Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

saczek_XTRM, 12 Maj 2009, 07:20

>pomysł z kątownikiem do radiatorów widziałem w KSA100 - tam chyba większy prąd jest oddawany przez

>trany? 6szt na jednym kątowniku i skoro tak było zrobione to chyba nic się nie gotowało? wg mnie

>kątownik o grubości min 10mm, z dłuższym bokiem do przylegania do radiatora i krótkim ramieniem jako

>"balkonik". Między kątownik a radiator pasta przewodząca i powinno być ok.

hmm... tylko czy kolega wie jakiej klasy alu bylo uzyte na radiatory w ksa100? ;))))))

to nie pierwszy lepszy katownik od ''sap-y'' laczony z radiatorem tylko JEDNORODNE najwyzszej klasy alu specjalnie wykonywane dla krell-a pod ten projekt ;)

pzdr

vuy

>adigrzelczak

>12 Maj 2009, 10:38

>O mnie » Ignoruj » PW »

>stat: 1270 / 405 / 0

>Kiedy zamawiamy Rify? Im szybciej tym lepiej bo przynajmniej nie będa mi głupie pomysły do głowy >przychodzić;-)

kwestia wpłaty do Wojtka, pisał iż mieszka niedaleko siedziby ELFY i może zrealizować zakup, niestety ja na dzień dzisiejszy muszę poczekać na napływ funduszy

tez osobiscie uwazam ze teraz przy zamowieniu elementow i plytek mozna by chwile odczekac (zlapac oddech finansowy) jako ze elementy i tak beda kupowane i parowane na poczatku czerwca (pewnie nie wczesniej jak polowa czerwca bedziemy je mieli u siebie)

chcialbym uczestniczyc we wszystkich zamowieniach dotyczacych tego projektu ale trudno mi z jednej wyplaty poswiecic prawie 1kzl

Doradźcie mi: jako przedwzmacniacz dać pre nr 3 z audiotonu czy poprostu zrobić intergrę (potek+selektor)? Nie wiem czy pre nr 3 nie "zniszczy" mi dźwięku a nie zapowiada się żebym miał jakiś inny przedwzmacniacz w najbliższym czasie.

jak będzie już na chodzie to trzeba sprawdzić empirycznie czy źródła go wysterują, CD powinien bez problemu czyli wystarczyła by pasywka, ja mam zrobiony pre03 na którym pogrywam i też zamierzem go użyć ale czy się sprawdzi to "wyjdzie w praniu"

Myślałem żeby raczej pytać za jakiś czas :). Ale jak chcesz. Grubość z 6-8mm no nie? I 4 dziury z podfrezowaniami na śruby i 2 dziury na potek + selektor?

>konankombo

co do dziur na potek i selektor to nie , to jest końcówka mocy , ale pod śruby to ok, zamówienie jak najbardziej później ale czy w ogóle Damper by się podjął bo jak nie to trzeba szukać gdzie indziej

Aha i napisałem że mają być poanodowane. Ja to pewnie wezmę wszystkie blachy od niego bo nie chce mi się szukać miejsca gdzie sprzedadzą mi mały kawałek i dotną.

i znow swoje 3 grosze dorzuce:

po pierwsze nie ma sensu frezowac pod sruby (nie wiadomo gdzie dokladnie bedzie scianka boczna przykrecana (+/-10mm) a na wysokosc to wogole ciezko z gory zalozyc. przeciez zawsze mozna wywiercic wierlem o srednicy glowki sruby, sruba bardzo ladnie wejdzie do srodka i przykryje fakt ze na spodzie jest stozek a nie plaska powierzchnia.

Panowie!

Kondensatory z allegro wcale nie muszą być takie dużo gorsze niz RIFY.

Po pierwsze, parametr żywotności dla "Endurance test" które RIFA ma na poziomie 5000h

zaś F&T mają 4000h, nie ma zbyt wiele wspólnego z faktyczną żywotnością kondzia,

bo trzeba brać pod uwagę wiele innych czynników (chłodzenie, wilogotnośc itp.),

a w teście tym poza tym nie jest podawana procent uszkodzonych kondensatorów.

Możecie się o tym przekonać z dokumentu firmy Vishay:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zwróćcie też uwagę na parametry klimatyczne wg norm IEC 384-4, które zaznaczyłem na

zdjęciu, gdyż są one takie same dla obu kondzi, co daje lepszy pogląd na żywotność.

Wykresy żywotności dla F&T można znaleźć w necie i dla serii GM wyglądają one tak jak na

drugiej fotce.

