Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

adigrzelczak, 20 Cze 2009, 13:58

>Panikujemy bo takie 2 trafa to dla mnie 1/3 wypłaty. Niestety takie pieniądze zarabiaja w polsce

>inżynierowie po studiach:-/

>

>Ale wyższy bias = wyższa moc czyż nie?

ja to wszystko rozumiem i nie trzeba mi przypominac...

dlatego dzieki temu zamowieniu mozesz kupic mj15003/4 po ok 11zl a nie po ok 20zl ale to jest i tak nic w porownaniu do tranzystorow ktore ja kupowalem do swojego NAP135 czyli BDY58A

Toshiby bo ja 8 lat temu placilem po 14GBP za sztuke!!! ;)

wiec nie narzekajcie tak bardzo;)

tak wyzszy bias to bedzie odrobine wieksza moc ale problem by byl gdybys mial 50V juz pod obciazeniem a tak to z mojego doswiadczenia wiem ze ci to spadnie w okolice 45V i te +/-5V nie sa tutaj juz takie krytyczne

;)

dokładnie większość rozbija się o kasę - niestety. Przyznam szczerze iż tego typu projektów (myślę o wkładzie finansowym) nie robię co roku ,i może dlatego można odczuć w moich wpisach nutkę niecierpliwości oraz "paniki" i nie wynika to wcale z przywar narodowych , lecz jedynie z ostrożności bezpośrednio wynikającej z ograniczeń finansowych

piotr_37, 20 Cze 2009, 14:12

>dokładnie większość rozbija się o kasę - niestety. Przyznam szczerze iż tego typu projektów (myślę

>o wkładzie finansowym) nie robię co roku ,i może dlatego można odczuć w moich wpisach nutkę

>niecierpliwości oraz "paniki" i nie wynika to wcale z przywar narodowych , lecz jedynie z

>ostrożności bezpośrednio wynikającej z ograniczeń finansowych

i to jest naturalne kolego Piotrze;)

mnie tez by tu nie bylo gdyz ja etap budowy tej konstrukcji mam juz dawno za soba (wciaz jej tylko slucham i porownuje do innych teraz np. do lampowego McIntosha Mc275;) ale jak juz tu gdzies wspomnialem mam dobrych kolegow ktorzy systematycznie od okolo pol roku przypuscili atak na mnie wiec ile mozna odpierac atakow... w koncu ustapilem i dlatego min. to tu ''walkujemy'' ;)

pzdr

Vuy

aha bylbym zapomnial...

czy bedziecie organizowac nastepne zamowienie na RIF-e?

bo przyznam ze troszke mnie to zmierzilo jak zobaczylem ze zrobiliscie zamowienie beze mnie pomimo tego ze jestem od samego poczatku na liscie na te kondensatory?

;)

znalazlem info na stronie ''madral.net ''ze Fukushima Futaba MPC-71 ma zywotnosc 1000h przy 70deg wiec troche kiepsko do klasy A...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chyba ze to bledne info...

;)

Ukryta Zawartość

vuy-> ja mogę taki zamówienie zrobić. Napiszcie ile szt potrzebujecie.

Andrejos1 możesz mi dać namiary na tego gościa z elfy- może jakoś podciągniemy do poprzedniego zamowienia?

w

wojtekr, 20 Cze 2009, 19:27

>vuy-> ja mogę taki zamówienie zrobić. Napiszcie ile szt potrzebujecie.

>Andrejos1 możesz mi dać namiary na tego gościa z elfy- może jakoś podciągniemy do poprzedniego

>zamowienia?

zadzwon na dzial sprzedarzy w elfie (numer na stronie sie znajduje) i popros o numer kontaktowy do handlowca Pawła Supierza. mnie do niego wtedy skierowali i znim wszystko zalatwialem.

email do niego: [email protected]

dla tych, ktorzy jeszcze nie wiedza jak zamocowac T03 do zwyklych radiatorow nie wchodzac zbyt gleboko w koszty...http://www.diyaudio.com/forums/attachment.php?s=&postid=901814&stamp=1146061771

POLECAM

Tylko że tamta blaszka na której są trany ma 4-5mm jak dobrze odczytałem, więc chyba łatwiej będzie użyć kątownika 5mm a jeśli się nie sprawdzi to połączyć w T-ownik.

wojtekr, 20 Cze 2009, 20:14

>Saczek nie mam tam konta

oj warto go zalozyc:)

a tu zdjecie z linku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

konankombo, 20 Cze 2009, 20:27

>Tylko że tamta blaszka na której są trany ma 4-5mm jak dobrze odczytałem, więc chyba łatwiej będzie

>użyć kątownika 5mm a jeśli się nie sprawdzi to połączyć w T-ownik.

