Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

1. Czy ktos z was sie orientuje jakie diody dajemy przy tranzystorach? jesli zwykle prostownicze to czy wystarczy cos ala 1N4007? na schemacie z delta audio oznaczone jako d201 d202 a na schemacie mkII jako d5 i d6. rozumiem ze montujemy je w powietrzu obok tranzystorow mocy...

2. jak wyglada sprawa z kondensatorami C110 i C111 na schemacie delta audio (na mkII ich nie ma a na pcb jest dla nich miejsce) ?

diody 1n914 a kondonki można dać chyba nie zaszkodzą ? typ diod podałem z którejś wersji schematu którą posiadam, wg.pdf ultrafast czyli jakaś szybka .

andrejos1, 5 Lis 2009, 08:14

>i tu kolega Vuy poruszyl temat nad ktorym sie wczoraj zastanawialem. przylutowalem kable 2,5mm^2 do

>zaciskow oczkowych przykreconych do Riff, ale wartosc tego przekroju wydała mi sie uboga do reszty

>mojego zasilania. tak wiec 2,5mm^2 idzie jako zasilanie do pcb, a osobnymi przewodami 4mm^2 pod

>tranzystory mocy. mysle ze to sluszna koncepcja.

mysle ze tak bedzie optymalnie ;)

piotr_37, 5 Lis 2009, 17:12

>diody 1n914 a kondonki można dać chyba nie zaszkodzą ? typ diod podałem z którejś wersji schematu

>którą posiadam, wg.pdf ultrafast czyli jakaś szybka .

tak diody w tych miejscach to najlepiej cos z szybkich ale bez przesady bo w tym miejscu to nie jest ''rocket science'';)

jesli chodzi o C110 i C111 to tak mozna tutaj dac ale nie wiecej niz 4,7uF(sprawdzone) i absolutnie zadne elektrolity tylko dobrego MKT lub ''PIO'' ;)

ja mam u siebie jak pamietam 1,5uF ''pio'' od mallory i ma to bardzo delikatny wplyw na ''detal'' ''in plus'' oczywiscie ;)

jest w tym miejscu pewna analogia do ukladu Aleph-a Passa ;) ale porownywanie tych dwoch konstrukcji pod wzgledem wydajnosci w ''low end'' byloby nie na miejscu ;)))

aha

''so far so good'' ;)))

zostaly jeszcze ''TO3'' i DALE ;)

pozdrowienia

Vuy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17546-100001263 1257463994_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dot. zakupu kondensatorów RIFA, 47000uF/63V, 67-662-65.

jak widać niebawem możemy się spodziewać komplecików od Vuy-a (chylę czoło), tak więc nadchodzi czas na realizacje zamówienia na kondensatory.

Jak na razie na liście chętnych znajdują się:

1. hi_aro

2. lolo234

3. wuwu4

Jeżeli zdecyduję się ktoś na zakup to zapraszam!.

W poniedziałek składam ponowne zapytanie do Elfy(od ostatniego zmieniła się ilość).

Zbiórka pieniążków planuję do 12.11.2009 (czwartek)

hi_aro

>macqw

oscyloskop zbędny ,na forum było już to wałkowane również w wątku.Ja zrobiłem to najprościej zasilacz w obwodzie kolektora (jako źródło prądowe) łącznie z amperomierzem , i w bazie bat. plus potek i rezystor oraz uA pomiary w trzech-czterech punktach 0,5A 1A 1,5A 2A tylko trany na porządnym radiatorze.

Witam ponownie ;)

Niestety mialem awaryjny wyjazd na kilka dni ale po powrocie w piatek spedzilem pracowity lyk-end nad naszym zamowieniem i niedawno skonczylem tak ze mamy finisz ;)))

Komplety jak juz wspominalem sa ponumerowane od 1 do 20 z tym ze tyczy sie to tylko tranzystorow gdyz zgodnie z lista jest 17 kompletow pelnych tzn.rezystory plus tranzystory.

kol.''wojtekr''zamowil dwa pelne komplety wiec nr.1 i nr.2 beda dla niego.

kolejne ''pelne'' komplety ida w dowolnej kolejnosci.

W pozostalych przypadkach kol.''zigi'' zamowil 2 komplety tranzystorow i jeden komplet rezystorow dlatego jego komplet zawiera jeden komplet rezystorow i dwa tranzystorow o numerach nr.3 i nr.18.

kolega ''wlodas'' zamowil jeden komplet tranzystorow i rezystory 24,9R x 4szt oraz 100R x 12szt tranzystory do tego kompletu maja numer 19.

Kol.''V343'' zamowil 1,5 kompletu mje15003/04 (po 6 szt) i reszte tranzystorow w jednym komplecie oraz 1,5 kompletu rezystorow 24,9 R x 6szt i 0,5R x 12szt, oraz 12,1K x 2szt i 475R x 2szt - jego komplet ma nr.20.

prosze o sprawdzenie czy wszystko sie wszystkim zgadza gdyz na tygodniu bede zalatwial kuriera z przesylka do kol. ''wojtekr'' ;) oplata nie bedzie potrzebna gdyz zrobimy zaplate przy odbiorze tak ze juz rozliczycie to sobie wspolnie;) cena nie powinna przekroczyc 20gbp.

pozostaje nam jeszcze do rozliczenia 15% vat za tranzystory gdyz reszte oplat granicznych i celnych za rezystory juz rozliczylem w firmie tak ze tutaj jest ok ;)

kwota za tranzystory dla was to 2599zl netto (tak mam w rozliczeniu) wiec 15% z tej kwoty to 389,85zl trzeba podzielic ta kwote m-dzy ilosc kompletow i wyjdzie ile przypada na kazdego zamawiajacego.

najlepiej gdyby kol.''wojtekr'' zebral ta kwote w calosc i przelal do mnie na konto tak bedzie najwygodniej mysle ;)

ponizej zalaczam ostatnie fotki z ''placu boju'' ;)

pozdrawiam wszystkich

Vuy

Ukryta Zawartość

post-17546-100000317 1258335128_thumb.jpg

post-17546-100000318 1258335128_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze pare fotek ''balastu'' do przesylki choc jeszcze jej nie wazylem ale pare rzeczy powinno wejsc dodatkowo ;)

na fotkach wspomniane trafka w pelni ekranowane o wysokosci tylko 38mm pochodzace z profesjonalnych tunerow broadcast-owych z tego co pamietam maja 2x 15V 2x 5V i jeszcze chyba dwa napiecia

na drugiej fotce radiatory o duzej wydajnosci i wymiarach 11cm x 3cm i glebokosci 8,5cm mysle ze sie przydadza;)

pzdr

Vuy

Ukryta Zawartość

post-17546-100000315 1258335709_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aha i taka ciekawostka ;)

jest to czesc cyfrowego dekodera broadcast-owego audio ktorego integralna czescia jest oczywiscie DAC;)

ten na fotce to 18bitowy Crystal CS4328KP wiec mozna w oparciu o ta pcb dosc prosto zbudowac niezly dac;)

na pcb jest wszystko lacznie z konwersja i/v na ne5532 ''signeticsa'' wyjsciem audio rca i xlr oraz wskaznikiem wysterowania poziomu wyjsciowego i wzmacniaczem sluchawkowym (widac gniazdo sluchawek)

na pcb jest tez koder s-pdif crystala CS8402A-CP wiec mozna go wykorzystac do ''wyrzucania'' s-pdif na zewnatrz ;)

brak jest jednej rzeczy, a jest nia odbiornik s-pdif i ten trzeba sobie dobudowac ;)

na ostatniej fotce jest taka pcb tylko odcieta by me ;) do potrzebnego wymiaru z zamontowanym ''na pajaka'' STA120 jako odbiornik s-pdif. zrobilem to jakis czas temu dla zabawy i dzialalo bez zarzutu ;)

po uruchomieniu mozna pobawic sie w ''tunning'' ukladow wyjsciowych, ale dzwiek od razu jest bardzo obiecujacy;)

do uruchomienia ukladu potrzebne tez jest zasilanie + - 15V i +5V.

trzecie gniazdo rca ktore w orginale jest wyjsciem s=pdif mozna wykorzystac jako wejscie ;)

jest to raczej zabawa dla bardziej zaawansowanego diy z racji montazu smt no i koniecznosci zaadoptowania dowolego odbiornika s-pdif do tego ukladu, a to wymaga posiedzenia z dokumentacja tych kostek ;)

dla kogos z kolegow moze to byc fajna zabawa ;)

pzdr

Vuy

Ukryta Zawartość

post-17546-100000312 1258337244_thumb.jpg

post-17546-100000313 1258337244_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się, czy można by zastosować chłodzenie wodne w KRELL-u, np takie:

Ukryta Zawartość

post-6888-100000305 1258361989_thumb.jpeg

post-6888-100000306 1258361989_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>ManieX

może i starczy, lecz pompa wodna .... troszkę przegięcie nie mówiąc o szumie pompy.Miałem kiedyś wodne w kompie jak bawiłem się overclocingiem i powiem iż pompa plus ciecz chłodząca jest to znaczny wydatek (mówię o porządnym) nie wspominając o zabudowie i późniejszym uzupełnianiu cieczy.

proponuje aby kolega wojtekr przeliczyl kwote doplaty (cła) aby mozna bylo przed dostarczeniem przesylki z anglii byc na czysto i oczekiwac w nastepnym tygodniu czesci juz u siebie.

p.s. podziekowania dla Vuy ze "wkomponowal" cło z reszty komponentow w firme:)

p.s.2. mam nadzieje że ten wpis nie stanie sie podstawą do zarzutów za machloki:)

No i OVER!!!!

