Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś jeszcze nie ma traf do krella? Sprzedam poniżej moich kosztów te zalewane trafa z telto bo zależy mi na czasie.

PS. Sorry że robię tutaj "handelek"

to moze rozwijajac temat traf:

na schemacie ksaII jest napiecie 50V (wiem ze byl to juz poruszany temat ale wciaz mnie martwi jeden szkopul. ja osobiscie bez obciazenia mam 43V (pewnie siadzie do 40 jak sie obciazy) ale na schemacie jest napisane ze prad gałęźi powinien miec 0.9A. czy te 0.9A ma sie do tych 50V czy jest niezalezne od napiecia?

kolega wyzej uruchomil juz krella na innych troche tranzystorach ale pisal ze ma okolo 0.63A czy to jest poprawna wartosc?

to nieistotne , regulujesz biasem na którym możesz zejść z prądem spoczynkowym do klasy AB aż do klasy A pomiar robisz poprzez zmierzenie spadku nap. na rezystorach emiterowych jeżeli nie będziesz mógł uzyskać większego prądu zmniejszysz rezystancję

a tak dywagujac na ten temat to jakie sa rezultaty podniesienia pradu spoczynkowego do np 0.8 lub 0.9 A? w jaki sposob wpluwa to na dzwiek?

To ja się również dołącze z pytaniem do doświadczonych o to czy wariant z jedną parą tranów wyjściowych będzie miala wpływ na strukturę dźwięku przy np. napędzaniu zestawu o efektywności 86dB ? Jak myślicie ? Oczywiście moc wyjściowa będzie odpowiednio mniejsza (dla mnie akurat parametr mało istotny) ale jakie oszczedności np. trafach, objetosci obudowy (mniejsze radiatory) ? Rozważam właśnie taki wariant...

Panowie,

Co do brzmienia, to im lepiej wygrzany tym lepiej a zwiększenie prądu spoczynkowego wpływa na możliwość oddania mocy w zadanej klasie przy zastosowanym obciążeniu i poborze mocy. W klasie A moc dostarczona do wzmacniacza Pcc = Ucc*Icq = Ucc^2 / RL, moc przekazana do obciążenia Pl = 0.5*Ilm^2 *RL ( dla pełnego wysterowania Pmax = Icq^2*RL / 2 = Ucc^2 / 2RL), moc tracona w kolektorze Pc = Pcc - Pl, Pcmin = Ucc^2 / 2Rl, Pcmac = Icq*Uceq = Ucc^2*Rl, sprawność N = Pl / Pcc ( maksymalnie 50% faktycznie 10 - 25%) - czyli sygnał wejściowy podawany na dany stopień wzmacniający powoduje, że przez element aktywny tego wzmacniacza płynie prąd przez cały okres T sygnału sterującego, to wzmacniacz pracuje w klasie A (nawet jak nie ma sygnału to wzmak robi za grzałkę :).

Pzdr

PS.

W literaturze Feszczuka jest wyjaśnione bardzo przystępnie.

przyjemnej lektury :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

może ktoś niema ;)

Ukryta Zawartość

Witam szanownych forumowiczow.

Od dluzszego czasu skladam clon Krella. Na razie mam polutowane plytki. Bram mi tranzystorow (serca wzmaka), radiatorow i obudowy.

Ostatnio na allegro znalazlem oto taki radiator. Nie jest on tani, ale moze uzbieram na niego. Moje pytanie do was jest takie. Czy mozna wykorzystac ten radiator do budowy Krella? Pytam dla tego, ze radiotor ten ma szczegolna ceche. Kazdy tranzystor jest umieszczony na odzielnym kawalku radiatora. W taki sposob nie ma termicznego polaczenia miedzy tranzystorami tego samego kanalu. Jak w takim przypadky bedzie dzialac system stabilizacji termicznej. Gdzie umiescic tranzystor Q111? Na tranzystorze ktory najbardziej sie grzeje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--Gdzie umiescic tranzystor Q111? Na

>tranzystorze ktory najbardziej sie grzeje?

jesli tranzystory sa parowane jak i rezystory emiterowe maja dokladnie taka sama wartosc to kazdy tranzystor bedzie grzal sie tak samo wiec Q111 mozesz zamontowac przy jednym z tych tranzystorow mocy.

>lolo234

dlaczego chcesz zastosować tylko 1 parę wyjściową ? z ekonomicznego punktu to niewielki zysk w porównaniu do całości a jeżeli chodziło by o wydzielanie ciepła to po prostu ustawisz mniejszy prąd spoczynkowy aby wzmak pracował w klasie AB jednak sądzę iż mija się to z celem to jest konstrukcja opracowana do pracy w klasie A ,a do AB jest wiele innych sprawdzonych i może nawet lepszych. No i przede wszystkim nie byłby to klon KSA50 jedynie kolejny wzmacniacz o powszechnie znanych rozwiązaniach układowych.

Widzę, że nie bardzo rozumiecie o co mi chodzi. Mam zamiar zrobić klasę A z prądem spoczynkowym 0,9A ale tylko z jedną parą komplementarną na wyjściu (zamiast dwóch w oryginale).

Miałbym prośbę do osób które już uruchomiły wzmak o to ażeby posłuchały go odpinając jedną parę tranów, czy są jakieś niedostatki np. w zakresie niskich f. Z mojej (skromnej) wiedzy twierdzę że nie powinno mieć to żadnego znaczenia, oczywiście poza mniejszą mocą.

>lolo234

Wydaje mi się że nie ma sensu budować klona krela na 1 parze tranów wyjściowych bo musiałbyś przeliczyć wartości R127 / 128 ponieważ były policzone dla pracy tranów wyjściowych w konfiguracji równoległej. W takim przypadku należało by przeprojektować układ do pracy w układzie single - ended z mocą oddawaną 7-10W. A to już inna koncepcja i inny wzmacniacz.

pzdr

>Peter_

Wydaje mi sie ze wartości tych rez. emiterowych tranów sterujących będzie taka sama, bez względu na ilość par tranów końcowych, one polaryzują tylko odpowiednio ich bazę. Oczywiście im więcejk par, tym bardziej będzie obciążony sterujący, ale wystarczy zwiększyć moc rez. emiterowego.

NApięcie polaryzacji będzie zawsze takie samo bez względu na ilość tranów końcowych. Zauwż także że ludzie na diyaudio budują KSA50 również z wieloma parami - większymi niż 2. Chodzi im oczywiście o większą moc ale pozostałe parametry wzmacniacza powinny zostać takie same.

>wojtekr

Pisałem już wcześniej, mniejsze trafa, mniejsze radiatory co w efekcie: mniejsza obudowa. W szafię to ja trzymam ubrania :)

Pozdrawiam

> Witam.

A jezeli trany nie sa parowene. To czy ten radiator da rede? Czy cala stabilizacja termiczna polega na tym zeby q111 mial tericznie polaczenie z tranami koncowki, czy moze ona polega na tym, ze trany koncowki mocy npn i pnp powinny miec termiczne polaczenie miedzy soba i dodatkowo pomiedzy q111?

nick30, 13 Paź 2009, 23:17

moja wypowiedz dotyczyla oczywiscie sytuacji gdy tranzystory sa parowane i przez kazdy przeplywa dokladnie taki sam prad. jesli nie jestes pewien tranzystorow musisz zastosowac polaczenie termiczne miedzy nimi i tranzystorem Q111

>lolo234

Odnośnie Re sterujących czyli Rb wyjściowych - zasada jest taka, że przy jednej parze Rb = X a przy 2 parach lub więcej Rb x/2 (tak mnie w szkole uczyło) :)

Witam again;)

maly ''update'' ;)

Poniewaz ''wpadlem'' na kilka dni (do poniedzialku jak dobrze pojdzie;) i jestem od wczorajszego popoludnia to pare spraw posunelo sie do przodu;)

Mamy nareszcie komplet elementow wiec zarowno brakujace mje15032(ta sama seria) jak i nieszczesne Dale 24,99R juz sa u mnie;)

nastepna sprawa to:

mamy pomierzone wszystkie TO3 (MJ15003/4) oraz wszystkie mje15032(npn),a mje15033(pnp) sa po dzisiejszym dniu na finiszu ;) tak wiec pozostanie ''drobnica'' z ktora chcialbym sie uporac ASAP (as soon as possible) najlepiej do poniedzialku jak mi nic nie przeszkodzi;)))

po dotychczasowych pomiarach wyglada ze ''sparowania'' mozemy sie spodziewac na poziomie m-dzy 5 a 10% co jest wynikiem wiecej niz bardzo dobrym ;)(mam nadzieje ze malosygnalowe nie zaniza tego poziomu;))

pozdrawiam wszystkich

Vuy

ps.

