Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO TX NR525, Velodyne imp 12- dobór zestawu 5,0

KANSAS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Będę się przymierzał do zmiany głośników w zestawie - (JAMO 626 HCS). Powód jest taki, że nie nadają się do ustawienia w jakim obecnie się znajdują ( lewy front stoi 30 cm od sciany)

Jesli uda mi się sprzedać Jamo mam zamiar dołożyć do 3 tyś, maks 3,5tyś i kupić inny- lepszy, pasujący do mojego pomieszczenia zestaw.

W tej cenie jest spory wybór ale te wpadły mi w oko

Klipsch F20-C10-B20

Monitor Audio MR4 + MR1 + MR Center

Czy w/w zestawy, będą się nadawały do mojego Onkyo? Pewnie go zmienię ale nie wszystko razem.

Jak będzie róznica między kolumnami z portem bass reflex z tyłu i przodu?

Czy może jeszcze jakiś zestaw mam brać pod uwage jak będę się wybierał na odsłuch?

Z góry dzięki za pomoc.

Melodika BL40 vel Roth Oli 40 - na pewno zagra lepiej od Monitor Audio MR4 i Klipsch Synergy. Chyba że opcja z podstawkowych, skoro masz dobry subwoofer, który wspomoże je - to dostaniesz jeszcze lepszą jakość dźwięku (podstawkowe są tańsze od podłogowych, więc można kupić model z wyższej półki). Są też podstawkowe ze świetnym basem, może wspomaganiem nie będzie potrzebne. Jeśli chodzi o bas refleks - nie ma to większego znaczenia, te z tylnym bas refleksem są trochę bardziej wrażliwe na ustawienie blisko tylnej ściany, ale nie ma co demonizować.

Te też mi się rzuciły.

Własnie z Bassref z przodu pasowałyby mi bardziej bo bym mógł je do sciany dosunąć i przestawić suba. Ale to tak narazie sobie myślę. A co w przypadku kiedy będę chciał zmienić ampli na Onkyo 636 (kobieta nawet się nie zorientuje, że coś się zmieniło :) chyba że inny będzie lepszy.

Generalnie chodzi mi o to żeby kolumny miały odpowiedni zapas mocy, żebym ich przypadkiem nie zarżnął.

Witaj, kierunek Klipsch F10 to dobre wyjście. Dobre kolumny z potężnym uderzeniem niezłą dynamiką.

Oli 40 grają ciszej na gorze, więc przeskok z Jamo odczujesz bardziej.

Witaj, kierunek Klipsch F10 to dobre wyjście

A jesli juz Klipsche to dlaczego F10 a nie F20?

Jeszcze znalazłem cos takiego:

Jamo C 407 HCS 3

Tannoy Zestaw 5.0 Mercury: V4i, VCi, V1i

DALI ZESTAW 5.0 ZENSOR: 5, 1, VOKAL

Oczywiście zarówno Melodika jak i Dali sa juz na pograniczu budżetu maksymalnego. Więcej dokładac bym nie chciał bo to w zupełności mi wystarczy. A jeszcze zmiana Ampli jest w planach.

Oczywiście będę chciał wszystkiego sobie posłuchać, jak tylko wygospodaruję trochę czasu. A pisze tutaj bo z pewnością wielu z was słyszało te zestawy jaki i moje JAMO.

Unikaj seri F ! Miałem przez 3 miesiące F 30 , nic tylko bum-bum :(

F 30 to nie F20, to inne kolumny. choć fakt RF grają lepiej. Natomiast tyły i centralny sa duzo droższe

A jesli juz Klipsche to dlaczego F10 a nie F20?

Przepraszam moga być jak najbardziej 20tki

Tannoy Zestaw 5.0 Mercury: V4i, VCi, V1i

Moim zdaniem bardzo dobre głośniki, wyraźnie grające górą ale nie tak piskliwe jak Jamo, będą miały więcej średnicy ale mniej dołu.

DALI ZESTAW 5.0 ZENSOR: 5, 1, VOKAL

Zestaw bardzo podobny do Tannoya jednak dźwięk będzie bardziej ubity. Model 7 gra już swobodniej.

Jamo C 407 HCS 3

Tej konstrukcji nie odsłuchiwałem.

Tak sobie myślę, ze dobrze byłoby przytargać do domu dwa fronty z głosnikami promieniujacymi do przodu, zobaczyć różnicę a później na odsłuch.

Unikaj seri F ! Miałem przez 3 miesiące F 30 , nic tylko bum-bum :(

F 30 to nie F20, to inne kolumny. choć fakt RF grają lepiej. Natomiast tyły i centralny sa duzo droższe

RFII duzo przkroczą to co sobie załozyłem, więc będę wybierał z przedziału do 3500.

A czy ten mój 525 pociągnie w/w zestawy?

Witaj, kierunek Klipsch F10 to dobre wyjście. Dobre kolumny z potężnym uderzeniem niezłą dynamiką.

Oli 40 grają ciszej na gorze, więc przeskok z Jamo odczujesz bardziej.

Oli mają dużo wysokich tonów, tylko nie są ostre, chamsko cykające jak w Jamo. Mają dźwięczne, miękkie wybrzmienia. I z pewnością są dużo lepsze od Klipscha tej serii F. Efektywne też są, może ciut mniej od Klipsch, ale żaden amplituner nie będzie miał z ich napędzeniem problemu. RF (ta stara Reference) dopiero gra równie dobrze (choć w odmiennym stylu), ale RF62 kosztują tyle co zestaw 5.0 Rotha / Melodiki.

RFII duzo przkroczą to co sobie załozyłem

Zawsze możesz zainwestować tylko we fronty z tej linii a resztę z tańszej.

ale RF62 kosztują tyle co zestaw 5.0 Rotha / Melodiki.

obawiam się że dla kupującego przeskok na Rotha będzie zbyt bolesny. Może się wydawać że wysokie tony są schowane. Dlatego osobiście obstawiał bym Klipsche. Rothy także mamy w ofercie i są to na prawdę dobrze sprzedające się głośniki.

Dobra konkurencja dla Wharfedale Diamond

• 1 miesiąc później...

Witam ponownie, troche się zmieniło od ostatniego wpisu i na dzień dzisiejszy jestem wielce przekonany, że do zmiany poleci tez ampli.

Jeśli chodzi o zestaw 5.0 to na 99% bedzie to MA Bx6. Jesli chodzi o ampli to myślałem o onkyo 636 ale ( i tu zaczynają się schody) chyba za dużo czytam ale jestem pewien że przyszły zestaw zagrzeje u mnie miejsce o wiele dłuzej niż obecny. Pod uwagę wziałem też CA AZUR 351R- oczywiście nie ma on żadnych funkcji sieciowych co onkyo( z których prawie nie korzystam poza Spotify do słuchania muzyki często)

Wiem, że można później dołozyć urządzenie z róznymi siciowymi bajerami ale jak sie teraz szarpnę to długo nic nie dokupię.

Dodam, że jako żródło Audio i Video słuzy mi teraz MEDE8ER 800X3D.

Pytanie, czy to będzie dobry wybór?

I czy ktoś wie jak w CA działa system autokalibracji CAMCAS?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.