Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

dokladnie, zamiast 4 rezystorow 0.5R uzyjemy 8szt 1R.

a teraz dalej pomecze pytaniem. diody:

zenerki minimum 3W oki

a czy sa jakies specialne wymogi do pozostalych? sa to zwykle prostownicze czy moze jakies schottky?

i jakiej mocy?

2 na kanał wystarczą?

wymiary:

23x15,5x4 cm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>2 na kanał wystarczą?

>wymiary:

>23x15,5x4 cm

powinno spokojny wystarczyc. to jest dosc duzy radiator ktory bedzie chlodzil tak jak napisales tylko 2 tranzystory. pytanie jak je zamontujesz aby komplementarne pary mialy ta sama temperature co oznacza za 2 takie radiatory powinny byc z soba termicznie polaczone.

Mam pytanie co do schematu zabezpieczania tam gdzie idzie + i - idzie napięcie ... ? do in podłączamy plus z naszej końcówki czyli red z tranzystorów a minus gdzie ? bo tam na wyjściu są już dwa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie;)

Chcialbym potwierdzic ze przelew na podzespoly do ksa50 od kol.''wojtekr'' dotarl do mnie na konto.

w czasie lyk-endu posprawdzam wszystkie zamowienia jeszcze raz i poniedzialek/wtorek w miare wolnego czasu pojda do realizacji.

mysle ze pod koniec przyszlego tygodnia wiekszosc elementow powinna byc juz u mnie ;)

o postepach bede sie staral informowac w watku na biezaco ;)

pzdr

Vuy

wojtekr, 26 Cze 2009, 20:30

>Rozmawiałem z handlowcem z elfy, Kondensatory Rifa będą dostępne (32 szt) na przełomie lipca i

>sierpnia. Cenę prawdopodobnie da się utrzymać.

milo to widziec ;) podziekowania

pzdr

Vuy

adigrzelczak, 24 Cze 2009, 20:50

>Przymiarki do nowej "lodówki" a właściwie piecyka;-) Trochę to duże:-/

''real'' klasa A to nie jest ''popierdolka'' ;)))

swoje wymagania ma ;)

milo widziec ze rozsadnie podchodzicie do tematu;)

pzdr

Vuy

Basist@, 25 Cze 2009, 02:24

>vuy

>

>

>Czy to prawda,ze przy trafie 450watów 2razy 26v z krela nie da sie wyciagnac przy 4 ohm 100 watów w

>klasie A?? jakie wobec tego powinno byc trafo?

hmmm. nie wiem czy kolega czegos tu nie pomylil gdyz ksa50 ma dostarczac 50W (70W RMS) do 8 ohm obciazenia (150W do 4 ohm)na kanal a nie 100W/kanal ;)

bez obaw przy tych trafkach nie bedzie zbytniego problemu z 70W RMS ;) szczegolnie jesli kolega bedzie mial Rif-e w roli baterii ;)))

Mysle ze trzeba tu nadmienic ze Krell-owskie waty to troche inne waty niz u konkurencji;)

ale to juz musicie sie przekonac sami;)

moge tylko zyczyc mile zdiwionych twarzy ;))))

Nastepna rzecza ktora moze milo zaskoczyc jest ''noise floor'' jaki prawidlowo zbudowany KSA50 MKII produkuje...;)

po prostu w zasadzie go NIE produkuje ;)))

pzdr

Vuy

macqw, 27 Cze 2009, 21:53

>Ma może ktoś schemat zasilacza symetrycznego ? do KRELLa a najlepszy był by oryginał

tam chyba nie bylo jakiegos super zlozonego zasilacza - po prostu mostek i kondensatory srubowe. Koniec ;-)

saczek_XTRM, 28 Cze 2009, 11:58

>macqw, 27 Cze 2009, 21:53

>

>>Ma może ktoś schemat zasilacza symetrycznego ? do KRELLa a najlepszy był by oryginał

>

>tam chyba nie bylo jakiegos super zlozonego zasilacza - po prostu mostek i kondensatory srubowe.

