Skocz do zawartości
IGNORED

CDP-X559ES ulepszenia

Krzysztof_M

Rekomendowane odpowiedzi

Istotnie jest tam malutka płyteczka z 3 elementami, ale jeśli nie ma nic po drugiej stroie tej płytki to nie jest to prawdziwe AES/EBU, bo do takiego wyjścia potrzebnych jest kilkanaście elementów w tym separator galwaniczny, którego tam nie ma, chyba ze wszystko znajduje sie na jeszcze innej plytce.

A tak przy okazji, czy ktoś z Was aplikował do swojego SONY zegar XO2? Jeśli tak to jakie były rezultaty?

Witam !

Niestety, samo złącze XLR nie zmienia sygnału SPDIF w AES/EBU. SPDIF jest konsumencką wersją tego drugiego, w którym zamiast kodów ASCII, jakie występują w AES/EBU są przesyłane bity zabezpieczeń SCMS. Pobiżej garść informacji technicznych:

Standard IEC958 "Digital audio interface" from EBU (European Broadcasting Union) details:

* Audio format : linear 16 bit default, up to 24 bit expandable

* Allowed sampling frequencies (Fs) of the audio:

o 44.1kHz from CD

o 48 kHz from DAT

o 32 kHz from DSR

* One way communication: from a transmitter to a receiver.

* Control information:

o V (validity) bit : indicates if audio sample is valid.

o U (user) bit : user free coding i.e. running time song, track number.

o C (channel status) bit : emphasis, sampling rate and copy permit.

o P (parity) bit : error detection bit to check for good reception.

* Coding format: biphase mark except the headers (preambles), for sync purposes.

* Bandwidth occupation : 100kHz up to 6Mhz (no DC!)

* Signal bitrate is 2.8Mhz (Fs=44.1kHz), 2Mhz (Fs=32kHz) and 3.1Mhz (Fs=48kHz).

Physical connection:

* Cable: 75ohm +/-5% (l10m)

* Line driver:

o Zout: 75ohm +/-20% (100kHz .. 6Mhz)

o Vout: 0.4Vpp .. 0.6Vpp,

>stożek Widzę,że odwiedzaliśmy te same strony www. Na jednej z nich widnieje dokładny opis konwertera sygnalu TTL na S/PDIF, a pożniej z S/PDIF na AES/EBU. Porównywałem te schematy z istniejacymi aplikacjami w urządzeniach i to jest jak najbardziej prawdziwe. Układ jest zbalansowany. Calośc ma około 20 elementów. Widoczne wyjście w tym tuningowanym Sony jest tylko prowizorką i z AES/EBU nie ma raczej nic wspołnego.

Apropos transformatorów dopasowujących impedancję :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli wyjscie/wejscie cyfrowe ma być naprawdę wysokiej jakości to zastosowany transformator musi mieć naprawdę dobre parametry pod względem tłumienia sygnału wspólnego ,jittera itd. wg.mojej opinii ta firma robi jedne z najlepszych transformatorów AES/EBU na świecie , jeżeli mówimy o poważnych modyfikacjach to raczej ten transformatorek z Elfy nie jest najlepszy do tego celu.

Nie wiem czy jest sens stosowanie pełnego AES/EBU ponieważ moim zdaniem już podniesienie wartości sygnału SPDIF oraz jego symetryzacja da porządane rezultaty w postaci rozszerzenia okna eye-patern dla szumów amplitudowych i fazowych.

Ukryta Zawartość

Tez dotarłem na tą stronę, ale jeszcze nie dowiadywałem się ile kosztują takie transformatorki. Nie wiem czy jest to opłacalne sciągac je ze stanów. Może ktoś uż to robił? Istotnie jest to chyba najlepsza firma zajmująca się takimi robaczkami.

Witam !

Właśnie nie mogę znaleźć ceny za te "cuda". Podejrzewam, że będzie to znacznie więcej niż 16.5+vat. Aaa, jeszcze dojdzie cło - brrrrr.

>bitrate, pisząc o różnicach pomiędzy AES/EBU a SPDIF-em maiłem na myśli wprowadzanie ludzi w błąd przez niektórych, oferujacych montaż takiego wyjścia, a w rzeczywistości jest z nim zgodne tylko pod względem poziomu sygnału, złącza i symetryzacji ( ale już bez separacji galwanicznej, bo oczywiście trafa nie ma ), a nie formatu danych. Przykład to te wyjścia z linku we wpisie pba.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

tutaj opisany jest schemat zmiany S/PDIF na AES/EBU. Wygląda to nawet logicznie, ale brakuje separacji galwanicznej, w sumie można ją dodać...

Co o tym sądzisz stozek?

Ukryta Zawartość

Bardzo zainteresowały mnie na tej stronie dokumenty z posiedzeń AES (pdf)odnośnie transformatorów separujących - z jednego z nich wynika iż przy braku transformatora fundujemy sobie jitter na poziomie 1500[pS](co tłumaczyć można odbiciami w przewodzie przy braku dopasowania ),ale jeszcze ciekawsze jest to że przy zastosowaniu niektórych transformatorów liczba ta zostaje pomnożona przez 2 do 5 - ciekawe na ile obiektywne jest to badanie ,jednak z drugiej strony jeżeli dokument publikowany jest na konwencji AES to coś w tym musi być.

>Piotr_DA

Przepraszam, że dopiero teraz piszę ale rodzina...

Układ, o który się pytasz byłby OK, gdyby nie brak tego nieszczęsnego transformatora - tu odnoszę się do wpisu bitrate-a - bezwględnie należy zapewnić DOPASOWANIE IMPEDACYJNE linii - w końcu tu mamy do czynienia z częstotliwościami rzedu 2-3 MHz !

