Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

To jak ty trafiasz na odpowiedni tranzystor np. parując MJ15003 i MJ15004 przecież żeby trafić na identyczne to z 100szt trzeba pomierzyć a nikt mi w sklepie nie będzie wymieniał tranów co róż.

Czy jest ktoś z wro kto będzie sam parował trany ?

Ale wyjsciowych z taką dokładnością nie paruje. Chodziło mi o te małej mocy. Ja jestem z Wrocka ale nie bede parował. Pewnie wezmeod vuy'a. Szkoda na to zycia. Zawsze daze zeby bylo idealni i czas sie wydluza i wydluza;)

>wojtekr

Wg mnie podliczenie jest błędne, suma powinna być większa (i suma cząstkowa ostatniej pozycji w rezystorach. Sprawdź może i podaj jednoznaczną kwotę do zapłaty.

witam ponownie ;)

uuuuuuuuu co sie tu porobilo w tym watku;)

widze ze schodzimy na ''boczne tory''...

moze ustalmy pare rzeczy wiec po kolei...

Do kolegi ''adigrzelczak'' w sprawie parowania tranzystorow...

Wskaz prosze cie kolego w tym watku chociaz jeden moj powtarzam MOJ wpis na temat oplaty dla

mnie za parowanie tranzystorow...

Tak sie sklada ze nie mialem zamiaru i nie mam w dalszym ciagu pobierac za to oplat ( a taki

jestem i juz;) nie przypominam sobie takze abym z kims z watku to uzgadnial choc wiem ze sa

tu na forum ''koledzy'' ktorzy ''kasuja'' za byle co...

nie mam pojecia dlaczego taka oplata za parowanie znalazla sie na liscie zamowien...

mnie osobiscie wystarczy ze zamawiamy wieksza ilosc podzespolow z ktorych zawsze jest duzo

wiecej mozliwosci dobrania kompletow przez co pomagamy sobie nawzajem no chyba ze niektorym

jest ciezko to zrozumiec...

ja nie mam nic przeciwko zebys np. ty je sparowal bo jak juz gdzis tu pisalem jestem

ostatnio mocno zajety (dodatkowe niespodziewane nowe projekty) wiec doba ma dla mnie

ostatnio troche za malo godzin...co moze skutkowac malymi poslizgami rowniez w naszym

projekcie...

ja dysponuje aparatura w cenie ladnego auta na ktorej moge dowolnie regulowac prady na

zlaczach npn i pnp (i nie tylko) i zdejmowac charakterystyki w ilu punktach mi sie zamarzy

wiec jak zdejme w dwoch a przy lepszym humorze w trzech, a srodkowa bedzie na b zblizonych

pradach do tych w jakich przyjdzie im pracowac w ksa50 to twoim zdaniem wystarczy?;)

naprawde jesli masz szczera ochote sie tym zajac ja nie mam nic przeciwko temu bo widze i wiem ze ci zalezy na dobrze sparowanych tranzystorach;)

teraz co do listy elementow to jak juz pisalem wczesniej ta z ''delta audio'' nie pokrywa

sie w pelni z orginalem ksa50mk2 i tak:

nie zamawiamy tranzystora 2SC3955 poniewaz nie byl on nigdy uzywany w zadnym orginalnym

krell-u serii ksa/kma wiec moze miec wplyw i to istotny w tym punkcie na wlasciwosci

soniczne...

zamawiamy w to miejsce MJE 15030 lub 15032 bo rozni sie on tylko napieciem pracy i takie

tranzystory oryginalnie pracowaly w ksa100mk2;)

juz proponowalem zamowienie dodatkowo rezystorow CMF60 12,1k do sprzezenia tak jak w

orginale, a takze R129 w wersji ''delta audio'' jest 1,5K, a w orginale jest/byl 470R ktory

jest uwzgledniony w moim zestawieniu Rezystorow DALE i tak byla ustawiona oryginalnie petla

sprzezenia wiec jesli rozmawiamy o clonie ksa50mk2 to sprzezenie powinno byc jak w orginale

czyli sporo glebsze niz ''delta audio''.

