Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

piotr_37, 16 Paź 2009, 06:06

>>vuy

>hej, czyli możemy się spodziewać na koniec października początek listopada elementów ?

tak kol.piotr_37 jak pisalem chce to zrobic ASAP zeby nas ''pasterka'' nie zastala;)))

i mysle ze jest to mocno realne gdyz finiszuje z projektem i jak dobrze pojdzie to bedzie ostatni ''wypad'' w tym roku ;)))

pzdr

Vuy

andrejos1, 16 Paź 2009, 09:18

>Fruttis, 16 Paź 2009, 07:42

>

>>Którego roku :)

>

>dla tych co są dowciapni 2011:)

;)))))

Nie pozostaje mi nic innego jak przychylic sie do prosby kol.Fruttis i podzielic przesylki;)

tzn. wszyscy dostana asap, a kol.Fruttis ''special delivery'' 2011 ;)))

pzdr

Vuy

Skoro nie ma więcej chętnych na kondensatory RIFA, w poniedziałek wyślę zapytanie ofertowe do Elfy.

Obecnie na liście chętnych wygląda następująco:

1. hi_aro - 4 szt.

2. Peter_ - 4 szt.

3. Fruttis 4szt.

Po otrzymaniu oferty podzielę się informacją i zadecydujemy co dalej.

Pozdro

hi_aro

jak widac czesci juz prawie sa:) wiec czas skladac wszystko w calosc. w nastepnym tygodniu blachy jada do anodowania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17411-100003171 1255693889_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

andrejos1 - nie żebym krytykował obudowę ale jedna rzecz jest dla mnie dziwna - dół obudowy - przez te kratki powietrze będzie źle przechodziło i dodatkowo niepotrzebnie szumiało - skoro to jest dół można było wyciąć po prostu okrągły otwór i ewentualnie zabezpieczyć siatką z drutu o dużych oczkach

swoją drogą sprawdzałeś już jak z odprowadzaniem ciepła z tego radiatora przy obciążonych tranach?

josef, 16 Paź 2009, 14:13

sprawdzalem zarowno szum jak i odprowadzanie ciepla:

1. jest do dosc duza powierzchnia pod wentylatorem ktory ma 12x12cm i do tego skrecone obroty. skrecilem go tak ze prog slyszalnosci (jakiejkolwiek) zaczyna sie okolo 40cm od wentylatora a przylozenie obudowy nie wnosi zadnych dodatkowych szumow.

2. jesli chodzi o odprowadzanie ciepla przy zalozonej obudwie oczywiscie sprawa wyglada tak ze musialbym dolozyc jeszcze 2-3 kolejne pary tranzystorow abym mogl sie martwic ze uklad nie da rady odprowadzic ciepla. na probe przykrecilem 4xKD502 gdzie przez kazdego przeplywal prad okolo 4 amper i tylko po 40 min dalej wylatywalo cieple powietrze a radiator byl tylko cieply.

piotr_37, 16 Paź 2009, 14:15

>>andrejos1

>Gdzie dajesz do anodowania ,możesz zapodać namiary ?

firma GAL z Bielska Bialej. pewnie w poniedzialek tam pojade.

>hi_aro

Jestem chętny na kondy, dopisuje się do listy,

Obecnie lista chętnych wygląda następująco:

1. hi_aro - 4 szt.

2. Peter_ - 4 szt.

3. Fruttis - 4szt.

4. wuwu4 - 4szt.

pozdrawiam

w.w.

W wyniku iż większość układów załączania soft/start nie bardzo mi podchodziła zrobiłem to na Atmega8 w połączeniu z opóźnionym załączaniem kolumn i pilotem . I teraz mam pytanie jak najmądrzej ustawić czasy załączania przekaźników pk1- główny (zasilenie trafo poprzez rezystory) pk2- pełne zasilenie (zwarcie rezystorów) pk3 - włączenie kolumn , myślałem o takim ustawieniu pk2 po 0,5s a pk3 po ok 50s czy może inne ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no właśnie bo martwiłem się troszkę o jakieś stany nieustalone na wyjściu, no ale skoro empirycznie stwierdzone ; to zaprogramuję 5sec. :) , dzięki

Właśnie otrzymałem ofertę dotyczącą zakupu kondensatorów, 47000uF/63V, 67-662-65.

Sprawa wygląda następująco:

- dla 16 szt., cena 94 PLN netto, loco Elfa

- dla 20 szt., cena 83 PLN netto, loco Elfa (zgłosił się jeszcze jeden chętny, ale jego decyzja zależy od ceny)

Obecnie mają na magazynie 14 szt., lecz Elfa ma potwierdzoną dostawę kolejnych 48 szt. na dzień 20.11.2009.

Jeżeli chodzi o termin kolejnej dostawy Rif, czyli 20.11.2009 to nie jest aż taki odległy. Myślę że do tego czasu na spokojnie wszystko załatwimy.

Od zainteresowanych czekam na informację (na PW, nie ma sensu zaśmiecać wątku)czy nadal są zainteresowani, jednocześnie dopracujemy sobie szczegóły.

Ze swojej strony mogę się zająć zamówieniem i rozsyłką.

hi_aro

Dot. zakupu kondensatorów, 47000uF/63V, 67-662-65.

Zamówienie będzie realizowane do 10 listopada 2009. Do tego czasu, jeżeli któryś z kolegów zdecyduje się na zakup, można się dopisać.

hi_aro

no a co pozostało , nerwami nic nie zmienimy , ja kupiłem drugi komplet płytek wczoraj przyszły rezystory tranzystory też mam tak że chyba skończę wersję roboczą a potem na na częściach od vuy

Witam wszystkich ;)

Wlasnie odpalilem kompa bo niestety nawal zajec przed ostatnim wyjazdem nie pozwolil mi na czestsze zagladniecie do watku ;)

Obecnie jestesmy na finiszu gdyz mamy pomierzone wszystkie polprzewodniki lacznie z drobnica z ktora jak zwykle zeszlo najdluzej bo wiadomo ze tranzystory te ''plyna'' nawet przy krotkich impulsach (musza sie podgrzac na zlaczu), a poniewaz pracuja bez chlodzenia to tak tez trzeba je mierzyc i to zajmuje troszke czasu ;)

pomiary tych ostatnich ustawily koncowe sparowanie calosci na poziomie 5 - 7% co jeszcze poprawilo koncowy wynik ;)

tak ze wyglada to baaaaardzo dobrze ;)

Po dzisiejszym dniu mamy takze sparowane i dobrane 20 kompletow (po 4szt/2 kanaly) 2sc2240/2sa970, a wiec 80szt czyli pelen komplet dla was;) komplety beda ponumerowane od 1 do 20 i tak beda dobrane od malosygnalowych do koncowych mocy jako pelne komplety stereo o jak najbardziej zblizonych parametrach ;)

Do konca tygodnia mam nadzieje sparowac pozostala reszte tranzystorow, a na lyk-endzie zajme sie rezystorami i przesylke bede organizowal pod koniec nastepnego tygodnia.(chcialem zrobic to 6 listopada ale niestety zabraklo czasu...)

tak ze szykujcie panowie lutowanie ;)

wrzuce jeszcze niebawem pare fotek ''balastu'' do przesylki jak np. fajne superplaskie transformatory audio w ekranach oraz gniazda IEC ;)

w zalazeniu fotka z ubieglego tygodnia po pomiarach tranzystorow;)

Pozdrowienia

Vuy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arteqqqgo2, 4 Lis 2009, 07:54

>witam,

>nie wiem czy wypada teraz pytać, ale jeżeli znalazł by się jeszcze jeden komplet tranzystorów, to

>jestem chętny.

hmmm...

niestety to juz duzo za pozno gdyz w m-dzy czasie mialem zapytania o co naj mniej drugie tyle kompletow ile jest w tym zamowieniu wiec nie ma juz nawet jednej sztuki ''na zbyciu'' ;)

moze innym razem ale to musze byc pewny ze bede stale na miejscu i nie zajmie to tyle czasu jak przy obecnym zamowieniu ;)

poza tym mam sygnaly ze on-semi przeniosl czesc produkcji do chin wiec nie mozna gwarantowac w przyszlosci takiego malego rozrzutu parametrow jak przy obecnym zamowieniu ktore w wiekszosci pochodzi z meksyku/japonii czyli tak jak powinno byc ;)

pzdr

Vuy

piotr_37, 4 Lis 2009, 09:13

>Vuy , kawał dobrej pracy,fajnie iż zbliżamy się do finiszu.

no problem kol.Piotrze ;) w koncu robimy to z pasji ;)

sek w tym ze to powinno byc duzo wczesniej u was, ale niestety nie przewidzialem tych dwoch spraw( z wieloma wyjazdami sluzbowymi i opoznieniem z rezystorami i czescia tranzystorow) ktore bezposrednio wplynely na caloksztat... a zdaza mi sie cos takiego baaaaardzo rzadko... coz ''prawo murphego'' ;)))

Ja wiem jedno ze KSA zrobiony ''bez kompromisow'' (np.zasilanie ''real dual mono'' poprowadzone minimum 2,5mm OFC, a jeszcze lepiej 4,00mm OFC najkrocej jak sie da (polaczenia lutowane a nie zaciskane) oraz prowadzenie masy nie mniejszymi przekrojami, a nie jak niektorzy ''pedza'' go z jednego trafka na przypadkowych ''kolekcjach'' kondensatorow i kablami 0,75mm dlugimi jak stad do australii a potem szukaja gdzie jest ''pyl ze studia'') ;)))

Tak zrobiony jest wart ''every penny'' i kazdej minuty poswieconej na zbudowanie tej konstrukcji o czym mam nadzieje sie niedlugo paru kolegow przekona ;)

w szczegolnosci ci ktorzy beda mieli ''rif-e'' ''na pokladzie'' ;))

dajcie mu sie tylko dobrze wygrzac, a reszte zostawcie ksa...;)))

pozdrowienia

Vuy

i tu kolega Vuy poruszyl temat nad ktorym sie wczoraj zastanawialem. przylutowalem kable 2,5mm^2 do zaciskow oczkowych przykreconych do Riff, ale wartosc tego przekroju wydała mi sie uboga do reszty mojego zasilania. tak wiec 2,5mm^2 idzie jako zasilanie do pcb, a osobnymi przewodami 4mm^2 pod tranzystory mocy. mysle ze to sluszna koncepcja.

• Pokaż nowe odpowiedzi