Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli Offset i Bias dają się regulować i nic nadmiernie się nie grzeje, to problem może leżeć poza wzmacniaczem np. w kablu połączeniowym. Poniżej link do poradnika, gdzie są podane m.in. napięcia na tranzystorach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Monoblok już gra ;) dokładnie jak pisałeś, problem był w kablu i to głośnikowym, coś nie stykało po prostu. Czas składać drugi kanał, jest mocno obiecująco już przy 0,5A, a to dopiero połowa! ;)

Informacja dla zainteresowanych kupnem tranzystorów i rezystorów:

- nad-komplet rezystorów Vishay Dale: już sprzedany

- tranzystory NEC 2SC1845/2SA992: już skończyły się (na razie nie przewiduję zamówienia kolejnej partii),

- tranzystory ON Semi MJE15032/MJE15033: powoli kończą się

- tranzystory Toshiba 2SC2238/2SA968: zostało jeszcze ok. 2/3 z zakupionej partii (być może jeszcze ich dokupię).

Wszystkie tranzystory (te już "zaklepane" do sprzedaży, jak i pozostałe) będę parował, o ile wszystko pójdzie gładko z nowo zakupionym, starym testerem Tesli.

Informacja dot. pcb:

w czwartek wieczorem wysyłam zamówienie do Merkar'u z ostateczną ilością zamówionych sztuk. Koszt kompletu (2 szt.) to ok. 125PLN. Nie jest to tania pcb, ale za określoną jakość trzeba zapłacić. Być może inny zakład wykonałby ją taniej, ale nie chciałem zadawać sobie trudu wyszukiwania najlepszej oferty: po prostu zamówiłem tam, gdzie nowyII zamawiał swoje pcb. Jakość wykonania jest dobra, a przynajmniej widywałem zdecydowanie gorsze pcb.

Myślę, że każdy kto zbudował ten wzmacniacz wie czy montował te rezystory. Skoro nikt się nie odzezwał, to znaczy że wszyscy ( a w każdym razie zdecydowana większość) zrobili tak jak było w oryginale, czyli bez tych rezystorów.

Kuzyn murzyna

OK, chodziło mi tylko o to czy bez nich będzie wzmak poprawnie działał ;)

bowiem też zmontowałem bez nich i mam delikatny brum, ale występuje tylko po podpięciu sygnału. Pętla masy jednak odpada z racji, że źródłem jest dac na optyku bez uziemienia, dodanie konda wejściowego nic nie poprawia... mam trochę przydługawe okablowanie ze sterujących do tr. mocy, oraz zasilanie do sterujących, może to być problemem... ;)

Nie sądzę aby ten brum był spowodowany brakiem tych rezystorów. Może powinieneś podłączyć jakieś źródło z wyjściem analogowym i sprawdzić czy ten brum w dalszym ciągu słychać.

Kuzyn murzyna

adigrzelczak

17 Cze 2010, 19:48

Nie, jest w sam raz raczej, w ogóle mam wrażenie, że wzmacniacz gra bardzo neutralnie, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu, jest wyrównany tonalnie, słucha się przyjemnie tej neutralności, której zwolennikiem specjalnie nie jestem ;)

kuzyn55

17 Cze 2010, 21:06

Tak planuję, jeszcze kończe składać drugi kanał, ciekawi mnie czy będe miał z nim ten sam problem.

wojtekr

17 Cze 2010, 21:28

W układzie daca oczywiście odpada bo ten współpracował z kilkoma klockami i problemu nie było, choć przyjże mu się na wszelki wypadek jeszcze raz bo używam traf do symetryzacji ;) Co do samego wzmacniacza to masa jest w gwiazdę i łączy mi się na kondach głównych. Z nich idzie na gniazdo głośnikowe i do płytki wzmaka (krótkie, grube połączenie). Jedynie wejście (sygnał i masa) idzie bezpośrednio na płytkę.

