Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do 6tys zł

slawoho

Rekomendowane odpowiedzi

Tak słuchałem kilu topowych amplitunerów różnych firm. I uwazam że w przypadku dźwięku stereo ten 3030 i Onkyo 905 to na prawdę topowe klocki.

905 nigdy nie grał dobrze w stereo pisze jako były posiadacz tego klocka,to był super sprzęt ale wyłącznie do kina,

Przykre jest to że ludzie się udzielają nie mając danych klocków w rękach.

Ostatnie Onkyo jakie miałem to były dwa nowsze modele 818,oraz 929,i nie grały wcale dobrze,na pewno mniej pary niz 805,875,oraz 905.

Pytam się dlaczego tak jest zachwalany 636 skoro to na 1000 proc amplituner gorszy od 818,oraz 929.

Ludzie nauczcie sie pisać trochę prawdy.

905 nigdy nie grał dobrze w stereo pisze jako były posiadacz tego klocka

widocznie dla ciebie nie grał dobrze. I na tym polega subiektywna opinia. Dla mnie grał. Po zmostkowaniu kanałów przednich było całkiem dobrze. Również korzystałem z niego około roku.

Piąteczka :)

Witam

Wybaczcie, że się podpinam ale chyba nie ma sensu abym otwierał nowy wątek.

Panowie mam takie pytanie

Mam zestaw głośników 5.1 Klipsch RF II 62,RC 62, RB 61. Sub RW 10d

Do tego będzie podpięty Bluray Denon BDP 3313

oraz najważniejsze

- aplituner Denon AVR x 4100w

I tu rodzi się moje pytanie.

Patrząc na moje głośniki oraz player jak znacząco poprawi się jakość dźwięku jeśli zdecydowałbym się na zakup AVR x 5200w - dokładnie to chodzi mi o polepszenie jakości dźwięku w muzyce (zarówno w stereo jak i 5.1)

Jak wiecie 5200 jest 3 tys. droższy. To nie mała kwota. Pytanie czy warto? Czy nie jest on już za mocny? Czy x4100w jest wystarczający dla takiego zestawu?

A może zostać przy x4100 a kasę zbierać jak jakić DAC, końcówkę czy coś tam jeszcze.

Dodam, że raczej laikiem tym temacie więc z wiadomych względów zależy mi na prostocie rozwiązać a z drugiej na jakości - w granicach rozsądku.

z góry dziękuję za wszelkie porady.

DENON: AVR X7200W,  DPD 3310UD, CREEK EVOLUTION 100A, CREEK  EVOLUTION 50DC, DALI MONTOR 8. JL AUDIO d110 

Pytam się dlaczego tak jest zachwalany 636 skoro to na 1000 proc amplituner gorszy od 818,oraz 929.

Ludzie nauczcie sie pisać trochę prawdy.

Dlatego że ludzie piszą swoją opinię, a nie "prawdę". Dla jednych to dobry klocek, dla innych kupa g****, i żadna z tych opinii nie jest ani "prawdą", ani "kłamstwem".

Pewnie masz rację ,tylko jak już to forumowicze powinni pisać np MOIM Zdaniem ten amplituner jest doskonały,mam go i dla mnie z moimi kolumnami jest świetny, a nie polecać coś jako złoty środek.

widocznie dla ciebie nie grał dobrze. I na tym polega subiektywna opinia. Dla mnie grał. Po zmostkowaniu kanałów przednich było całkiem dobrze. Również korzystałem z niego około roku.

Piąteczka :)

Jestem zdania, że lepszym wyborem od mostkowania jest bi-amp lub tri-amp, jeśli ampli ma taką opcję (są na rynku kolumny z trzema zaciskami).
  • 2 tygodnie później...

Pytanie podstawowe, czy wykorzystasz Dolby Atmos, masz gdzie rozwiesić kilka dodatkowych kolumn.

Zamiast Denona AVR - X 5200 wolałbym amplituner z dobrym/lepszym zasilaniem i np Cambridge Audio Azur 651 jeśli już miałbyś wydać tyle kasy. Po co dokupować wzmacniacz.

Osobiście wolałbym Onkyo 818.

A co on dyskotekę będzie robił czy ma nagłosnić 60m2 Jakie do tego kolumny są, Klipsch RF-62 ze skutecznością 97dB !!! , to po kiego mu mocniejszy wzmak/amplituner. Starczy nawet ten niższy model 551 a i tak ma 110W w stereo.

Denon nie pobiera 1,4 kW więc jak może mieć mocniejsze od 651 CA.

Nie wiem, czy będzie robić dyskotekę, to Ty wybrałeś kryterium mocy do rekomendacji :)

Denon 5200 daje 2*225W a CA 651 daje 2*129W, wg pomiarów audio.com.pl. Raczej nic zaskakującego, że wielokanałowy amplituner ma rezerwę mocy przy pracy stereo.

Nie wiem, czy będzie robić dyskotekę, to Ty wybrałeś kryterium mocy do rekomendacji :)

Denon 5200 daje 2*225W a CA 651 daje 2*129W, wg pomiarów audio.com.pl. Raczej nic zaskakującego, że wielokanałowy amplituner ma rezerwę mocy przy pracy stereo.

Kolega Adek45 pisał raczej o 651R (amplituner KD), a nie o 651A (wzmacniacz stereo).

Nie ma co porównywać mocy. Mocniejszy nie oznacza lepszy.

