Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo - co złożyć w tych pieniadzach

davidoff

Rekomendowane odpowiedzi

postanowiłem wreszcie zrobić sobie jakieś granie. Mam zamiar kupić dwie kolumny podłogowe, cd oraz wzmacniacz. Głowna kwestia to kasa - na kolumny chciałbym przeznaczyć około 2000 zł, na cd oraz wzmacniacz około 4000 zł. Nie wykluczam sprzętu używanego, pomimo że wolałbym nowe, mam świadmomość że na używkach byłoby sporo lepiej, można wtedy za te samie pieniądze kupić sprzęt wyższej klasy. Odnośnie brzmienia - lubie ciepły miły dźwięk, kiedyś posłuchałem systemu na lampach z tym że dość drogawego i lampa to jest to czego szukam, może za jakiś czas. Słucham właściwie każdego rodzaju muzyki. Generalnie ma to grać tak aby człowiek się odprężył po robocie, lekko, nie natarczywie, bez dużej ilości dudniącego basu tylko z miękkimi delikatnymi niskimi tonami. Z drugiej strony żeby to znowu nie były "ciepłe kluchy" bez życia. Nie lubie jak wysokie tony ostrzą albo wychodzą przed szereg, męczy mnie to. Starałem się w miare opisac to czego szukam, przepatrzyłem sporo sprzętu i po prostu zgłupiałem. Za wskazówki z góry dzięki, w razie pytań będe odpowiadał na bieżąco

btw. wpadł mi w oko system Xindaka A 06 + C 06, jestem na etapie szukania opinii, warto ? oraz Marantz CD6005 (głośno myśle, jeśli źle to pisać :) )

Witaj,

Do Twojej konfiguracji oraz preferowanego brzmienia polecam Ci wybór kolumn Tannoy V4,

Jako wzmacniacz Marantz PM6005 + CD6005

Ewentualnie gdybyś chciał nieco więcej funkcjonalności to Yamaha RN 500 + CD 300, to wyjdzie Ci taniej.

Polecam sprzęt używany - bo z nowym w tym budżecie wylądujesz w klasie budżetowej.

Kolumny : Castle Knight 4, Xavian Gran Colonna lub Avance Epsilon 960.

Wzmacniacz : Vincent SV-233, Cayin 220C, Thule IA100, Densen Beat B-100, Musical Fidelity X-A1, Marantz PM-8000.

CD : Sony SCD-XB770.

ja wiem że to co podałeś jest dużo lepsze niż np te Wharfedale ale nie zdecydowałem się jeszcze czy będe się pchał w uzywany sprzęt dlatego podaje jakieś tam moje pomysły, może nie koniecznie dobre. Na pewno na tą chwile spodobał mi się zestaw Marantza, pytanie w jakim stopniu jest róznica pomiedzy 6005 + PM 6005 a 8003 + 8003. co do kolumn rozważam wszystkie propozycje

Moim zdaniem jeśli używki to tylko takie które jeszcze są na gwarancji. Na pewno nie Hi-End z przed ćwierć wieku.

A jeśli ok. 6000 to dla Ciebie na tyle "niedużo", że nie boisz się sprzętu używanego, to może lepiej dołóż kolejne 2000 i jednak kup nowy?

no własnie chciałbym sie zamknąć w kwocie 6000 raczej, bo te dokładania są takie że jak dołoże 2000 to już lepiej dorzucić jeszcze 1500 i wziąc to, a w sumie jak już na tym poziomie jestesmy to za tyle i tyle jest to, tu nie ma końca panowie .....co do uzywek to rozmyslam nad 8003+8003, kolumny wolałbym raczej nowe chyba że sie coś trafi pewnego ale większośc jest jak mówisz stara jak świat

Kilkumiesięczne są stare jak świat ?

akurat nie mówie o konkretnych modelach tylko ogólnie oglądałem rózne kolumny i połowa z nich ma juz ładnych pare lat, kilkumiesięczny sprzęt móglby być, nie mam nic przeciwko o ile wczesniej bym sprawdził czy wszystko ok

Mam w domu tannoy DC6T kupione pod koniec listopada,bardzo przyjemne nie męczące granie za 2400 do oddania.No chyba ,ze za stare ..zostaje 2,5 tys na wzmacniacz i 1100 na cd .Myśle ,ze całkiem przyzwoite granie mozna za to skompletować.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Za 2400 nie znajdziesz lepszych kolumn z takim przebiegiem. Modele V4 to ciekawsza propozycją od Wharfedale Diamond, model DC6T to inna liga. Kilka klas wyżej.

Kamil79 na jakie chcesz wymienić?

Mam dojscie i jako ,ze szukam dla siebie kolumn od dluzszego czasu mam co mc ze dwie lub trzy pary na odsłuch.Te są do kupienia za 2400 i prawie mialem je sobie zostawic ale mam troche większy budżet i chciałbym po prostu jeszcze lepiej .Napewno przy porównaniu z chorusem 816v bo miałem je razem deklasują te focale w kazdym aspekcie brzmienia.Z czystym sumieniem moge je polecic .Jak cos to na PW .

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Niestety trzeba dać dużo wiecej aby jakoś dźwięku się podniosła. Ja mam testować Sonus Faber Venere 2.5. Jak wypadną lepiej to wymienię. Ale to ju 11000

panowie mam pytanie bo mi jeden gościo popsui rozum z salonu audio - jak gra Monitor Audio BX6 bronze Vs Tannoy V4 ? twierdzi że Monitory lepsze, dodatkowo zamiast Marantza brać zestaw Xindaka

Xindak jest dużo mocniejszy co jest odczuwalne. Gra pełniejszym dzwiekiem,

Jesli chodzi o BX 6 to będa nieco mocniejsze od V4, jednak jest to wymiana na podobną klasę głośnika. Według mnie gra nie warta świeczki. Jeśli na Monitor Audio to dopiero Seria Silver. Zwłaszcza że seria RX6 była w podobnych pieniądzach co BX6.

a brzmieniowo Xindak/marantz ? przypomne że lubie ciepłe, miłe delikatne granie bez ostrych wysokich tonów (wręcz nie znosze, może być ich mniej albo nawet za mało ale nie mogą kłuć w uszy), co do basu nie lubie jak go jest za dużo, ma być dokładny i punktowy, tu bardzie stawiam na szybkość niż ilość, aczkolwiek subwoofera nie bedzie więc znowu perkusja ma grac jak perkusja a nie stukanie kijem w pudełko :)

edit. mam okazje zakupić Cambridge Audio Azur 651A, może ktoś coś skrobnąc o nim jak w porównaniu do powyższych ? np do tego Cambridge 351C

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.