Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś jakiś pomysł na wyliczenie przekrojów bloku chłodzenia wodnego wraz z przekrojami rur? Wymiary boku to: 150x300. Można by złożyć z dwóch płyt miedzianych 10mm lub 15mm ale jakie wyfrezować kanały?

Ale pompę już znalazłem: Grundfos 15-14b.

A chłodnicę można użyć z chłodzeni oleju lub wodną motoru.

widze ze watek krelle przybiera aspekty hydrauliczne:)

warto pamietac ze nie tylko przekroj jest wazny ale rowniez predkosc przeplywu cieczy chodzacej, takie zasady termodynamiki.

pytanie czy faktycznie warto isc ta droga jak i tak zasilanie zajmuje duza powieszchnie wiec mowy o malych wamiarach raczej nie bedzie.

po co komplikowac sobie zycie z frezowaniem kanalow, pozniej trzeba to scisnac/uszczelki>sylikon? a wyprowadzenia -przewody wyprowadzajace>? przesuniecia beda powodowaly zaburzenia przeplywu cieczy. nie lepiej do blachy nosnej przymocowac rurke z plynem> mamy 100% ze plyn sie nie rozleje. gdzies widzialem takie rozwiazanie. mocowanie rurki miedzianej do blachy miedzianej za pomoca licznych dociskow.

>a i jak powyginać rurkę?

aby nie zalamac rurki stosuje sie specjalne glowice i kontrasty do nich. wiec cos o tym bo bylo mi dane pracowac przez pewien czas gdzie sie wyrabialo roznego ksztaltu i srednicy rurki do przewodow klimatyzacyjnych do samochodow.

natomiastmozesz sprobowac wygiac miedz po uwczesnym nagrzaniu nad palnikiem miejsca wygiecia i pozniejszym bardzo szybkim schlodzeniu (np woda) wtedy miedz staje sie bardzo plastyczne i lepsza w obrobce.

A może coś bardziej DIY.

Metoda na wygięcie rurki, co prawda z przed mojej ery, ale przetestowana.

Bierzemy rurkę, klinujemy ją z jednej strony, zasypujemy suchym!!!! piaskiem o jak najniższej frakcji. Podczas zasypywania ciągle ubijamy. Korkujemy z drugiej strony. Tak przygotowaną rurkę podgrzewamy i wyginamy na szablonie. Szablon wycinamy z MDF.

Podobnie robiono za czasów kiedy nie było kształtek, siłowników hydraulicznych itp.

>>wojtekr

może podpasują Ci gotowce miedziane używane w technice CO. Tam można kupić od razu gotowe kształty no i poskładanie jest banalnie proste - palnik + cyna

a zamiast pasty i docisków można taką rurkę przylutować dużą ilością cyny tak aby wypełnić puste miejsca pomiędzy rurką a blachą? Czy cyna ma wystarczający współczynnik przewodzenia ciepła?

z wikipedii:

Sn 6,66 W/(m*K)

Cu 401 W/(m*K)

Al 237 W/(m*K)

Czyli w porównaniu do innych materiałów wypada trochę blado. Do tego doliczyć się powinno współczynnik uwzględniający jakość połączenia i niejednorodność takiego połączenia. Nie wiem jak rozwiązano taki sposób chłodzenia w kompach.

baksik00, 1 Lut 2010, 23:46

>Ma ktoś moze spis elementów ( ile czego ) ? Z góry dziekuje.

ale jest schemat od tego. tak czesto przypominany ze pewnie strone wczesniej tez jest:)

Widziałem na 1 stronie, ale te rysunki są małe i trochę nieczytelne. Niestety, Krell będzie powstawał dość powoli, bo trzeba mieć coś koło 1,5k zł, a to sporo dla studenta:)

Spis z ilością dla 2 kanałów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jako Q111 zastosowaliśmy MJE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój błąd nie doczytałem ale masz podane na spisie jaki idzie tam tranzystor

Vuy czy możesz napisać czy cło musimy płacić jak Ty wysyłasz do PL cz jak paczki przychodzą do Ciebie ?

• Pokaż nowe odpowiedzi