Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

andrejos-samo PCB ktoś ma tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Postępy z prac. Już niedługo będę kończył. Muszę jeszcze pociągnąć zasilanie do płytek wzmacniacza i zabezpieczających głośniki, kable do gniazd głośnikowych i RCA no i oczywiście muszę przykręcić wentylatory.

Nie pytajcie dlaczego gniazdo sieciowe jest na górze - wzmacniacz na zdjęciu stoi do góry nogami:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za miłe słowa.

Po odpaleniu - jak będzie dobrze, to jeszcze zlecę wykonanie przodu "ala" KSA50S. Zastanawiam się tylko czy nie popełniłem błędu umiejscowiając tranzystorów pod radiatorami. Próba pokaże. Chcę zrobić tak, żeby w dolnej blasze były spore otwory tylko pod tranami mocy tak, aby wentylatory właśnie stamtąd zasysały powietrze i wyrzucały je przez radaitory do tyłu. Jak to się nie sprawdzi to odwrócę wzmacniacz o 180 stopni i przerobię tylni panel.

Na wszelki wypadek założyłem po 2 czujniki temperatury na kanał. Jeden reguluje pracę wentylatorów na tomiast drugi odłączy głośniki. Zdaję sobie sprawę, że dla klasy A zabezpieczenie termiczne powodujące odłaczenie głośników nic nie wnosi ale będę miał sygnał, że coś się dzieje ze wzmakiem i natychmiast go wyłączę:-)

Odpaliłem dzisiaj Krella ale bez tranów wyjściowych. Po ustawieniu potka w połowie wychodzą 2mV na wyjściu. 0 ustawia sie bez problemów. Problem mam innej natury. Jak włączyłem po raz pierwszy to zadymiło mi sie z zabezpieczenia głośników, nastąpiło chyba zwarcie i wywaliło bezpiecznik. Odpiąłem płytkę i niby wszystko jest ok ale trafo troche brumi. Czy to możliwe że w jakiś sposób sie "zepsuło"? Napięcia +-49V bez obciążenia. Idealnie 2 połówki. Co jest grane? Wczesniej nie buczało, przynajmniej przed podłączeniem diod i kondów.

Trafiłem na wątek nie dawno. Mógłby ktoś podać koszt ostateczny płytek i komponentów? A może ktoś ma do odsprzedaży komplecik? Za późno się obudziłem.

koszt wykonania na dobrych elementach tego wzmacniacza plus solidna obudowa i inne rzeczy (gniazda, okablowanie etc) to koszt okolo 3000zl (mnie tyle finalnie wszystko kosztowalo)

kompletow juz nie ma (bo jak by byly to bym juz dawno odkupil:) )

ale warto wpisac sie na liste do kolejnego zamowienia (jesli kwota nie odstrasza)

koszt pcb i elektroniki do niej jest podliczony na stronie 29 lub 30 tego watku.

Witam.

Lutuję właśnie pcb i mam pytanko jakie diody dajecie jako oznaczone na PCB D109 i D110? 1N4148? czy jakaś z rodzaju 1N4001?

A czy przy tranach wyjściowych dajecie też diody ? na schemacie D5 i D6, jeśli tak to jakie? lepiej je montować czy lepiej nie ?

Pozdrawiam.

Panowie nie mieliście problemów z podkładkami mikowymi? Przed chwilą chcialem odpalić wzmaka ale coś mnie wzięło żeby pomierzyć czy trany nie mają zwarcia do masy. Okazuje się że jeden pięknie pokazuje 0R a pozostałe ok 5k. Kurdę troche mnie to martwi. Może powinienem podłożyć po 2-3 podkładki pod jednego trana?

adigrzelczak, 18 Kwi 2010, 21:07

>Panowie nie mieliście problemów z podkładkami mikowymi? Przed chwilą chcialem odpalić wzmaka ale

>coś mnie wzięło żeby pomierzyć czy trany nie mają zwarcia do masy. Okazuje się że jeden pięknie

>pokazuje 0R a pozostałe ok 5k. Kurdę troche mnie to martwi. Może powinienem podłożyć po 2-3

>podkładki pod jednego trana?

Dlatego ja w A kasie daję podkładki ceramiczne.

Po pierwsze primo nie ma taki jazd jak z mikowymi a po drugie primo ceramiki mają 3 x większą przewodność cieplną niż mikowe/silikonowe.

Problem jest taki że nigdzie ich nie ma pod TO247. Pod TO3 jakiś czas temu kupiłem w TME.

Kupiłem już podkładki ceramiczne. Wczoraj założyłem na 1 kanale dzisiaj na warsztat idzie drugi. Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem (a ostatnio tak nie idzie;) to jutro odpalę.

Dla zainteresowanych:

Ukryta Zawartość

cena prawie o połowę niższa niż w tme.

Ukryta Zawartość

Panowie tragedia! wzmacniacz odpalony, bias ustawiony na 0,7A/tran. Temperatura na tranzystorze 36stopni. Problem w tym że oba trafa w wersji audio od Pana Lachowskiego pod obciążeniem pierdzą masakrycznie. Tak powyżej 0,5A. Poniżej jest cisza. Myślicie że jest możliwość reklamacji?

Kiedyś mignął mi wpis o tym iż ktoś reklamował trafa Lachowskiego :( zadzwoń i będziesz wiedział , sądzę iż się dogadasz dość sporo się u niego zamawia z forum tak że powinien mieć na uwadze swoją renomę ;)

być może trafo zostało jakoś granicznie przeciążone i teraz szwankuje, kiedyś miałem coś podobnego z trafem z rdzeniem typu C, po jakims zwarciu zaczął buczeć

ten opis z pierdzacym trafem był mój:)

pozniej jak zamawialem do krella do wypomnialem mu to dobitnie a on stwierdzil ze szkoda iz nie wspomnialem ze ma byc stosowany do klasy A (pieron wie co oni wtedy robia) ale tym razem wiedzac o tym dostalem trafa od niego ktore przy pradzie 1,2 ampra dalej jak by nie byly podlaczone.

Ten zabieg to pewnie OSZCZĘDNOŚCI. Robią trafa żeby nie pierdziały bez obciążenia i przy cichym słuchaniu na wzmacniaczu w klasie AB tego nie słychać. Jak się podciągnie bias to niestety zaczynają szaleć. Szkoda tylko że płaci się prawie 100% wiecej za konfigurację audio, która jak widać mało daje. Pocieszające jest to, że w głośnikach nic nie buczy:-).

Dzisiaj się skontaktuję z Panem Lachowskim ale znając życie bez płacenia się nie obejdzie no i z miesiąc poczekam. Zastanawiam sie czy nie zamówić w trafber, jednak najpierw te musiałbym pogonić komuś kto chce składać wzmak w klasie AB:-)

Dostałem odpowiedź od Pana Lachowskiego:

"Witam,

Obawiam się, że gdzieś musiał powstać błąd. Nie ma możliwoście, że trafo jest głośne przy tak małym obiciążeniu. Tym bardziej, że dotyczy to obu transformatorów.

Obawiam się, że wykonanie nowych transformatorów może nie zmienić sytuacji.

Nasze transformatory, wykonane identycznie z Pańskimi, pracują z powodzeniem w wielu wzmacniaczach klasy A.

Proponuję zwrot zakupionych transformatorów - niestety nie potrafię powiedzieć jaka jest przyczyna takiego stanu rzeczy.

Serdecznie pozdrawiam,

Tomasz Lachowski"

Miło ze strony Pana Lachowskiego ale raczej zależy mi na eliminacji przyczyny niż zwrocie traf i pozostaniu na lodzie. Gdyby był błąd w montażu, jak sugeruje Pan Lachowski, to przecież wzmacniacz by nie działał. W mostku mam diody BYT261PIV1000 no i rify. Jest jakiś prosty sposób żeby przetestować trafo poza wzmakiem nap podłączając w szereg jakiś rezystor? Jeśli tak to jaki i o jakiej mocy go wpiąć?

wazne za gosc wie ze jest problem i teraz jak zwrocisz napewno zechce przylozyc wieksza uwage na to aby nie brumial w klasie A. zawsze mozna domowic (tak jak ja zrobilem) przewymiarowane uzwojenie wtorne (na grubszym drucie) - moze to cos zmienia ze u mnie cisza.

Dzisiaj podjadę na stację benzynowa i kupie 3 żarówki 70W/12V. Połączę szeregowo i zobaczymy czy coś jest nie tak. Jak sie okaże że brumi odsyłam trafa.

Podpowiedzcie mi jeszcze czy obciążać trafo na 5,5A - 3 żarówki 70W 12V w szeregu i 35V napięcie czy na 2A 2 żarówki 24V 70W? Rzeczywiście będzie ok 2A. Można halogeny samochodowe zasilić napięciem zmiennym?

• Pokaż nowe odpowiedzi