oczywiscie ze latwiej. Pytanie tylko czy tak latwo znajdzie sie katownik z polka o grubosci 4-5mm. Wersja dla bogatych to taka, ktora zrobil andrejos1 i przedstawil na stronie 43 tego watku. Jedna z najlepszych, bo tylko 1 dodatkowa rezystancja dochodzi (katownik - radiator). Natomiast jest takie katowniki nie sa dostepne to trzeba frezowac z niezlego puca alu i prawie 50% to wiory spisane na straty.

ostatnio kupowałem płaskownik 100x10x200 i kosztował 10 zł więc nawet ten pucek nie będzie super drogi. Oczywiście dochodzi frezowanie ale nadal można to gdzie nie gdzie zrobić za rozsądną cenę

Tak siedzę i sobie myślę że chyba jednak rozkuję żywicę i odwinę kilka zwojów z uzwojenia wtórnego trafa a poźniej zaleję na nowo. Wątpię czy aż tyle spadnie to napięcie przy wytęrzeniu trafa w zaledwie 60%. Ehh...

Co do mocowania tranów mam trochę inną koncepcję ale ciężko to opisać niestety.

Ale ja jestem głupi pod takimi względami. Posłuchampomyślę że fajnie alepomyślę też że.... z niżsym napięciem mogłoby być jeszcze lepiej:-)Taka już moja natura. Prześpię się z tym i zobaczę. Już nieraz przewijałem trafo - oj palce bolały, ale efekt był zawsze dobry. Często jak rdzeń mi buczał to wrzucałem go do lakieru a pożniej nawijałem wszystko od nowa. Z czasem doszedłem do tego że jak buczy to lepiej dowinąć kilka zwojów do pierwotnego niż zalewać lakierem;-) Myślę ze z tym też sobie poradzę:-)

że sobie poradzisz to niewątpie, jednak mimo wszystko pośpiech bywa złym doradcą jak sam powiedziałeś przy toroidach nie jest tak strasznie odwinąc kilka zwoi tak że zawsze zdążysz, ale co fakt to fakt spotkałem się z opinią iż wzmakowi wychodzi na lepiej zasilanie niższym nap. z zapasem prądowym niż zwiększanie nap. z małą rezerwą prądu , zresztą współczesne wzmaki tak mają wysokie nap. na wtórnym typowa budżetówka made in japan

Piotrek ja się nie boję o zapas prądu. Tego będzie dużo i na zasilaniu i na tranzystorach. Sam Vuy napisał że wytrzymują 20A! Radiatory też spokojnie powinny oddać ciepła, zwłaszcza że z wiatrakami będą. Chodzi mi o to że to wysokie napięcie może źle na dźwięk wpłynąc.Trafa są duże i mam obawy że nawet jak bias będzie duży to napięcie nie spadnie za mocno. Właśnie przypomniałem sobie o magicznej skrzyneczce w domu a jest nią - autotransformator:-)Zjadę z napięciem tyle ile trzeba i zobaczymy. Nie wiem tylko czy mocowo mi wytrzyma.

o zapasie prądu to nie bezpośrednio do Ciebie wiem jakie mamy trafo i że maja rezerwę prądowa , pisałem o opinii na ten temat jaka znalazłem w necie , a z autotrafem dobry pomysł , zresztą fajna żecz zawsze takowy chciałem posiadać

Zwróc tez uwagę na to że w ksa 50 były malutkie radiatorki. Stąd też pewnie takie opinie krążące na internecie. Moze faktycznie się wstrzymam. Trochę więcej mocy jeszcze nikomu nie zaszkodziło;-)A będzie się grzałobomoje kolumienki mają 6 Ohm mimo że producent podaje 8;-)

Wersja dla bogatych to taka, ktora zrobil andrejos1

alez panowie to ze w automotiv pracuje (ktore z reszta przechodzi teraz powazny kryzys) nie znaczy ze moge sobie robic sztaltowniki ze zlota:)

tak jak pisalem placilem 200zl razem z frezowaniem powierzchni radiatora, natomiast mysle ze dorobienie takich ksztaltownikow nie powinno przekroczyc 150zl. fakt nie jest to malo ale czasem moze "nasunąć powieki na sen" )

Ja trany będę zakładał tak jak na zdjęciu w linku. Na płaskowniku 4cm na 2 cm na 21cm. płaskownik będzieprzewiercony na wylot tak żeby wsadzić nóżki. Nóżki są za krótkie, żeby wystawać na wylot więc nawiercę też otwory od boku tak, żeby wsadzić przewody a lutował będę przez te otwory od dołu, które do połowy grubości płaskownika będą większym wiertłem rozwiercone tak aby grot wszedł. Wszystkie otworu będą na wszelki wypadek wyścielone koszulkami teflonowymi. Tutaj wąskiego gardła napewno nie będzie.

też kiedyś przeglądałem tą stronkę i całkiem sympatyczne te THRESHOLD-y no i mocowanie tranów spok , generalnie podoba mi się taki design prosty i elegancki kiedyś chorowałem na sprzęt Boba Carvera też mniam, mniam :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi