Skocz do zawartości
IGNORED

niedrogi zestaw 5.0/5.1

misiekWawa

Rekomendowane odpowiedzi

No zestawik przyjemny ale to już parę groszy trzeba dorzucić. Wracając do tych decybeli to i fs-250 i fx-300 mają po 90, więcej ma tylko f-280 (91) i f-360 (93) ale to już wielkie krowy, wyglądu zero i oprócz basu podobno nic ciekawego nie oferują.

duża skuteczność miałem na myśli takie kolumny,lub inny model,moźe nie są piękne,i do stereo nie specjalnie,ale pod kino

Klipsch Reference RF-52 II

Typ obudowy: Bass-reflex

Moc ciągła / szczytowa: 100 W / 400 W

Efektywność: 96 dB

Impedancja: 8 Ω

Pasmo przenoszenia: 36-24000 Hz

Częstotliwość podziału zwrotnicy (wysokie) 1700 Hz

Głośnik wysokotonowy: 25, tytanowa membrana zamknięta w obudowie Tractrix® Horn

Głośnik niskotonowy: 2 x 133

Wymiary ( W x S x G ): 938 x 172 x 365 mm

Waga: 17,5 kg / szt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to może taka propozycja?

Ukryta Zawartość

maja 93dB no i cena atrakcyjna. niestety w moim media markcie go nie ma ani w dwóch pobliskich sklepach audio wiec nie mam na razie okazji posluchac, musze szukac gdzies dalej. co sadzicie o tym modelu? ktoś tego sluchal?

podobno magnat to już nie jest to samo co 10-15 lat temu.

Ukryta Zawartość

Tiaaa... 96dB z dwóch głośniczków 5'' z pasmem od 36Hz... I to w 8R... Drugi cud nad Wisłą?

Ukryta Zawartość

może trzeba posłuchać tych klipsch.

Ukryta Zawartość

Ja się odsłuchu nie czepiam, kiedyś słyszałem jakiegoś większego brata z basem z boku, to grało OK. Trochę nienaturalnie, ale OK.

Natomiast ostro czepiam się parametrów w karcie. O ile w te 90dB Stxa mogę uwierzyć, to w te 96 to za chiny ludowe. Nie można porównywać efektywności tych kolumn na podstawie parametrów. Te 96dB jest wyssane z palca :( Pasmo od dołu zresztą też. Zresztą 24kHz z tubki pewnie też.

stx u mnie gosciły rok i nie wiem czy miały te 91 db ale to były słabe kolumny,charczały nie dało się ich słuchać głośniej do godz 12 wszystko bardzo dobrze powyżej tragedia fs-250.

12 to dopiero połowa,i od tej godz dopiero wzmacniacze zaczynają grać.

Byłem zwolennikiem tej firmy,ale wytrzymałem rok,może aż ,bo nie chciałem oddac ich za bezcen,reasumując te kolumny nadają si,e jak najbardziej do spokojnego cichego grania,i do małych pomieszczeń.

Jak ktoś szuka kolumn do nagłośnienia sporych pomieszczeń niech sobie je odpusci ,FX-300 maja więcej mocy inne głosniki,o innych stx tych zwykłych najtańszych nie warto pisać,po prostu grają.

Moj faworyci do kina to Klipsch,Paradigm,Mordaunt Short,B&W,oraz Taga Platinium,która sprawdza sie dobrze i w stereo,podobnie jak B&W

Cenowo najbardziej optymalne są własnie Platinium.

Cały zestaw 5,1 można kupić za około 4,5-5 tys i w tej cenie nie ma konkurencji,ze względu na wykonanie wygląd,oraz to co sobą prezentują.Powyżej tych 5 tyś można juz poszukać czegoś lepszego,tańszymi kolumnami tak naprawde nie ma co sobie zawracać gitary,bo po pewnym czasie kolumny pójda pod młotek,pisze tu o ludziach którzy faktycznie maja dobry słuch i wiedza o co chodzi w tej zabawie,dla zwykłego Kowalskiego który kupuje kino dla wyglądu,i od niedzieli,nie ma znaczenia co kupi,moga być to najtańsze połyskujące amplitunery,oraz kolumny,jak ktoś oczekuje już jakiegoś ambitniejszego grania wydanie 10000 zł na zestaw kina to absolutne minimum.

Ja się odsłuchu nie czepiam, kiedyś słyszałem jakiegoś większego brata z basem z boku, to grało OK. Trochę nienaturalnie, ale OK.

Klipsch nie ma brata z basowcem z boku...

to w te 96 to za chiny ludowe.

Wiesz w jaki sposób mozna uzyskać wysoką skuteczność głośnika?

Klipsch nie ma brata z basowcem z boku...

To może coś pochrzaniłem, dawno było. Pamiętam że grały Klipsche (tubka mi się mocno w pamięci zapisała) i że grało OK.

Wiesz w jaki sposób mozna uzyskać wysoką skuteczność głośnika?

Z małych rozmiarów i osiągając przy tym dobre zejście? Nie wiem. Ale jeśli się da to się chętnie dowiem.

Nie wiem

Dlatego nie neguj że jest to ne możliwe.

Podłącz do jego wzmacniacza Klipsche i inne głośniki. Zauważysz że Klipsche grają głośniej. Więc ich skutecznośc to prawda. Czy sięga ona aż takiej wartości nie wiem. Na polskich serwisach nie ma testów, ale na niemieckich lub amerykańskich dało by się znaleźć pewnie zmierzone wyniki.

Pomiarów klipscha jakoś za dużo nie ma...

Myślałem że się czegoś ciekawego od kolegi dowiem :(

Dlatego nie neguj że jest to ne możliwe.

To sprawdź sam jak bardzo prawdopodobne są te parametry, nic nie będę ci sugerował.

Zadanie domowe:

RS52: Obudowa BR, litraż ok. 35l czyli na szt.18l (dużo jakoś, podejrzewam głośnik o relatywnie wysokim qts i niskie strojenie)

2 głośniki dają 96dB, czyli na sztukę 93dB/szt/W/m,

Zadanie 1: Znajdź głośnik, który ma 5'' i przy takiej obudowie da sie zestroić do f3=36hz. Jak znajdziesz, to zobacz jaką ma efektywnosć.

Zadanie 2 znajdź głośnik który ma 93dB i zobacz jaki f3 przy w miarę liniowym paśmie można z niego uciągnąć.

RF52 miałem i są efektywne, ale czy aż na 96db, raczej wątpię. Jeśli 3db oznacza 2-krotny wzrost głośności, to raczej na pewno tyle nie mają. Ale z pewnością mają efektywność 90db lub lekko ponad.

W tym przedziale cenowym rozważyłbym propozycję jaką oferuje skandynawska firma Audio Pro, mianowicie mowa o zestawie Avanto HTS 5.0 Kolumny świetnie sprawdzają się zarówno w stereo jak i kinie domowym. Fronty zostały dodatkowo wyposażone w boczne przetworniki niskotonowe o średnicy 20 cm, co sprawia że bas jest szybki i punktowy, bez zbędnego dudnienia. Bardzo dynamiczne kolumny grające żywym dźwiękiem, dostarczą niebywałych wrażeń osłuchowych. W wielu testach klasyfikowano je jako kolumny z wyższych przedziałów cenowych. Uwagę przyciąga niebywały design i konstrukcja, zestaw występuje w 4 wersjach kolorystycznych, czarnym, orzechowym, czarnym lakierze oraz białym połysku.

Ukryta Zawartość

Zapraszam do kontaktu z naszym sklepem, chętnie udzielimy indywidualnej rady w doborze zestawu.

Pozdrawiam

Damian

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.