Jak odpalę drugi kanał to dam znać czy problem nadal istnieje. Dziękuję wszystkim za odezwę.

wspac, 17 Cze 2010, 22:02

>ps. do uziemienia podpięta jest tylko obudowa,

sprawdz czy brum ustapi jak odepniesz mase od obudowy, mnie w wielu konstrukcjach to pomoglo.

andrejos1

17 Cze 2010, 22:54

nie podpinam nigdy masy do uziemienia, gdybym już musiał to jednak przez rezystor, ale nie robię tego ;)

właśnie uruchomiłem drugi kanał, minimalnie skróciłem niektóre przewody oraz delikatnie inaczej poukładałem i brumu praktycznie nie ma, tylko po włożeniu ucha w kolumne, więc problem rozwiązany ;)

dziękuję za pomoc!

osłucham się i napiszę coś o brzmieniu...

Z uwagi na to, że jest pare osóbzaintersowanych kupnem kompletu rezystorów Vishay Dale do pcb mojego projektu, niżej otwieram listę. Rezystory będę kupował w Mouser Electronic (Vishay Authorized Distributor). Cena kompletu to ok. 6,5-7,0 EUR + 40EUR shipping do podziału między kupujących (też bedę partycypował w kosztach shippingu). Ci którzy już zamówili u mnie rezystory (z tranzystorami) z mojego pierwszego zamówienia, nie muszą sie dopisywać. Po sparowaniu tranzystorów wyśle im komplet i osobno się rozliczymy według wcześniejszych uzgodnień. Niestety Mouser nie ma rezystorów 25 Ohms (24,9 Ohms)/2W. Te każdy musi kupić we własnym zakresie. Ja będę zamawiał Mills MRB-5Ni 24,9 Ohms 5W 1% w Percy Audio w cenie 2,50USD/szt. Oczywiście chętni mogą z rezystorami zamówić np. tranzystory MJE15032/MJE15033 ON Semi (oryginalne - Mouser jest autoryzowanym dystrybutorem) lub cokolwiek innego.

Lista poniżej.

Zamówienie rezystorów Vishay Dale wzmogło zainteresowanie moim pcb. Oto szczegóły:

- cena ok. 125zł za kpl. (2 szt.)

- zamówienia zbieram do niedzieli wieczorem

- trermin realizacji może przekroczyć 3 tygodnie.

Poniżej lista chętnych.

Jeszcze szczegóły techniczne:

Materiał:

- typ: FR4

- wymiary: 152mm x 139mm

- grubość: 3,2 mm

- folia Cu: 0,100mm

- dwustronna

Soldermaska:

- niebieska

- dwustronna

Cynowanie:

- Hal PbFree

Opis elementów:

- kolor: biały

- jednostronny (Top Layer)

Wiercenie:

- według projektu

Metalizacja otworów

- wszystkie otwory

Obróbka mechaniczna:

- cięcie piłą

Sposób odbioru:

- poczta

wojtekr,

>Czy ktoś z kolegów się orientuje czy węże pneumatyczne lub gazowe można stosować do ciepłej wody?

ale pytanie, uff

węże pneumatyczne i gazowe, to dwie rożne konstrukcje, ogólnie gazy sa obojetne i niebezpieczne - więc mało danych

ale generalnie dla gazów technicznych pierwsza temperatura zmieniająca podejście do sprawy to 60stopni

oczywiście wszystko się zmienia wraz ze wzrostem ciśnienia.

dla gazów w 98% stosuje się rury bezszwowe.

natomiast ciepła woda w pojeciu potocznym to ok 35-50stopni, powyżej jest goraca, a potem 'nazwa' to już różnie w zalezności od ciśnienia

w domu, do podlewania ogrodu, można;

ale do zadań związanych z zagadnieniem bezpieczeństwa ludzi i sprzetu, to nie.

Lista na rezystory Vishay Dale CMF60 (tolerancje i ppm: FHEK, FKEK i BHEB - wykaz w moim BOM):

- JKoch

- adigrzelczak

- Kuzyn55

- Waldi_06

męczę temat chłodzenia wodą spotkałem się z dużą ofertą 1/2" rozwiązań pneumatycznych jak i gazowych (kuchenki etc) i nie wiem czy można tak po prostu to zastosować. Niby temperatura nie powinna przekraczać 60 st.

