Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

dla krellomaniaków ;)

tak wygląda KSA-50s od środka - jak widać jest znacznie bardziej rozbudowana

foto 1) flaczki - z lewej (na front panelu) układ dynamicznego dostosowywania biasu

foto 2) pod główym PCB jest kolejne - głównie rezystory emiterowe

foto 3) to widać wielkość puchy z trafem (z dwoma trafami?)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-29-100002317 1245176723_thumb.jpg

post-29-100002318 1245176723_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to jest "układ dynamicznego dostosowywania biasu"?Do czego służy?No widać że wersja z 50S to już trochę inna bajka. Ale Panowie - nie kombinujmy już. Jak na początku zostało ustalone robimy 50mkII.

adigrzelczak, 16 Cze 2009, 21:02

>Co to jest "układ dynamicznego dostosowywania biasu"

to taki proekologiczny patent zmniejszający prąd tranów końcowych w zależności od wysterowania - ten ma 3 poziomy przełączane skokowo (nie jest to coś podobengo do new class A, czy class-AA) tak, żeby końcówka chodziła w klasie A a przy tym niepotrzebnie się nie grzała (bo grzeje się to dość sporo - zresztą sami zrobicie to się dowiecie ;))

Wojtek gdzie dałeś mostki prostownicze? Na zdjęciu które kiedyś zamieściłeś niestety nie widać. Dobry pomysł miałeś z kondami. Ja przymocuję do płyty z bakielitu lub tekstolitu.Tranzystory będę miał przymocowane pod radiatorem więc przedody będą krótkie. Masz możliwość zamieszczenia dokładniejszego zdjęcia?Może nawet od spodu?

Ja mam nadzieję że jak zrobię na moich 2 radiatorach - "pustakach" + 2 wentylatory to 50st nie przekroczy;-)Ale widze że w 50s już rezystorów Dale nie ma. O iledobrze kojarzę to chyba vishay.

Rezygnuje z budowy Krella.Sprzedaje trafa i moduły

Ukryta Zawartość

Chetnych zapraszam na PW.

Ukryta Zawartość

wojtekr - obawiam sie ze jak vuy sie nie odezwie w najblizszym czasie to koledzy zaczna tracic cierpliwosc. osobiscie chce w tym czekaniu wytrzymac jeszcze do konca nastepnego tygodnia (mysle ze sie uda) a pozniej chyba bede musial cos zaczac kombinowac albo zakladac listy na wspolne zamowienia w Polsce.

nota bene - czy posiada ktos dobry i sprawdzony schemat parowania tranzystorow bipolarnych MJ15003/4 ?

proszę układ do parowania tranów mocy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , co do zamówienia również czekam do końca przyszłego tygodnia :-(

Ukryta Zawartość

jak nie wyjdzie z Vuy'e (chociaż mam nadzieję, że będzie ok) to ustalmy gdzie to można kupić, kto to sparuje i wtedy dokonam zakupu i wyślę do sparowania.

Co do rezygnacji to dopóki nie będzie wiadomo, że to zamówienie nie wyjdzie (czyli możemy założyć koniec przyszłego tygodnia) to kasę trzymam. Wpłatę traktuję jako akceptację tej formy zamówienia i ponieważ rezygnacja ma wpływ na wszystkich z zamówienia czekam do końca założonego terminu. Po tym czasie kto chce to się wycofa a z resztą osób sklecimy nowe zamówienie na przykład w kraju

Czy dobrze myślę?

Mam vfd (mam z resztą ich więcej mogę się podzielić) selektor i potek- PGA na atmedze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzis juz dokonalem pierwszych zakupow do ukladu parowania tranzystorow, jak uda mi sie dokonczyc wszystko przed polowa nastepnego tygodnia moge sie zabowiazac sparowania tranzystorow.

miałem zamiar wycofac się z zamówienia dzisiaj,(minął ponad miesiąc bez żadnych konkretów i dat realizacji, poprostu nic, zamrożona kasa) ale skoro padł termin, przyłączam się do decyzji - koniec przyszłego tygodnia i ani dnia dłużej

ja myślę że te na płytce głownej powinniśmy sparować. One mają baaaardzo duży wpływ na dźwięk. Chociaż nie wiem w jakim stopniu beda miały w tym układzie. Jak moj ojciec robił wzmacniacze z elektora to miało ogromne znaczenie.

Piotrek fajny ten układ. A masz może dostęp do poprzedniego numeru czasopisma. Z tego co jest napisane to tympoprzednim moglibyśmy pomierzyć pozostałe trany małej mocy.

pilot jest, wyswietlacz taki:

Ukryta Zawartość

całość bez PGA ale z pilotem około 200zł

może trochę mniej zależy od kondów i takich tam

Ukryta Zawartość

wojtekr, 17 Cze 2009, 15:59

>jak nie wyjdzie z Vuy'e (chociaż mam nadzieję, że będzie ok) to ustalmy gdzie to można kupić, kto

>to sparuje i wtedy dokonam zakupu i wyślę do sparowania.

>

>Co do rezygnacji to dopóki nie będzie wiadomo, że to zamówienie nie wyjdzie (czyli możemy założyć

>koniec przyszłego tygodnia) to kasę trzymam. Wpłatę traktuję jako akceptację tej formy zamówienia i

>ponieważ rezygnacja ma wpływ na wszystkich z zamówienia czekam do końca założonego terminu. Po tym

>czasie kto chce to się wycofa a z resztą osób sklecimy nowe zamówienie na przykład w kraju

>

>Czy dobrze myślę?

A to ciekawe,nikt nic niemówił że niebędzie można się wycofać.Ja terminu dotrzymałem wpłacając pieniądze.Niemam pretensji do nikogo ze sie tak ciągnie i niewiadomo jak się skończy więc chyba nikt niepowinien mieć pretensji,że rezygnuje tymbardziej że jest juz dawno po terminie w którym miało być realizowane zamówienie.

Co to da ,ze poczekamy do końca przyszłego tyg.Może nawet wszystko będzie kupione,a gdzie parowanie,itp.Vuy najwyrazniej niema czasu tego przeprowadzic.

Dlatego tak jak pisze damper uważam,ze to"zamrożone pieniadze"

• Pokaż nowe odpowiedzi