Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

saczek_XTRM, 12 Maj 2009, 21:03

>Ja myślę, że nie ma co przesadzać tam gdzie nie trzeba a kasę przeznaczyć na lepsze elementy. W tym

>wątku na stronie 4 wpis A66; 30 Lip 2006, 19:07 - widać jak w KSA100 koleś zamontował tranzystory.

>Ja myślę, że skoro KSA100 to "kupił" to KSA50 tym bardziej sobie poradzi. Dla wybrednych można dodać

>że PA4 ma najlepszą przewodność cieplną (źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

>aczkolwiek wg mnie PA6 (bez problemu z dostępnością) gr 10mm to wystarczy spokojnie.

>

>Pzdr

ok;)

ja tylko chce uczulic niektorych kolegow na fakt ze potrzebne jest naprawde dobre odprowadzanie ciepla.

na str.4 watku jest tylko zdjecie i nie ma informacji ze to kiedykolwiek zagralo lub gra do dzis;)

to ze ktos to tak rozwiazal bo mu bylo wygodniej nie znaczy ze tak jest/bylo ok ;)

nie twierdze ze takie rozwiazanie nie wypali wcale jesli bedzie to klasa alu o ktorej kolega wspomnial, mysle ze b.dobre zapolerowanie obu powierzchni plus pasta na miedzi badz srebrze moze w efekcie koncowym sie sprawdzic ale to pozostawiam w sferze eksperymentow;)

ksa50mk2 z DOBRYMI KONDENSATORAMI w zasilaniu potrafi sie mocno podgrzewac szczegolnie na materiale z b.niskimi rejestrami... ;))) (wlasnie teraz sobie podgrzewam pokoj na wieczor ''Vollenweiderem'' ;)

pzdr

vuy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

andrejos1, 12 Maj 2009, 11:26

>tez osobiscie uwazam ze teraz przy zamowieniu elementow i plytek mozna by chwile odczekac (zlapac

>oddech finansowy) jako ze elementy i tak beda kupowane i parowane na poczatku czerwca (pewnie nie

>wczesniej jak polowa czerwca bedziemy je mieli u siebie)

>chcialbym uczestniczyc we wszystkich zamowieniach dotyczacych tego projektu ale trudno mi z jednej

>wyplaty poswiecic prawie 1kzl

jest to jak najbardziej zrozumiale.

ja ze swej strony jestem zainteresowany gdybysmy do 29maja zrobili zakupy w Pl na dobre gniazda rca, terminale glosnikowe, pcb i radiatory na pcb ;)

kondensatory z racji ze sa wiekszym wydatkiem mozemy zrealizowac w nastepnej kolejnosci ;)

pzdr

vuy

>>Vuy

Jakoś trzeba rozwiązać problem transferu ciepła z TO3 na zwykłe, nieprzystosowane do nich radiatory. Nie pierwszy raz widzę taki sposób (aczkolwiek co do reszty to nie pamiętam czy było to tak realizowane przy klasie A. Zresztą, jak patrze na te radiatory strikte pod TO3 to nie wiem czy są lepsze - tam, gdzie mocowany jest tranzystor, grubość ścianki alu to ok 3mm. Jak się to podniesie do 10mm to już powinno być sehr gut :). Druga sprawa, to nie wiem czy każdy chciałby mieć wyeksponowane tranzystory na obudowie - ja chyba nie :). Nie wiem tylko jak długie są wyprowadzenia nóg TO3, ale coś się powinno wymyśleć :)

tu ciekawostka.... Krell 300i w środku

Ukryta Zawartość

Pzdr

Ukryta Zawartość

saczek_XTRM, 13 Maj 2009, 01:28

>tu ciekawostka.... Krell 300i w środku

>

>

Ukryta Zawartość

300i to juz nie to co KSA...;)

bylem wlascicielem 300i przez pol roku i pozegnalem go bez zalu...;)

nie wszystkie nowe pomysly sa lepsze;)

pzdr

ps.

w tamtym watku kolega ''Bogdan'' pisze ze ma 2 kanaly ksa50 na wspolnym zasilaniu...

ehhh nie wie co traci...;)))

Ukryta Zawartość

Dodatkowo użytkownik Bogdan ma klasę AB. Zmontowałem wzmacniacz wg jego zaleceń ale jeszcze nie miałem okazji uruchomić. Poki co będę robił obudowę do właściwego klona ksa50:-)Panowie jak wymyślicie jakieś zbiorowe zamówienie na dodatkowe części do Krella to prosze o wyrozumiałość z przelewami. Od dzisiaj do poniedziałku jestem niedostępny.

Vuy, Dale idą z USA? Jeśli tak to może stamtąd byśmy wzięli jakieś kondy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) spójrz np. na te co oferwał P.D.(za 12$). Nie wiem czy są dobre ale jak udało by się trochę zaoszczędzić sprowadzając jakieś kondy z usa to było by dobrze ( bo patrze że nie tylko dla mnie te ponad 500zł za kondensatory to z deka dużo).

Ukryta Zawartość

Pisałem nawet do jarekc czy nie może czegoś załatwić ale napisał: "sprawdzałem u dostawcy ale aktualnie nie ma żadnych dużych pojemności". Z resztą częsci trochę czasu zejdzie to za jakiś miesiąc jeszcze raz go poproszę żeby coś się dowiedział.

mysle ze nie ma co szukac czegos tanszego i "prawie" tak dobrego jak riffy, to czy na 4szt zaoszczedzimy 150zl to mysle ze sobie tylko zaszkodzimy i stwierdzimy ze bez sensu wydalismy tyle pieniedzy na ten projekt. ja w tym momencie uzywam passa aleph`a 5 w monoblokach i tam nie oszczedzalem na niczym i przynajmniej nie gryzie mnie teraz swiadomosc ze moglem lepiej i wiem ze gra on tak jak powinien.

p.s. co do zamowien na gniazda to mysle ze warto by bylo ruszyc z tym a kond. zostawic na poczatek czerwca.

gorzej ;) zainwestowaliśmy już 400 w części plus trafo ok 300 plus radiatory gdzieś ok 200 plus blachy 100 tak że niema co się łasić na tanie kondony, chyba iż będzie jakaś atrakcyjna oferta na równie dobre

Ponieważ poprzednio zostałem "potraktowany" za elaborat teraz

piszę krótko ;-)

Nie widzę powodu, żeby koniecznie trzymać się koncepcji RIFY jako

kondensatora filtrującego. Takie zacne serie jak U32D czy U36D marki Nippon Chemi-con

niczym nie ustępują RIFie.

Jeżeli ktoś miałby źródło czy dojście do tańszych Chemiconów nie widzę powodu, żeby

z niego nie skorzystać ;-)

Parametry techniczne Chemicona U32D są nawet lepsze od RIFy!

raczej nie lepiej i dlatego ze jestesmy na etapie wyborow elementow warto przedyskutowac wszystkie mozliwe za i przeciw. z reszta narazie mowimy tu o 2 rodzajach: riffa i F@T gdzie riffa katalogowo wypada lepiej.

Jak ktoś chce przyoszczędzić to nie lepiej kupić wiecej sztuk tanich kondensatorów 22000uF snap-in i do tego pcb? I zrobić nawet 66000uF na kanał, a w piku takie trzy kondy tez oddadzą co nieco prądu ;)

do 50v;

Ukryta Zawartość

do 63v;

Ukryta Zawartość

Jamicony to podobno nie takie najgorsze kondy, brzmieniowo dają radę ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mi$kin, 13 Maj 2009, 14:23

moze i tak ale mowimy tu o modelach dostepnych, ktore mozna kupic i mysle ze nie ma co dywagowac teraz nad tym ktory lepszy a ktory gordzy wsrod kond. ktos znajduje link gdzie mozna cos kupic, dołącza ten model do juz 2 obecnych i porownujemy. porownanie jak narazie tylko katalogowe chyba ze ktos organoleptycznie podmienial w tym modelu wzmacniacza kilka roznych i jest w stanie powiedziec ze ktorys mimo gorszej noty katalogowej brzmial znacznie lepiej od drugiego.

Panowie mały OT , obecnie mam Wharfedale D9.2 jak wiadomo podstawkowce dotychczas spisują się nieźle jednak na docelowym clonie Krella raczej nie do końca ,co byście polecali jakieś sugestie (do 2kzł)?

p.f.pawlikowski, 13 Maj 2009, 14:30

>Jak ktoś chce przyoszczędzić to nie lepiej kupić wiecej sztuk tanich kondensatorów 22000uF snap-in

>i do tego pcb? I zrobić nawet 66000uF na kanał, a w piku takie trzy kondy tez oddadzą co nieco prądu

>;)

te ''co nieco'' to stanowczo za malo drogi kolego;)

>

>do 50v;

>

Ukryta Zawartość

>do 63v;

>

Ukryta Zawartość

>

>Jamicony to podobno nie takie najgorsze kondy, brzmieniowo dają radę ;)

hmmm

czy szanowny kolega kiedykolwiek zastanawial sie jaka jest roznica m-dzy ''zwyklymi'' kondensatorami elektrolitycznymi jakimi sa np.''snap-in'' a kondensatorami wysokopradowymi?

po co one maja skrecane terminale? gdyby byly nie potrzebne to po co je w ogole produkowac?

mozna tez wyciagnac z starych wzmacniaczy/radioodbiornikow bedzie jeszcze taniej;)

prosze zrozumiec ze tu nie tylko o ''brzmienie'' i pojemnosc zbiorcza chodzi... moze sobie kolega wlozyc snap-in i po 100 000uF na strone a efektu nie bedzie...(dawno temu testowane i sprawdzone;)

serio ;)))))))

pzdr

vuy;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wojtekr, 13 Maj 2009, 11:35

>vuy a pcb nowy11 to nie jest delta audio?

tak Wojtku pcb bylo projektowane pod schemat z ''delta-audio'' ale zwroc uwage na schemat ktory ja zamiescilem i roznice w elementach np.kondensatory;) oraz roznice w tym co mamy zamowic z polprzewodnikow te niuansiki to wlasnie to o czym mowie;)

vuy

13 Maj 2009, 23:35

ja próbuje tylko podać przepis na "taniość" ;)

noi podsunąłem temat, a raczej pytanie, czy łącząc kilka kondów snap-in nie uzyskamy takiej mocy w piku...?