na lyk-endzie jak czas pozoli to wrzuce jakies fotki;)

lolo234, 13 Paź 2009, 15:00

>>Peter_

>Wydaje mi sie ze wartości tych rez. emiterowych tranów sterujących będzie taka sama, bez względu na

>ilość par tranów końcowych, one polaryzują tylko odpowiednio ich bazę. Oczywiście im więcejk par,

>tym bardziej będzie obciążony sterujący, ale wystarczy zwiększyć moc rez. emiterowego.

>NApięcie polaryzacji będzie zawsze takie samo bez względu na ilość tranów końcowych. Zauwż także że

>ludzie na diyaudio budują KSA50 również z wieloma parami - większymi niż 2. Chodzi im oczywiście o

>większą moc ale pozostałe parametry wzmacniacza powinny zostać takie same.

>

>>wojtekr

>

>Pisałem już wcześniej, mniejsze trafa, mniejsze radiatory co w efekcie: mniejsza obudowa. W szafię

>to ja trzymam ubrania :)

hmmm...

drogi kolego niestety ale musze cie ''rozczarowac'' bo parametry tej konstrukcji ulegaja dosc diametralnym zmianom brzmieniowym w zaleznosci od min.ilosci stopni wyjsciowych... to ze koledzy na diyaudio sobie ''ekserymentuja'' to jest naturalne ale ilu z nich mialo/ma okazje porownac te ''eksperymenty'' do oryginalnego brzmienia ksa50??? ;)))

ksa50 jest jak dla mnie ''idealnie wywarzonym kompromisem'' pomiedzy iloscia stopni wyjsciowych, jego brzmieniem, neutralnoscia i sprawnoscia tak wiec nie jedna para i nie trzy, a dwie i to takich jak w oryginale jesli rozmawiamy o klonie ksa50, a nie o ''warjacjach na temat'' ;)

napisales:

>Pisałem już wcześniej, mniejsze trafa, mniejsze radiatory co w efekcie: mniejsza obudowa. W szafię

>to ja trzymam ubrania :)

a ja dodam - a w efekcie ''mniejszy dzwiek'' czyli zapomnij definitywnie o ''bottom end'' i krell-owskiej ''scianie dzwieku'' uwierz mi lata temu dawno sprawdzone...;)

jak juz tu kiedys wspomnialem juz ksa 100 ''lezal'' jesli chodzi o ''top end'' i mikrodetale w porownaniu do ksa50 (pomimo znacznie wiekszej mocy).

Natomiast co mnie bardzo cieszy to widze ze koledzy z watku docenili potrzebe zastosowania ''akumulatorow'' od Rif-y w zasilaniu;))) te kondensatory sa warte ''every penny'' ;)))

pozdrawiam

Vuy

wspac, 11 Paź 2009, 13:32

>Czy brzmienie Krell'a mocno zmienia się w trakcie nagrzewania?

ksa50 jak kazda ''szanujaca'' sie klasa A potrzebuje czasu aby ''zlagodniec'' i ''zanalogowiec'' i jesli chodzi o ten wzmacniacz to okolo 30-40min i mamy ''analog haven'' ;)))po tym czasie temperatura sie stabilizuje i nie ma znaczacych zmian ;)

andrejos1, 11 Paź 2009, 12:45

>a tak dywagujac na ten temat to jakie sa rezultaty podniesienia pradu spoczynkowego do np 0.8 lub

>0.9 A? w jaki sposob wpluwa to na dzwiek?

''smoothness''to bedzie wlasciwe okreslenie czyli lagodnosc i gladkosc ''zaokraglanie kontorow'' ''analogowienie'' i jeszcze wieksze ''kopyto'' po dole ;)

moj ostatni ''bryka'' z ~1,5A ale to trzeba miec jak ''odparowac'' ;))))))

pzdr

Vuy

• Pokaż nowe odpowiedzi