Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

koncepcja merytorycznie jest taka sama, roznica to drugi radiator-wentylator. teraz pytanie czy jesli zastosujesz jeden uklad chlodzenia czy bedzie on wystarczajacy, jesli tak to wowczas masz znacnie wiecej miejsca w srodku na pcb.

Ten użytkownik miał podobno 4 sztuki. 3 już poszły więc polujcie;)Na diyaudio napisali mi że nie oddadzą ciepła bez radiatora bo są za małe szczeliny...ciekawe

No właśnie bez wentylatora:)

Będziesz zakladał wentylator? Jak umocujesz radiator w pionie czy poziomie?

A tranzytory przymocuję przez kątownik 5mm grubości

Wentylator na 90% dam. Jak będzie duży i odpowiednio ustawi się prędkość obrotów to nie będzie słychać(chyba). Dam raczej w poziomie, ale to jeszcze wszystko do przemyślenia i ustalenia. Ja spróbuję 2 kątowniki połączyć w teownik.

w sumie to jeszcze nic nie wiem, muszę wszystko przemyśleć bo do dzisiejszego dnia planowałem z radiatorów zrobić konstrukcję "nośną", ale jak dziś na allegro wypatrzyłem ten radiator to się skusiłem. Wentylator pewnie dam 12cm jakiś z allegro, nie są drogie.

Z tego co wyczytałem to trwałość takiego wiatraka na łożyskach ślizgowych to 50000h. Zastanawiam sie nad umocowaniem tego. Jak zrobię poziomo to wylot bedzie musiał być z tyłu. A jak z tyłu to nie bedzie mógł stać napołce bo z tyłu bedzie zasłonięty. Jak zrobię pionowo to bedzie wysoki - wtedymożna założyć wiatrak pod spodem żeby dmuchał zimne powietrze do góry. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Nawet jeszcze nie wiem czy go wykorzystam. Marzą mi się takie radiatory jakie ma wojtekr, z wolumenu chyba, ale nie wiem czy jeszcze tam są, bardzo mi się podobają :)

Przy wentylatorze na łożyskach ślizgowych musiałby mieć ok 24cm wysokości.Masa całego wzmaka też będzie niezła - ponad 20kg ale to i tak nic przy ksa 200 - 75kg;)

Powinien się nadać, te wentylatory z allegro to pewnie z tej samej fabryki tylko naklejki różnych firm.

Kupisz to zobaczysz :) dużo nie kosztuje więc w razie czego strata nie duża.

Też będę brał coś takiego.

większość wentyli 120x120 dla danego przepływu powietrza ma porównywalny szum

łożyska ślizgowe po jakimś czasie się wyrobią i zaczną terkotać

wentyl puszczony na np. 5-7V będzie wystarczająco cichy - jakakolwiek muzyka i tak go zagłuszy

Też myślę że lepiej jest kupić np. taki wentlator Arcitc Cooling 120mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , zrobić prosty regulator napięcia na LM317 i wyregulować szum wentylatora do akceptowalnego poziomu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

mam pytanie odnosnie zasilania: na schemacie jest uzyty pojedynczy mostek prostowniczy a wiele sie slyszy ze uzycie podwojnego daje lepsze rezultaty, czy ktos z was porownywal uzycie pojedynczego a pozniej podwojnego w tym samym ukladzie?

Mam pytanie dotyczące chłodzenia. Załóżmy że nie mam możliwości przytwierdzenia tranzystorów do bocznej ścianki radiatora, w zwiazku z tym leopiej jest przymocować trany pod radiatorem czy na radiatorze?

Odnośnie powierzchni przylegania - nie będę stosował kątownika. Tranzystory umocuję do aluminiowej sztaby o przekroju 4cm x 2cm, następnie sztabę do radiatora krawędzią 2cm. Powinno być ok. Poprzeglądałem zdjęcia wnętrza ksa 50. Ten model faktycznie miał tylko 1 radiator na 2 kanały. Zdjęcia z dwoma radiatorami pokazywały model ksa100. Jednak radiator raczej bedzie w poziomie oczywiście z wentylatorem. Muszę tylko zrobic zabezpieczenie termiczne na wypadek jakby sie wentylator uszkodził.

• Pokaż nowe odpowiedzi