Parametr ESR dla 20stC przy 100Hz kondzie RIFA mają nieco lepszy , bo max. wynosi u nich 10mOhm,

a F&T mają max. 16mOhm, ale F&T wartość typową mają na poziomie 8mOhm, więc może być podobnie.

Parametr ESL - dla RIFA mamy 25nH a dla F&T - 15nH.

To w czym RIFA jest bezsprzecznie lepsza to "rated ripple current", bo ma 21,8A, zaś F&T ma 13,2A.

Jeżeli faktycznie mamy mieć prądy na poziomie 20A, to jest to bezsprzeczna przewaga.

Gdyby jednak miało zależeć od prądu płynącego końcówki, to myślę, że przynajmniej niektórym warto rozważyć tę alternatywę.

P.S.Nie chcę być zrozumiany i nie myślcie, że odezwałem się, żeby namącić w wątku.

Nie jestem też sprzedawcą tych kondziów na allegro ani nie mam z nimi nic wspólnego.

Po prostu F&T jest tańszą i wcale nie gorszą dla niektórych wg mnie alternatywą.

post-2574-100005364 1242128508_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry ale druga fotka nie weszła :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mi$kin, 12 Maj 2009, 13:41

>To w czym RIFA jest bezsprzecznie lepsza to "rated ripple current", bo ma 21,8A, zaś F&T ma 13,2A.

wpadlem tylko na chwilke;)

szanowny kolego bez zbednych elaboratow wystarczylo tylko napisac to co powyzej...;)))))

zeby uzyskac ''uderzenie w impulsie'' i krell-owska ''sciane dzwieku'' to wnioski nasuwaja sie same ;)

pzdr

vuy

co do ubudowy to moze warto wiedziec ze istnieje mozliwosc zamowienia na wymiar blach aluminiowych anodowanych na dowolny wymiar. grubosc 2mm jest juz przyzwoita gruboscia a cena 4,88zl za 1dm^2 jest naprawde dobra cena. ponizej link:

Ukryta Zawartość

mysle ze jak kupimy glowne czesci do jego budowy to warto by sie bylo rezejrzec za radiatorami (tez mysle ze czesc z nas by chciala cos wspolnie w tym temacie zadzialac i wtedy takie blachy na scianki, tyl i gora i spod byly by OK. o froncie ni pisze bo to temat tabu:)

Ukryta Zawartość

>andrejos1

ten link co podałeś jest o.k , brałem od nich formatki dla pre03 i dla monobloków GC szczerze mogę polecić docięte pod wymiar i ładnie anodowane , ale.. cięte na gilotynie i jak by się przyjrzeć z jednej strony to widać

w sumie zawsze mozna "mniej ladna" strona po cieciu dac od wewnetrznej strony. pisze tak choc nie widzialem dokladnie jak to wyglada. jak mozesz to umiesc 1,2 zdjecia, mysle ze bedzie to pomocne w podjeciu decyzji.

andrejos1, a co za problem z tymi otworami, dasz od środka płaskowniki/kątowniki wszerz przedniego panelu w takim rozstawie jak masz wywiercone otwory i już.

vuy, 12 Maj 2009, 09:29

>saczek_XTRM, 12 Maj 2009, 07:20

>

>>pomysł z kątownikiem do radiatorów widziałem w KSA100 - tam chyba większy prąd jest oddawany przez

>>trany? 6szt na jednym kątowniku i skoro tak było zrobione to chyba nic się nie gotowało? wg mnie

>>kątownik o grubości min 10mm, z dłuższym bokiem do przylegania do radiatora i krótkim ramieniem

>jako

>>"balkonik". Między kątownik a radiator pasta przewodząca i powinno być ok.

>

>hmm... tylko czy kolega wie jakiej klasy alu bylo uzyte na radiatory w ksa100? ;))))))

>

>to nie pierwszy lepszy katownik od ''sap-y'' laczony z radiatorem tylko JEDNORODNE najwyzszej klasy

>alu specjalnie wykonywane dla krell-a pod ten projekt ;)

>pzdr

>vuy

Ja myślę, że nie ma co przesadzać tam gdzie nie trzeba a kasę przeznaczyć na lepsze elementy. W tym wątku na stronie 4 wpis A66; 30 Lip 2006, 19:07 - widać jak w KSA100 koleś zamontował tranzystory. Ja myślę, że skoro KSA100 to "kupił" to KSA50 tym bardziej sobie poradzi. Dla wybrednych można dodać że PA4 ma najlepszą przewodność cieplną (źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) aczkolwiek wg mnie PA6 (bez problemu z dostępnością) gr 10mm to wystarczy spokojnie.

Pzdr

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi