Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Trafo zamontowane zwyczajnie - na blaszce w środku śruba a od góry ściśnięte dekielkiem stalowym. Na poprzedniej stronie dałem linka do zdjęć. Tam można zobaczyć.

Żeby nie było że leniwy jestem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy prądzie spoczynkowym 1A na 1 trana jest masakra. Trafa tak pierdzą że z drugiej strony pokoju spokojnie słychać:-(. Muszę poszukać tańszych żarówek 70W. Na stacji BP życzą sobie 19zł/szt dla porównania na allegro są po 5:-)

Ukryta Zawartość

tak prawde mowiac po co ci zarowki? te swieca a tran robi cieplo:) jedno i drugie żre prąd wiec i na zarowkach bedzie pierdziec, niepotrzebnie zaciemniasz sobie sprawe. rafa odeslij i popros o takie do klasy A ktore w/g niego beda ciche. a potrafia bo jak pisalem ja po swojej nocie do nich takie dostalem.

Szczerze mówiąc to nie mierzyłem. Ale tylko na jednym trafie są 4 uzwojenia, na drugim są już tylko 2. Te 4 uzwojenia oczywiście połączyłem ze sobą po 2. Obydwa trafa zachowują się identycznie.

Załacz tylko jedną końcówkę na trafie z dwoma sekcjami,natomiast drugi odłącz i sprawdź czy coś sie zmieniło.Pisałeś, że poszły dymy przy uruchomieniu,co zrobiłes źle?

Napisałeś, że poszły dymy z zabezpieczenia głośników. Co to za zabezpieczenie? Orginalnie w Krellu nie ma zabezpieczenia. Napisałeś też że miałeś problemy z podkładkami izolującymi. Jak teraz wyglada ta izolacja? Zmierz jaki jest pobór prądu przez cały wzmacniacz bo rozumiem, że teraz mierzysz spadki napięć na rezystorach emiterowych. Włącz wtym celu szeregowo do gałęci zasilających rezystory (np. 0,5 Ohm/5 wat) i zmierz na nich spadki napięć.

Kuzyn murzyna

Zadymiło się ale to nic poważnego. Na płytce zabezpieczającej było małe zwarcie i spalił się rezystor w zasilaniu płytki. Dlatego sie zadymił. nie rozumiem co mi da odłączenie jednego kanał jeżeli mam 2 osobne trafa i 2 soft starty. Spotykają się jedynie na gniazdku 230V. Podkładki wymieniłem na ceramiczne i problem zniknął z przebiciem do masy. Nie odpalałem na mikowych. Jedyna możliwość jaka mi przychodzi do głowy to że jest coś nie tak z diodami w mostku ale to troche nieprawdopodobne. Prąd postaram się pomierzyć w wolnej chwili.

Acha na jednym kanale jest podobnie. Wzmacniacz uruchamiałem włączaqjąc 1 kanał i ustawiając go a pożniej odłączyłem 1 i ustawiałem drugi. Im większy prąd tym buczenie większe. Te rezystoru 0,5R 5W wstawić przy ustawieniu prądu 1A na tran?Jak mi sie uda to jutro podjadę do sklepu i kupię takie.

Tak 0,5 Ohma dla prądu 1A na tranzystor. Jeżeli wszystko jest O.K. to spadek napięcia na tych rezystorach powinien wynieść nieco ponad 1V. Oczywiście mówimy o jednym kanale.

Kuzyn murzyna

Coś muszę chyba mieć zchrzanione bo jak mierzę opór pomiędzy masą a + i - zasilania to zawsze pokazuje jakiś opór. Jak zamienię sondy miejscami to też. Chyba tak nie powinno być?

Lepiej. Ale bezpieczniej zrobić to metodą pośrednią tzn. wpiąć rezystory, zmierzyć na nich spadek napięcia i obliczyć natężenie z prawa Ohma. Twój wybór.

Kuzyn murzyna

Jeszcze raz oglądałem zdjęcia twojego Krella. Nie mogę rozpoznać typu mostków prostowniczych które zastosowałeś. I nie wiem czy dobrze widzę ale dlaczego masz dwa na jeden kanał? Mam na myśli ostatnie zdjęcie.

Kuzyn murzyna

Zmniejsz bias do 0,6A na tran czyli ok.0,3V , ustaw O mV na wyjściu przy zwartym wejściu do masy i sprawdź na głośnikach i puszczonej muzie jak gra.Z całego opisu wynika iż masz felerne trafa i pomoże tylko wymiana.

Mostek jest jeden na kanał - to są podwójne diody takie jak w linku poniżej.

Ukryta Zawartość

Z niskim prądem chodzą trafa cicho bez obciążenia są w zasadzie bezgłośne.

Ukryta Zawartość

Ale w głośnikach nie brumi - totalna cisza. Trzeba będzie odesłać trafa. Ehhh... przecież nic innego już nie może być skopane. Wzmak gra jak trzeba, wszystko ładnie sie ustawia...

• Pokaż nowe odpowiedzi