Klon zajął właściwe miejsce na półce i gra... I pięknie jest. Teraz zabieram się za bufor lampowy.

Pozdrowienia dla wszystkich :)

PS.

Wymieniłem trany na MJL21193/94 - zaryzykowałem i kupiłem w TME!!! Muszę przyznać, że jestem w szoku bo 1. Oryginały a 2. po pomiarach rozrzut w granicach 3% !!!! Szok, TME pozytywnie mnie zaskoczyło!!

Na 6N6P, udam się do Pana Lampy na Gotarda przy bazarku, ona ma bardzo dobre ruskie lampy, wymieniłem w Mesa Bogie na ruskie i gra lepiej (więcej mięcha się pojawiło), oczywiście to końcówka gitarowa :))

Witam ponownie ;)

Widze ze trafka znalazly juz wlascicieli to b fajnie;)

ale czyzby nie bylo chetnego na ''pobawienie'' sie prawie gotowym dac-em na cs4328 za free?;)

jesli chodzi o nasza przesylke to przygotowalem wszystko dla kuriera na czwartek rano ale niestety utknal w korku na autostradzie (chyba jakis wypadek) i nie dal rady dojechac na umowiony czas a ja musialem niestety awaryjnie tego dnia wyjechac( wrocilem wczoraj;)wiec odbior przesunal sie na czwartek w nadchodzacym tygodniu.

tym razem bede na 100% na miejscu wiec wszystko powinno byc ok;)

tak mysle ze mozna by bylo ubezpieczyc wam ta przesylke ''just in case'' i oplata za wartosc 500gbp (to gorna granica u kuriera bez ingerencji bezposredniej firm ubezpieczeniowych)wynosi 5gbp wiec zastanowcie sie.

ja korzystam z firmy kurierskiej o b.starych tradycjach siegajacych konca wojny wiec jest to firma sprawdzona i wiarygodna lecz trzeba uwazac gdyz jest sporo innych podszywajacych sie pod nia i uzywajacych w nazwie slowo ''eagle'' ;)

tutaj adres na strone do tej ''wlasciwej'' moze komus sie przyda ;)

Ukryta Zawartość

pzdr

Vuy

Ukryta Zawartość

andrejos1, 18 Lis 2009, 01:11

>proponuje aby kolega wojtekr przeliczyl kwote doplaty (cła) aby mozna bylo przed dostarczeniem

>przesylki z anglii byc na czysto i oczekiwac w nastepnym tygodniu czesci juz u siebie.

>

>p.s. podziekowania dla Vuy ze "wkomponowal" cło z reszty komponentow w firme:)

>p.s.2. mam nadzieje że ten wpis nie stanie sie podstawą do zarzutów za machloki:)

hmmm...;)

tutaj drogi kolego nie ma zadnych ''czarow'' ;) po prostu w firmie mam stala oplate niezaleznie od wartosci przesylki wiec przy duzych ilosciach jest to jak najbardziej oplacalne, a przy malych raczej nie ;)

zostalo to rozliczone jak najbardziej legalnie ''fifty-fifty'' ;)

pzdr

Vuy

piotr_37, 22 Lis 2009, 12:03

>>vuy

>Witamy - dobre info :) , wezmę tego DAC na razie robię na WM8742 ale jak złożę to za jakiś czas

>spróbuję na CS.

ok dac jes twoj kol.Piotrze ;) bedzie tak jak jest na zdjeciu z wskaznikiem poziomu wyjsciowego i xlr-ami.

bedziesz potrzebowal dorobic zasilanie +5V i +-15V oraz odbiornik s-pdif;) filtr cyfrowy cs ma juz wewnatrz;)

pzdr

Vuy

Juz dawno nie zaglądałem na forum a tu taka miła niespodzianka:-) Zmieniłem ostatnio robotę i już w 100% rozumiem Vuy'a i jego poślizg. Ciągłe nieplanowane wyjazdy, siedzenie po godzinach etc. Żeby tylko udało się wygospodarować czas na skonczenie klona.

Vuy czy pamiętałeś podczas pakowania przesyłki o osłonkach na tranzystory dla mnie?

Dzięki za sparowanie

Pozdrawiam

Adam

• Pokaż nowe odpowiedzi