Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Vuy najwyrazniej niema czasu tego przeprowadzic.

>Dlatego tak jak pisze damper uważam,ze to"zamrożone pieniadze"

moze i zamrozone ale w zacnym celu, sam czekam aby dalej skladac wzmacniacz ale nawet nie pomyslalem o tym w ten sposob i uwazam ze nie warto sie w ten sposob zniechecac. po prostu juz dawno wydalismy na to pieniadze i ich juz nie ma i basta. zamowienie forumowe to nie sklep gdzie sie idzie i kupuje od reki tu wiele zalezy od czasu kilku ludzi.

czasem ktos ma czas i zrealizuje cos szybciej a czasem cos wyskoczy i musi sie wszystko odwlec o miesiac. ja to rozumiem i nie mam zamiaru sie wylamywac i proponuje kazdemu odczekac jeszcze kilka chwil. jak nic nie wypali od strony kolegi vuy to zamowienie zostanie zrealizowane przez jednego z nas. (moze i satysfakcja wieksza bedzie ze sie nie poddalismy)

co do wycofywania swoich pieniedzy ktore i tak kazdy z nas juz poswiecil na ten cel uwazam ze owszem kazdy moze to zrobic (ma takie prawo) ale jest to malo solidarne teraz gdy mamy robic wspolne zamowienie (wiadomo ze gdy wiecej osob tym zawsze cena mniejsza a liczba osob juz zostala zdeklarowana) a zamowienie i tak dobiegnie konca, jak nie poza granicami kraju to w kraju.

To i ja się wypowiem. Uważam że andrejos1 ma rację. Wydaje mnie się, że jeżeli on jest faktycznie taki rewelacyjny a myślę, że jest bo nawet ludzie z diyaudio go zachwalają, to warto jeszcze trochę poczekać. Ja już za dużo w niego zainwestowałem żeby teraz się poddać. Trafa, kondy, radiatory a jutro jadę kupić aluminium na obudowę. Tyle czekaliśmy to i do końca przyszłego tygodnia poczekamy. Jeśli Vuy sie nie odezwie to trudno. Mam nadzieję,że się nie obraził za kondy. I tak nie było możliwe zrealizowanie tak dużego zamówienia. Poza tym my tu w Polsce jesteśmy "trochę" biedniejsi od rodaków na obczyźnie. Dla mnie stawka, którą zaoszczędziliśmy była znacząca.

I jeszcze jedno. Optował bym za tym żebyśmy tranzystory kupili albo u producenta czyli w on semi a ewentualnie Toshiby w elfie, albo w farnellu. W tym ostatnim nigdy nie zamawiałem a jedynie słyszałem tu i tam. Piszę to ponieważ niektórzy wspominali o TME.Oni niestety sprzedają podróby a rozumiem że nie o to nam chodzi. Panowie cierpliwości...jeszcze troszeczkę. Sam już nie mogę wysiedzieć na d**** ale jakoś jeszcze daję rade;)

Ja tu niechce nikogo zniechecać.Chce sie poprostu wycofać z tego projektu i tym samym zamówienia.Po 1,5 roku kompletowania Krella wyszło ze cały tor mam juz zbalansowany także padnie najprawdopodobniej na jakiegoś Passa.

czy moge prosic o wrzucenie schematu do parowania tranow jeszcze raz (moze nie na rapidshare a na przyklad www.megaupload.com czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

z rapidshare juz sie nie da sciagnac:

"This file is neither allocated to a Premium Account, or a Collector's Account, and can therefore only be downloaded 10 times.

This limit is reached.

To download this file, the uploader either needs to transfer this file into his/her Collector's Account, or upload the file again. The file can later be moved to a Collector's Account. The uploader just needs to click the delete link of the file to get further information."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Optował bym za tym żebyśmy tranzystory kupili albo u producenta czyli w on semi

w on-semi się nie da kupić kompletów- gadałem z nimi

czyli zostaje farnell lub elfa

Co rozumiesz przez słowo "kompletów"? Nie wiem ile sztuk bedziemy zamawiać ale jak zamówimy np 50szt mpsa42, 50szt mpsa52 itp to nie wyślą w tak małych ilościach?