>Koniec ;-)

W zasadzie tak powinno byc;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moment jeżeli transformator ma mieć również 0 to musi mieć dwa uzwojenia wtórne, w przybliżeniu 2x18V czy taki może być ? nie jest to co prawda 35V tylko 36V ale chyba nic się niestanie.

Macku

ten tranzformator m własnie dwa uzwojenia wtórne i to własnie te kondensatory sa połaczone do masy, a nie szeregowo:)co do tych mas to tez mi sie wydaje ,ze jedna jest sygnałowa,a któraś do głośnika.U mnie w marantz pm-75 masa wyjscia głośnikowego od sygnałowej była oddzielona kondensatorem małej pojemnosci.Po przyłaczeniu ujemnego przewodu głośnika do obudowy dzwiek wyszel nieznacznie do przodu i sie oczyscił:)

Witam kolego Vuy.

Ma kolega racje pomyliłem sie co do mocy przy 8 ohm.Przeczytałem z instrukcji serwisowej ksa-50s.Na paru zagranicznych stronach ,gdzie buduja wzmacniacze zauwazyłem iż podają moc trafa 2 * 800va.Na stronie DIYAUDIO też paru gości własnie ich uzywa.Na rozbieranych fotkach krella te trafa nie wyglądają na takie duże. Skoro uważa kolega, ze na 100 procent siedza 450 watowe toroidy i wystarcza w zypełnosci na pełną gebę w klasie A przy 4 ohm to wierze. Pozdro

macqw, 28 Cze 2009, 17:28

>vuy u możesz opisać która masa gdzie idzie ?

wiec tak ;)

w kolejnosci od lewej:

masa transformatora (glowna pradowa), masa sygnalowa, i chassis czyli wasze obudowy ;)

pzdr

vuy

Basist@, 28 Cze 2009, 17:14

>Witam kolego Vuy.

>

>Ma kolega racje pomyliłem sie co do mocy przy 8 ohm.Przeczytałem z instrukcji serwisowej ksa-50s.Na

>paru zagranicznych stronach ,gdzie buduja wzmacniacze zauwazyłem iż podają moc trafa 2 * 800va.Na

>stronie DIYAUDIO też paru gości własnie ich uzywa.Na rozbieranych fotkach krella te trafa nie

>wyglądają na takie duże. Skoro uważa kolega, ze na 100 procent siedza 450 watowe toroidy i wystarcza

>w zypełnosci na pełną gebę w klasie A przy 4 ohm to wierze. Pozdro

witam kolege;)

no coz to nie jest kwestia wiary tylko ''posluchania'' ;)

co do tych 800W traf to od jakiegos czasu obserwuje totalny przerost ''formy nad trescia'' w niektorych konstrukcjach, a wzorcowym przykladem niech bedzie tu ''gain-shitty-clone'';)

to co ludzie z tym wyprawiaja i jakie ''elektrownie'' tam laduja (nawet do wersji sluchawkowych)to czasem poprawia mnie o dobry humor;)(chyba toroidy powinny byc sporo drozsze to by co niektorych ostudzilo;)

no ale kazdy moze robic ze swoimi $ co mu sie tylko podoba;)mozna wlozyc i po 2KW pytanie jest tylko po co?

pewnie ze te 800W trafka raczej nie pogorsza sprawy w ksa50 ale przeciez budujemy KLONA ksa50 a nie ''warjacje na temat ksa50'' ;)))

przy dwoch 450W jeszcze nie powinno byc duzego problemu z soft-startem a przy 800W bankowo tak;)

poza tym jak kolega slusznie tu zauwazyl orginal ksa50 nie mial trafek 800W a gra i to jak! ;)))

pzdr

Vuy

• Pokaż nowe odpowiedzi