Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Może pokusimy się o taki układ zabezpieczający do naszych wzmacniaczy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tutaj można się zapisać na kit/płytkę =>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich po dluuuuuuzszej niz przypuszczalem przerwie ;)

Hmmm...wlasnie zdazylem zauwazyc ze zostalem zalatwiony ''odmownie'' w temacie kondensatorow ''Rify'' nieladnie panowie... bedziecie organizowac powtorne zamowienie?

co do naszego zamowienia to musze ''wejsc na obroty'' bo jestem wciaz ''on hawaiian time'' ;))) wiec potrwa to chwilke bo mam troszke obowiazkow zanim przejrze nasze zamowienie i zweryfikuje wszystko wiec prosba o chwile cierpliwosci ;)

pzdr

Vuy

witamy

przerwa faktycznie troszkę się wydłużyła.. ale najważniejsze iż będzie można lada moment ruszyć dalej , kondensatory to "szybki zryw wątkowy" w akcie desperacji związanej z brakiem wiadomości od kolegi

z kondensatorami problem polegal na tym ze w elfie byly tylko 43szt (teraz sa 3) kolejne maja byc za okolo 16 tygodni (tak zostalem poinformowany) a ze w elfie byly najtaniej wiec zorganizowalem takowe zamowienie (nota bene udalo mi sie je dzis wyslac wiec pierwsze paczki powinny byc juz w poniedzialek)

ale mimo ze juz mam swoje kondensatory moge zorientowac sie w temacie dostepnosci w innych miejscach tych kondensatorow i poprowadzic dalej to zamowienie ale potrzebna jest kilku chetnych lub wieksza ilosc kupowanych kondensatorow aby mozna bylo wynegocjowac dobra cene.

odnośnie kondów a myśleliście o Kendeli z serii KO1 problem jest taki że trzeba kupic też większą ilość

jeżeli byli by chętni na Kendeli to ja się piszę na 4-6szt.

>vuy

Kiedy można spodziewać się finalizacji zamówienia ? jaka jest szansa iż do końca czerwca się z tym uporamy , tym bardziej iż wpłaty dokonane i nic praktycznie nie stoi na przeszkodzie - no chyba iż jest inaczej ?

to cieszy ze poczta działa sprawnie. mysle ze kazdy z was dzis powinien dostac bo wszystkie razem wyslalem.

tak dla informacji bo pewnie kazdy z was bedzie cos kombinowal z transformatorami to zamowilem w toroidy.pl 2 trafa 2x26V 400VA oraz 1x9V 10VA kazdy (pomyslalem ze warto miec taki odczep okolo 9 volt dla zasilania diody, wentylatora lub ukl soft startu np.) wersja full audio plus przewymiarowane uzwojenie wtorne dla napiec 26V to cena 175 netto (213,5zl brutto) /szt

tylko ze czas oczekiwania to do 30 dni (dzwonilem i sie dowiedzialem ze male zamowienia sa robione w wolnych chwilach przerobowych wiec moze to potrwac do 30 dni a moze byc znacznie krocej (mam nadzieje) )

moze to dobry pomysl.

kto bedzie bral trafa niech szybko rozpoczyna liste a ja bede negocjowal cene. teraz cena jednostkowa to 214zl brutto plus 25 albo 30zl przesylka.

jesli powstanie taka lista do kilku dni bedzie mialo jeszcze sens (z mojej strony oczywiscie) negocjowac cene.

dla otuchy:

1. andrejos1

Panowie mała uwaga - skłądamy krella ksa50 mkII. Tam zasilanie wynosi +-50V więc potrzebujemy uzwojenia 2x35V. Po wyprostowaniu otrzymamy ok 50V. było już to w wątku. Pozdrawiam

PS. Kondy doszłym. Dzięki

A czym się rózni wersja mk2? Bo w mk1 jest 2x26.

Power supply info: Transformers, Capacitors etc

The original KSA-50 (and KSA100) were both true dual mono amplifiers all the way back to the line cord.

In the original Krell it was ~37.5 VDC, bias ~1.9A per channel, ~60w/8ohm class A, ~75w/8ohm class AB

People have built these unmodified with 39VDC

Transformers:

Krell used a 400va transformer per channel, ie two per stereo chassis. In the course of production they used both toroids and EI transformers so no big deal there.

A normal KSA50 channel has ~37v rails. This requires 2 secondaries at ~26v AC, or 52v center tapped. A minimal transformer for two channels would be about 400va, you'd want more for driving low impedance loads.

wlasnie zmienilem zamowienie w toroidy, mam nadzieje ze nie bede musial tego odwracac...

a gdzie kolega VUY?????? juz dwa tematy do wypowiedzi na niego czekaja:)

dla przypomnienia - kiedy zamowienie moze ujrzec swiatlo dzienne, a drugie jakie naprawde powinno byc napiecie na tym wzmacniaczu???

No tak ale mając uzwojenia 2x26V dostaniemy ok 36v DC. 50V spokojnie wystarczy. No 40 już bym się bał zaryzykować. Ja robię krella zgodnie ze schematem. Wiem że ludzie na diy audio wprowdzili mnóstwo zmian. Płytki na samplach odpaliłem na +-50v i wszystko jest ok. Fakt że bez tranów mocy ale drivery przeżyły.

No tak ale mając uzwojenia 2x26V dostaniemy ok 36v DC. 50V spokojnie wystarczy. No 40 już bym się bał zaryzykować. Ja robię krella zgodnie ze schematem. Wiem że ludzie na diy audio wprowdzili mnóstwo zmian. Płytki na samplach odpaliłem na +-50v i wszystko jest ok. Fakt że bez tranów mocy ale drivery przeżyły.

Ciepło było ale bez radiatora. Przykręciłem kawałek blaszki aluminiowej o grubości 2mm i wymiarach 70x30mm. Było gorące ale jak założę radiatorek będzie ok.

Ciekawe jak faktycznie ma być z tymi napięciami. Mógłby Vuy zawitać i rozwiać wątpliwości. Jedno trafo już mam w domu, a drugie pewnie na dniach przyjdzie. Obydwa zamówiłem po 35V w wersji audio. Jak sie okaże że za dużo to sie strasznie zdenerwuję:-)Trzeba będzie rozkuwać żywice i odwinąć kilka zwojów.

• Pokaż nowe odpowiedzi