Moze jednak zamiast coaxiala lub aes/ebu dać łącza optyczne ST ?

Pozdr.

jak już zrobię mój mechanizm to zobaczę czy naprawdę działa to AES/EBU i jest rzeczywiście lepiej. Nie wiem czy zauwazyłeś, ze jest to schemat zmiany S/Pdif na AES/EBU i transformator powinien znajdować się już przed tym układem.Nie wiem jednak czy ma to wtedy znaczenie. Znalazłem jeszcze artykól na temat AES/EBU, w którym zmiana z S/Pdif następowała tylko na podstawie transformatora 75/110. Nie wiem czy ma to rację bytu, co wtedy z odwróceniem fazy przy transmisji symetrycznej? W sumie tak nad tym rozmyślam,a moja Theta ma tylko wejścia coaxialne. Czy zmiana z AES/EBU na S/Pdif może być prosta na kilku elementach, czy też trzeba zastosować jakiś układ CMOS? Zaglądając do Thety pro basic III mozna zonbaczyc,że tam zmiana z AES/EBU na S/Pdif, a raczej TTL odbywa sie podobnie do S/PDIF na TTL czyli na kilku elementach... Co o tym sądzicie znawcy?

>Piotr_DA

Odwrócenie fazy w trafie 75/110 jest jak najbardziej możliwe: po prostu biorąc za masę wejśćie 75 to w odniesieniu do niego otrzymujesz na każdym z końców uzwojenia 110 przebieg o różnej fazie. I wszystko gra !

Pozdr.

Krzysztof_M > pamiętaj,że jeśli dla tej samej płyty zapamiętujesz memo i na przykład bank, albo c.index to jest ona zapamiętywana nie jako jedna płyta, tylko jako 2 lub 3, więc pamięć drastycznie maleje. Niektóre modele pamiętają aż 255 płyt...

• 4 miesiące później...
  • 11 miesięcy później...

Ha, a ja z sentymentu dzisiaj szukalem i trafilem przez wyszukiwarke bez problemow.

Sony gra wysmienicie, dostarcza mi wielu niezapomnianych chwil. Generalnie uklony w strone wszystkich, ktorzy pomogli mi w ulepszaniu tego japonczyka.

Pozdrawiam

Krzysztof Modliński

Stożku nie znalazłbyś troszkę wolnego czasu i policzył mi filtr dolnoprzepustowy do Denona..denon stosuje podobne rozwiazanie w wielu modelach ..np identyczny w dcd2700, dcd-s10, dcds-1, dcd2560, dcd3560 etc

Te w/w cedeki graja bardzo przyzwoicie wada jest tzw "muł" są moim zdaniem zbyt stromo odcięte typowo około 22kHz filtr rzedu oni dumnie nazywają to GIC czyli general imitance conventer ja chciałbym filtr który bedzie odcinał na wysokosci około 35-40khz jak zauwazyłem ich fitr robi 2 rzeczy: muli górę i mikrodetale na tylnich planach i wybałusza ..wypycha średnicę brzmi to nieprzyjemnie.

Zaraz postaram sie zeskanować rysunek filtra orginalnego i go tu umiescic

Leszku nie probowałem ale widziałem na forum linka to sobie sciagne oprogramowanie moze niepotrzebnie zawracam głowe stożkowi.

tu umieszczam skan recznego rysunku filtra GIC co jest w denonach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !!!!!!!!!!

Co do tych transformatorków digital audio to Peter Daniel pisał w wątku "No-oversampling dac" że ma takowe do odsprzedania .

>Mam do sprzedania kilka transformatorow wejsciowych Scientific Conversion jesli ktos jest zainteresowany:

Ukryta Zawartość

Tylko się tak zastanawiam bo sam kupowałem te z Elfy jaka jest różnica między wejściowymi ( te o których pisze Peter ) a wyjściowymi ??? . Czy mają inną specyfikcję ???. Czy można zastosować te od Petera na wyjście transportu CD ???

Pozdrawiam

Kajo

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

No i stalo sie, moj Sony mnie rozczarowal :-(

Po tych wszystkich ulepszeniach poleg z zupelnie niemodyfikowanym Denonem 3300 z 86 roku ......

Tzn. zeby bylo sprawiedliwie, to pokazal lepsza glebie i detalicznosc na ale bas do wymiany.

Denon na basie pokazal to co Sony na wysokich, detalicznosc rozdzielczosc, ktora za serce chwyta.

No i zaraz zapuscil mi sie w tle proces "co jest nie tak, jelsi tor analogowy to moze da sie cos poprawic".

Natomiast jelsi cyfrowka to sadze, ze efekt wynika z takiej a nie innej jakosci przetwornika i w wypadku tego SOny to juz po zawodach jest :-(

A przeciez kumpel w Denonie zabawe dopiero rozpocznie.

Z ciekawostek zauwazylem filtry indukcyjne po cztery sztuki 5532 na kanal. Czyby nie bylo tam zyratorow? Najwyrazniej nie, skoro sa juz inducyjne filtry. Ale schematu nie mamy nawet kawalka. Wiec nic pewnego.

• 2 lata później...
  • 7 miesięcy później...

Odświeżę wątek.

Myślę o zmianie zasilania dla DACa. Nowe zasilanie dla WO na Lm317 już mam. tylko nie wiem czy jest sens obecnie najpierw jest stabilizacja na 7812 a potem na tranzystorze 2sc3246-k

poniżej kawałki schematu a ja myśle nad lm317. w czerwonych miejscach chce przeciąć ścieżki i podłączyć LM-a

Ukryta Zawartość

post-18081-100008939 1259702271_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.