Skocz do zawartości
IGNORED

GOODMANS/CARY 300B/GRAMOFON J.SIKORA

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nie kochac wzm na lampe 300B ,zaczne w tym watku czesto pisac i dodawac zdjecia najlepszych i najpiekniejszych wzm integra i monoblokow na lampe 300B,jak

wiadomo ta lampe wszyscy chcieli skopiowac i w trazystorach i produkujac inne lampy, ktore mialy tak samo dobrze grac,ale nikomu sie nie udalo skopiowac tego

pieknego czaru i miodu na srednicy, ktore sa w lampach 300B,jest jeden recenzent, ktory kocha wzm SET to nasz Marek Dyba i cale szczescie ze go mamy.

To przyklad monoblokow, ktore tryskaja pieknem ,moze ktos je sluchal?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jaki ma być?

Toć to polskie forum, przaśne, grajdołkowe, ale krajowe!

Recenzentów mamy narodowcowych ;o)

wielu Polakow tak jak ja nie mieszka w Polsce,dlatego co polskie dobre tak cieszy za granica polonie,bardzo sie ciesze jak polscy producenci odnosza sukces i jak

jest w podobnej nawet cenie sprzet itd,a jakoscia dorownuje tym zagranicznym to wole wszystko co polskie

Moje Tweetery zostaly zamowione i oplacone w nowym roku beda juz cieszyc moj sluch i oko,ciesze sie ze spelniaja sie moje marzenia i kolumny Goodmansy beda ukoncz-

one.

Tutaj Tweeter tez bardzo fajny,moze koledzy dodadza jakies ciekawe zdjecia,bo ladny tweeter na kolumnie to ladna gradka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prosze bardzo moje glosniki wysokotonowe do moich kolumn glosnikowych GOODMANS (Twin Axiette 8) ktore beda identycznie wygladaly jak te tu na zdjeciach:

Ukryta Zawartość

post-30415-0-25208100-1450772633_thumb.jpg

post-30415-0-45053200-1450772750_thumb.jpg

post-30415-0-11584100-1450772431_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widac ze ta firma nie odpuszcza w temacie,piekne tweetery:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tannoy ST100 Supertweeter

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mirek10

Co to za tweetery będziesz miał ?

Zdjecia juz zamiescilem a w srodku beda zainstalowane glosniki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tych "walcach" obudowie znajduja sie tez odpowiednie kondensatory,wszystko wykonuje Janusz Sikora jak widac na zdjeciach, ktore zamiescilem wczesniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Juz opowiadal, do tego wypowiedzi kilku osob m inn Hirka Wrony o powrocie mody na winyle na calym swiecie. Pan Janusz prezentowal swojego gramiaka, byly rowniez ujecia z jego warsztatu.

I zwrocenie uwagi na audiofilizm oparty o czarna plyte.

Konto w trakcie usuwania

Wspominał też o samym Mirku

moze kiedys wspomni.... jak cos kupie od niego,bo jak narazie wszystko kupilem z drugiej reki, ale wykonane przez niego,nie stac mnie na nowe takie sprzety

Mirek oglądaj wydarzenia na Polsacie będzie Sikora o gramofonach opowiadał.

kiedy mozna to zobaczyc?

Powiem szczerze, warsztat Sikory to zaplecze złomowiska, jak on mógł coś takiego pokazać w telewizji, mojego kolegi pracownia kowalska bardziej profesjonalna jest, i czysto.

...tak to widziałem i tak to odebrałem.

Powiem szczerze, warsztat Sikory to zaplecze złomowiska, jak on mógł coś takiego pokazać w telewizji, mojego kolegi pracownia kowalska bardziej profesjonalna jest, i czysto.

tam gdzie sie dobrze robie tam wiory leca,akurat nie widzialem tego programu,moze uda mi sie odwiedzic przed wystawa AVS w przyszlym roku Janusza Sikore,to wszystko

zobacze i poslucham muzyki w warunkach domowych z innych zdjec i relacji nie widzialem aby cos z pracownia nie bylo tak.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najmnieszy i najtanszy model gramofonu tej wspanialej firmy a jak pieknie wykonany:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To niech zacznie wykuwać gramofony ,pewnie będą lepsze od gramofonów Sikory.
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Przesadzasz....

Widziałem na filmie fabryki Thiela , Avalona i nawet MBL i tam też szału nie ma ...ot ..zwykłe małe fabryczki .

U Sikory to głownie precyzyjny warsztat mechaniczny , to że wygląda jak warszat samochodowy to nic złego .

Ważne są maszyny i wiedza konstruktora ..i to, że robi to sam , a nie u znajomego tokarza po godzinach ;))

U Sikory to głownie precyzyjny warsztat mechaniczny

Nie chcę być złośliwy, ale korzystam z bardziej mikrometrycznych technologii...jaki precyzyjny, nawet nie wiesz co to jest precyzja, zwykła tokarka, i papier ścierny,..których już dawno się nie używa,.. bo są nie precyzyjne, ok może to grać jak wszystkie inne i tylko jak?..oczywiście jak wszystko inne obrotowe,.... jestem tylko głosem rozsądku.

10387207_1966398200251112_5662725449728429405_n.jpg?oh=07885cb39b2b1daa9fafdee74ef3effa&oe=571CCD19

Takie łożysko można wykonać w ciągu 5 minut, (praktycznie całościowa cena to rysunek na maszynę) do tego talerz precyzyjnie dopasowany i WYWAŻONY i jego cena toczenia, to grosze, w tym przypadku płaci się za wagę aluminium! i to cała sztuka, niestety przy takiej Sikorowskiej tokarce jak tam na wschodzie używają, to wcale się nie dziwie, że to sztuka, jak automatu precyzyjnego nikt na oczy nie widział, ...Panowie troszeczkę technologii łyknijcie.

