z-kinem/#findComment-3543678

to jest tak jak mam podlaczone tv z ampli poprzez spdif to mi na ampli wyswietla sygnal digital

nom ale polsat nie odbiera pendrive ani zadnego urzadzenia magazynujacego dlatego tv bylo podlaczone tak jak kolega z gory napisal dziekuje za odpowiedzi moze w weekend zabiore sie do pracy poniewaz dzieci praca sami panowie wiecie jak to wyglada;p

Nom a jednak tak jak pan mówi nie zrobie z DD na DD+ amplituner jest za stary na te czasy moze pomysle nad zmiana amplitunera aby obslugiwal juz nowszy ststem kodowania jaki byscie Panstwo polecali aby moc ogladac sobie z dvd, tv czy cyfrowego polsatu 5.1

https://www.audiostereo.pl/topic/118157-problem-z-kinem/#findComment-3544111

Wcale nie musisz się go pozbywać, wystarczy kupić odtwarzacz blu-ray z analogowym wyjściem 5.1/7.1 (niestety trochę kosztują takie) np

Ukryta Zawartość

w MM też taka cena, lub taki

Ukryta Zawartość

w Saturnie też ta sama cena :)

i podłączyć pod wejście analogowe 5.1 w amplitunerze bo o ile się nie mylę ampli takie ma, tak,ma właśnie sprawdzałem, Multi Ch In. Odtwarzacz taki pociągnie Ci wszystkie pliki audio i Video i nie będzie potrzebne Ci połączenie tv z amplem optykiem . Odtwarzacz tak jak i dekoder polsatu łączysz kablem hdmi z TV a optykiem łączysz je z amplitunerem i z głowy. Masz dobre 5.1 i obraz HD. Szkoda pozbywać się ampla bo zależy tez ile chcesz przeznaczyć na jego kupno. Jeśli mniej niż 2 tys to zapomnij i kup odtwarzacz blu-ray

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/118157-problem-z-kinem/#findComment-3544203

Posiadam takie dvd niedawno kupowalem i mysle ze bedzie pasowac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/118157-problem-z-kinem/#findComment-3544930

Okej prosze Pana mam podlaczone wszystko i chcialem przetestowac te dvd i jak podlaczylem wszystko do kupy wyskakuje mi na ampli napis Digital wszystkie glosniki pokazuje na malym wyswietlaczu lecz gdy odtwarzam jakas test dzwieku pobrany z youtube przeskakuje zaraz wszystko na Dolby Pro Logic II i jak tu uzyskac te piekne Digital?

https://www.audiostereo.pl/topic/118157-problem-z-kinem/#findComment-3544969

lecz gdy odtwarzam jakas test dzwieku pobrany z youtube przeskakuje zaraz wszystko na Dolby Pro Logic II i jak tu uzyskac te piekne Digital

bo na YT nie ma dzwięku 5.1 tylko stereo dlatego, żebyś miał dzwięk w 5.1 dekoder przeskakuje na Dolby PLII, najprawdopodobniej tak jest ustawione, że sygnał stereo jest zamieniany w dookulny za pomocą wspomnianego D PL II.

Z YT nie ściągaj nic czym byś chciał przetestować efekty surround. To gówniana jakość.

Znajdz jakąś stronę z testowymi "kawałkami" w HD, tam powinien być dzwięk w DD albo DTS w 5.1

Poza tym te dvd to nie dvd a odtwarzacz blu-ray do którego możesz najlepiej włożyc jakąś płytę dvd lub blu-ray, ( lub pendrive-a z filmami) są nawet przeceny i mozna trafić za 49 zł taką płytę blu-ray wtedy przekonasz się co do swojego dzwięku Digital. Po prostu zacząłeś ze złej strony (napewno nie od YT) a filmy na dvd można kupić za 20-ścia kilka zł. Jednak patrz bo jeśli jest tylko nasz lektor to dzwięk może byc tylko w stereo (zazwyczaj tak bywa) i znowu może wyskoczyć D PL II.

Ukryta Zawartość

wybierasz sobie do ściągnięcia trailer ze ścieżką 5.1, są to kawałki w mp4 z AC-3 5.1 (DD) 640 kbps więc świetny dzwięk. W pionowej rubryce TRAILER# wciskasz odpowiadający Ci trailer, nie na tytuł filmu tylko w tej pionowej rubryce bo jak naciśniesz na tytuł filmu to zacznie Ci go odtwarzać. Przed tym wszystkim zainstaluj sobie Internet Download Manager i przy jego pomocy ściągniesz wszystko co chcesz z sieci. Gdy wciśniesz na trailer do ściągnięcia przeniesie Cię na stronkę na której będzie taka mała ikona z tym trailerem i wytłumaczeniem cytat z tłumacza google.

"Należy użyć DownloadManager ...

Prawym przyciskiem myszy na tej ikonce i zapodajesz ściągnięcie za pomocą IDM.

zgrywasz na płytę np dvd lub na pendrive-a i wkładasz do odtwarzacza i jeśli obsługuje on mp4 to masz dzwięk 5.1 i masz fajną płytkę prezentacyjną lub pena demo

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/118157-problem-z-kinem/#findComment-3545408

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.