Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie stereo do 5000zł?

zbyszek232

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Od tego czytania mam już mętlik w głowie więc zakładam nowy temat i proszę o porady, jakieś wskazówki i pomoc.

Planuję zakupić sprzęt, ale niestety kwota jest jaka jest, ale dla mnie to i tak już sporo. Do ok. 2000zł za gotówkę i 3000 zł. raty najlepiej 10 lub 20x0 dlatego jedna z tych części (wzmacniacz+cd lub głośniki) mogą być używane. Posiadam TECHNICS SL PS-770D od nowości i zastanawiam się czy go zmienić. Dobrze było by gdyby mieć zestaw z jednej serii (chodzi o wygląd). Pokój w którym miało by to grać ma 25m2 5,6mx4,4m i stałby tyłem do okien na dłuższej ścianie. Muzyka różna, rzadziej dyskotekowa, trochę rokowa. Lubię jak bas zejdzie dość nisko z czystym brzmieniem i bez drażnienia ucha (coś jak na efektach filmowych). Mogą być monitorki+sub lub większe głośniki. Kiedyś miałem, MAM wspomnianego TECHNICSA ze wzmacniaczem Nie znam się na tym, ale wypatrzyłem np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś miałem taki wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

ale z braku kasy sprzedałem go, a i trochę mi się przez parę lat opatrzył oraz nigdy nie dokończyłem kompletowania sprzętu bo nie było mnie stać na głośniki (jakieś stare unitry z 86 roku na nim grały pięćdziesiątki... Może być też sprzęt w całości nowy np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz jakieś głośniki. Poroszę o pomoc.

A może jakieś głośniki za 3/4 budżetu i jakiś w miarę dobry chodliwy używany wzmacniacz, który uległby wymianie w ciągu 2 lat bez dużej straty w odsprzedaniu? Do tego oczywiście jakieś porządne głośniki. Zawsze marzyły mi się B&W, ale jak mam przepłacić za nazwę, a będę miał porządne głośniki, równie dobrze grające co b&w a dużo tańsze to proszę o porady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/118677-jakie-stereo-do-5000z%C5%82/

Witaj,

Biorąc pod uwagę Twoje preferencję i budżet polecam Ci kolumny Klipsch Reference RF 62 lub R-28F. Do tego elektronikę. NAD326 BEE lub Onkyo 8050. CD może być używany

Chyba że koniecznie nowy to do kompletu NADC516 lub Onkyo 7030

W razie pytań zapraszam do kontaktu.

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje brzmieniowe oraz założony budżet, skupiłybym się na możliwie najlepszym zestawie, złożonym ze wzmacniacza i kolumn, natomiast przez jakiś czas korzystałbym z Twojego odtwarzacza CD Technics.

Moja propozycja to wzmacniacz Nad C356 BEE oraz zestaw polskich kolumn Pylon Audio Sapphire 25. To konfiguracja, która w swoim budżecie reprezentuje bardzo dobrą jakość dźwięku, system bez problemu dobrze, dynamicznie nagłośni Twoje pomieszczenie.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz oferty finansowej, kredytu jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czy sprowadzenie kolumn z Niemiec też wchodzi w grę, Zbyszek232?

Możliwe, ale jak to sprawdzić?

A może coś takiego:

1.

Ukryta Zawartość

i do tego:

Ukryta Zawartość

Choć wolałbym coś innego wyglądu (wiem, że to mało ważne przy odsłuchu): np. MARANTZ... i najlepiej srebrny ;) Ale muszę zobaczyć to na żywo...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok kolumienki i cena tez przyzwoita.

Choć Klipsche zagrają Ci mocniej.

nie wiem czy szedł bym w modyfikowany sprzęt, zwłaszcza że nie wiadomo co zostało zmienione.

Z Marantza możesz przemyśleć PM6005, to dobry wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Ok kolumienki i cena tez przyzwoita.

Choć Klipsche zagrają Ci mocniej.

nie wiem czy szedł bym w modyfikowany sprzęt, zwłaszcza że nie wiadomo co zostało zmienione.