zdecydowanie zamawiamy 2SC2362/2SA1016 zamiast 2sc2240/2sa 970 poniewaz te pierwsze sa o

niebo lepszego sortu (sa grupowane wstepnie przez producenta)orginalne sanyo made in japan a

nie byle co made in china i swoimi parametrami sa b.zblizone nieznacznie wyprzedzajac

2sc1845/2sa992 ktore byly w tym czasie stosowane w stopniach wejsciowych ksa50/100 mk2 wiec

gwarantuja wlasciwosci soniczne.

nastepna sprawa to pisalem pare postow wczesniej ze zmienila sie wlasnie cena na

MJ15003/15004 i teraz wychodza po 14,60zl/szt przy zakupie 25szt i to nie jest uwzglednione

na wykazie elementow ktory podal kol ''wojtekr'' na ktorym wciaz widnieje cena 12,5zl.

dlatego tez pisalem ze gdybysmy zrobili zamowienie na 100szt kazdego typu to cena byla by

duzo lepsza tzn.10,50zl/szt to okolo 40% taniej i duzo wieksze pole do manewrow z doborem

odpowiednich par tak ze wnioski nasuwaja sie same...

na koniec - panowie to naprawde nie jest dla mnie zaden ''business'' i robie to z czystej

sympatii do moich kolegow ktorzy tez chca miec kawalek krell-a w domu a takze aby pomoc przy

okazji tu innym kolegom w zbudowaniu czegos innego co pozwoli im przestac martwic sie ''czy

wzmacniacz poradzi sobie z moimi kolumnami'' i przeniesc sie w zupelnie inny wymiar dzwieku

niz oferuje np. wszechobecny ''gainclone'' na ktorego wspomnienie juz samej nazwy (o dzwieku

nie wspomne) mam odruchy ''wymiotne''...

tak ze proponuje mniej gdybania a wiecej dzialania bo pasterka nas z tym wszystkim zastanie

tym bardziej ze jak juz wspomnialem wczesniej moja doba przez jakis czas bedzie miala raczej

za malo godzin co widac tez po czasie moich wpisow na forum wiec moga byc jakies dodatkowe

poslizgi...

konczac ''elaborat'' mam nadzieje ze teraz to pojdzie odrobine sprawniej;)))

pzdr

Vuy

1. wojtekr- komplet tranów i Dale (by Vuy)

2. konankombo- komplet tranów i dale

3. piotr_37- komplet tranów i Dale

4. woldo4-komplet tranów i Dale

5. yuras Dale

6. Zigi - komplet tranów i Dale

7. kjeld - komplet tranów i Dale

8. ManieX - komplet tranów i Dale

9. nowy18 - komplet tranów i Dale

10. adigrzelczak - komplet tranów - bez wyjściowych i Dale 24,9R/2W 8szt

11. V343 - komplet tranów i Dale 24,9R/2W 4szt

12. Rick - Dale + komplet tranzystorów bez wyjściowych

13. J4r3k - komplet tranów i Dale

14. wuwu4 - komplet tranów i Dale

15. basist@- komplet tranów i Dale

16. woytek - komplet tranów i Dale

17. saczek_XTRM - komplet tranów + wybrane Dale

18. Waldi_06 - komplet tranów i Dale

19. andrejos1 - komplet tranów i Dale

20. p.f.pawlikowski - komplet tranów i Dale

Poprosiłem Vuy'a, żeby zamieścił ostateczna wycenę części. Jak tylko będzie to będzie można wpłacać.

nie pisałem, że sparowanie kosztuje tylko doliczyłem pewna ilość tranów służącą do parowania. Może rzeczywiście to był zbyt duży skrót myślowy.