Pomijam już sam wpływ kondów na brzmienie, bo jak ktoś chce tanio to kupi najtańsze które brzmieniowo nie konieczne będa dorównywać RIFie czy też Nipponowi, bo te firmy w snap-in tez robią świetne kondy ;))

andrejos1, 13 Maj 2009, 13:39

>mysle ze nie ma co szukac czegos tanszego i "prawie" tak dobrego jak riffy, to czy na 4szt

>zaoszczedzimy 150zl to mysle ze sobie tylko zaszkodzimy i stwierdzimy ze bez sensu wydalismy tyle

>pieniedzy na ten projekt. ja w tym momencie uzywam passa aleph`a 5 w monoblokach i tam nie

>oszczedzalem na niczym i przynajmniej nie gryzie mnie teraz swiadomosc ze moglem lepiej i wiem ze

>gra on tak jak powinien.

>

>p.s. co do zamowien na gniazda to mysle ze warto by bylo ruszyc z tym a kond. zostawic na poczatek

>czerwca.

Szanowni koledzy napisze tak;)

Jak myslicie czy ja tez bym nie chcial kupic taniej dobrych kondensatorow do krell-a???

przeciez juz pisalem wczesniej ze jak ktos znajdzie cos porownywalnego z np.rif-a w duzo lepszej cenie to bede pierwszy z brzegu gotowy zamowic nie tylko 4szt;) ale najpierw konkrety i parametry.

kondensatory te musza spelnic moje wymagania bo wiem o czym pisze nie moga byc to jakies ''zlezale'' zapasy magazynowe ktore ktos odkurzy i ''wypchnie'' taniej zeby zrobic miejsce na polce bo moga byc juz ''podeschniete''

nie ma nic gorszego dla elektrolita jak dlugie lezenie na polce i jeszcze np.w okresie zimowym przy ujemnych temperaturach ktore w PL nie sa przeciez rzadkoscia...

Ja w swoich krell-ach montowalem kondensatory czterech producentow a mianowicie:

''Sprague''2x68000uF, ''Mallory'' 2 x47000uF , BHC 2x68000uF i RIFA 2x 47000uF

RIFA zostala sie w moich ostatnich monoblokach (nie jest to ta ktora ewentualnie bysmy zamawiali tylko poprzednia generacja o odrobine gorszych parametrach).

Rifa sie zostala bo oferowala najlepsza odpowiedz w impulsie (mierzona do obciazenia 2x2 ohm/50W ;) przy nizszej pojemnosci bardzo podobnie jak ''mallory'' ale nieznacznie jednak lepiej, aby uzyskac wtedy podobne parametry do takiego obciazenia ''BHC'' i ''Sprague'' musialy miec po 68000uF...

poza wspomnianymi producentami testowalem wiele innych ''zawodnikow'' takze ''snap-in w tym czasie ale ci inni odpadali w przedbiegach ;)))

snap-in to mozna zalozyc do ''gacka'' ;))))))))

Reasumujac jestem jak najbardziej otwarty na wszelkie propozycje ze strony kolegow dotyczace kondensatorow pod warunkiem ze beda odpowiednie do tej konstrukcji ;)

Co do reszty to mysle ze jak bysmy sie skupili na pcb i dobrych radiatorach do pcb a takze dobrych RCA i terminalach glosnikowych (bo nie mam czasu za tym biegac) to bylbym happy;)))

pzdr

Vuy

p.f.pawlikowski, 14 Maj 2009, 00:03

>vuy

>13 Maj 2009, 23:35

>

>ja próbuje tylko podać przepis na "taniość" ;)

hmmm ''taniosc''i ''krell'' to dwie rzeczy ktore do siebie nie pasuja ;)))

>noi podsunąłem temat, a raczej pytanie, czy łącząc kilka kondów snap-in nie uzyskamy takiej mocy w

>piku...?

niestety nie...;)

>

>Pomijam już sam wpływ kondów na brzmienie, bo jak ktoś chce tanio to kupi najtańsze które

>brzmieniowo nie konieczne będa dorównywać RIFie czy też Nipponowi, bo te firmy w snap-in tez robią

>świetne kondy ;))

Napisze to juz ostatni raz;))))

KRELL KSA50 MKII POTRZEBUJE PRADU!!! to nie ''zabawka'' tylko ''cos'' co dobrze wykonane smieje sie prawie ze wszystkich zestawow glosnikowych ;)

serio ;))))

jezeli komus nie zalezy na bniskich rejestrach to niech wklada co chce... tylko bez reklamacji potem ;)))

pzdr

Vuy

• Pokaż nowe odpowiedzi