Azus,troche pokory w nowym roku! Jezeli masz taka wiedze ,doswiadczenie i dostep do technologii to moze zrobisz,stworzysz,wyprodukujesz cos wybitnego!Kompleksy,czy zazdrosc???Odpowiedz jest oczywista!!!

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nie chcę być złośliwy, ale korzystam z bardziej mikrometrycznych technologii...jaki precyzyjny, nawet nie wiesz co to jest precyzja, zwykła tokarka, i papier ścierny,..których już dawno się nie używa,.. bo są nie precyzyjne, ok może to grać jak wszystkie inne i tylko jak?..oczywiście jak wszystko inne obrotowe,.... jestem tylko głosem rozsądku.

10387207_1966398200251112_5662725449728429405_n.jpg?oh=07885cb39b2b1daa9fafdee74ef3effa&oe=571CCD19

Takie łożysko można wykonać w ciągu 5 minut, (praktycznie całościowa cena to rysunek na maszynę) do tego talerz precyzyjnie dopasowany i WYWAŻONY i jego cena toczenia, to grosze, w tym przypadku płaci się za wagę aluminium! i to cała sztuka, niestety przy takiej Sikorowskiej tokarce jak tam na wschodzie używają, to wcale się nie dziwie, że to sztuka, jak automatu precyzyjnego nikt na oczy nie widział, ...Panowie troszeczkę technologii łyknijcie.

To zacznij robić gramiaki , jak masz takie zaplecze technologiczne ;))

Grzebiesz się w tych obudowach do kolumn bez sensu ;)))

Tym bardziej dobrze świadczy to o Sikorze , że za pomocą " dłuta " robi takie gramofony.

Nie słyszałem , żeby ktoś narzekał na jakość ich wykonania .

Panowie troszeczkę technologii łyknijcie.

A co tu łykać? obrabiarki CNC obsługiwałem jako młody chłopak już w 1979 w początku lat 80 z operatora CNC przeszedłem na ustawiacza. Obecnie potaniało to w dość znacznym stopniu z obrabiarki konwencjonalnej można zrobić upgreade do CNC już poniżej 10'000złotych. Praca na nich mało twórcza tylko np. przy dużych maszynach o tyle fajna że całe 8 godzin na dużym centrum można sobie czytać ksiązke bo maszyna wszystko robi (do czasu aż się coś sp...li) i już lata po rozstaniu z pojedynczymi epizodami zawodowymi rok temu robiłem np. prototypy (stanowisko pomiaru wielu punktów elektroniki na raz) do produkcyjnej linii elektronicznej właśnie na CNC.

Przy tak małej POJEDYŃCZEJ! produkcji jaką ma pan Sikora to jest nie istotne; za czas stracony przy maszynie zapłaci i tak klient. Te Twoje zdjęcia (fajne uchwyty tokarskie ma ta niemiecka firma no ale to dopiero przy masówce zarobi na siebie) mają sens jak się coś zaprojektuje z górnej pułki i zadziała prawo serii, wtedy koszty diametralnie spadają i dostępność urządzenia jest większa ot choćby np samochody w których przeciętnie jest ok 10'000 części a cena nie zabija. Stosując super dużą serię, Specjalizowane!!! maszyny,technologie [CNC nie do końca taka jest jest za uniwersalna ;)] można by tak obniżyć cenę że ulubione przez Sly30 psujące cię namiętnie Audi A8 mogło by być w co piątym domu.

No ale sprzeczne interesy światowych lobby na to nie pozwolą, to jest ten komunizm technologiczny a raczej jego brak :) Wojna na świecie non stop trwa i to tuż obok nas a nawet na naszym podwórku, trzeba tylko otworzyć oczka i się rozejrzeć wokół.

AD rem

Po co pan Sikora ma się zarzynać i kosztować na te wszystkie zabawki jak on woli zamiast dużą chochlą się zadławić jeść ale codziennie! normalną łyżką.

Dodam tylko że oglądałem sobie kiedyś filmik jak robi gramiaki Kuzma i też tam nie ma obrabiarkowych full wypasów, koniec 2 wojny światowej, taki poziom technologiczny obrabiarek nawet nie został przekroczony bo i po co?

Musisz pamiętać że w każdym produkcie najważniejsza jest myśl nawet w moich skromnych kabelkach gołym okiem tego nie zobaczysz podobnie jak w gramiaku pana Sikory którego pozdrawiam jak pasjonat pasjonata.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ale ostatni wpis w tym wątku był w sierpniu. Czy od tamtej pory są jakieś postępy? Jeśli gramofon jest gotowy to chętnie go obadamy w większym składzie.

Doczytałem , że to taki " lepszy " AD Fontes " ...:((

Czyli wygląda , ale granie z tego ...no comments ...

Gramofon to proste urządzenie do wykonania , tylko gorzej z takim co będzie chciał grać ...

Tutaj trzeba niestety ogromnej wiedzy i doświadczenia .

Nie krytykuję Azusa , niech próbuje :)))

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tutaj trzeba niestety ogromnej wiedzy i doświadczenia .

Ja się nie znam na konstrukcji ani strojeniu gramofonów, ale coś tam podobno słyszę;-) A tak na serio, to zmontujemy ekipę i porównamy go do La Rocchi, o ile się twórca zgodzi. To będzie w miarę miarodajne porównanie, które da wskazówki konstruktorowi do ewentualnych ulepszeń. Co do ekipy odsłuchowej, to problemu ze zmontowaniem na pewno nie będzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.