Jak byśmy zamawiali w farnellu a mieliby elementy na stanie we Wrocku to zawsze mógłbym do nich podjechać. Mam to nie-szczęcie mieszkać we Wrocławiu

zanim cokolwiek kupimy z jakiegos zrodla to proponowalbym kupno po 1szt i sprawdzenie czy to zreczywiscie oryginaly. Inaczej to wszyscy mozemy ladnie poplynac...Nawet w TME sa sprzedawane podroby tranow, wiec nie ma tak latwo

no ja się ciągle zastanawiam czy nie zostawić sobie MJ15024/25. Mam 16szt oryginałów i szczerze to wątpię czy usłyszę różnicę między nimi a MJ15003/4.

co do tych zniekształceń to możliwe ale prawdopodobnie tylko w pomiarach i to pewnie setnych części procenta ,ale ja na pewno nie usłyszałbym tego , niestety :-(

Witam, Panowie ja się deklaruję kasy nie wycofywać. Kasa wydana ale na zacny cel. Za rogiem takiego wzmaka od ręki nie kupimy a i satysfakcja z DIY będzie większa. Nadchodzi sezon ogórkowo-urlopowy i ludzie mają różne inne zajęcia - cierpliwości. Zanim pozbieram wszystkie graty do kupy to pewnie i jesień mnie zastanie a i wieczory wtedy dłuższe. Nasza siła tkwi w zespole, w pojedynkę taki projekt ciężko uciągnąć. Jak zaczniemy się wykruszać to wyjdzie z tego... no wiadomo co a nie Krell. Jak się Vuy odezwie (dobrze by było aby się zadeklarował albo w tę albo wewtę) to super a jak nie to musimy sobie radzić sami. Niestety z mojej strony koledzy bardziej zorientowani w temacie mogą liczyć jedynie na wsparcie moralne i współudział finansowy w zamówieniu. Dobrze by było aby koledzy znający się na rzeczy rzetelnie sparowali trany bo to połowa sukcesu. Stawiam sześciopak za pomyślność tego przedsięwzięcia... ale dopiero po sparowaniu!

adigrzelczak, 17 Cze 2009, 18:27

>Piotrek fajny ten układ. A masz może dostęp do poprzedniego numeru czasopisma. Z tego co jest

>napisane to tympoprzednim moglibyśmy pomierzyć pozostałe trany małej mocy.

2 całe numery PE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja mam pytanie do kolegow...

w tym calym parowaniu musimy zalozyc/wyznaczyc najpierw prad przeplywajacy przez tranzystor. Sory za laickie pytanie, ale jak to zrobic? Zakladamy jaki ustawiony jest bias i jadac od tego zalozenia przeliczamy prad plynacy przez trany..?

>>wojtekr, 17 Cze 2009, 23:52

zlac to... mozemy w razie czego zrobic taki myk, ze ty wezmiesz paczke MJ15003 a ja na inny adres/inne miasto MJ15004. Plusem zakupow w On-Semi jest to ze mamy 101% pewnosci co do oryginalnosci tranow. Nawet jesli kupimy wiecej i nam zostanie, to mozemy:

1) odsprzedac na alledrogo

2) podobierac pary i miec na zapas, "w razie czego"

Chciałem tez dodac taka uwagę. nie wiem czy samo parowanie tranów coś nam da. żeby układzik działał jak trzeba musielibysmy sparować tranzystory PNP i NPN co jest bardzo ciężką sprawą. Na rezystorach R18, R19, R20 i R21 powinniśmy mieć takie same spadki napięć aby prąd płynący przez tranzysory kolejne (czyli te w parach) był równy. Jak wiadomo NPN i PNP bedą różne, więc trzeba zrobić tak żeby wyrównac prądy. Tutaj jest dioda zenera i reyztory. W układach elektora był tranzystor i dioda led. Dzieki temu diody się dobierało takie same natomiast prądy ustalało za pomocą wzmocnienia tranzystora przy ledach. Co o tym myślicie?

O ile dobrze pamiętam to możan było kupić tylko MJ15003 a nie mozna było MJ15004, to chyba nie zależy od firmy ale mozna to przetestować. Zobaczę co mogę kupić i ktos innyhc niech tez zobaczy

Kurde na DIYAUDIO chyba chcą mnie przekonać o tym, że przy moim zasilaniu czyli trafo 450VA i 2x35VAC nie uzyskam klasy A. Nie znam na tyle angielskiego technicznego. Więc licze na Was

You will end up with a high bias ClassAB amplifier capable of ~200W into 4r0 and ClassA output for loads >=16r0

>You will end up with a high bias ClassAB amplifier capable of ~200W into 4r0 and ClassA output for

>loads >=16r0

czyli: skonczysz na wysokim pradzie spoczynkowym clasy AB wzmacniaczu zdolnym na 200W dla kolumn 4 ohm`wych oraz clasie A dla powyzej 16 ohm

A macie pomysł co zrobić żeby uzyskać klase A przy 8Ohm. Kurde jak oni to liczą. niby trafo 450W za małe. Kurde przecież nawet przy mocy 100W w klasie A z zasilacza pobierane jest 400W więc jest jeszcze 50W zapasu na trafie. Nie kumam ich obliczeń naprawdę. Oni to mnoża jeszcze razy 2?

• Pokaż nowe odpowiedzi