Waldi06- możesz wstawić tego linka do zegara a z mouser.com- to będzie dla potomnych

dzieki

Oto jak wygląda lista rezystorów Vishay Dale, które będziemy zamawiać. Łączny koszt 6,61EUR. Na liście nie ma rezystora 25 Ohms/2W, ponieważ nie jest obecnie dostępny (tylko na specjalne zamówienie), którego realizacja zajmie kilka tygodni i doliczona będzie dodatkowa opłata (o opłatach dodatkowych w następnym wpisie).

Ukryta Zawartość

post-24884-100000019 1276989842_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamówienia na inne podzespoły, niż komplet rezystorów Visha Dale - jak wyżej - będę przyjmował pod n/w warunkami:

- zamówienie z forum musi zawierać tylko i wyłącznie numer podzespołu i zamawianą ilość; numer podany jest w kolumnie "Mouser Part No." (trzecia kolumna od lewej);

- zamówien typu kondensator 100nF/250V czy układ NE532 nie będę przyjmował, ponieważ baza Mouser na zapytanie typu 100nF/250V zwróci mi np. 50 pozycji róznyh typów i róznych producentów kondenstorów, a nie jestem w stanie póxnie emailowo uzgadniać z każdym o jaki kondensator chodzi;

- status podzespołu podany w kolumnie "Availability" (ósma kolumna od lewej) musi zawierać informacje "In Stock + liczba" - pierwsze zdjęcie poniżej;

- status podany w kolumnie "Availability" typu "Non-Stocked Lead-Time 10 Weeks" oznacza, że podzespół zostanie dosłany za 10 tygodni i zostanie doliczona opłata Backorder w wysokości 49EUR - drugie zdjęcie poniżej;

- podobnie status podany w kolumnie "Availability" typu "Non-stocked" oznacza, że podzespół nie jest dostępny i nie można go zamówić.

Ukryta Zawartość

post-24884-100000017 1276994664_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musimy ustalić procedurę składania zamówień i rozliczeń finansowych; proponuję następującą kolejność działań:

1. otwarcie zamówienia w Mouser;

2. zbieranie zamówień z tut. forum (tydzień, dwa tygodnie, miesiąc ???) - wykaz zamawianych podzespołów proszę wysyłać w wiadomościach forumowych;

3. zamkniecie zamówienia w Mouser i opublikowanie na forum, w celu ewentualnej weryfikacji;

4. wysyłka do każdego zamawiającego listy zamówionych podzespołów (tabela xls) z numerem mojego r-ku bankowego i kwotą do zapłaty według kursu Citi Bank z tego dnia;

5. po wpływie wszystkich przelewów - to ważne, aby nikt się nie opóźniał, z przykrymi skutkami dla pozostałych, składam zamówienie do realizacji, płacę wartość zamówienia (Merchandise Total) + koszt shippingu z mojej karty kredytowej;

6. po otrzymaniu przesyłki z Mouser, konfekcjonuję podzespoły wg zamawiających i wysyłam (standard: koperta bąbelkowa), chyba że uzgodnimy, że czekamy na pcb i wówczas wysyłam pcb + podzespoły razem w jednej kopercie.

Dla mnie osobiście ważne jest, aby wpłaty od zamawiających następowały możliwie w krótkim czasie, ponieważ chciałbym uniknąć sytuacji, w której na skutek różnic kursowych zapłacę wiecej, niż suma kwot wyliczonych w wysłanym każdemu zestawieniu. Aczkolwiek, przy niesprzyjających i gwałtownych zmianach kursu Euro, może wystąpić konieczność dokonania dopłat.

Pozostaje jeszcze ustalić, jak długo zbieramy chętnych do tego zbiorowego zamówienia, czyli kiedy zamykamy listę. Proszę o propozycje (mi się nie śpieszy, dostosuję się).

• Pokaż nowe odpowiedzi