To, że napisałem dobrym/lepszym zasilaniem nie znaczyło , że ma więcej Watów na kanał. A jak przedstawia się sprawa z wielokanałówką? 7x ile.

Zarówno Cambridge Audio, jak i Harman Kardon to dwie firmy, które nie mają w zwyczaju reklamowania gigantycznych mocy wyjściowych swoich urządzeń. Zadeklarowane w specyfi kacji wartości pokrywają się zwykle z rzeczywistymi wynikami pomiarów. Inni producenci często obiecują moce znacznie przekraczające 100 W, nie podając jednak, w jakich warunkach są one dostępne.

"Powiedz'', gdzie widziałeś test tego Azur 651, z miłą chęcią zobaczę bo nie wierzę, najmniejszy z serii Azur 351 deklaruje 2x70W i 5x50 co pokrywa się w testach ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wg danych Azur 651 ma mieć 175 W przy 6 ohm-ach, 140 w przy 8 x2 i 7x100W ! przy 8 ohm-ach co przy poborze prądu 1400W max jest możliwe więc nie wierzę, że zawyżyli by swoje dane, po co, nie stosują takiej praktyki o czym wspomniałem wczesniej.

Nie ma innych testów CA Azur amplitunerów na tej stronie. Skąd wziąłeś te dane Kolego popej .

U Denona przy 8 omach amplituner ma moc 171 W, a przy 4 omach - 241 W (przy wysterowaniu jednego kanału). Wartości te w trybie dwukanałowym wynoszą odpowiednio: 2 x 163 W i 2 x 241 W; 5 x 99 W przy 8 omach i 5 x 114 W przy 4 omach to też znakomite rezultaty. Jednak w CA Azur wielokanałówka podawana jest x7 a nie jak w Denonie x5 więc nie rozumiem testu tylko na 5 kanałów skoro to Dolby Atmos. Cienko to widzę po podłączeniu reszty kanałów. Zasilacz pobiera max 800W więc co da mocy tym kanałom albo ile jej będzie. Tutaj fakt w stereo jest sporo ale jak zaznaczyłem na początku "to, że napisałem dobrym/lepszym zasilaniem nie znaczyło , że ma więcej Watów na kanał."

Denon AVR-X5200W ma dziewięć końcówek i naprawdę cienko widzę moc po podłączeniu kolumn do nich wszystkich .

No skoro jest mowa o kinie domowym to raczej AZUR 651 R

"Nie ma co porównywać mocy. Mocniejszy nie oznacza lepszy"

To samo miałem na myśli.

Ukryta Zawartość

No skoro jest mowa o kinie domowym to raczej AZUR 651 R

Czyli nieporozumienie. Myślałem, że proponujesz amplituner i wzmacniacz stereo. Użyłeś tego "i" w swojej wypowiedzi.

Źle analizujesz moce amplitunera. Pomiary mocy robi się sygnałem sinusoidalnym, który obciąża wzmacniacz dużo bardziej niż sygnał muzyczny. Jeżeli amplituner ma moc pomierzoną 150W na jednym kanale, to może odtworzyć bez przesterowań muzykę o średniej mocy jakieś 50W (to zależy od kompresji nagrania). Jak podamy te średnie 50W muzyki na wszystkie kanały, to nadal wzmacniacz ma rezerwę mocy, mimo że dla sinusoidy byłby znaczny spadek wydajności.

Przewymiarowany zasilacz to oczywiście fajną sprawą, wtedy nie tylko muzyka ale i testy mocy pokazują lepsze wartości. Tyle że taki zasilacz kosztuje. Porównując Denona z CA, to ja bym zdecydowanie wolał zapłacić za Audyssey XT32 niż za duży transformator.

Osobiście ustawiam wszystko na słuch , nie korzystam też z takich właśnie wynalazków jak Audyssey więc ja z kolei wolałbym przewymiarowy jak napisałeś zasilacz z dużym zapasem mocy .

Mimo wszystko zasilacz , który może pobrać z sieci prawie 1,5 kW będzie miał większą wydajnośc niż taki co pobiera 800. No chyba nie ulega wątpliwości. Czymkolwiek by go nie obciążył.

Problem polega na tym, że muzyką nie obciążysz tak wzmacniacza, bo wcześniej wystąpi przesterowanie. Mierzyłeś kiedyś pobór Twojego wzmacniacza? Pewnie byś się zdziwił, widząc ile faktycznie bierze mocy ;)

Audyssey XT32 to nie są ustawienia. To jest zaawansowany system korekty głośników i akustyki pomieszczenia.

Audyssey XT32 według co nie których kolegów to złoty środek,ja osobiście twierdzę że to nic nie daje,osobiście też wszystko ustawiam ręcznie to dodatek dla nowiciuszy którzy nie potrafią

obsługiwać w pełni menu amplitunera,bardziej dla kobiet.

No cóż, jak się nie rozumie technologii, to trudno z niej sensownie korzystać. Audyssey XT jest systemem korekty typu DRC, tego nie da się zrobić ręcznymi ustawieniami :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hts'y już poszły nieSTETY @dudziakk13.

Może mi ktoś doradzić coś w kwestii kolumn 5.1 ? Potrzebuję nowego zestawu. Nadchodzi czas urlopu więc miło będzie usiąść i posłuchać :) Aktualnie 636 stoi goły.

@sihborx Jak sprawują Ci się te Klipsch'e?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.