Z Marantza możesz przemyśleć PM6005, to dobry wzmacniacz

Jak już się zdecyduję to nie będę brał modyfikowanego. Marantz podoba się, ale cena... a używanych brak. Kolumienki ma rs6 mają świetny wygląd. Jeszcze widziałem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Taki zestaw wyszedł by mnie ok 4000zł Jest dobra cena i dobry zestaw.

A co sądzicie o Castle Knight 2 lub MA rx-2?

PM6005 dobry ale nie do takiego pokoju,nie wiem jak Klipsch ale z kef iq70 sucho na dole i męcząco na górze.

Dlatego mam obecne coś innego

Rozumiem, że masz takiego Marantza, a jakie głośniki z nim grają?

Ukryta Zawartość

Posiadam to co w sygnaturze...na dole

Castle knight 4 miałem na 17m2,lepiej się sprawowały niż Kefy,ale to nie było to czego szukałem,zaś knight 2 są słabsze od czwórek,więc w Twoim metrażu musisz szukać coś większego.Castle tak nie zejdą nisko jak oczekujesz.

Rotel je troche "pogonił" ale z Dynaudio zgrywa się idealnie jak dla mnie.

Łokmen Saba

Kluczowym elementem jest tu stwierdzenie:

coś jak na efektach filmowych

A Castle nie zejdą tak nisko. To dobre głośniki ale chyba nie tego szukasz. Czy masz możliwość odsłuchu którychkolwiek kolumn o których wspominaliśmy?

Będzie łatwiej jak wypowiesz swoje zdanie.

Możliwe, ale jak to sprawdzić?

Skoro tak, to polecam zacne kolumny Canton RC-L. W komplecie z fabrycznym kontrolerem ("control unit") kosztują do 550 euro (drożej nie opłaca się kupować).

Tutaj przykładowy link:

Ukryta Zawartość

Szukać ich można na kleinanzeigen.ebay.de lub na ebay.de.

Sprowadzić je można za pomocą clicktrans.pl (ja za sprowadzenie swoich zapłaciłem 360zł) pod warunkiem, że sprzedający ma oryginalne kartony.

Dodam, że Niemcy często piszą wprawdzie "nur Abholung" (tylko odbiór osobisty) ale może je odebrać w Twoim imieniu spedytor.

To tyle gdybyś był zainteresowany.

Ukryta Zawartość

Skoro tak, to polecam zacne kolumny Canton RC-L. W komplecie z fabrycznym kontrolerem ("control unit") kosztują do 550 euro (drożej nie opłaca się kupować).

Tutaj przykładowy link:

Ukryta Zawartość

Szukać ich można na kleinanzeigen.ebay.de lub na ebay.de.

Sprowadzić je można za pomocą clicktrans.pl (ja za sprowadzenie swoich zapłaciłem 360zł) pod warunkiem, że sprzedający ma oryginalne kartony.

Dodam, że Niemcy często piszą wprawdzie "nur Abholung" (tylko odbiór osobisty) ale może je odebrać w Twoim imieniu spedytor.

To tyle gdybyś był zainteresowany.

Faktycznie kawał sprzętu. Chyba zbyt monstrualne do mojego salonu i kolor też trochę niezbyt.... Ale dzięki za podpowiedź jak sprowadzić taki sprzęt. Szukam dalej. Ktoś polecił mi wzmacniacz Denon 1500r, ale doszukać się takiego to prawdziwe sprawdzenie cierpliwości. Jest jeden na allegro ale ma lekko wgnieciony bok.

Ukryta Zawartość

kolor też trochę niezbyt....

To był link przykładowy, co podkreśliłem. Tych Cantonów jest w Niemczech na podanych przeze mnie portalach tyle, że bez trudu można znaleźć czarne, jasnobrązowe, ciemnobrązowe, a zdarzają się też czerwone czy białe.

Co do metrażu: Twoje 25m2 jest wystarczające do tych istotnie dużych kolumn. Ja gram na tych kolumnach w podobnym metrażu.

Pozdrowienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.