Koledzy. Ja nie mam do nikogo pretensji zrozumcie. Ja sie tylko zapytałem czy koszt parowania tych "tanich" tranzystorów będzie niższy. Przez koszt parowania rozumiem odrzuty, które będą. Ok, połowa ceny wszystkich części to trany wyjściowe, jeżeli ich nie zamawiam to myślałem że uda sie zejść troche z ceny (tego jak to nazwano "parowania") ponieważ odrzuty dla nich są tańsze. Jeżeli nie jest to możliwe to raczej nie opłaca mi sie zamawiać bez tranzystorów wyjściowych. Nie należę do zamożnych osób, dlatego staram sie ciąć koszty. Jeżeli kogoś nieświadomie uraziłem to przepraszam. wg mnie najlepiej by było podać calkowite koszty dla zamówien 50szt i 100sz. Jak bedziemy znali konkret to pewnie wiecej osób sie zapisze. No ja urzadzenia do parowania nie mam. Do każdego wzmaka muszę robic układy. Jak ja bym miał to wszystko parowac to by mi lata zajęło. Pozdrawiam

raczej nie będziemy części zamawiać kompletami czyli jak ktoś nie bierze parowanych to nie płaci za parowanie o ile rożnica pomiędzy tymi, którzy biorą tylko część a resztą nie będzie za duża :)

koledzy:

Fruttis - 4 szt

p.f.pawlikowski - 2szt

bikoz - 4 szt

nick30 - 4szt płytek (czyli 2 kompłety)

grzecho - 4szt płytek + części (ewentualnie)

Yuras - 2 szt

dajcie znać czy rezygnujecie inaczej zamykam w piątek zamykam zamówienie.

w

1. wojtekr- komplet tranów i Dale (by Vuy)

2. konankombo- komplet tranów i dale

3. piotr_37- komplet tranów i Dale

4. woldo4-komplet tranów i Dale

5. yuras Dale

6. Zigi - komplet tranów i Dale

7. kjeld - komplet tranów i Dale

8. ManieX - komplet tranów i Dale

9. nowy18 - komplet tranów i Dale

10. adigrzelczak - komplet tranów - bez wyjściowych i Dale 24,9R/2W 8szt

11. V343 - komplet tranów i Dale 24,9R/2W 4szt

12. Rick - Dale + komplet tranzystorów bez wyjściowych

13. J4r3k - komplet tranów i Dale

14. wuwu4 - komplet tranów i Dale

15. basist@- komplet tranów i Dale

16. woytek - komplet tranów i Dale

17. saczek_XTRM - komplet tranów + wybrane Dale

18. Waldi_06 - komplet tranów i Dale

19. andrejos1 - komplet tranów i Dale

20. p.f.pawlikowski - komplet tranów i Dale

21. Włodas - komplet tranów i Dale 24,9R/2W 4szt

Dawno nie zaglądałem - proszę o podanie komu, ile i na jakie konto przelać pieniądze - pozdrawiam Włodas

dzwoniłem do p.Lachowskiego odnośnie traf. i tak wersja ful audio (zalane,ekran,itp.itd) przy mocy 400VA oraz nap. na wtórnym 2x30V koszt 155zł netto , przy zamówieniu większej ilości oraz wysyłce w jedno miejsce dodatkowo zapewnił mnie o kilku procentowym upuście.Tak że kwestia decyzji z naszej strony :-) jak robimy .

mógłby ktoś podać zależność mocy od napięcia w tym układzie? osobiście posiadam bardzo efektywne kolumny i nie potrzebuję zbyt dużej mocy, która nie jest wygodna w użytkowaniu na dłuższą metę...

przynajmniej orientacyjnie wyznaczyć, bo nigdzie nie widziałem tych danych.

piotr_37, ja pewnie będę chętny. Jak nie będzie komu zająć się wysyłką to ja będę mógł bo od 14 marca (ostatni dzień matur-fiza :))będę miał 4,5 mieśiąca wolnego :D, więc czasu będę maił duuuużo.

czy jest ktos w stanie sie wypowiedziec na temat tego kondensatora?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi